20 beneficii pentru sănătate ale alergatului

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta

20 beneficii pentru sănătate ale alergatului Găsirea timpului și a motivației pentru a realiza exerciții fizice și pentru a alerga poate fi o provocare pentru mulți dintre noi. Cu toate acestea, beneficiile fizice și psihice ale alergatului pot fi cu siguranță o motivație puternică pentru a începe să puneți în practică acest tip de sport. Vă prezentăm în acest articole cele mai importante beneficii pentru sănătate ale alergatului.

1. Alergatul limpezește mintea

 Dacă vă simțiți blocat de o problemă și nu găsiți nicio rezolvare sau aveți un blocaj mental, alergatul vă poate fi de folos. Ashley Crossman, antrenor personal și proprietar al companiei She Runs Strong, spune că îi place să alerge pentru că acest obicei benefic poate ajuta la înlăturarea ceței mentale.

 Și știința susține acest lucru: un studiu din aprilie 2014 publicat de Academia Americană de Neurologie a relaționat fitnessul cardiovascular cu o funcție cognitivă mai bună. „Dacă am blocajul scriitorului sau încerc să rezolv o problemă personală sau de muncă, mă duc la alergat, iar în nouăzeci și cinci la sută din cazuri vin acasă cu o soluție”, afirmă Ashley Crossman.

2. Alergatul îmbunătățește sănătatea inimii

 Probabil știți deja că orice formă de cardio - inclusiv alergatul - este bună pentru sănătatea inimii (așa cum sugerează și denumirea), iar cercetările întreprinse în acest sens ajută la evidențierea tuturor beneficiilor asupra sănătății cardiace.

 Un studiu din ianuarie 2020, publicat în Revista Colegiului American de Cardiologie a descoperit că alergătorilor care alergau la un maraton pentru prima dată le-a scăzut tensiunea arterială și li s-a redus rigidizarea aortică. Se presupune că aceste îmbunătățiri au scăzut cu patru ani vârsta lor vasculară, ceea ce înseamnă că au avut sănătatea cardiovasculară a unei persoane cu patru ani mai tânără.

 Vestea bună este că nu trebuie să petreceți ore lungi, monotone alergând sau antrenându-vă pentru un maraton ca să obțineți aceste beneficii. Un studiu din august 2014 publicat, de asemenea, în Revista Colegiului American de Cardiologie a subliniat faptul că alergatul zilnic, timp de doar cinci până la 10 minute, a fost relaționat cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă.

3. Alergatul vă ajută să trăiți mai mult

 Alergatul vă poate ajuta cu siguranță să duceți o viață mai lungă și mai sănătoasă. În plus față de studiul JACC menționat mai sus, un studiu din iunie 2017 publicat în revista Progrese în Bolile Cardiovasculare a observat că participanții care au alergat au trăit cu aproximativ trei ani mai mult decât cei care nu au alergat. Studiul a mai afirmat că alergatul poate reduce riscul de deces prematur cu 25 până la 40%. Pregătiți-vă pentru a profita la maximum de vârsta mijlocie începând un obicei sănătos care vă poate aduce beneficii pe toată viața.

4. Alergatul susține sănătatea creierului

 Nu, alergatul nu te va face să devii peste noapte un om de știință, dar poate îmbunătăți o serie de funcții cognitive importante. Jason Karp, doctor, autor, antrenor și șef de departament la Run-Fit afirmă că alergatul duce la formarea de noi neuroni în creier. El spune că mai mulți neuroni și interacțiunile crescute între acele celule pot însemna o mai bună comunicare între părțile creierului, ceea ce favorizează ceea ce oamenii de știință numesc gândire divergentă sau gândire creativă.

 Pe lângă creșterea neuronilor, alergatul poate ajuta și la îmbunătățirea memoriei și a concentrării. O revizuire din februarie 2013 și publicată în Buletinul și revizuirea psihonomică a evidențiat faptul că alergatul a ajutat la îmbunătățirea concentrării și a memoriei de lucru la copiii și adulții tineri. Un alt studiu din octombrie 2012 publicat în revista Neurology a observat că persoanele care au participat la activități mai intense din punct de vedere fizic au prezentat în timp mai puține contracții ale creierului.

5. Alergatul scade riscul de depresie

 Faceți din sănătatea mentală o prioritate prin alegerea exercițiilor fizice. Un studiu din ianuarie 2019 publicat în JAMA Psychiatry a constatat că activitatea fizică (cum ar fi alergatul) stimulează bunăstarea mentală și joacă un rol important în prevenirea depresiei.
În plus, cercetătorii au descoperit că doar 15 minute pe zi de activități de mare intensitate, precum alergatul, sunt suficiente pentru a vă reduce riscul de depresie.

 Deși există cu siguranță beneficii ale alergatului pe distanțe lungi, este plăcut să știți că puțin poate însemna mult atunci când este vorba despre exercițiile fizice. Stabiliți o rutină regulată de alergat pentru un antrenament de mare intensitate care să vă îmbunătățească sănătatea și starea de spirit.

6. Alergatul nu necesită o programare

 Spre deosebire de majoritatea sălilor de gimnastică, care rămân deschise doar pentru un anumit număr de ore în fiecare zi sau de orele de fitness care respectă un program stabilit, puteți alerga oricând vă simțiți motivați. Dacă lucrați la ore dificile, sunteți fie o persoană nocturnă sau una matinală sau aveți probleme pentru a urma orele de antrenament, alergatul este un exercițiu convenabil în care vă puteți încadra oricând vă permite programul dificil de lucru.

7. Alergatul vă oferă un timp calitativ cu voi înșivă

 Între muncă, conducerea copiilor către toate activitățile extrașcolare, obligațiile sociale și invazia constantă a textelor de pe social media, poate fi greu ca zilnic să ai timp doar pentru tine. Dar alergatul poate fi o foarte bună soluție pentru aceasta.

 Știința sprijină importanța „timpului meu” și a îngrijirii de sine. Un studiu din august 2018 publicat în BMC Medical Education a raportat că studenții de la Medicină care practicau în mod regulat îngrijirea de sine precum exercițiile fizice, au raportat un nivel de stres mai scăzut și o calitate mai bună a vieții. Dacă aveți nevoie să vă decomprimați și să vă regrupați, luați-vă adidașii și începeți să alergați.

8. Alergatul scade nivelurile de stres

 Dacă aveți un termen limită care se apropie, exercițiul fizic poate fi ultima activitate pentru care aveți timp, dar vă poate reduce stresul și vă poate ajuta să lucrați mai eficient. Alergatul, precum și alte activități fizice determină eliberarea de substanțe chimice care ridică starea de spirit și care vă pot ajuta să vă simțiți mai relaxați și să gestionați mai bine stresul, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină.

9. Alergatul susține sănătatea genunchilor

 Poate părea contra-intuitiv, dar alergatul poate ajuta efectiv la combaterea durerilor de genunchi. Acest lucru este potrivit unui studiu realizat pe o perioadă de opt ani, publicat într-un număr din luna iunie 2016, a revistei despre Îngrijirea și cercetarea artritei.

 Cercetătorii au urmărit 2637 de participanți la studiu, iar rezultatele au sugerat că, cu cât aceștia au alergat mai mult, cu atât este mai puțin probabil să aibă osteoartrită sau disconfort la genunchi. Alergatul este de asemenea benefic pentru sănătatea genunchilor prin întărirea oaselor și a mușchilor picioarelor, ceea ce duce la o mai bună susținere a articulațiilor. Desigur, acest studiu nu se extinde la persoanele care au leziuni preexistente la genunchi și ar trebui să consultați întotdeauna medicul înainte de a începe orice gen de exercițiu fizic cu impact mare.

10. Alergatul este o variantă accesibilă de sport

 Alergatul este unul dintre cele mai accesibile tipuri de exerciții fizice. Marissa Gee, proprietar și antrenor principal la CorporateActive și antrenor de fond la Colegiul Santa Monica, laudă alergatul ca fiind unul dintre singurele exerciții care nu necesită echipament, terenuri sau prezența altor persoane. „Alergatul poate fi sportul cel mai liber, onest. Puteți ieși pe ușă oricând și oriunde, iar tot ce aveți nevoie este o încălțăminte potrivită pentru acest gen de sport”.

11. Alergatul vă ajută să pierdeți în greutate

 Probabil că știți deja acest lucru, dar alergatul arde o mulțime de calorii. Potrivit Harvard Health Publications, o persoană de 70 de kilograme care aleargă 19 kilometri arde aproximativ 298 de calorii la fiecare 30 de minute. În comparație, aceeași persoană ar arde 149 de calorii plimbându-se pe o distanță de 17 minute sau făcând yoga sau exerciții aerobice pentru aceeași perioadă de timp. Dacă încercați să scăpați câteva kilograme, alergatul poate fi exercițiul ideal pentru dumneavoastră (împreună cu o alimentație, sănătoasă, desigur).

12. Alergatul înlătură anxietatea

 Dacă simțiți adeseori stări de anxietate, alergatul vă poate ajuta, potrivit unui review din iulie 2018 publicat în BMC Health Services Research. Studiul a analizat persoanele cu anxietate care au participat la exerciții cu intensitate redusă sau cu intensitate ridicată timp de cel puțin două săptămâni. Cercetătorii au stabilit că exercițiile fizice de mare intensitate pot face parte dintr-o intervenție eficientă de tratament pentru scăderea anxietății.

13. Alergatul întărește sistemul imunitar

 Dacă suferiți în mod frecvent de răceli, alergatul ar putea ajuta la eliminarea acestora. Nivelurile moderate de exercițiu stimulează circulația sanguină, care, la rândul său, vă poate ajuta sistemul imunitar să circule anticorpii și celulele albe din sânge, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină. De asemenea, alergatul poate reduce riscul de a dezvolta boli netransmisibile, precum cancerul, potrivit unor cercetări mai recente, inclusiv o revizuire din iulie 2017 publicată în revista Medicina Oxidativă și Longevitatea Celulară.

14. Alergatul nu costă nimic

 Nu numai că alergatul funcționează excelent pentru corp și minte, ci este bun și pentru portofel. Alergați într-un parc, pe o plajă, pe o pistă publică, la munte sau pe stradă și veți face un sport în mod gratuit. Astfel, economisiți bani pe abonamentele de gimnastică sau pe echipamentele de exerciții fizice, pur și simplu alegând să alergați în mod constant.

15. Alergatul îmbunătățește aspectul pielii

 Dr. Sonya Kenkare, un dermatolog certificat afirmă că alergatul este benefic pentru sănătatea pielii: „Exercițiile fizice stimulează circulația sanguină și eliberarea de endorfine. Acest lucru poate oferi pielii o strălucire și poate contribui chiar la îmbunătățirea aspectului pielii”. Și asta ar putea însemna că, de asemenea, puteți experimenta o reducere a aspectului ridurilor.

 Alergarea poate ajuta și la prevenirea acneei. Potrivit Harvard Health Publishing, exercițiul moderat intens poate scădea nivelul de cortizol - un hormon al stresului care poate duce la pielea grasă, acnee, eczeme și alte afecțiuni ale pielii. Exercițiile fizice deschid porii, iar traspirația împinge la suprafață murdăria și sebumul. Doar asigurați-vă că vă clătiți bine pielea după un antrenament pentru a reduce riscul de acnee din cauza acumulării de bacterii, spune Dr. Kenkare.

16. Alergatul crește încrederea în sine

 Un studiu din octombrie 2016 publicat în revista de specialitate Bolile neuro-psihiatrice și tratamentul acestora a constatat că activitatea fizică a fost legată atât direct, cât și indirect de respectul de sine. Indicele de masă corporală (IMC), aptitudinea fizică percepută și imaginea corporală pot juca un rol important în modul în care te simți despre tine - atât de mult încât cercetătorii sugerează că profesioniștii din domeniul psihologiei accentuează fitness-ul atunci când tratează clienții cu un respect de sine scăzut.

17. Alergatul vă poate duce la destinație

 Alergatul vă poate duce din punctul A în punctul B mai repede dacă locuiți în orașe mari, aglomerate, cu mult trafic. Dacă vi se pare greu să vă încadrați exercițiile în programul dumneavoastră, executați comisioane făcând jogging la farmacie, la casa unui prieten, la muncă (dacă locul de muncă are dușuri) sau în alte locații.

 O varietate de echipamente pentru alergat este disponibilă și care vă permite să transportați articole ușoare pe măsură ce alergați. Cu toate acestea, dacă comisioanele dumneavoastră implică un magazin alimentar, poate doriți să optați pentru mașină.

18. Alergatul este o oportunitate să întâlniți oameni

 Alergatul nu trebuie să fie un sport solo. O multitudine de cluburi și grupuri de alergători există în întreaga țară. Pregătirea sau participarea la curse poate fi foarte socială. „Alergatul este o modalitate excelentă de a întâlni oameni cu gânduri similare”, spune dr. Crossman. "Am întâlnit atât de mulți oameni datorită alergatului - inclusiv pe soțul meu - și prețuiesc prieteniile pe care le-am făcut din curse sau grupuri de alergători."

19. Alergatul vă ajută să descoperiți locuri noi

 Alergatul este o modalitate excelentă de a explora un nou loc, deoarece puteți fi în vacanță în timp ce ardeți calorii. "Oriunde călătoresc, îmi aduc pantofii de alergare și merg la alergare imediat ce ajung", spune dr. Gee. "Astfel găsesc restaurante, magazine și locuri pe care nu le-aș fi descoperit niciodată dintr-o mașină."

 De asemenea, dr. Gee ne sugerează să vă simțiți ca un turist în propriul cartier. În loc să parcurgeți traseul obișnuit, alegeți o direcție nouă și alergați pe străzi pe care nu le-ați văzut niciodată. Puteți găsi astfel câteva noi locuri preferate.

20. Alergatul poate fi un sport pentru oricine

 Spre deosebire de înot, schi, ciclism, tenis și alte sporturi, care au o curbă de învățare mai lungă, alergatul este o abilitate inerentă. „Alergatul are o curbă de învățare foarte rapidă”, afirmă dr. Gee. „Dacă putem să îl facem de la vârsta de un an, într-adevăr nu este atât de greu la nicio vârstă”. Începeți lent, consultați regulile de alergat pentru începători și ridicați-vă kilometrajul săptămânal pentru a vă menține riscul de accidentare scăzut.

Categorie:

Mai poți citi din Activitatea fizică

Schimbările metabolice…

Exercițiile fizice declanșează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea știe c...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriți să trăiți mai mult, mișcați-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul c...

Chei esențiale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

Beneficiile exercițiil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

Sportul pe timpul verii

Sportul, un factor esențial pentru sănătate  Știți care sunt cele mai bune momente ale zilei ...

5 shake-uri de proteine…

Shake-uri naturale bogate în proteine  În realitate, creșterea masei musculare este destul de u...

Băuturile energizante …

Există o diferență între băuturile sportive și cele energizante?  Băuturile sportive...

10 beneficii ale activi…

Inactivitatea fizică înseamnă un risc crescut de mortalitate  Inactivitatea fizică este cel de...

Recuperarea fizică dup…

  Dieta de recuperare este esențială  Dieta de recuperare este primordială pentru sport...

Activitatea fizică, de…

  Sportul, esențial la orice vârstă  Stilul de viață actual generează dezechilibre psiholo...

7 greșeli comune în a…

  Beneficiile unei activități fizice regulate  A începe un program de exerciții fizice este ...

Beneficiile înotului p…

  Înotul, un sport pentru toată lumea  Înotul este unul dintre sporturile care pot fi practic...

5 tips-uri pentru tonif…

  Zona abdomenului este mai dificil de tonifiat  Cu toții știm că pentru a avea o siluetă zv...

Respirația incorectă …

  Importanța unei respirații corecte  Știați că pe lângă faptul că ne influențează ran...

Beneficiile gimnasticii…

  Recomandări pentru gimnastica acvatică  Gimnastica acvatică este o activitate fizică foart...

Vigorexia sau obsesia c…

  Vigorexia are efecte negative asupra sănătății  Realizarea regulată a unor exerciții fiz...

Shake-uri bogate în pr…

  Shake-uri bogate în proteine vegetale  Datorită aportului de proteine, vitamine și minerale...

6 măsuri contra grăsi…

  6 măsuri contra grăsimii abdominale  Eliminarea grăsimii abdominale poate fi una dintre cel...

Beneficiile mersului pe…

  Sedentarismul: inamicul nr. 1 al sănătății  Tot mai multe cercetări medicale au arătat c...

Alimente recomandate î…

  Alimente recomandate înainte de antrenament  Majoritatea persoanelor preferă să nu mănânc...

Efectele pozitive ale s…

  Exerciţiile fizice, cheia în lupta contra cancerului  Exercițiile fizice efectuate în mod ...

Exercițiile fizice aju…

  Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când vă...

Fitness-ul, o practică…

  Fitness-ul, o practică sănătoasă  Pentru domnii și doamnele care vor să slăbească, dar...

De ce să te apuci de j…

  Apucă-te de jogging  În curând timpul frumos își va face apariția, iar pofta de sport va...

3 beneficii ale squash-…

  Squash, un sport foarte în vogă  I-ai auzit pe cei din jur că au început să joace squas...

Trucuri ca să ai mai m…

  10 trucuri pentru a avea mai multă energie  Dimineața când sună ceasul, te trezești cu ...

10 motive de a merge la…

  10 motive excelente de a merge la sala de sport  Dacă ideea de a merge la sala de sport te ...

Secretele metodei Pilat…

  Secretele metodei Pilates  Auzi peste tot vorbindu-se despre metoda Pilates. Te ajută să s...

Fructe recomandate pent…

  Fructe recomandate pentru o musculatură definită  Unele alimente sunt mai bune decât alte...

Ce sport vei practica …

  Ce sport vei practica în această iarnă?  Ce sport vei practica în această iarnă? Iată...

Alege un sport în func…

  Alege un sport în funcție de personalitatea ta!  Te temi să te angajezi în practicarea u...

Beneficiile squash-ului…

  Care sunt beneficiile squash-ului asupra sănătății?  Beneficiile sportului în general n...