Recomandări pentru gimnastica acvatică
Gimnastica acvatică este o activitate fizică foarte plăcută și ușor de realizat. Această disciplină lucrează toate grupele musculare, tonificându-le și ajutându-ne să obținem o siluetă frumos conturată și să scăpăm de kilogramele nedorite. Pentru a-i potența și mai mult rezultatele, este necesar să avem și o dietă corespunzătoare, săracă în grăsimi și să consumăm porții mici de mâncare.
Gimnastica acvatică, denumită și “aquagym”, constă în exerciții repetitive cu ajutorul cărora se obține un bun tonus muscular. De cele mai multe ori se lucrează cu mingi sau cu diverse greutăți pentru a intensifica efectele benefice ale acestui tip de gimnastică. De obicei, aquagymul se realizează în piscine cu adâncime medie, având o temperatură între 28 °C și 31 °C. Tocmai de aceea, gimnastica acvatică poate fi practicată și de către persoanele care nu știu să înoate.
Ideal este să se practice acest tip de gimnastică de două sau de trei ori pe săptămână. Pentru ca eliminarea kilogramelor în exces să se realizeze într-un ritm susținut, este important să se urmeze o dietă echilibrată și bogată în fructe și legume proaspete și de sezon, în cereale integrale și carne slabă, repartizate în patru mese principale. De asemenea, este importantă o hidratare corespunzătoare a organismului și este recomandat să se consume zilnic doi litri de apă plată.
Importanța hidraților de carbon
Nu comiteți greșeala de a elimina hidrații de carbon din dieta zilnică, deoarece sunt sursa principală de energie. Toate persoanele care practică diverse sporturi trebuie să aibă o alimentație care să includă legume, orez, paste și cartofi, de două sau de trei ori pe săptămână.
Alimentele care trebuie să fie evitate
- Alimentele bogate în grăsimi saturate și în grăsimi de tip trans, care se găsesc în mâncărurile procesate, de tip fast-food sau junk-food aduc extra calorii și în plus, sunt bogate în sodiu care favorizează retenția de lichide. Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și a termenului de garanție a acestora și sunt considerate de către medici ca fiind cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism și îl scad pe cel bun.
- Renunțați la băuturile carbogazoase, la sucurile pline de zahăr sau îndulcitori și la alcool. Înlocuiți aceste băuturi cu sucuri preparate în casă din fructe și legume proaspete, cu infuzii din plante medicinale sau cu apă cu lămâie.Toate acestea hidratează corpul, dar în același timp îl purifică și îl alcalinizează.
- Renunțați sau eliminați pe cât posibil zahărul rafinat și produsele de patiserie deoarece au un conținut ridicat de calorii, dar nu au deloc nutrienți benefici.
Proteinele și masa musculară
Practicarea gimnastiii acvatică este o activitate intensă pentru toate grupele musculare ale corpului. Cea mai bună modalitate de a contribui la recuperarea sa și la construcția masei musculare, este consumul zilnic de proteine, care trebuie să constituie 10 - 15 % din alimentația zilnică. O sugestie pentru a ne revitaliza după încheierea sesiunii de gimnastică acvatică este un sandwich cu pâine integrală cu piept de pui sau de curcan. O cană de lapte cu cereale este o altă opțiune bună care, pe lângă proteine, oferă și carbohidrați.
Intensitatea în gimnastică acvatică
Există trei posibilități de exerciții acvatice:
1. Cu impact scăzut: desprinderi ușoare de podeaua piscinei, dar menținând în permanență un picior în contact cu aceasta.
2. Cu impact ridicat: salturi și pierderea contactului cu podeaua piscinei, corpul se proiectează mereu înainte.
3. Fără impact: corpul plutește fără ca corpul să atingă podeaua piscinei.
Este important de asemenea să ne adaptăm alimentația zilnică la tipul de exerciții pe care le vom realiza: de exemplu, dacă acestea sunt cu impact ridicat, cantitatea de calorii care se ard este mai mare decât în cazul celor cu impact scăzut.