De ce apare lenea?
Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și să ne îndeplinim sarcinile și visele. Uneori, lenea este un dușman greu de combătut, iar din cauza ei ne este greu să ne concentrăm asupra a ceea ce trebuie să facem.
Lenea este unul dintre marii dușmani ai acțiunilor. Poate apărea în orice moment, deși este mai des întâlnită dimineața. Cu toate acestea, dacă nu facem nimic pentru a o combate, lenea ne poate domina pe tot parcursul zilei și poate ajunge să controleze toate aspectele vieții noastre. Lenea ne împiedică să fim productivi, ceea ce face dificilă realizarea obiectivelor sau a scopurilor noastre.
În acest sens, este important să aflați care sunt principalele cauze ale apariției lenei, pentru a o putea contracara. Motivele pentru care apare lenea pot fi foarte diverse:
- Trebuie să realizați o sarcină care nu vă motivează sau care vi se pare plictisitoare.
- Vă simțiți copleșiți de amploarea sarcinii pe care trebuie să o îndepliniți.
- Nu vă considerați capabili să îndepliniți corect sarcina respectivă.
- Vă simțiți prea obosiți pentru a finaliza sarcina respectivă.
- Vă simțiți copleșiți de stres sau de anxietate.
Corpul nostru percepe aceste probleme și reacționează, dorind să ne odihnim și să ne relaxăm, provocând o stare de lene. Cu toate acestea, dacă cedați și intrați într-o stare de lene, vă veți simți vinovați că nu sunteți productivi și că nu vă atingeți obiectivele.
12 sfaturi pentru a scăpa definitiv de lene
Nu trebuie să lăsăm lenea să ne domine. Pentru a o combate, vom avea nevoie, în primul rând, de voință. Dar această voință nu este generată singură, ci trebuie să o motivăm într-un fel.
Există multe sfaturi care vă pot ajuta să generați acea forță a voinței și să depășiți lenea pentru a vă recâștiga controlul asupra vieții:
1. Mențineți un program pe ore: este important să aveți un program constant, deoarece organismul se obișnuiește, iar dacă nu urmați programul, acest lucru ar putea genera lene. Mai ales, este benefic să mențineți un program regulat de somn; încercați să vă culcați și să vă treziți la aceleași ore, chiar dacă nu trebuie să mergeți la muncă. De asemenea, este important să stabiliți programe pentru alte rutine pe care doriți să le îndepliniți, cum ar fi exercițiile fizice. Un program stabil va face corpul să se obișnuiască în câteva zile și astfel nu veți mai fi leneși pentru a îndeplini sarcinile respective.
2. Dimineața nu rămâneți prea mult în pat: cearceafurile ne pot prinde uneori ca într-o pânză de păianjen gigant. A rămâne prea mult în pat după ce v-ați trezit poate genera din ce în ce mai multă lenevie. Gândiți-vă că dacă ați dormit suficient, tot timpul petrecut în pat va fi un timp pierdut. Și dacă nu ați dormit destul de mult, poate că ar fi trebuit să vă culcați mai devreme, nu-i așa?
3. Găsiți o motivație sau o inspirație: uneori lenea apare deoarece sarcina pe care trebuie să o realizați pare plictisitoare și nu vă motivează sau nu vă inspiră suficient. Pentru a contracara acest aspect, trebuie să adoptați o atitudine pozitivă și să căutați partea motivantă pentru tot. De multe ori, drumul spre un obiectiv poate părea plictisitor sau copleșitor, dar rezultatul final ne oferă motivația de a realiza acel lucru. Desigur, că pentru tot ceea ce trebuie sau doriți să faceți puteți găsi o parte pozitivă care vă va motiva și vă inspira să continuați să faceți lucrul sau acțiunea respectivă.
4. Îndepărtați gândurile negative: de multe ori gândurile negative sunt cele care ne descurajează și determină apariția lenei. Pur și simplu, uneori nu ne putem crede capabili de a face ceea ce vrem să facem tocmai pentru că nu putem să facem acel lucru. Fiți optimiști, aveți încredere în sine, încurajați-vă și urmați calea spre îndeplinirea obiectivelor voastre. Amintiți-vă că a dori înseamnă a putea.
5. Creșteți durata lucrului puțin câte puțin: există o metodă japoneză numită "Metoda Kaizen" sau "Regula de un minut", care constă în îndeplinirea unei anumite sarcini pe care doriți să o transformați într-o rutină timp de un minut, în fiecare zi, la aceeași oră. Fiind atât de puțin timp, nu ar trebui să fiți prea leneș să o aplicați și, de asemenea, îndeplinirea acesteia va genera o stare de bucurie și satisfacție. Puțin câte puțin, ar trebui să măriți timpul, iar în loc de 1 minut, efectuați activitatea respectivă pentru 5 minute, apoi pentru 10, 15, etc. Urmând această metodă simplă, dar foarte eficientă veți reuși să includeți cu succes această rutină în viața de zi cu zi, fără a presupune o schimbare drastică care ar putea genera lenea.
6. Stabiliți obiective pe termen scurt: este important să aveți obiective pe termen lung, dar adeseori acestea par atât de îndepărtate, încât poate apărea lipsa de motivație, ceea ce vă poate face să vă pierdeți calea, optând în schimb pentru lene. Pentru a evita acest lucru, propuneți-vă, de asemenea, obiective mai mici, pe termen scurt, pentru a găsi o motivație mai intensă și astfel să obțineți o satisfacție mai rapidă și constantă.
7. Deconectați-vă din când în când: uneori cheia pentru a fi mai productivi este tocmai de a face opusul: deconectarea. Conform cercetărilor, se pare că nu putem să ne menținem atenția maximă pentru mai mult de 20-40 de minute, deci prelungirea acestui timp de concentrare va fi contraproductivă. Faceți un duș, exerciții fizice, dedicați puțin timp hobby-ului preferat, etc. Multe persoane folosesc tehnica 20/10, care constă în dedicarea a 20 de minute de concentrare maximă sarcinii care trebuie să fie îndeplinită și în repaus 10. O variantă este tehnica 45/15. Puteți începe, de asemenea, cu 10/5, dacă la început vă este prea dificil să vă mențineți atenția. Chiar dacă vi s-ar putea părea că este o "pierdere de timp", în realitate veți fi mai productivi, decât dacă ați fi încercat să păstrați atenția în continuu.
8. Faceți-vă timp pentru dumneavoastră: de multe ori lenea este cauzată de stres și epuizare care vă poate face să nu mai aveți timp pentru voi înșivă. Ritmul agitat al vieții moderne ne face să ne dedicăm tot timpul pentru a lucra și pentru alții și pentru a lăsa deoparte cea mai importantă persoană: noi înșine. Dedicați-vă în fiecare zi puțin timp pentru voi, pentru a face ceva care vă place, care vă motivează sau care vă inspiră. Acest lucru va face ca stresul și anxietatea să dispară și vă va permite să fiți mai productivi.
9. Organizați-vă: dezordinea poate determina dispersarea minții noastre, chiar dacă nu o observăm. Astfel, subconștientul este modificat fără ca noi să ne dăm seama de acest lucru, prin lucruri atât de simple precum o cameră dezordonată, o gamă neplăcută de culori sau o intensitate inadecvată a luminii. Deci, chiar dacă nu suntem conștienți, oricare dintre aceste detalii ar putea cauza lipsa noastră de concentrare și apariția consecventă a lenei.
10. Aveți grijă de dieta voastră: de multe ori o dietă dezechilibrată poate favoriza apariția lenei. Mâncărurile copioase generează adeseori o stare de somnolență, iar prea multe alimente dulci pot să vă ofere energie pe moment, însă într-un timp scurt vă veți simți din nou obosiți și înfometați. Pe de altă parte, și băuturile calde pot genera și somnolență și lenevie. În schimb, ceva rece ca un suc, un ceai rece sau doar apă rece, vă vor clarifica mintea și vă vor face mai productivi.
11. Gândiți-vă la prezent: focalizarea pe trecut și pe viitor vă poate afecta productivitatea. Uneori, a vă gândi la eșecurile sau problemele din trecut poate să vă copleșească într-un mod care afectează modul în care lucrați. În același mod, gândurile despre viitor pot, de asemenea, să vă copleșească dacă vă veți focaliza prea mult la problemele care ar putea să apară. Concentrați-vă pe prezent, pe ceea ce faceți acum, pe o acțiune corectă. Acest lucru vă va face să depășiți toate temerile care pot genera lene și care pot reduce productivitatea.
12. Reflectați la avantajele de a învinge lenea: câteodată, cea mai bună motivație este pur și simplu să gândiți ce ar însemna să lăsați la o parte lenea și să deveniți activi, ce ar însemna să faceți ceea ce ați vrut atât de mult să faceți sau să terminați acea sarcină care tot așteaptă să fie finalizată. A reflecta la toate beneficiile pe care le veți dobândi prin depășirea lenei, vă va ajuta să o depășiți cu eficiență.
Lenea este o problemă mai gravă decât pare, deoarece reduce productivitatea și chiar ne poate împiedica să ne atingem obiectivele și visele. Așa încât nu o lăsați să vă invadeze, combateți-o cu toate aceste sfaturi oferite mai sus și cuceriți lumea.