Â
Exerciţiile fizice, cheia în lupta contra cancerului
 Exercițiile fizice efectuate în mod constant îmbunătățesc sănătatea fizică, dar și sănătatea mentală, sportul având certe efecte pozitive asupra creierului. În funcție de tipul de sport care se practică, de frecvența și de intensitatea cu care se practică, efectele vor fi diferite, motiv pentru care se recomandă să se consulte un antrenor sau un expert înainte de a începe orice activitate fizică.
 Exercițiile fizice stimulează circulația sanguină, oxigenează profund țesuturile și celulele imunitare care circulă în sânge. Cercetările efectuate în acest sens sugerează faptul că exerciţiile fizice efectuate în mod regulat pot fi cheia pentru reducerea în mod semnificativ inclusiv a riscului de apariție a cancerului.
Â
Efectele benefice ale sportului asupra creierului
 A avea un corp armonios și tonifiat poate fi considerat o alegere necesară atât pentru starea generală de sănătate, dar și pentru a ne menține creierul în formă. Sportul, efectuat în mod regulat reduce nivelele citochinelor inflamatorii, care sunt acei compuși pe care îi eliberează sistemul imunitar în situații de stres și care sunt asociați cu diabetul, bolile cardiovasculare, depresia și bolile cronice în general.
 Cele mai recente cercetări în neuroștiință au evidențiat faptul că o activitate fizică regulată stimulează funcționarea optimă a creierului îmbunătățind neuroplasticitatea (proprietatea de recuperare funcțională în urma unei leziuni nervoase prin preluarea funcției de către alte structuri nervoase și a reorganizării țesutului nervos) și crearea de noi conexiuni neuronale, ceea ce ajută la menținerea tinereții creierului. Având în vedere toate aceste aspecte, iată câteva dintre efectele principale pe care le are sportul asupra creierului:
Â
Sportul reduce simptomele de depresie și anxietate
 Realizarea exercițiilor anaerobice și aerobice favorizează reducerea simptomelor de anxietate, tocmai de aceea se recomandă să se efectueze aceste exerciții de cel puțin 3 - 5 ori pe săptămână, deoarece aceste tipuri de exerciții determină eliberarea de endorfine (moleculele fericirii), care acționează în mod direct asupra creierului producând o senzație de bună-dispoziție și relaxare.
Â
Sportul îmbunătățește funcția cognitivă și senzorială a creierului
 Îmbunătățirea funcției cognitive și senzoriale este fără îndoială, unul dintre cele mai importante efecte pozitive ale sportului asupra creierului, deoarece exercițiile fizice stimulează secretarea factorului neurotrofic cerebral, care susține supraviețuirea neuronilor. Una din zonele creierului care beneficiază cel mai mult în acest caz este lobul frontal, care este cel responsabil de toate procesele cognitive complexe și de funcțiile executive, cum este memoria, atenția și învățarea.
Â
Sportul previne degenerarea celulară
 S-a demonstrat de asemenea că exercițiile fizice aduc la fel de multe beneficii atât pentru creier cât și pentru corp, iar datorită faptului că ratele îmbolnăvirilor de demență au crescut rapid în ultimii ani, acesta este un alt motiv important pentru a vă asigura că sunteți o persoană activă, indiferent de vârsta pe care o aveți.
 Numeroase studii științifice au demonstrat că unele abilități cognitive în cazul persoanelor în vârstă erau mai bune în cazul celor care practicau un sport, în comparație cu cei care nu făceau sport. În urma acestor studii, oamenii de știință au constatat că activitatea fizică poate ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative precum maladia Alzheimer.
 Acestea sunt doar câteva dintre efectele pozitive ale sportului asupra creierului, dar sunt demne de luat în considerare.