Â
Înotul, un sport pentru toată lumea
 Înotul este unul dintre sporturile care pot fi practicate de majoritatea persoanelor fără a se lua în considerare vârsta, deoarece în apă apare un impact redus asupra diferitelor părți ale corpului, reducându-se la maxim tensiunea asupra oaselor și articulațiilor.
 De exemplu, în cazul alergatului, impactul este destul de puternic asupra articulațiilor, în special asupra călcâielor și genunchilor, datorită greutății corpului și a forței gravitaționale.Totuși, în apă acest lucru nu se petrece, deoarece gravitatea este diferită.
 Contrar opiniilor unor persoane, înotul poate fi practicat în multe moduri diferite și care se pot adapta necesităților individuale ale fiecărei persoane. În majoritatea piscinelor publice se organizează diverse cursuri de gimnastică acvatică sau aqua fitness, care sunt foarte diferite de clasicele cursuri de înot. De asemenea, se organizează și cursuri speciale pentru femeile însărcinate, pentru bebeluși, pentru persoanele în vârstă sau cu dizabilități, etc.
 În plus, în ultimii ani varietatea tipurilor de exerciții a crescut odată cu activitățile terapeutice, de exemplu, pentru compensarea problemelor de la nivelul coloanei vertebrale (hiperlordoză, hipersifoză, scolioză, hernii de disc, etc.), sau diverse afecțiuni cardiace, circulatorii, artroză, artrită și obezitate.
 O altă activitate care se realizează în piscină și care câștigă tot mai mulți adepți este Aquagym-ul, care, pe lângă faptul că este foarte tonifiantă, oferă o multitudine de beneficii, atât fizice, cât și psihice.
 Fără îndoială, toate sporturile aduc numeroase benefice pentru sănătatea noastră, cu condiția să fie practicate într-un mod corespunzător. Totuși, înotul se remarcă printre alte sporturi deoarece are anumite caracteristici speciale pe care nu le au alte tipuri de exerciții aerobice.
Â
Cele mai importante beneficii ale înotului sunt următoarele:
 - Oferă o incredibilă rezistență cardiopulmonară;
 - Stimulează circulația sanguină;
 - Ajută la menținerea unei tensiuni arteriale stabile;
 - Reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare;
 - Dezvoltă majoritatea grupelor musculare (mai mult de două sferturi din toți mușchii din întregul corp);
 - Întărește țesuturile articulare prevenind posibile leziuni;
 - Facilitează eliminarea secrețiilor bronșice;
 - Îmbunătățește postura corporală;
 - Dezvoltă flexibilitatea;
 - Înlătură tensiunile și stresurile;
 - Generează stări emoționale pozitive;
 - Combate stările de anxietate și simptomele de depresie;
 - Relaxează tensiunile musculare;
 - Stimulează creșterea și dezvoltarea fizico-psihică;
 - Îmbunătățește dezvoltarea psihomotorie;
 - Favorizează stima de sine.
Â
Despre înotul terapeutic
 Mai ales în ultimii ani a crescut numărul recomandărilor din partea terapeuților pentru adaptarea celor mai variate terapii pentru tratarea unor patologii specifice precum:
 - Astm;
 - Dureri musculare și articulare;
 - Hernie de disc și lombalgii;
 - Stres cronic;
 - Diete de slăbire;
 - Dizabilități fizice și motorii;
 - Autism.
 A face exerciții în apă permite o libertate a mișcărilor care permite chiar realizarea unor posturi care nu pot fi realizate la sol. În plus, exercițiile în apă au și efecte psihologice benefice, deoarece s-a constatat că în contact cu apa, majoritatea persoanelor se relaxează și se detensionează mult mai rapid și mai ușor.
 Posibilitățile de vindecare cu ajutorul apei sunt mult mai mari și pot fi tratate diverse patologii. Chiar și în cazul unor afecțiuni sau boli grave s-au înregistrat rezultate notabile în cazul terapiei cu apă. De exemplu, persoanele cu paralizie cerebrală, miopatii grave, sau copiii care suferă de autism pot beneficia în urma înotului, practicat întotdeauna sub supraveghere medicală.
 Practica regulată a acestui sport face ca mușchii respiratorii să devină mai elastici și mai mobili. În consecință, plămânii devin capabili să preia o cantitate mai mare de aer, ceea ce înseamnă un aport mărit de oxigen pentru toate celulele corpului. În același timp, eliminarea aerului viciat din plămâni este mult mai eficientă. Plămânii sunt organe elastice care depind, pentru buna lor funcționare, de capacitatea de contracție și expansiune a mușchilor din peretele toracic. Acești mușchi devin mai puternici și mai rezistenți atunci când sunt antrenați în cadrul unui sport acvatic practicat în mod regulat.
Recomandări:
 Nu în ultimul rând, este important să subliniem faptul că pentru a obține beneficiile menționate anterior este necesar să se ia în considerare următoarele aspecte:
 Realizați o examinare medicală înainte de a începe activitatea fizică respectivă pentru a vă asigura că puteți practica acest tip de exercițiu. Un medic specialist ne poate recomanda tipul de exerciții de care avem nevoie, precum și intensitatea cu care le putem realiza.
 Un alt aspect important este acela că fiecărei vârste îi corespunde o anumită temperatură a apei; de exemplu, în cazul bebelușilor temperatura apei va fi diferită decât în cazul adulților. De asemenea, este foarte important să se cunoască nivelele de clorurare și ph-ul apei, mai ales în cazul persoanelor mai sensibile sau care au diverse afecțiuni de sănătate. Totodată, constanța și perseverența în cazul realizării oricărui tip de sport, inclusiv a înotului este un aspect cheie pentru a obține beneficii pe termen lung pentru sănătate.
Â