Băuturile energizante sau sportive

Există o diferență între băuturile sportive și cele energizante?

Băuturile energizante sau sportive

 Băuturile sportive, precum și cele energizante au dobândit în ultimii ani o mare popularitate în rândul adolescenților și tinerilor. Aceste băuturi comerciale sunt în mod particular populare printre tinerii atleți, consumul lor fiind considerat o modalitate rapidă și ușoară pentru a-și maximiza performanțele sportive.

 Băuturile sportive conțin carbohidrați, electroliți, minerale, vitamine și arome, iar rolul lor este de a înlocui pierderea de apă și de electroliți (sodiu, potasiu) care se produce în timpul exercițiilor fizice prin intermediul transpirației. Concentrațiile de carbohidrați și de electroliți sunt formulate pentru a permite o absorbție maximă a fluidelor prin tractul gastrointestinal.

 Băuturile energizante conțin o cantitate de carbohidrați și de substanțe stimulante non- nutritive precum cafeina, aminoacizi precum taurina și l-carnitina, plante energizante precum guarana și ginseng, dar și vitamine, proteine și aminoacizi în cantități variabile. Conținutul lor caloric este mai mare decât în cazul băuturilor sportive, deoarece au o cantitate mai mare de carbohidrați. Obiectivul acestora este stimularea mentală și fizică pe o scurtă perioadă de timp. Nu este recomandat ca băuturile energizante să fie consumate însă pentru rehidratarea corpului, în special în timpul activității fizice.

Care este compoziția băuturilor energizante?

 1. Apa: Băuturile energizante conțin apă carbonatată, la fel precum băuturile răcoritoare sau carbogazoase. Apa carbonatată se obține prin intermediul introducerii dioxidului de carbon sub presiune, obținându-se astfel efectul efervescent când se deschide recipientul respectiv.

 2. Carbohidrații: Cantitatea de hidrați de carbon din băuturile energizante variază de la 0 la 67 grame la o porție de 240 ml, majoritatea dintre acestea având între 18 și 25 grame. Dintre carbohidrații care se găsesc în băuturile energizante putem menționa: glucoza, sucroza, maltodextrina, fructoza și galactoza. Unele versiuni de tip diet sau light conțin îndulcitori non-calorici în loc de carbohidrați. Multe băuturi energizante conțin carbohidratul numit glucuronolactonă, care este prezent în organismul uman în mod natural. Adăugarea sa sub formă de supliment, conform producătorilor, ajută la creșterea nivelului de energie și a senzației de bună-dispoziție, precum și la eliminarea toxinelor din corp. Conținutul caloric al acestor băuturi este cuprins între 10 și 270 calorii la un pahar de 240 ml.

 3. Cafeina: Chiar dacă carbohidrații oferă un aport de energie, cafeina este principala sursă de energie din acest tip de băuturi. Majoritatea băuturilor energizante conțin între 70 și 200 mg de cafeină la o porție de 240 ml.

 4. Aminoacizii: Anumiți aminoacizi sunt adăugați în unele băuturi sportive și energizante. Aceștia sunt:

 - Taurina: este un aminoacid pe care organismul uman îl produce în mod natural. De asemenea, taurina se găsește în carne și în produsele lactate. Ca și funcții specifice, taurina participă la reglarea frecvenței cardiace, a contracțiilor musculare, la dezvoltarea neurologică și la echilibrarea nivelului de apă și de minerale din organism. Conform anumitor producători, suplimentarea cu taurină a anumitor băuturi energizante ajută la îmbunătățirea randamentului atletic. Alte studii sugerează faptul că taurina combinată cu cafeina îmbunătățește randamentul intelectual însă această afirmație necesită mai multe dovezi clinice. De asemenea, s-a afirmat că taurina poate reduce riscul de diabet, epilepsie și de hipertensiune, însă în prezent, studiile clinice sunt insuficiente pentru a demonstra faptul că taurina este eficientă contra diabetului și a epilepsiei, cu toate că s-a constatat că poate reduce presiunea arterială. Conținutul de taurină pentru 240 ml de băutură energizantă este de aproximativ 1000 mg. Se consideră ca fiind sigur pentru sănătate un consum de aproximativ 3000 mg pe zi de suplimente care conțin taurină.

 - L-carnitina: nu este la modul propriu-zis un aminoacid, ci această substanță se sintetizează cu ajutorul a doi aminoacizi, mai precis lisina și metionina. Nutriționiștii afirmă că suplimentele dietetice care conțin L-carnitină îmbunătățesc rezistența organismului, impulsionează metabolismul grăsimilor și protejează contra bolilor vasculare.

 - Glutamina: stimulează funcția imunitară și crește rezerva de glicogen din mușchi în timpul perioadei de recuperare după efectuarea exercițiilor fizice.

 - Arginina: se pare că arginina favorizează vasodilatația. În general, folosirea aminoacizilor din băuturile energizante în locul celor care provin din dietă, nu este foarte documentată din punct de vedere clinic, de aceea nu se recomandă ca acest tip de băuturi să fie consumate de către copii și adolescenți.

 5. Anumite plante medicinale cu efect energizant precum:

 - Guarana: este fructul unui arbust (Paullinia cupana) care provine din America de Sud și conține o mare cantitate de cafeină numită guaranină, pe lângă teofilină și teobromină. Un gram de guarana conține aproximativ 40 mg de cafeină, iar adăugarea sa la băuturile energizante crește cantitatea totală de cafeină care se găsește în acest tip de băuturi. Guarana este o plantă medicinală asociată cu o creștere a nivelului de energie, cu un mai bun randament fizic și mental, dar și cu suprimarea poftei de mâncare.

 - Ginsengul: este considerată o plantă adaptogenă, adică ajută organismul să se adapteze la mediu (în caz de oboseală, stres, exerciții extenuante, etc.) conform medicinii naturiste și alternative. În plus, ginsengului i s-au atribuit următoarele beneficii pentru sănătate: accelerează recuperarea organismului după o perioadă de boală, combate pierderea memoriei, oboseala fizică și mentală, stimulează funcțiile sexuale și ajută la controlul glucozei din sânge și a tensiunii arteriale.

 - Ginkgo biloba: această plantă medicinală este folosită pentru tratarea tulburărilor de la nivelul sistemului circulator și este asociată cu îmbunătățirea memoriei, a randamentului fizic și la combaterea depresiei, conform multor studii științifice.

 6. Vitamine și minerale: Multe dintre băuturile energizante și cele sportive conțin vitamine din grupul B, vitamina C, calciu și magneziu. Nu există niciun tip de avantaj consumând aceste vitamine și minerale prezente în băuturile energizante, deoarece aceste pot fi obținute prin intermediul unei diete sănătoase și echilibrate.

 7. Inozitol: acesta este un nutrient asociat cu vitaminele din grupul B și acționează în celulele cerebrale și în cadrul metabolismului lipidelor și a colesterolului. Principalele sale beneficii sunt printre altele: reducerea nivelului de colesterol, ajută la tratarea diabetului, la prevenirea căderii părului și a apariției eczemelor și la combaterea stării de oboseală generală.

 8. Electroliți: Este adeseori întâlnit ca majoritatea băuturilor energizante și sportive să conțină sodiu și potasiu. Conținutul de sodiu variază între 25 și 200 mg, în timp ce conținutul de potasiu este cuprins între 30 și 90 mg la o porție de 240 ml.

Cum ne afectează sănătatea consumul băuturilor energizante?

 Majoritatea băuturilor energizante și sportive, la fel ca băuturile gazoase, conțin acid citric care împreună cu pH-ul acid al acestor băuturi (pH 3-4) cauzează demineralizarea smalțului dinților, producând o eroziune dentară.

 S-a demonstrat că o cantitate de cafeină consumată în doze ridicate (6 mg/kg de greutate corporală: 480 mg la o persoană de 80 kg) poate îmbunătăți randamentul fizic în cazul adulților prin creșterea rezistenței aerobice și a forței, îmbunătățirea timpului de reacție și evitarea temporară a oboselii (mai puțin de 2 ore). În orice caz, cantitatea de cafeină consumată zilnic nu trebuie să depășească 300 mg/zi. Un consum moderat sau ocazional de băuturi energizante nu ar trebui să aibă efecte adverse asupra sănătății, însă excesul (mai mult de 300 mg/zi) poate avea consecințe negative precum:

 - creșterea frecvenței cardiace (tahicardie)

 - creșterea tensiunii arteriale

 - creșterea ritmului vorbirii

 - creșterea activității motorii

 - creșterea stării de alertă

 - stimularea secrețiilor gastrice

 - creșterea diurezei

 - creșterea temperaturii corporale

 - alterarea somnului

 - creșterea anxietății în cazul persoanelor care se confruntă cu această tulburare.

 Cantitatea ridicată de hidrați de carbon din băuturile energizante reduce viteza cu care lichidele sunt absorbite prin intestin în sânge, ceea ce poate împiedica rehidratarea corectă în timpul antrenamentului sportiv. Tocmai de aceea nu este indicat să se consume băuturile energizante înainte sau în timpul activității fizice. În plus, concentrațiile ridicate de carbohidrați pot provoca tulburări gastrointestinale, precum senzația de distensie abdominală (balonare), crampe abdominale sau un efect laxativ.

Cum se pot reduce riscurile?

- Copiii, precum și femeile însărcinate și cele care alăptează nu trebuie să consume băuturi energizante, datorită conținutului lor ridicat de cafeină.

- Copiii și adolescenți nu trebuie să consume mai mult decât următoarele cantități de cafeină:

             - 4-6 ani – 45 mg cafeină/zi

             - 7-9 ani – 62.5 mg cafeină/zi

             - 10-12 ani – 85 mg cafeină/zi

             - 13 ani sau mai mult – un consum maxim de 2.5 mg cafeină/kg greutate corporală. De exemplu: pentru un adolescent care are greutatea de 54 kg, consumul maxim pe zi ar fi de 135 mg de cafeină.

- Dacă obișnuiți să consumați băuturi energizante, luați în considerare următoarele recomandări:

             - este indicat să consumați băuturile energizante cu moderație. Acestea nu trebuie să fie consumate niciodată pe stomacul gol deoarece creează aciditate și nici nu trebuie să înlocuiască mesele principale.

             - citiți cu atenție etichetele tuturor produselor pe care le consumați și asigurați-vă că băuturile respective sunt autorizate pentru vânzare în țara dumneavoastră.

             - nu amestecați alcoolul cu băuturile energizante

             - nu consumați mai mult de 500 ml (2 căni) pe zi

             - dacă realizați o activitate fizică, beți suficientă apă pentru a vă rehidrata

             - consultați un medic înainte de a consuma băuturi energizante, în cazul în care luați anumite medicamente sau unele suplimente naturale

             - dacă observați vreo reacție adversă în urma consumului de băuturi energizante, consultați imediat un medic și renunțați la consumul acestora.

 Consumul cu moderație al băuturi energizante este în mod tipic sigur, iar efectele adverse apar atunci când consumul este abuziv sau când se amestecă cu alcool. Printre aceste efecte adverse se numără: grețurile, amețelile și un ritm cardiac anormal (tahicardie).

Categorie:

Mai poți citi din Activitatea fizică

Schimbările metabolice…

ExerciÈ›iile fizice declanÈ™ează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea È™tie cÄ...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriÈ›i să trăiÈ›i mai mult, miÈ™caÈ›i-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul cÄ...

Chei esenÈ›iale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

Beneficiile exerciÈ›iil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

Sportul pe timpul verii

Sportul, un factor esențial pentru sănătate  Știți care sunt cele mai bune momente ale zilei ...

5 shake-uri de proteine…

Shake-uri naturale bogate în proteine  În realitate, creșterea masei musculare este destul de u...

Băuturile energizante …

Există o diferență între băuturile sportive și cele energizante?  Băuturile sportive...

10 beneficii ale activi…

Inactivitatea fizică înseamnă un risc crescut de mortalitate  Inactivitatea fizică este cel de...

Recuperarea fizică dup…

  Dieta de recuperare este esențială  Dieta de recuperare este primordială pentru sport...

Activitatea fizică, de…

  Sportul, esențial la orice vârstă  Stilul de viață actual generează dezechilibre psiholo...

7 greÈ™eli comune în a…

  Beneficiile unei activități fizice regulate  A începe un program de exerciții fizice este ...

Beneficiile înotului p…

  Înotul, un sport pentru toată lumea  Înotul este unul dintre sporturile care pot fi practic...

5 tips-uri pentru tonif…

  Zona abdomenului este mai dificil de tonifiat  Cu toții știm că pentru a avea o siluetă zv...

RespiraÈ›ia incorectă …

  Importanța unei respirații corecte  Știați că pe lângă faptul că ne influențează ran...

Beneficiile gimnasticii…

  Recomandări pentru gimnastica acvatică  Gimnastica acvatică este o activitate fizică foart...

Vigorexia sau obsesia c…

  Vigorexia are efecte negative asupra sănătății  Realizarea regulată a unor exerciții fiz...

Shake-uri bogate în pr…

  Shake-uri bogate în proteine vegetale  Datorită aportului de proteine, vitamine și minerale...

6 măsuri contra grăsi…

  6 măsuri contra grăsimii abdominale  Eliminarea grăsimii abdominale poate fi una dintre cel...

Beneficiile mersului pe…

  Sedentarismul: inamicul nr. 1 al sănătății  Tot mai multe cercetări medicale au arătat c...

Alimente recomandate î…

  Alimente recomandate înainte de antrenament  Majoritatea persoanelor preferă să nu mănânc...

Efectele pozitive ale s…

  Exerciţiile fizice, cheia în lupta contra cancerului  Exercițiile fizice efectuate în mod ...

ExerciÈ›iile fizice aju…

  Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când vă...

Fitness-ul, o practică…

  Fitness-ul, o practică sănătoasă  Pentru domnii și doamnele care vor să slăbească, dar...

De ce să te apuci de j…

  Apucă-te de jogging  În curând timpul frumos își va face apariția, iar pofta de sport va...

3 beneficii ale squash-…

  Squash, un sport foarte în vogă  I-ai auzit pe cei din jur că au început să joace squas...

Trucuri ca să ai mai m…

  10 trucuri pentru a avea mai multă energie  Dimineața când sună ceasul, te trezești cu ...

10 motive de a merge la…

  10 motive excelente de a merge la sala de sport  Dacă ideea de a merge la sala de sport te ...

Secretele metodei Pilat…

  Secretele metodei Pilates  Auzi peste tot vorbindu-se despre metoda Pilates. Te ajută să s...

Fructe recomandate pent…

  Fructe recomandate pentru o musculatură definită  Unele alimente sunt mai bune decât alte...

Ce sport vei practica Ã…

  Ce sport vei practica în această iarnă?  Ce sport vei practica în această iarnă? Iată...

Alege un sport în func…

  Alege un sport în funcție de personalitatea ta!  Te temi să te angajezi în practicarea u...

Beneficiile squash-ului…

  Care sunt beneficiile squash-ului asupra sănătății?  Beneficiile sportului în general n...