Ce sunt carbohidrații?
 Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a oricărei alimentații sănătoase și echilibrate. Cu toate acestea, multe persoane îi consideră dăunători deoarece pot provoca unele probleme cum ar fi obezitatea sau colesterolul ridicat. Este adevărat că unii carbohidrați simpli pot fi dăunători sănătății noastre, dar există, de asemenea, mulți carbohidrați naturali și sănătoși care ajută corpul să-și îndeplinească corect funcțiile.
 Carbohidrații au dobândit o conotație foarte negativă în ultimele decenii. Cuvântul "carbohidrați" sau "hidrați de carbon" ne face automat să ne gândim la unele boli cum ar fi obezitatea, colesterolul ridicat, diabetul sau problemele cardiace. Dar nimic nu este mai departe de realitate. Carbohidrații nu numai că sunt benefici pentru organismul nostru, ci sunt și un element esențial pentru buna funcționare a acestuia.
 Problemele apar doar atunci când se asociază carbohidrații cu grăsimile saturate și alimentele procesate, acestea fiind foarte dăunătoare pentru sănătate. Dar există și carbohidrați naturali și foarte sănătoși, iar aceștia sunt exact ceea ce ar trebui să consumăm. Cu toate acestea, datorită acestui mit fals, multe diete elimină complet (sau aproape) carbohidrații din dieta zilnică și acest lucru vă poate afecta negativ sănătatea. Rețineți că dieta ideală este sănătoasă și echilibrată; "dietele miraculoase" pot fi periculoase pentru sănătate și nu sunt eficiente pe termen lung. Vă prezentăm în acest articol care sunt cele mai importante beneficii ale carbohidraților și care este cel mai bun mod de a-i consuma pentru a fi sănătoși.
10 beneficii ale carbohidraților
 1. Sunt o sursă de energie: carbohidrații sunt principala sursă de energie a corpului, deoarece aceștia sunt transformați în glucoză, pe care corpul nostru o folosește pentru a produce energia care îl menține funcționabil. De aceea dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați vă pot face să vă simțiți obosiți toată ziua. Mai ales dacă practicați exerciții fizice în mod regulat, carbohidrații vor fi cei mai buni aliați pentru combaterea oboselii.
 2. Întăresc musculatura: carbohidrații sunt esențiali atât pentru întărirea mușchilor cât și pentru mărirea masei musculare. În plus, atunci când organismul nu are suficienți carbohidrați pentru a-i transforma în glucoză, adică în energie, folosește proteine, determinând pierderea masei musculare. De aceea este întotdeauna important să oferim organismului nostru cantitatea de carbohidrați de care are nevoie.
 3. Îmbunătățesc starea de dispoziție: aportul scăzut de carbohidrați este asociat cu o incidență mai mare a bolilor depresive și a altor tulburări mentale. Acest lucru se datorează faptului că carbohidrații au un efect stimulativ asupra producției de serotonină, unul dintre principalii factori de reglare a dispoziției. Nivelurile scăzute de serotonină din creier pot provoca depresie, anxietate și alte tulburări.
 4. Susțin sănătatea inimii: dacă optați pentru carbohidrați naturali neprelucrați, veți găsi substanțe nutritive foarte sănătoase pentru inimă, contrar a ceea ce se crede de obicei. Carbohidrații naturali complexi vă vor ajuta să creșteți nivelul colesterolului de tip HDL (colesterolul bun), reducând astfel nivelul de LDL (colesterolul rău) și de trigliceride. Colesterolul de tip LDL și trigliceridele se acumulează în arterele și le pot înfunda, provocând infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
 5. Îmbunătățesc randamentul cerebral: carbohidrații sunt capabili să stimuleze funcția mentală, deoarece sunt una dintre principalele surse de energie a creierului. Persoanele care urmează diete cu un conținut scăzut de carbohidrați pot observa unele dificultăți de concentrare sau o încetinire în îndeplinirea unor sarcini care necesită o coordonare mentală sau o performanță excelentă. Deci, dacă doriți să evitați lipsa de concentrare, va fi important să vă hrăniți bine corpul cu carbohidrați naturali.
 6. Reduc riscul de apariție a cancerului: carbohidrații de origine naturală, adică carbohidrații neprocesați, sunt plini de antioxidanți, care ajută la lupta împotriva radicalilor liberi, responsabili de degenerarea celulară care poate duce la cancer. Conținutul ridicat de fibre din aceste alimente contribuie, de asemenea, la promovarea eliminării deșeurilor și a toxinelor din organism.
 7. Îmbunătățesc somnul: după cum am menționat anterior, carbohidrații stimulează producția de serotonină. Acest hormon, pe lângă faptul că influențează starea de spirit, ajută de asemenea la menținerea unor modele stabile de somn. Nivelurile scăzute de serotonină pot schimba somnul, făcându-l mai greu de obținut. De aceea, carbohidrații vă ajută să obțineți un somn bun în fiecare zi.
 8. Îmbunătățesc digestia: multe alimente bogate în carbohidrați naturali sunt, de asemenea, bogate în fibre, o componentă importantă pentru sănătatea intestinală. Alimentele bogate în fibre ajută hrana și materialul rezidual să se deplaseze fără obstrucție prin tractul digestiv, stimulând digestia și evitând unele probleme cum ar fi durerile abdominale sau constipația.
 9. Ajută la menținerea greutății ideale: deseori se spune că carbohidrații îngrașă și, de fapt, multe diete de slăbire îi suprimă complet, ceva total inadmisibil. De fapt, carbohidrații au o mare capacitate de sațietate, deoarece sunt o sursă de energie pentru corp și sunt de obicei bogați în fibre. Datorită carbohidraților, se poate preveni foamea și poftele între mese. Prin urmare, dacă sunt consumați cu moderație, carbohidrații vă vor ajuta să slăbiți. Exact opusul a ceea ce se gândește de obicei, nu-i așa?
 10. Accelerează metabolismul: carbohidrații ajută la normalizarea funcționării tiroidei și a funcției metabolice în general, ceea ce accelerează metabolismul și ne permite să ardem mai multe calorii în timpul zilei. Împreună cu o dietă echilibrată și o rutină bună de exerciții fizice, carbohidrații vă pot ajuta să vă mențineți greutatea corporală ideală.
Care sunt carbohidrații sănătoși?
 După cum am menționat anterior, carbohidrații sunt ceva mai mult decât grăsimile saturate și alimentele procesate. Există multe surse naturale care ne pot oferi carbohidrați sănătoși, precum următoarele:
 - Leguminoasele (năutul, fasolea, mazărea, soia, lintea, etc.)
 - Pastele
 - Cerealele și semințele
 - Pâinea și făina
 - Fructele și legumele
 - Fructele uscate
 - Tuberculii și rădăcinoasele
 După cum puteți vedea, toate aceste alimente sunt sănătoase și naturale. Carbohidrații sunt o parte indispensabilă a dietei noastre, deci trebuie să îi alegem cu atenție. Carbohidrații de calitate scăzut pot fi dăunători, dar sursele naturale bune de carbohidrați ne pot îmbunătăți sănătatea atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. De aceea, carbohidrații ar trebui să fie prezenți în orice regim alimentar pentru a fi sănătoși și echilibrați, chiar și în dietele pentru a pierde în greutate. Desigur, consumul multor carbohidrați ne poate face să ne îngrășăm.
 Amintiți-vă că organismul folosește carbohidrații pentru a-i transforma în energie, dar dacă nu consumați această energie, îi veți depozita sub formă de grăsimi. De aceea, fiecare persoană are nevoie de o cantitate diferită de carbohidrați zilnic, în funcție de cantitatea de energie necesară corpului, adică, în funcție de cantitatea de exerciții care se realizează. Deci, cu cât practicați mai multe exerciții, cu atât veți avea nevoie de mai mulți carbohidrați. Pe de altă parte, dacă mențineți un stil de viață sedentar, nevoia de carbohidrați va fi mult mai scăzută și consumând mai mulți decât cheltuiți vă puteți îngrășa.