De ce apare pielea grasă?
Dacă sunteți una dintre femeile care consideră că a avea pielea grasă este o problemă, iar dacă excesul de sebum vă înfundă porii și duce la ceva mai complicat, cum ar fi acneea, într-adevăr, pielea grasă poate fi problematică. Dar dacă acesta este tipul vostru de piele și știți cum să aveți grijă de ea în mod corect, sunteți norocoase, deoarece celulele grase oferă elasticitatea pielii și o ajută să reziste mai bine la trecerea timpului, întârziind apariția ridurilor. Prin urmare, în acest articol vă vom prezenta care este cea mai bună rutină de frumusețe pe care ar trebui să o urmați pentru a menține pielea sănătoasă și pentru a controla excesul de grăsime.
Pielea grasă este cea care are un exces de sebum sau de grăsime naturală secretată de porii pielii. Cu toate că pielea grasă a fost asociată în majoritatea cazurilor cu perioada de adolescență, datorită dezechilibrului hormonal care apare la pubertate, de fapt există o mare parte a populației adulte care are acest tip de piele.
Una dintre principalele caracteristici ale acestui tip de piele este apariția strălucirii care poate fi inofensivă, în special în zona frunții, a nasului și a bărbiei. Pielea grasă poate apărea datorită unor cauze genetice, datorită utilizării incorecte a unor produse cosmetice, datorită schimbărilor climatice, ca urmare a administrării unor medicamente, din cauza schimbărilor hormonale sau ca urmare a stresului, printre altele. Așadar, dacă acesta este și cazul dumneavoastră, va trebui să îi acordați tenului îngrijirea necesară pentru a arăta excelent și să nu apară alte probleme, cum ar fi puseele de acnee sau lipsa luminozității.
Cum poți știi dacă ai pielea grasă?
Androgenii sunt hormonii care produc grăsimea de care pielea are nevoie pentru a fi sănătoasă, dar, uneori, această producție de sebum este excesivă și face pielea să pară grasă și opacă, deoarece nu este suficient de luminoasă. În unele cazuri, acest exces de sebum poate, de asemenea, să înfunde porii, să provoace apariția unor coșuri sau apariția unui ten prea gras și tern.
Pentru a ști dacă pielea ta este grasă sau nu, poți pur și simplu să recurgi la acest test. Luați șervețelul de hârtie și presați-o ușor pe suprafața feței pentru câteva secunde, insistând asupra zonei frunții, a pomeților și a bărbiei (așa-numita zonă T). Apoi, îndepărtați șervețelul și observați-l: dacă acesta este translucid ca și cum ați fi impregnat cu ulei, însemnă că pielea este grasă.
Cele mai bune remedii pentru pielea grasă
Dacă pielea produce un exces de grăsime într-un mod natural, puteți pune în practică aceste sfaturi pentru a vă face pielea să arate proaspătă și sănătoasă și pentru a putea controla luminozitatea acesteia într-un mod simplu. Iată care sunt recomandările noastre:
1. Curățați pielea zilnic
Curățarea acestui tip de piele este esențială, prin urmare, se poate curăța tenul de două ori pe zi, cu apă caldă, deoarece va ajuta la eliminarea excesului de grăsime și pentru a preveni alte probleme, cum ar fi apariția acneei. Pentru ca acest procedeu să fie mai eficient, încercați să terminați cu apă rece, deoarece, pe lângă faptul că vă ajută să închideți porii, vă va ajuta să echilibrați pH-ul pielii.
Ar fi cel mai bine să faceți acest lucru atunci când vă treziți, pentru a pregăti pielea pentru o zi obișnuită și înainte de a merge la culcare, pentru a îndepărta urmele de machiaj și impurități care se acumulează pe piele pe durata zilei. De asemenea, nu este necesară efectuarea acestei acțiuni de mai multe ori pe zi, deoarece spălarea în exces a feței poate duce la uscăciune.
O bună îngrijire este esențială pentru a menține pielea sănătoasă, dar amintiți-vă că nu ar trebui să eliminați toate uleiurile produse de piele în mod natural, deoarece acestea folosesc drept protecție împotriva agresiunilor externe. Alegeți un produs de curățare care nu este prea agresiv cu pielea. Cele mai recomandate în acest caz ar fi cele care conțin acid salicilic sau acid glicolic și evitați-le pe cele care au în compoziție uleiuri, ceruri și săpunuri. Dacă în plus pielea dumneavoastră este foarte sensibilă, încercați să alegeți un produs de curățare care să aibă o proporție mică din acești acizi în compoziția sa, deoarece altfel ar putea fi prea abraziv pentru piele. Folosirea unui produs de curățare bun care se potrivește tipului dumneavoastră de piele este cel mai bun început pentru a controla problema producerii în exces a sebumului.
2. Exfoliați pielea
Când exfoliați pielea grasă, ceea ce faceți este să eliminați celulele moarte de pe stratul de suprafață al pielii, unde se pot acumula excesul de ulei și impurități, lăsând astfel suprafața pielii mai moale. În plus, veți avea pielea mai pregătită pentru a primi celelalte tratamentelor pe care le puteți face, cum ar fi tonicul și crema hidratantă. În mod normal, puteți exfolia pielea tenului de 2 sau 3 ori pe săptămână pentru a o lăsa moale și gata să primească restul tratamentelor faciale. Puteți alege unul dintre produsele exfoliante disponibile pe piață sau puteți pregăti un exfoliant acasă, din ingrediente naturale cum ar fi cele pe care vi le propunem în continuare:
a. Exfoliant cu ovăz
Pentru a prepara acest exfoliant, aveți nevoie de fulgi de ovăz simpli, pe care trebuie să-i măcinați cu un blender normal pentru a obține o făină fină. Apoi, trebuie să îi amestecați cu gel de aloe vera până când obțineți o pastă mai mult sau mai puțin omogenă.
Aplicați acest amestec pe tenul curat și umed, cu un masaj delicat de mișcări circulare insistând asupra celor mai problematice zone, cum ar fi fruntea, nasul și bărbia, fără a uita de asemenea gâtul, timp de cel puțin două minute. Apoi, îndepărtați resturile amestecului cu multă apă caldă și apoi aplicați tonicul obișnuit și crema hidratantă preferată.
b. Exfoliant cu miere, bicarbonat de sodiu și lămâie
Mierea are proprietăți antibacteriene care vă vor ajuta să evitați posibilele probleme care pot apărea odată cu înfundarea porilor. Bicarbonatul de sodiu vă va ajuta să extrageți celulele pielii moarte de pe suprafața pielii, iar lămâia, datorită proprietățile sale astringente, va transforma acest exfoliant într-un remediu minunat pentru a restabili tenului luminozitatea care îi lipsește.
Pentru a prepara acest exfoliant, veți avea nevoie de o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu, o jumătate de linguriță de suc de lămâie și o lingură de miere. Trebuie să amestecați bine aceste ingrediente și să le aplicați pe tenul curat și umed, cu mișcări circulare blânde. Faceți un masaj ușor pentru câteva minute și apoi clătiți cu multă apă caldă. Apoi, după ce vă tamponați ușor pielea cu un prosop, puteți aplica tonicul obișnuit și crema hidratantă.
3. Tonifiați pielea
Când tonifiați pielea grasă, înseamnă că veți favoriza circulația stratului exterior al pielii, iar în același timp închideți porii și ajutați pielea să fie mai proaspătă și mai strălucitoare. În acest caz, vă propunem două alternative naturale care pot funcționa foarte bine pentru tipul de piele grasă:
a. Oțetul de mere
Pentru a prepara acest remediu, aveți nevoie de un flacon cu pulverizator în care trebuie să amestecați o parte egală de apă și oțet de mere. Puteți pulveriza acest amestec direct pe tenul curat, evitând contactul cu ochii și va avea rezultate grozave pentru pielea grasă. Utilizați acest tonic natural de două ori pe zi, după curățarea obișnuită și înainte de aplicarea cremei de hidratare.
b. Ceaiul verde
V-am vorbit deja de mai multe ori despre proprietățile antioxidante ale ceaiului verde, dar în acest caz, ne interesează proprietățile purificatoare care vor avea un efect deosebit asupra pielii grase. Pentru a prepara acest tonic, trebuie să puneți un pliculeț de ceai verde într-o ceașcă de apă și să adăugați apă fierbinte. Nu este nevoie să umpleți ceașca, astfel încât să existe un ceai oarecum puternic. Lăsați să se infuzeze aproximativ zece minute, apoi turnați lichidul rezultat într-o sticlă de pulverizare. Puteți aplica tonicul direct pe pielea uscată după ce ați curățat-o în prealabil și înainte de a aplica o cremă hidratantă. Puteți păstra flaconul în frigider pentru un plus de prospețime.
4. Folosiți măști speciale
Utilizarea unei măști o dată sau de două ori pe săptămână, poate fi o soluție pentru a reda tenului strălucirea și elasticitatea care ar putea lipsi. Puteți recurge la una dintre măștile prezentate mai jos, special concepute pentru îngrijirea tenului gras:
a. Mască de argilă
Pentru a prepara această mască, aveți nevoie de argilă care se găsește în magazinele naturiste și în unele farmacii. Se amestecă două linguri de argilă cu puțină apă caldă și se amestecă până când se obține o pastă omogenă. Adăugați mai multă apă dacă vedeți că este prea groasă. Aplicați această pastă pe tenul curat și uscat, evitând conturul ochilor și al buzelor și lăsați-o să acționeze timp de 5 minute. După această perioadă, puteți să o clătiți cu apă caldă și cu un burețel special dacă doriți, fără a freca prea mult. Puteți aplica această mască o dată sau de două ori pe săptămână și veți vedea cât de bine puteți controla strălucirea care apare de obicei în cazul tenului gras.
b. Mască de albuș, miere și făină de năut
Albușul de ou are proprietăți astringente, iar mierea ajută la catifelarea tenului, astfel încât această mască vă va ajuta să absorbi excesul de ulei și să controlați strălucirea. Pentru a o prepara, trebuie să bateți albușul de ou împreună cu o lingură de miere. Apoi adăugați o linguriță de făină de năut și amestecați bine până când obțineți o pastă mai mult sau mai puțin omogenă. Aplicați acest amestec pe tenul curate și uscat, evitând conturul ochilor și al buzelor. Lăsați-l să se usuce timp de aproximativ 5 minute, apoi îndepărtați masca cu multă apă călduță.
c. Mască de mango
Fructul de mango-ul are proprietăți astringente care pot ajuta tenul să controleze nivelul de sebum. Pentru a prepara această mască, alegeți un mango mai copt și procesați miezul acestuia cu un blender până când obțineți o pastă mai mult sau mai puțin omogenă pe care o puteți aplica pe tenul curat și uscat. Lăsați masca să acționeze între 5 și 10 minute și apoi îndepărtați-o cu multă apă rece. Aplicați apoi tonicul facial obișnuit și crema hidratantă preferată.
5. Hidratați-vă pielea
Chiar dacă tenul dumneavoastră este uleios, trebuie de asemenea să fie hidratat zilnic. Cel mai bun moment pentru a face aceasta este după ce vă curățați fața și aplicați tonicul, un gest pe care trebuie să îl efectuați de două ori pe zi, dimineața când vă treziți și înainte de a merge la culcare. Luați în considerare faptul că prin curățarea pielii, chiar și cu un produs de curățare specific pentru tipul de piele, puteți termina uscarea pielii, deci trebuie să utilizați un hidratant ușor și fără ulei, pentru a nu adăuga mai multă grăsime pe piele.
Există creme specifice pentru acest tip de piele care conțin alfa hidroxi acizi care, în plus față de hidratare, ajută straturile superficiale ale pielii să elimine puțin câte puțin celulele moarte, având ca rezultat o piele mai luminoasă și sănătoasă. De asemenea, rețineți că, dacă pielea se usucă prea mult, mai multe grăsimi pot să apară ca un efect de bumerang, deci nu trebuie să uitați să o hidratați în mod corespunzător.
6. Utilizați protecție solară
Toate tipurile de piele trebuie protejate de razele dăunătoare ale soarelui, inclusiv tenul gras. O cremă de protecție solară vă va ajuta să preveniți în timp ridurile și petele relaționate cu procesul de îmbătrânire. Este indicat ca o cremă cu factor de protecție să se folosească în fiecare zi, chiar dacă nu faceți plajă sau pe timpul iernii, pentru că atunci când sunteți în aer liber sau pe stradă, lumina soarelui poate ajunge la ten în mod direct.
Alegeți o cremă de protecție solară care nu blochează porii, de preferință fără uleiuri și parfum, mai ales dacă aveți pielea sensibilă și cu tendința de acnee. Factorul de protecție solară ar trebui să fie de cel puțin 25, iar dacă mergeți la plajă sau la piscină, ar trebui să fie mai mare de 30, și ar trebui să-l reaplicați de fiecare dată după baie.
Curățați, tonifiați și hidratați pielea, mai ales înainte de a merge la culcare, acesta este cel mai important pas pentru a o păstra sănătoasă și fără impurități.