Combate lenea în 12 pași!

De ce apare lenea?

Combate lenea în 12 pași! Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și să ne îndeplinim sarcinile și visele. Uneori, lenea este un dușman greu de combătut, iar din cauza ei ne este greu să ne concentrăm asupra a ceea ce trebuie să facem.

 Lenea este unul dintre marii dușmani ai acțiunilor. Poate apărea în orice moment, deși este mai des întâlnită dimineața. Cu toate acestea, dacă nu facem nimic pentru a o combate, lenea ne poate domina pe tot parcursul zilei și poate ajunge să controleze toate aspectele vieții noastre. Lenea ne împiedică să fim productivi, ceea ce face dificilă realizarea obiectivelor sau a scopurilor noastre.

 În acest sens, este important să aflați care sunt principalele cauze ale apariției lenei, pentru a o putea contracara. Motivele pentru care apare lenea pot fi foarte diverse:

 - Trebuie să realizați o sarcină care nu vă motivează sau care vi se pare plictisitoare.

 - Vă simțiți copleșiți de amploarea sarcinii pe care trebuie să o îndepliniți.

 - Nu vă considerați capabili să îndepliniți corect sarcina respectivă.

 - Vă simțiți prea obosiți pentru a finaliza sarcina respectivă.

 - Vă simțiți copleșiți de stres sau de anxietate.

 Corpul nostru percepe aceste probleme și reacționează, dorind să ne odihnim și să ne relaxăm, provocând o stare de lene. Cu toate acestea, dacă cedați și intrați într-o stare de lene, vă veți simți vinovați că nu sunteți productivi și că nu vă atingeți obiectivele.

12 sfaturi pentru a scăpa definitiv de lene

 Nu trebuie să lăsăm lenea să ne domine. Pentru a o combate, vom avea nevoie, în primul rând, de voință. Dar această voință nu este generată singură, ci trebuie să o motivăm într-un fel.

 Există multe sfaturi care vă pot ajuta să generați acea forță a voinței și să depășiți lenea pentru a vă recâștiga controlul asupra vieții:

 1. Mențineți un program pe ore: este important să aveți un program constant, deoarece organismul se obișnuiește, iar dacă nu urmați programul, acest lucru ar putea genera lene. Mai ales, este benefic să mențineți un program regulat de somn; încercați să vă culcați și să vă treziți la aceleași ore, chiar dacă nu trebuie să mergeți la muncă. De asemenea, este important să stabiliți programe pentru alte rutine pe care doriți să le îndepliniți, cum ar fi exercițiile fizice. Un program stabil va face corpul să se obișnuiască în câteva zile și astfel nu veți mai fi leneși pentru a îndeplini sarcinile respective.

 2. Dimineața nu rămâneți prea mult în pat: cearceafurile ne pot prinde uneori ca într-o pânză de păianjen gigant. A rămâne prea mult în pat după ce v-ați trezit poate genera din ce în ce mai multă lenevie. Gândiți-vă că dacă ați dormit suficient, tot timpul petrecut în pat va fi un timp pierdut. Și dacă nu ați dormit destul de mult, poate că ar fi trebuit să vă culcați mai devreme, nu-i așa?

 3. Găsiți o motivație sau o inspirație: uneori lenea apare deoarece sarcina pe care trebuie să o realizați pare plictisitoare și nu vă motivează sau nu vă inspiră suficient. Pentru a contracara acest aspect, trebuie să adoptați o atitudine pozitivă și să căutați partea motivantă pentru tot. De multe ori, drumul spre un obiectiv poate părea plictisitor sau copleșitor, dar rezultatul final ne oferă motivația de a realiza acel lucru. Desigur, că pentru tot ceea ce trebuie sau doriți să faceți puteți găsi o parte pozitivă care vă va motiva și vă inspira să continuați să faceți lucrul sau acțiunea respectivă.

 4. Îndepărtați gândurile negative: de multe ori gândurile negative sunt cele care ne descurajează și determină apariția lenei. Pur și simplu, uneori nu ne putem crede capabili de a face ceea ce vrem să facem tocmai pentru că nu putem să facem acel lucru. Fiți optimiști, aveți încredere în sine, încurajați-vă și urmați calea spre îndeplinirea obiectivelor voastre. Amintiți-vă că a dori înseamnă a putea.

 5. Creșteți durata lucrului puțin câte puțin: există o metodă japoneză numită "Metoda Kaizen" sau "Regula de un minut", care constă în îndeplinirea unei anumite sarcini pe care doriți să o transformați într-o rutină timp de un minut, în fiecare zi, la aceeași oră. Fiind atât de puțin timp, nu ar trebui să fiți prea leneș să o aplicați și, de asemenea, îndeplinirea acesteia va genera o stare de bucurie și satisfacție. Puțin câte puțin, ar trebui să măriți timpul, iar în loc de 1 minut, efectuați activitatea respectivă pentru 5 minute, apoi pentru 10, 15, etc. Urmând această metodă simplă, dar foarte eficientă veți reuși să includeți cu succes această rutină în viața de zi cu zi, fără a presupune o schimbare drastică care ar putea genera lenea.

 6. Stabiliți obiective pe termen scurt: este important să aveți obiective pe termen lung, dar adeseori acestea par atât de îndepărtate, încât poate apărea lipsa de motivație, ceea ce vă poate face să vă pierdeți calea, optând în schimb pentru lene. Pentru a evita acest lucru, propuneți-vă, de asemenea, obiective mai mici, pe termen scurt, pentru a găsi o motivație mai intensă și astfel să obțineți o satisfacție mai rapidă și constantă.

 7. Deconectați-vă din când în când: uneori cheia pentru a fi mai productivi este tocmai de a face opusul: deconectarea. Conform cercetărilor, se pare că nu putem să ne menținem atenția maximă pentru mai mult de 20-40 de minute, deci prelungirea acestui timp de concentrare va fi contraproductivă. Faceți un duș, exerciții fizice, dedicați puțin timp hobby-ului preferat, etc. Multe persoane folosesc tehnica 20/10, care constă în dedicarea a 20 de minute de concentrare maximă sarcinii care trebuie să fie îndeplinită și în repaus 10. O variantă este tehnica 45/15. Puteți începe, de asemenea, cu 10/5, dacă la început vă este prea dificil să vă mențineți atenția. Chiar dacă vi s-ar putea părea că este o "pierdere de timp", în realitate veți fi mai productivi, decât dacă ați fi încercat să păstrați atenția în continuu.

 8. Faceți-vă timp pentru dumneavoastră: de multe ori lenea este cauzată de stres și epuizare care vă poate face să nu mai aveți timp pentru voi înșivă. Ritmul agitat al vieții moderne ne face să ne dedicăm tot timpul pentru a lucra și pentru alții și pentru a lăsa deoparte cea mai importantă persoană: noi înșine. Dedicați-vă în fiecare zi puțin timp pentru voi, pentru a face ceva care vă place, care vă motivează sau care vă inspiră. Acest lucru va face ca stresul și anxietatea să dispară și vă va permite să fiți mai productivi.

 9. Organizați-vă: dezordinea poate determina dispersarea minții noastre, chiar dacă nu o observăm. Astfel, subconștientul este modificat fără ca noi să ne dăm seama de acest lucru, prin lucruri atât de simple precum o cameră dezordonată, o gamă neplăcută de culori sau o intensitate inadecvată a luminii. Deci, chiar dacă nu suntem conștienți, oricare dintre aceste detalii ar putea cauza lipsa noastră de concentrare și apariția consecventă a lenei.

 10. Aveți grijă de dieta voastră: de multe ori o dietă dezechilibrată poate favoriza apariția lenei. Mâncărurile copioase generează adeseori o stare de somnolență, iar prea multe alimente dulci pot să vă ofere energie pe moment, însă într-un timp scurt vă veți simți din nou obosiți și înfometați. Pe de altă parte, și băuturile calde pot genera și somnolență și lenevie. În schimb, ceva rece ca un suc, un ceai rece sau doar apă rece, vă vor clarifica mintea și vă vor face mai productivi.

11. Gândiți-vă la prezent: focalizarea pe trecut și pe viitor vă poate afecta productivitatea. Uneori, a vă gândi la eșecurile sau problemele din trecut poate să vă copleșească într-un mod care afectează modul în care lucrați. În același mod, gândurile despre viitor pot, de asemenea, să vă copleșească dacă vă veți focaliza prea mult la problemele care ar putea să apară. Concentrați-vă pe prezent, pe ceea ce faceți acum, pe o acțiune corectă. Acest lucru vă va face să depășiți toate temerile care pot genera lene și care pot reduce productivitatea.

 12. Reflectați la avantajele de a învinge lenea: câteodată, cea mai bună motivație este pur și simplu să gândiți ce ar însemna să lăsați la o parte lenea și să deveniți activi, ce ar însemna să faceți ceea ce ați vrut atât de mult să faceți sau să terminați acea sarcină care tot așteaptă să fie finalizată. A reflecta la toate beneficiile pe care le veți dobândi prin depășirea lenei, vă va ajuta să o depășiți cu eficiență.

 Lenea este o problemă mai gravă decât pare, deoarece reduce productivitatea și chiar ne poate împiedica să ne atingem obiectivele și visele. Așa încât nu o lăsați să vă invadeze, combateți-o cu toate aceste sfaturi oferite mai sus și cuceriți lumea.

{jcomments on}

Mai poți citi din Dezvoltare personală

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Incredibilele beneficii…

Să invităm tăcerea în viața noastră  Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru ...

Cum putem realiza criti…

Cum putem realiza critici constructive?  Criticile pot fi împărțite în două categorii: respec...

Arta de a-i asculta pe …

Greșelile comise atunci când credem că-i ascultăm pe ceilalți  A ști să ascultăm cu adevă...

Cum să ne eliberăm de…

Grijile excesive înseamnă o minte agitată  A trăi tot timpul preocupați sau îngrijora...

Cele 4 chei ale unei re…

  Hormonii și fericirea  Așa cum indică și numele său, o relație de cuplu se stabilește ...

Motivația, cheie esen…

  Principiile de bază ale motivației  A avea o motivație corectă este un aspect fundamental ...

Despre răbdare și per…

  Importanța de a fi răbdători și perseverenți  La modul general, răbdarea și perseveran...

Cum putem deveni mai in…

  Cum putem deveni mai inteligenți?  Vă preocupă diverse moduri în care puteți să vă ampl...

4 sfaturi pentru amplif…

  Ce este carisma?  Carisma este acea magie personală pe care o au anumite persoane și care se...

Cum putem combate amân…

  Cum putem combate amânarea?  Amânarea sau procrastinarea este acel “hoț al timpului” s...

Despre echilibrul minț…

  Despre echilibrul minții, corpului și spiritului  Te simți stresat sau epuizat sau ai senza...

6 obiceiuri bune pentru…

  Ce este optimismul?  Optimismul este acea capacitate pe care o au unele persoane de a privi ș...

9 obiceiuri pentru o di…

  9 obiceiuri pentru o dimineață perfectă  Majoritatea persoanele tind să fie foarte grăbit...

Arta de a dărui

  Cum să alegi cadourile potrivite fără să te stresezi  Dacă în fiecare an în perioada di...

10 motive pentru care b…

  10 motive pentru care boala poate apărea în viaţa ta  Oamenii din cele mai vechi timpuri au...

Emoțiile și cancerul …

  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura din...

Ce este succesul?

  Care este definiția succesului?  Să răspunzi la această întrebare poate fi mai important ...

9 comportamente și ati…

  Sfaturi pentru a deveni mai împăcați cu noi înșine  Uneori, noi înșine ne provocăm nef...

Ce personalitate ai în…

  Culoarea ochilor îți arată ce personalitate ai  Se spune adesea că ochii sunt oglinda sufl...

12 sfaturi pentru a tr…

  Ce este fericirea?  Cu toții ne dorim să fim fericiți și să ne bucurăm de viață. Multe...

Lucrurile bune ale vie…

  Lucrurile bune ale vieții se cuceresc cu o inimă veselă  Cu toții ne dorim lucruri mai mul...

O mai bună imagine asu…

  Acceptarea corpului este punctul de pornire pentru o transformare pozitivă  Specialiștii afi...

5 exerciții pentru a a…

  Merităm și putem întâlni perechea minunată pentru sufletul nostru  Gândirea pozitivă, o...

Relațiile toxice

  6 lucruri pe care trebuie să le înveți din relațiile toxice  Relațiile... ...

Rezoluție de Anul Nou …

  Prezentul aduce fericire  Ființa umană modernă a devenit depresivă deoarece mint...

Cuvântul NU și între…

  Cuvântul NU și cum să te folosești de acesta  Bună dragilor, probabil că ...

Misiunea în viață

  Misiunea în viață sau destinul nostru  Dragilor, cu siguranță mulți ați ...

7 reguli pentru a te di…

  Disciplina, ingredientul necesar pentru reușită  Dintre toate ingredientele necesa...

5 motive ca să practic…

  1. Libertate.  Procesul iertării ne eliberează. Odată ce reușim să rezolvăm pr...

Cum să te motivezi ca …

  Motivația este foarte importantă dacă îți dorești să atingi obiectivele tale ...

10 moduri prin care gâ…

  Gândirea pozitivă te ajută foarte mult în viață, încearcă şi vei ved...

Respectați orologiul i…

  Învață să-ți respecți orologiul intern cu ajutorul Cronobiologiei  In fun...

Frica, cel mai mare du…

  Frica, dușmanul care ne reține de la realizări  Probabil mulți dintre voi s-au c...

Ierți, dar nu uiți?

  Ce este iertarea necondiționată?  Noi oamenii, suntem niște ființe cu adevărat ...

Afirmații pozitive pen…

  Ce sunt afirmațiile pozitive?  Afirmațiile pozitive sunt un instrument puternic pe...

Învață sa spui NU

  Câștigă respectul celorlalți învățând să spui NU  NU este un...

Confortul, pacoste sau …

  Confortul, pacoste sau plăcere?  Suntem în 2014, și putem observa o oarecare...

Tu ce ai vrut să fii, …

  Cum să devii, ceea ce ai vrut să devii și cum să-ți îndeplinești visele  ...

Nevoia de a avea drepta…

  Nevoia de a avea dreptate poate dăuna vieții noastre  Fiind și tu om probabil ai ...

Egoismul este iubirea a…

  Egoismul este iubirea autentică de care am uitat cu toții  Frumoasa noastră civil...

Cel mare dușman al tă…

  Cel mai mare dușman al tău este chiar în fața ta  Dragilor, noi oamenii sun...

Hormonii care ne contro…

  Hormonii reglează creșterea, dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, starea de spiri...

Increderea in sine, zec…

  Află cum poți să-ți câștigi încrederea în sine, în zece pași n...

Afirmatiile sanatatii

  Doreşti să fii sănătos? Iată ce afirmaţii trebuie să faci  Orice om de pe pla...

Cum sa ne gestionam ban…

  Ştim cu adevărat să gestionăm banii sau îi cheltuim aşa cum vin?  Dacă e...

Cum sa combatem lenea

  Eşti o persoană leneşă sau ai tendinţa spre lene uneori? Află cum poţi să o combaţi...

Povestile frumoase ale …

  Cum îţi poţi spune poveşti frumoase şi pozitive care să te ajute în viaţă...

Imaginatia ne conduce v…

  Credeai că viaţa ta este condusă de cineva? Da e adevărat! Viaţa este condusă de imagi...

Iti iubesti viata sau o…

  Îţi iubeşti viaţa?  Viaţa este neasemuit de frumoasă, de darnică, de iub...

Invata din greselile pe…

  Greșelile pe care le faci sunt învățăturile tale cele mai bune  Înva...

Dorintele tale pot deve…

  Visătorii sunt cei care își îndeplinesc dorințele  Întotdeauna ...

Cum te trezesti diminea…

  Modul în care te trezeşti dimineaţa îţi arată cum îţi va fi înt...

Vindeca-ti sufletul pri…

  Suferințele și rănile vorbesc despre noi  Toţi am trecut prin suferinţe, faptel...

Traiesti in trecut si a…

  Trecutul îţi poate provoca boala  Suntem meniţi să fim sănătoşi. Câ...

Motivele pentru care ne…

  Află motivele îmbolnăvirii  Suflet frumos eşti mai sănătos decât &i...

Sanatatea prin cuvinte

  Sănătatea stă în cuvintele pe care le spuneți  Când spunem sănătat...

Găseste-ti un job din …

  Pasiunea ta îți poate aduce un job pe măsură, află cum  Oricine își...

Muncesti pentru bani sa…

  Află chiar acum dacă muncești pentru bani sau pentru tine  Să muncești este nec...

Emoțiile și cancerul:…

  Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze...