Beneficiile incredibile ale natației

Natația: un sport complet

Beneficiile incredibile ale natației Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atunci când vine vara și căldura se instalează? Înotul este unul dintre cele mai complete exerciții care există și care lucrează diferitele părți ale corpului nostru. În plus, acest exercițiu aerobic poate fi practicat cu intensitatea care vă convine cel mai bine, deci nu există limite de vârstă pentru natație.

 Ce părți ale corpului veți lucra dacă practicați înotul? Ei bine, acest sport lucrează intens mușchii abdominali, brațele, picioarele, fesele și în special spatele. Dacă aveți deja acces la o piscină, fie că este vorba de o sală de gimnastică sau acasă, nu veți avea nevoie de prea mult echipament, doar de un costum de baie, o pereche de ochelari și o cască de baie cel mult. Dacă sunteți o persoană care preferă să înotați în lacuri sau în mare, trebuie să fiți foarte atenți la curenții apei și la temperatura acesteia.

Stilurile de înot cele mai cunoscute

 Nu tuturor le place să înoate în același mod, de aceea vă prezentăm cele mai comune modalități de înot pentru a le putea alege pe cele care vă plac cel mai mult. Iată care sunt acestea:

 - Crawl sau stilul liber (freestyle): acesta este cel mai cunoscut stil de înot și cel care este de obicei predat la cursurile de înot. Acest stil de a înota este, de asemenea, cunoscut și ca freestyle, iar în acest caz, din poziția pe burtă, se ține capul scufundat, cu ochii deschiși și se expiră aerul sub apă. Mișcările mâinilor sunt circulare și alternative, iar revenirea la poziția inițială se realizează pe sub apă. Picioarele se sincronizează cu mișcările mâinilor, executând mișcări alternative sus-jos, folosind articulația șoldului și a genunchiului. Stilul de înot crawl este considerat cel mai rapid și mai eficient stil, iar o jumătate de oră de înot tip crawl ne poate ajuta să ardem circa 700 de kilocalorii.

 - Spate: așa cum sugerează și numele, acest stil presupune înotul pe spate. Capul se află întotdeauna la suprafață, iar mișcările mâinilor sunt circulare și alternative, revenindu-se la poziția inițială pe deasupra apei. Mișcările picioarelor sunt similare cu cele din stilul liber. Stilul spate este unul din stilurile de înot echilibrate, care îmbină rezistența cu viteza. Este un stil de înot mai rapid decât stilul bras, și în mod evident, este mai lent decât stilul liber. Un dezavantaj al acestui stil de înot, în special pentru începători, este acela că nu este vizibilitate în direcția de înot și că uneori, se poate înghiți apă. Medicii recomandă adeseori acest stil de înot pacienților care au dureri de spate deoarece lucrează foarte bine mușchii dorsali și trapezul.

 - Fluture: acesta este cel mai dificil stil de învățat deoarece necesită un nivel ridicat de forță și coordonare. Pentru a pune în practică acest stil de înot, trebuie să ne ridicăm și să ne mișcăm brațele simultan, coordonându-le cu mișcarea picioarelor, care se vor deplasa asemeni unui fluture, astfel încât să se formeze un "S" cu corpul. Stilul fluture se remarcă printre celelalte stiluri de înot de competiție ca fiind cel mai spectaculos deoarece presupune o mișcare simetrică a brațelor cu revenire pe deasupra apei. Stilul fluture este al doilea stil de înot ca viteză după stilul liber. Este dificil de învățat și extrem de solicitant pentru corp.

 - Bras: acesta este unul din cele mai potrivite stiluri de înot pentru începători și în același timp, cel mai popular în rândul înotătorilor amatori. În cazul stilului bras, mâinile execută simultan o mișcare semicirculară sub apă, iar revenirea la poziția inițială se realizează tot pe sub apă. Mișcarea picioarelor trebuie să se sincronizeze cu cea a mâinilor. Unul din avantajele stilului bras este acela că se poate menține capul la suprafață, evitând problemele legate de respirație sau de orientare. De asemenea, stilul bras este unul dintre stilurile de înot de rezistență, iar o oră de înot în acest stil consumă 250 de kilocalorii.

Care sunt principalele beneficii ale natației?

 Să vedem în continuare care sunt principalele beneficii pe care ni le oferă practica regulată a natației pentru sănătate:

 - Lucrează întregul corp fără să streseze sistemul osos: am observat cu toții că cântărim mai puțin în apă. Fiind mai ușori (dacă suntem acoperiți cu apă cântărim doar 10% din greutatea noastră), piscina este locul ideal pentru a exersa fără ca mușchii și articulațiile să sufere vreun pericol, în special în cazurile în care există un exces de greutate, suferiți de artrită sau dureri de spate, precum și pentru femeile însărcinate. În cazul persoanelor care au artrita, cel mai bine este să practice înotul într-o piscină încălzită, deoarece apa caldă ajută articulațiile noastre să se relaxeze și să nu mai fie rigide.

 - Este un sport pentru toate vârstele: deoarece înotul este un sport cu un impact redus pentru articulațiile noastre, nu veți avea nici o problemă să îl practicați, indiferent de vârsta pe care o aveți.

 - Oferă rezistență, tonifiere și forță: dacă practicați înotul, cu siguranță vă veți crește puterea musculară și tonusul corpului. Înotul este un exercițiu de rezistență bun, deoarece mediul în care îl realizăm, apa, este mult mai dens decât aerul, deci vom câștiga forță, iar mușchii vor fi mai tonifiați.

 - Îmbunătățește flexibilitatea: după cum am menționat deja, înotul este unul dintre cele mai complete sporturi și, spre deosebire de exercițiile fizice realizate într-o sală de forță în care exersați doar o parte a corpului, înotul va lucra întregul corp, iar articulațiile și ligamentele rămân libere și flexibile. Înotul lucrează mai ales brațele, picioarele, șoldurile, gâtul și coloana vertebrală. În plus, înotul este, de asemenea, un bun exercițiu de reabilitare pentru a vă recupera forma după ce ați suferit o leziune.

 - Menține sănătatea inimii: în timpul înotului, nu numai că tonifiați mușchii care sunt vizibili, dar veți ajuta, de asemenea, cel mai important mușchi al corpului, inima. Fiind un exercițiu aerobic, înotul ajută la stimularea pompării sângelui și îmbunătățește circulația și, astfel, puteți preveni bolile de inimă, inflamația în organism, venele varicoase și chiar tensiunea arterială ridicată.

 - Ne ajută să pierdem în greutate: înotul este unul dintre sporturile în care se ard cele mai multe calorii și, prin urmare, ne poate ajuta să ne menținem greutatea ideală. Cel mai bine este să combinați intervalele în care efortul este mai intens, cu intervale mai ușoare, care vă ajută să vă recuperați.

 - Ajută la eliminarea durerilor de spate: desigur, de mai multe ori ați auzit că înotul este bun pentru cei care suferă de dureri de spate sau de dureri cervicale. Acest lucru se datorează faptului că atunci când suntem în apă, mișcările pe care le facem vor fi mult mai lente decât pe uscat, pe lângă faptul că nu va trebui să ridicăm prea multă greutate și asta ne va ajuta, de asemenea, să ne îmbunătățim poziția și să ușurăm tensiunea musculară și cervicală.

 - Ameliorează simptomele de astm: când înotăm, realizăm acest sport într-un mediu cu aer umed, care ne ajută să reducem apariția simptomelor de astm. În plus, înotul mărește și capacitatea pulmonară și ne învață tehnici de respirație adecvate.

 - Menține echilibrate nivelurile de colesterol: nu toate tipurile de colesterol sunt rele, iar pentru a ne menține sănătoși este vorba despre despre menținerea nivelurilor adecvate ale fiecăruia. Înotul ne poate ajuta să găsim acest echilibru prin scăderea colesterolului "rău" (colesterolul LDL) și creșterea colesterolului "bun" (colesterolul HDL).

 - Reduce riscul de diabet: în general, exercițiile aerobic vă poate ajuta să vă protejați de diabet, iar înotul este unul dintre ele.

 - Combate stresul: când facem exerciții fizice și practicăm sporturi ca înotul, eliberăm endorfine, ceea ce ne ajută să ne simțim mai bine și mai energizați. De asemenea, înotul ne ajută să ne relaxăm și să scăpăm de stres datorită întinderii continue a mușchilor și a respirației profunde pe care o menținem. De asemenea, înotul ne ajută să ne relaxăm, pentru că, în timp ce îl practicăm, vom auzi doar sunetul apei și respirația noastră, concentrându-ne doar asupra momentului prezent.

 - Alungă insomniile: când practicați exerciții fizice, inclusiv înotul, insomniile cu siguranță nu vor mai fi o problemă pentru dumneavoastră și vă puteți bucura de un somn profund și regenerant.

 După cum ați putut vedea în acest articol, practicând înotul, veți lucra mai multe grupe de mușchi și îi veți întări, lucru care, fără îndoială, este foarte benefic pentru starea generală de sănătate. În plus, ați văzut că există numeroase beneficii pe care le va aduce practica regulată a natației. În concluzie, înotul este un sport complet, revigorant și probabil singurul în care nu veți transpira.

Categorie:

Mai poți citi din Activitatea fizică

Schimbările metabolice…

ExerciÈ›iile fizice declanÈ™ează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea È™tie cÄ...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriÈ›i să trăiÈ›i mai mult, miÈ™caÈ›i-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul cÄ...

Chei esenÈ›iale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

Beneficiile exerciÈ›iil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

Sportul pe timpul verii

Sportul, un factor esențial pentru sănătate  Știți care sunt cele mai bune momente ale zilei ...

5 shake-uri de proteine…

Shake-uri naturale bogate în proteine  În realitate, creșterea masei musculare este destul de u...

Băuturile energizante …

Există o diferență între băuturile sportive și cele energizante?  Băuturile sportive...

10 beneficii ale activi…

Inactivitatea fizică înseamnă un risc crescut de mortalitate  Inactivitatea fizică este cel de...

Recuperarea fizică dup…

  Dieta de recuperare este esențială  Dieta de recuperare este primordială pentru sport...

Activitatea fizică, de…

  Sportul, esențial la orice vârstă  Stilul de viață actual generează dezechilibre psiholo...

7 greÈ™eli comune în a…

  Beneficiile unei activități fizice regulate  A începe un program de exerciții fizice este ...

Beneficiile înotului p…

  Înotul, un sport pentru toată lumea  Înotul este unul dintre sporturile care pot fi practic...

5 tips-uri pentru tonif…

  Zona abdomenului este mai dificil de tonifiat  Cu toții știm că pentru a avea o siluetă zv...

RespiraÈ›ia incorectă …

  Importanța unei respirații corecte  Știați că pe lângă faptul că ne influențează ran...

Beneficiile gimnasticii…

  Recomandări pentru gimnastica acvatică  Gimnastica acvatică este o activitate fizică foart...

Vigorexia sau obsesia c…

  Vigorexia are efecte negative asupra sănătății  Realizarea regulată a unor exerciții fiz...

Shake-uri bogate în pr…

  Shake-uri bogate în proteine vegetale  Datorită aportului de proteine, vitamine și minerale...

6 măsuri contra grăsi…

  6 măsuri contra grăsimii abdominale  Eliminarea grăsimii abdominale poate fi una dintre cel...

Beneficiile mersului pe…

  Sedentarismul: inamicul nr. 1 al sănătății  Tot mai multe cercetări medicale au arătat c...

Alimente recomandate î…

  Alimente recomandate înainte de antrenament  Majoritatea persoanelor preferă să nu mănânc...

Efectele pozitive ale s…

  Exerciţiile fizice, cheia în lupta contra cancerului  Exercițiile fizice efectuate în mod ...

ExerciÈ›iile fizice aju…

  Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când vă...

Fitness-ul, o practică…

  Fitness-ul, o practică sănătoasă  Pentru domnii și doamnele care vor să slăbească, dar...

De ce să te apuci de j…

  Apucă-te de jogging  În curând timpul frumos își va face apariția, iar pofta de sport va...

3 beneficii ale squash-…

  Squash, un sport foarte în vogă  I-ai auzit pe cei din jur că au început să joace squas...

Trucuri ca să ai mai m…

  10 trucuri pentru a avea mai multă energie  Dimineața când sună ceasul, te trezești cu ...

10 motive de a merge la…

  10 motive excelente de a merge la sala de sport  Dacă ideea de a merge la sala de sport te ...

Secretele metodei Pilat…

  Secretele metodei Pilates  Auzi peste tot vorbindu-se despre metoda Pilates. Te ajută să s...

Fructe recomandate pent…

  Fructe recomandate pentru o musculatură definită  Unele alimente sunt mai bune decât alte...

Ce sport vei practica Ã…

  Ce sport vei practica în această iarnă?  Ce sport vei practica în această iarnă? Iată...

Alege un sport în func…

  Alege un sport în funcție de personalitatea ta!  Te temi să te angajezi în practicarea u...

Beneficiile squash-ului…

  Care sunt beneficiile squash-ului asupra sănătății?  Beneficiile sportului în general n...