Cu ce se ocupă fitoterapia chineză?
Ca parte a tradiționalului sistem medicinal chinezesc, care are mai mult de 5000 ani vechime, acest tip de fitoterapie se bazează pe utilizarea diverselor plante și ierburi medicinale pentru a trata pacientul ca pe un întreg, având grijă atât de sănătatea sa fizică, cât și de cea mentală și emoțională.
În timp ce în Occident plantele medicinale se administrează în funcție de compoziția lor chimică (sau principiile active), în cadrul Medicinii Tradiționale Chineze plantele se caracterizează în funcție de diversele lor caracteristici energetice și anume: tipul, gustul, direcția în care mișcă energia qi (energia corpului), afinitatea acestora pentru diferite organe sau meridiane energetice.
Totodată, pe lângă faptul că utilizează o proporție ridicată de plante, fitoterapia chineză folosește de asemenea și unele substanțe de origine animală și minerală, de aceea termenul corect pentru a o denumi ar fi acela de farmacopee chineză.
Plantele Yin și plantele Yang
Conform caracteristicilor sale energetice și fizico-chimice, o plantă poate provoca o senzație de căldură în corp (mai exact, crește energia de tip yang) sau de răcire (ceea ce înseamnă un plus de energie yin).
În plus, plantele și remediile chineze au fost clasificate în 4 tipuri: rece, răcoros, cald și fierbinte. Primele două tipuri sunt caracteristice yin, iar celelalte 2 sunt considerate ca fiind yang.
Datorită acestor caracteristici, Medicina Chineză folosește remedii reci sau răcoroase pentru tratarea bolilor care au simptome de tip yang (febră, sete, constipație, dureri de cap, agitație, iritare, etc), și remedii calde sau fierbinți pentru tratarea bolilor care au simptome de tip yin (senzația de frig, urină deschisă la culoare și abundentă, dureri articulare, alergii, etc).
Un gust pentru fiecare organ
Pe lângă natura lor energetică, fiecare remediu terapeutic are unul sau mai multe gusturi. Aceste 5 gusturi respectiv: acid, amar, dulce, picant și sărat sunt relaționate cu fiecare dintre cele 5 elemente: lemn, foc, pământ, metal și apă.
Conform teoriei celor 5 elemente, care este fundamentul Medicinii Tradiționale Chinezesti, fiecare dintre aceste elemente este relaționat cu organele yin și cu organele yang din organism.
Cum acționează remediile fitoterapeutice chineze în organism?
Gustul fiecărui remediu fitoterapeutic, pe lângă faptul că are o anumită afinitate cu un organ determinat, are de asemenea și alte efecte asupra energiei qi (energia vitală a corpului) și asupra sângelui și limfei.
1. Plantele cu gust acid
Organele corespunzătoare: Ficat și vezica biliară.
Acțiune terapeutică: Contrag, restrâng și reintroduc energia qi în interiorul corpului. Din această cauză plantele cu gust acid sunt folosite atunci când există pierderi de energie (qi) sau de alte fluide ale corpului.
Cele mai indicate plante cu gust acid: Boabele plantei Schisandra chinensis, care au un gust acid sunt folosite în cadrul fitoterapiei chineze în diverse formule pentru a trata cazuri de transpirație excesivă, diureză abundentă, tuse cronică, etc.
2. Plantele cu gust amar
Organele corespunzătoare: Inima, intestinul subțire și pericardul.
Acțiune terapeutică: Plantele cu gust amar determină o coborâre a energiei qi, ajutând astfel la drenarea sau expulzarea factorilor patogeni din corp, cum sunt căldura excesivă, excesul de apă sau căldura toxică.
Cele mai indicate plante cu gust amar: * Rizomii de rubarbă (Rheum officinale), au un gust amar și sunt folosiți pentru tratarea constipației cronice.
* Există o varietate de păpădie care ajută la eliminarea căldurii toxice și a excesului de apă de la nivelul ficatului, stomacului, plămânilor și intestinului.
3. Plantele cu gust dulce
Organele corespunzătoare: Splina, stomacul și pancreasul.
Acțiune terapeutică: Tonifică și cresc energia qi, iar în același timp, hidratează în mod corespunzător organismul. Plantele cu gust dulce sunt folosite mai ales pentru tratarea problemelor derivate din insuficiența de energie vitală qi, respectiv: oboseală cronică,slăbiciune, epuizare, crampe musculare, astenie, depresie, etc.
Cele mai indicate plante cu gust dulce: *Rădăcina de Huang qi (Astragalus membranaceus) sunt incluse în multe formule tonifiante pentru tratarea oboselii și a depresiei.
*De asemenea, rădăcina de ginseng (Panax Ginseng) este o altă plantă tonifiantă prin excelență.
4. Plantele cu gust picant
Organele corespunzătoare: Plămânii și intestinul gros.
Acțiune terapeutică: Impulsionează și exteriorizează energia qi și fluidele corporale, de aceea sunt folosite pentru tratarea patologiilor produse de stagnarea fluxului de energie vitală și a sângelui (care se manifestă prin distensii sau dureri) sau pentru expulzarea factorilor patogeni (în cazul gripei, guturaiului sau răcelilor).
Cele mai indicate plante cu gust picant: Efedra (Ephedra sinica) sau scorțișoara (Cinamomum cassia) sunt folosite cu succes pentru tratarea răcelilor, deoarece gustul lor picant favorizează transpirația, încălzesc organismul și elimină excesul de frig. De asemenea, ghimbirul și piperul negru sunt plante cu gust picant și sunt foarte apreciate în cadrul fitoterapiei chineze deoarece elimină excesul de energie yin din organism, energizează și au un efect puternic încălzitor.
5. Plantele cu gust sărat
Organele corespunzătoare: Rinichii și vezica urinară.
Acțiune terapeutică: Plantele cu gust sărat au proprietăți emoliente, laxative și uneori sedative, fiind folosite adeseori pentru eliminarea nodulilor.
Cele mai indicate plante cu gust sărat: Scoicile de tip Ostrea gigas (mai precis pulberea obținută din carapacea acestora) care au un gust sărat și sunt folosite pentru tratarea iritabilității, a hipertensiunii, a insomniei și a ganglionilor limfatici inflamați.
Cum se administrează remediile fitoterapeutice chineze?
Modalitatea tradițională de administrare a remediilor terapeutice chineze este aceea a unui decoct special, care se realizează în următorul mod:
1. Plantele medicinale se adaugă într-un recipient adecvat, se acoperă cu apă și se lasă să fiarbă la foc mic între 20 și 30 minute. Apa trebuie să se reducă aproximativ la jumătate din cantitatea inițială.
2. După aceea, se strecoară lichidul obținut.
3. Apoi se adaugă din nou apă peste aceleași plante și se obține un al doilea decoct procedându-se identic ca în prima etapă.
4. La final se amestecă lichidul obținut la primul decoct cu cel de-al doilea, obținându-se 2 sau 3 pahare pline.
5. Acestea se consumă de 2 sau 3 ori pe zi, preferabil pe stomacul gol.
Observație: Pentru Medicina Tradițională Chineză, decoctul este considerat metoda cea mai eficientă. Există de asemenea și alte posibilități mai comode de administrare a remediilor din fitoterapia chineză cum ar fi: pastile, pulberi de plante, infuzii sau extract lichid (sub formă de picături), iar pe cale topică (externă) se folosesc diverse uleiuri, creme, comprese, cataplasme, etc.
În cadrul fitoterapiei chineze, un remediu din plante este considerat un mecanism care se adaptează perfect tabloului patologic al fiecărui pacient în parte. Astfel, un remediu personalizat poate fi compus chiar și din 20 de plante, deși în general remediile obișnuite conțin între 5 și 8 ingrediente.