9 comportamente și atitudini care ne fac nefericiți

 

Sfaturi pentru a deveni mai împăcați cu noi înșine

9 comportamente și atitudini care ne fac nefericiți Uneori, noi înșine ne provocăm nefericirea menținând anumite credințe, atitudini sau comportamente care ne dăunează. Iată în continuare câteva dintre acestea și sfaturi pentru a le depăși cu succes. Dacă le recunoști și îți propui să le schimbi, cu siguranță vei deveni mai împăcat cu tine și mai fericit. Acestea sunt atitudinile la care trebuie să renunți pentru a trăi o viață liberă și cu adevărat fericită:

 

1. Asumarea falselor așteptări despre cum trebuie să fii.

 Dacă privești în jurul tău și constați că lumea are un anumit stil de viață foarte diferit de al tău, poți ajunge să te gândești că e ceva greșit în propriul tău mod de a trăi și că ar trebui să fii și tu precum ceilalți.

 A încerca să-ți transformi viața în ceea ce societatea sau mediul în care te afli dorește, te va face nefericit. Construiește-ți întotdeauna propria viață pe baza preferințelor, valorilor și dorințelor tale. Uneori oamenilor din jurul tău le place să aibă vieți complicate și pline de experiențe diverse, în timp ce poate tu preferi o viață mai simplă și mai liniștită. Nu este nimic rău în asta. Cel mai important este să-ți fie clar ceea ce îți dorești cu adevărat și să-ți urmezi propriile principii.

 

2. Autoconvingerile negative.

 Acestea constau în a ne spune nouă înșine într-un mod convingător, fraze care ne fac să ne simțim rău și care ne sabotează propriile oportunități de succes, ne scad stima în propria noastră persoană și fac ca randamentul nostru să scadă. Frazele la care trebuie să renunți pentru totdeauna sunt: “nu pot, nu sunt suficient de bun/ă, nu o să reușesc, nu am încredere sigur o să iasă prost, întotdeauna am ghinion” (de regulă, toate frazele care încep cu negația “nu”). Înlocuiește toate credințele negative cu varianta lor pozitivă: „pot, mă pricep la asta, am încredere, știu că voi reuși, reușesc tot ceea ce-mi propun, am succes”, etc.

 

3. Comparația cu ceilalți.

 Una dintre cele mai “bune” rețete de a ne simți prost față de noi înșine este de a ne compara mereu cu ceilalți. Întotdeauna ni se pare că există cineva mai bun decât noi, cineva care are mai mult succes decât noi sau care are prieteni mai buni. Dacă te compari cu cei care în viziunea ta au mai mult decât tine, te vei simți întotdeauna inferior. De exemplu, poți să-ți schimbi perspectiva și să să observi că acea persoană are un un job sau o ocupație care te-ar încânta și pe tine. În loc să te compari cu acea persoană, este infinit mai bine să o admiri și să o iei ca model pentru a obține și tu ceva similar într-un anumit domeniu.

 

4. Reamintirea trecutului.

 Înțelepții spun că este bine să învățăm din trecut, fără însă a ne agăța de el. Nu lăsa trecutul să-ți stăpânească viața. Nu lăsa ca experiențele grele din trecut să îți modeleze viitorul. Dacă vei lăsa trecutul să exercite o influență prea mare asupra ta, vei avea mai puțin control asupra vieții tale și asupra viitorului pe care l-ai putea avea. Trecutul nu are atâta putere cât credem noi și trebuie să-ți amintești mereu că tu ești stăpânul vieții tale și creatorul viitorului tău. Rememorând mereu mai ales experiențele negative, nu vei face decât să-ți proiectezi singur nefericire sau suferință în viitor, atrăgând astfel un șir de evenimente care îți vor confirma propriile credințe despre nefericire.

 

5. Căutarea vinovaților.

 Adeseori, îi învinovățim pe ceilalți pentru propriile noastre probleme. Considerăm, de exemplu, în mod eronat, că dacă părinții noștri ar fi fost mai buni, viețile noastre ar fi fost acum fericite. Aruncăm mereu vina pentru insuccesele noastre pe lipsa de oportunități, pe dezavantajele socioeconomice, pe criza din țara noastră sau pe orice altceva, în loc să căutăm adevărata cauză din spatele eșecului. Bineînțeles însă că este adevărat că toți acești factori pot influența într-o anumită măsură viețile noastre și poate fi adevărat că dacă am fi avut părinți perfecți, viața noastră ar fi fost mai bună. Însă învinovățirea celorlalți nu schimbă nimic, ci doar creează resentimente și amărăciune, transformându-te într-o victimă ce se lamentează mereu. Dacă ai tendința de a căuta vinovați pentru ceea ce se întâmplă în viața ta, propune-ți să renunți la această atitudine toxică chiar din acest moment.

 

6. Neputința de a ierta sau de a te ierta.

 Atât ceilalți cât și noi înșine comitem greșeli în nenumărate rânduri, însă uneori este foarte important să știm să iertăm sau să ne iertăm pentru a ne putea continua viața și pentru a nu rămâne blocați în trecut. Iertarea aduce liniște și vindecare. Iertarea este o cheie fundamentală pentru a ajunge să nu-i mai judecăm pe ceilalți și să accesăm înțelepciunea inimii care este plină de compasiune și de neînțelegere chiar și față de greșelile celorlalți. Uneori, învățând să ne iertăm pe noi înșine putem ajunge mult mai ușor să-i iertăm și pe cei care considerăm că ne-au greșit într-un fel sau altul.

 

7. Consumarea alimentelor nesănătoase.

 Conform unui studiu medical recent efectuat de Universitatea din Gran Canaria și Universitatea din Granada (Spania), persoanele care consumă frecvent mâncare de tip fast-food (hamburgeri, hot-dog, pizza și gogoși) au cu 51% mai multe probabilități de a suferi de depresie. Alimentația este un element fundamental pentru menținerea unei stări optime de sănătate atât fizică, cât și emoțională. Specialiștii afirmă că există o legătură directă între alimentele pe care le consumăm și starea noastră emoțională. La ora actuală se știe că există de exemplu alimente care favorizează o stare de bună-dispoziție (cum ar fi bananele, ciocolata neagră, ceaiul verde, fructele de pădure, mango, citricele) și alimente care ne predispun către stări de iritare, de lene sau de mânie (precum mâncărurile grele, excesiv condimentate, procesate și pline de aditivi chimici). A alege o alimentație potrivită și cât mai sănătoasă, lipsită de excese sau de substanțe nocive, este o alegere înțeleaptă atât pentru sănătatea corpului nostru, dar și pentru echilibrul și armonia emoțiilor noastre.

 

8. Neîncrederea că ai luat decizia corectă.

 Niciodată nu putem fi cu totul siguri că am luat sau nu decizia corectă într-un anumit context al vieții noastre. De fapt, probabil nu există decizii corecte, deoarece uneori ceea ce pare o decizie bună azi, poate să nu mai fie la fel mâine, atunci când circumstanțele se schimbă. De aceea, odată ce ai luat o anumită hotărâre, procedează cât mai bine în circumstanțele date și asumă-ți consecințele pe care ace decizie le va aduce, centrează-te mereu pe partea pozitivă și bună a lucrurilor.

 

9. Complicarea inutilă a vieții tale.

 O modalitate obișnuită de a ne complica viața este aceea de a avea prea multe lucruri între care trebuie să alegem. De exemplu, dacă vrei să îți cumperi o mașină și îți propui să evaluezi toate modelele care există pe piață, vei reuși să te stresezi în mod inutil și să accesezi prea multe informații și posibile alegeri, încât nu vei mai știi ce să faci. Dacă însă ți-a plăcut o mașină dintr-un anunț sau alte câteva, focalizează-te asupra acestora și alege. În plus, viața se complică adeseori ea însăși, așa că nu căuta complicații care nu-ți sunt necesare, deoarece există lucruri mult mai importante în care merită să-ți investești timpul și energia.

Mai poți citi din Dezvoltare personală

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Incredibilele beneficii…

Să invităm tăcerea în viața noastră  Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru ...

Cum putem realiza criti…

Cum putem realiza critici constructive?  Criticile pot fi împărțite în două categorii: respec...

Arta de a-i asculta pe …

Greșelile comise atunci când credem că-i ascultăm pe ceilalți  A ști să ascultăm cu adevă...

Cum să ne eliberăm de…

Grijile excesive înseamnă o minte agitată  A trăi tot timpul preocupați sau îngrijora...

Cele 4 chei ale unei re…

  Hormonii și fericirea  Așa cum indică și numele său, o relație de cuplu se stabilește ...

Motivația, cheie esen…

  Principiile de bază ale motivației  A avea o motivație corectă este un aspect fundamental ...

Despre răbdare și per…

  Importanța de a fi răbdători și perseverenți  La modul general, răbdarea și perseveran...

Cum putem deveni mai in…

  Cum putem deveni mai inteligenți?  Vă preocupă diverse moduri în care puteți să vă ampl...

4 sfaturi pentru amplif…

  Ce este carisma?  Carisma este acea magie personală pe care o au anumite persoane și care se...

Cum putem combate amân…

  Cum putem combate amânarea?  Amânarea sau procrastinarea este acel “hoț al timpului” s...

Despre echilibrul minț…

  Despre echilibrul minții, corpului și spiritului  Te simți stresat sau epuizat sau ai senza...

6 obiceiuri bune pentru…

  Ce este optimismul?  Optimismul este acea capacitate pe care o au unele persoane de a privi ș...

9 obiceiuri pentru o di…

  9 obiceiuri pentru o dimineață perfectă  Majoritatea persoanele tind să fie foarte grăbit...

Arta de a dărui

  Cum să alegi cadourile potrivite fără să te stresezi  Dacă în fiecare an în perioada di...

10 motive pentru care b…

  10 motive pentru care boala poate apărea în viaţa ta  Oamenii din cele mai vechi timpuri au...

Emoțiile și cancerul …

  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura din...

Ce este succesul?

  Care este definiția succesului?  Să răspunzi la această întrebare poate fi mai important ...

9 comportamente și ati…

  Sfaturi pentru a deveni mai împăcați cu noi înșine  Uneori, noi înșine ne provocăm nef...

Ce personalitate ai în…

  Culoarea ochilor îți arată ce personalitate ai  Se spune adesea că ochii sunt oglinda sufl...

12 sfaturi pentru a tr…

  Ce este fericirea?  Cu toții ne dorim să fim fericiți și să ne bucurăm de viață. Multe...

Lucrurile bune ale vie…

  Lucrurile bune ale vieții se cuceresc cu o inimă veselă  Cu toții ne dorim lucruri mai mul...

O mai bună imagine asu…

  Acceptarea corpului este punctul de pornire pentru o transformare pozitivă  Specialiștii afi...

5 exerciții pentru a a…

  Merităm și putem întâlni perechea minunată pentru sufletul nostru  Gândirea pozitivă, o...

Relațiile toxice

  6 lucruri pe care trebuie să le înveți din relațiile toxice  Relațiile... ...

Rezoluție de Anul Nou …

  Prezentul aduce fericire  Ființa umană modernă a devenit depresivă deoarece mint...

Cuvântul NU și între…

  Cuvântul NU și cum să te folosești de acesta  Bună dragilor, probabil că ...

Misiunea în viață

  Misiunea în viață sau destinul nostru  Dragilor, cu siguranță mulți ați ...

7 reguli pentru a te di…

  Disciplina, ingredientul necesar pentru reușită  Dintre toate ingredientele necesa...

5 motive ca să practic…

  1. Libertate.  Procesul iertării ne eliberează. Odată ce reușim să rezolvăm pr...

Cum să te motivezi ca …

  Motivația este foarte importantă dacă îți dorești să atingi obiectivele tale ...

10 moduri prin care gâ…

  Gândirea pozitivă te ajută foarte mult în viață, încearcă şi vei ved...

Respectați orologiul i…

  Învață să-ți respecți orologiul intern cu ajutorul Cronobiologiei  In fun...

Frica, cel mai mare du…

  Frica, dușmanul care ne reține de la realizări  Probabil mulți dintre voi s-au c...

Ierți, dar nu uiți?

  Ce este iertarea necondiționată?  Noi oamenii, suntem niște ființe cu adevărat ...

Afirmații pozitive pen…

  Ce sunt afirmațiile pozitive?  Afirmațiile pozitive sunt un instrument puternic pe...

Învață sa spui NU

  Câștigă respectul celorlalți învățând să spui NU  NU este un...

Confortul, pacoste sau …

  Confortul, pacoste sau plăcere?  Suntem în 2014, și putem observa o oarecare...

Tu ce ai vrut să fii, …

  Cum să devii, ceea ce ai vrut să devii și cum să-ți îndeplinești visele  ...

Nevoia de a avea drepta…

  Nevoia de a avea dreptate poate dăuna vieții noastre  Fiind și tu om probabil ai ...

Egoismul este iubirea a…

  Egoismul este iubirea autentică de care am uitat cu toții  Frumoasa noastră civil...

Cel mare dușman al tă…

  Cel mai mare dușman al tău este chiar în fața ta  Dragilor, noi oamenii sun...

Hormonii care ne contro…

  Hormonii reglează creșterea, dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, starea de spiri...

Increderea in sine, zec…

  Află cum poți să-ți câștigi încrederea în sine, în zece pași n...

Afirmatiile sanatatii

  Doreşti să fii sănătos? Iată ce afirmaţii trebuie să faci  Orice om de pe pla...

Cum sa ne gestionam ban…

  Ştim cu adevărat să gestionăm banii sau îi cheltuim aşa cum vin?  Dacă e...

Cum sa combatem lenea

  Eşti o persoană leneşă sau ai tendinţa spre lene uneori? Află cum poţi să o combaţi...

Povestile frumoase ale …

  Cum îţi poţi spune poveşti frumoase şi pozitive care să te ajute în viaţă...

Imaginatia ne conduce v…

  Credeai că viaţa ta este condusă de cineva? Da e adevărat! Viaţa este condusă de imagi...

Iti iubesti viata sau o…

  Îţi iubeşti viaţa?  Viaţa este neasemuit de frumoasă, de darnică, de iub...

Invata din greselile pe…

  Greșelile pe care le faci sunt învățăturile tale cele mai bune  Înva...

Dorintele tale pot deve…

  Visătorii sunt cei care își îndeplinesc dorințele  Întotdeauna ...

Cum te trezesti diminea…

  Modul în care te trezeşti dimineaţa îţi arată cum îţi va fi înt...

Vindeca-ti sufletul pri…

  Suferințele și rănile vorbesc despre noi  Toţi am trecut prin suferinţe, faptel...

Traiesti in trecut si a…

  Trecutul îţi poate provoca boala  Suntem meniţi să fim sănătoşi. Câ...

Motivele pentru care ne…

  Află motivele îmbolnăvirii  Suflet frumos eşti mai sănătos decât &i...

Sanatatea prin cuvinte

  Sănătatea stă în cuvintele pe care le spuneți  Când spunem sănătat...

Găseste-ti un job din …

  Pasiunea ta îți poate aduce un job pe măsură, află cum  Oricine își...

Muncesti pentru bani sa…

  Află chiar acum dacă muncești pentru bani sau pentru tine  Să muncești este nec...

Emoțiile și cancerul:…

  Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze...