Â
Secretele metodei Pilates
 Auzi peste tot vorbindu-se despre metoda Pilates. Te ajută să slăbești, să ai o siluetă de vis…însă care sunt secretele metodei Pilates? De unde vine? Cum funcționează? Vei afla în cele ce urmează:
Â
Cine a inventat metoda Pilates?
 Metoda Pilates a fost inventată de Joseph Pilates. Născut în Germania în 1880, acesta a avut o sănătate fragilă încă de la o vârstă fragedă. De aceea, de-a lungul vieții s-a concentrat asupra importanței întăririi și echilibrării corpului în viața de zi cu zi. Primele observații le-a împărtășit în timpul Primului Război Mondial folosindu-se de răniții aflați într-un câmp de prizonieri din Anglia. Primul centru de Pilates l-a deschis în 1926 la New York. La început, cursurile sale de Pilates au fost populate de dansatori, artiști și actori. Începând cu anul 1980, metoda sa a început să fie accesibilă tuturor oamenilor. Azi, Pilates este o metodă răspândită în întreaga lume.
Ce este metoda Pilates?
 Metoda Pilates este o tehnică cu ajutorul căreia îți poți recăpăta forma, o metodă care acționează atât la exteriorul corpului, asupra fizicului, cât și asupra interiorului acestuia, asupra moralului. Creatorul metodei, Joseph Pilates spunea: După 10 ședințe vei simți diferența. După 20 de ședințe vei vedea diferența. Iar după 30 de ședințe vei avea un corp nou-nouț.
Â
Cele opt principii ale metodei Pilates
 Metoda Pilates se bazează pe opt principii care te ajută să îți cunoști mai bine corpul, să te miști mai ușor și să îl reeduci dacă este necesar. Iată care sunt acestea:
1. Relaxarea
 O ședință de Pilates începe mereu prin câteva minute de relaxare, aceasta având scopul de a te debarasa de stres.
2. Concentrarea
 Metoda Pilates te ajută să îți recapeți forma atât fizică, cât și psihică. Pilates necesită în egală măsură concentrare datorită mișcărilor efectuate. Este o disciplină exigentă.
3. Respirația
 A învăța să respiri mai bine și să știi să respiri eficient este esențial pentru bunăstarea corpului nostru. Exercițiile de Pilates se execută în ritmul respirației.
4. Alinierea
 Alinierea corpului în orice situație (așezat, alungit sau în picioare) îmbunătățește echilibrul muscular și silueta.
5. Centrarea
 Toate exercițiile de Pilates fac apel la simțul “buric-coloană vertebrală“. Joseph Pilates vorbea despre centrală energetică pentru a desemna regiunea situată între șolduri și cutia toracică. Toate mișcările efectuate ar trebui să pornească din această zonă.
6. Coordonarea
 Este vorba despre a învăța să îți coordonezi cât mai bine mișcările. Exercițiile de Pilates fac să lucreze în același timp mai multe grupe musculare.
7. Fluiditatea
 Mișcările efectuate în timpul unei ședințe de Pilates sunt naturale și fluide.
8. Rezistența
 Ultima parte a ședinței de Pilates face apel la rezistența în realizarea exercițiilor.
Â
Care sunt beneficiile metodei Pilates?
 Beneficiile acestei metode sunt numeroase. Metoda Pilates conferă fermitate abdomenului, feselor și coapselor, îmbunătățește postura, suplețea, suflul, echilibrul, coordonarea mișcărilor, circulația, energia, imunitatea, bună-dispoziția. Mușchii brațelor și umerilor vor fi mai Fermi, talia va fi sculptată, densitatea osoasă întărită. Exercițiile Pilates luptă împotriva artrozei, osteoporozei și a kilogramelor în plus.
 Exercițiile Pilates nu au contraindicații. Până și persoanele în vârstă, cu mobilitate redusă, o pot practica.