Â
Importanța unei respirații corecte
 Știați că pe lângă faptul că ne influențează randamentul, tipul de respirație este de asemenea relaționat cu creșterea în greutate și cu capacitatea de a activa senzația de sațietate? Respirația este un proces biologic esențial pentru menținerea vieții și, cu toate că o realizăm în mod autonom, de multe ori comitem unele greșeli care ne pot afecta starea de sănătate.
 Este important să luăm în considerare faptul că atunci când respirăm, inhalăm nu doar oxigenul necesar pentru corp, ci și anumite particule și agenți chimici care se filtrează în sistemul respirator. Pe de altă parte, această acțiune este cheia pentru funcționarea corectă a inimii, a plămânilor, a producerii energiei și pentru o bunăstare fizică în general.
 Datorită acestui fapt, este fundamental să se identifice ce tip de respirație realizăm, dar și care sunt efectele pe care le are asupra stării de sănătate. În plus, este necesar să învățăm să respirăm în mod corect pentru a evita consecințele negative pe termen mediu sau lung.
 Vă prezentăm în acest articol consecințele asupra sănătății ale unei respirații incorecte, precum și beneficiile unei respirații corecte.
Â
Care sunt consecințele unei respirații incorecte?
 Consecințele negative ale unei respirații incorecte sunt numeroase, deoarece funcția sa este relaționată și cu celelalte sisteme ale corpului. Respirația incorectă afectează în principal aparatul digestiv, nervos, cardiovascular și muscular și, de asemenea, are legătură directă cu starea emoțională.
 Câteva dintre problemele de sănătate pe care le poate provoca o respirație incorectă sunt următoarele:
 - Depresie și anxietate;
 - Oboseală cronică;
 - Boli digestive;
 - Un risc crescut de accidente cardiovasculare;
 - Slăbirea sistemului imunitar;
 - Creșterea tensiunii arteriale și a bătăilor inimii;
 - Simptome de astm sau sufocare;
 - Tensiune în zona cervicală și în umeri;
 - Lipsă de concentrare și slăbirea memoriei.
Â
Respirația pe gură
 Respirația pe gură este una dintre greșelile cele mai frecvente de respirație. Experții avertizează că acest obicei are consecințe negative asupra fonației (pronunțării cuvintelor), deglutiției și chiar a posturii corporale.
 Folosind gura în locul nasului pentru a respira, se împiedică acțiunea de filtrare și de încălzire a aerului în fosele nazale, ceea ce conduce la apariția unor tulburări de sănătate precum faringita.
 Fie că respirația pe gură este determinată de hipertrofie (creșterea în volum a amigdalelor) sau de anumite schimbări în anatomia internă a nasului (deviere de sept sau hipertrofia cornetelor nazale), acest tip de respirație determină apariția anomaliilor la nivelul feței și în întreaga regiune dentofacială. La rândul lor, aceste probleme compromit abilitatea de a mesteca, precum și estetica feței.
Â
Respirația greșită și obezitatea
 O respirație greșită este asociată adeseori cu persoanele care suferă de obezitate. Aceasta se datorează faptului că persoanele obeze consumă mai multe calorii, deoarece în acest caz, creierul își pierde capacitatea de a activa la timp mecanismul stării de sațietate.
 Pe de altă parte, această tulburare are un rol important în timpul somnului și în oxigenarea corpului și este relaționată cu masa corporală. Excesul de greutate implică un efort mai mare de a respira, crescând astfel tendința de a respira mai mult pe gură decât pe nas. Aceasta determină apnea respiratorie în timpul somnului, sforăitul și alte tulburări nocturne care cresc în mod considerabil riscul greutății corporale excesive.
Â
Oxigenarea inadecvată
 Un alt factor derivat dintr-o respirație inadecvată care este necesar să fie luat în considerare este o slabă oxigenare a țesuturilor. Atunci când cantitatea necesară de oxigen nu ajunge în celule, rezultă grave probleme ale sistemului nervos, ale sănătății cerebrale și ale mecanismului digestiv. De asemenea, oxigenarea inadecvată afectează și alte organe vitale, dar și sănătatea pielii, a părului sau a unghiilor. Tocmai de aceea, mulți medici recomandă realizarea exercițiilor de respirație care să permită corectarea greșelilor pentru ca creierul să-și recupereze la modalitatea înnăscută de a respira.
Â
Cum se respiră în mod corect?
 O respirație corectă se realizează din zona inferioară a abdomenului. Atunci când se inspiră, această zona se expansionează în afară și lateral, în timp ce la expirație abdomenul se centrează. Pe minut se realizează între 6 și 10 respirații, acestea fiind variabile în funcție de vârstă, de starea fizică sau de starea emoțională, printre altele.
Â
Beneficiile de a realiza o respirație corectă sunt următoarele:
 - O mai bună oxigenare a celulelor și a țesuturilor;
 - Un efort cardiac redus;
 - Reducerea senzației de oboseală sau epuizare;
 - Tensiune musculară redusă;
 - Reducerea stresului și a anxietății;
 - Un randament fizic și mental mai mare;
 - O mai mare capacitate pulmonară;
 - Creșterea toleranței la exercițiile fizice;
 - Un risc mai mic de afecțiuni respiratorii și cardiace;
 - Activarea nervului vag și controlul nervozității.