Cuvântul NU și întrebuințările sale

 

Cuvântul NU și cum să te folosești de acesta

cuvantul nu si intrebuintarile sale

 Bună dragilor, probabil că de multe ori nu știți cum să spuneți NU în anumite circumstanțe. Sau cel puțin nu știți cum să-l folosiți. Și asta pentru mai multe motive. Una dintre ele ar fi că nu vreți să fiți mai pe dinafară. Al doilea motiv ar putea fi faptul că nu vreți să jigniți pe cineva spunându-i NU. Al treilea motiv, pentru că poate din punct de vedere spiritual unii afirmă că trebuie să spui DA în loc de NU. Însă treaba stă un pic sucit la capitolul acesta. Nu aveau să contrazic pe nimeni, deoarece și cei care spun că este mai benefic să spui DA în loc de NU, au foarte mare dreptate. Dar pe de o parte mai trebuie să înveți să spui NU celorlalți, când simți, pentru a putea spune un DA mare ție.

 

Când să spui NU?

 Ori de câte ori simți spune NU. Altfel te vei afla în situații aproape imposibil de gestionat. Și asta datorită faptului că spui de prea multe ori DA. Și vei ajunge să nu te mai poți împărții în atâtea căi.

 Un pic doresc să revin la ceea ce spuneam mai sus, legat de aprobarea continuă în viață. Această aprobare face referire la o viață echilibrată, unde nu domină frica, deoarece orice situație apare noi spunem DA. Și așa ne menținem în prezent, fără vreun regret. Dar această aprobare are în ea un NU pe care mulți nu-l știu. Și trebuie să precizăm că stilul” Yes Man” se referă mai mult la circumstanțele vieții. La acele circumstanțe de care nouă într-un fel sau altul în mod normal ne este teamă. Acesta diferă de la persoană la persoană. Fiecare persoană are temerile ei.

 De exemplu, o persoană nu a învățat să meargă pe bicicletă pentru că îi era frică. Așadar această persoană ar trebui să spună un DA imens pentru a se pune pe bicicletă, deoarece numai așa poate să vadă dacă falsele credințe generate de mintea ei, au o validitate sau nu. Și numai așa va putea rezolva situațiile de frică legate de bicicletă. În felul acesta fiecare persoană poate să-și rezolve temerile. Deci concluzia este ca în situații de genul acesta să nu fie folosi” NU” cu înverșunare. În rest când vine vorba de oameni poți să spui NU dacă tu așa simți, deoarece nu ești obligat să faci favoruri altuia, dacă acesta te servește negativ. Dar de exemplu cineva îți cere un favor, iar tu, pentru binele tău îi spui NU, nu înseamnă că nu-l mai ajuți deloc. Asta înseamnă că nu îi faci tu favorul, dar poți recomanda pe altcineva care îl poate ajuta eventual. Dar asta deja ține de inima fiecăruia. Aici nu vreau să mă implic ,fiecare simte cum vrea să-i ajute pe alții. Totuși să nu uităm nici de noi.

 

Ok dar cum să spui NU oamenilor, familiei, etc.?

 Aici se pot crea câteva confuzii, dar nu este grav. În ceea ce privește familia este un pic mai dificil să spui NU. Și asta mai ales părinților, care de multe ori încearcă să ne facă pe plac. Dar uneori este necesar să știm ce este prioritar. În anumite circumstanțe, dacă nu ne simțim bine putem spune NU. De exemplu dacă trebuie să mergem cu părinții într-o vizită unde poate ne-am plictisi, putem să spunem NU. Dar cu blândețe și calm. Nu cu un ton răstit și nemulțumit. Iar dacă aplici o manieră blândă cu siguranță vei putea obține ceea ce dorești fără să treci prin conflicte infantile cu membri familiei. În ceea ce privesc străinii treaba cu NU ar trebui să fie mai simplă. Deoarece aici privești în primul rând timpul care stă la dispoziția ta. Și nu numai. Planurile și obiectivele pe care le ai de rezolvat în acel moment, în care intervine o persoană străină. Deci totul depinde de tine și bineînțeles de prioritățile tale. Dar totuși să ne mai aducem aminte să fim oameni și că mai putem spune câte un DA, deoarece posibil ca numai noi să putem ajuta pe unii la un moment dat.

 

Situații în care te ajută să spui NU

 În cazul în care șeful de la locul de muncă îți cere să stai la suplimentar, iar acest lucru pentru tine nu este benefic, deoarece tu dorești să stai și cu familia nu numai la lucru. Ei, în acest caz poți să spui liniștit nu, fiindcă este vorba de o valoare a ta (familia) pe care o prețuiești mult și consideri un act de iubire să stai și alături de familia ta. Dar atenție, NU-ul acesta trebuie să-l spui foarte calm, blând și ferm în același timp. În acest fel șeful tău va simți că este vorba de ceva ce valorează mai mult pentru tine decât statul la lucru, chiar dacă este pe bani. Iar oamenii apreciază când cineva ține la propriile valori.

 Să vedem alt caz. Un om de pe stradă îți cere să-i faci un favor, pentru că îi inspiri încredere. Și tu ești singurul care îl poate ajuta, cel puțin în ochii lui. În acest caz verifică-ți repede prioritățile și vezi cum poți să-l ajuți pe om, chiar dacă nu tu în mod direct, dar prin intermediul tău. Nu se știe niciodată când o să ai nevoie și tu de ajutorul cuiva. Și cred că te-ai bucura și tu dacă cineva te-ar lua măcar în seamă.

 Părinții te roagă să le faci ceva important, ce nu se poate lăsa așteptat, ei trebuie să plece urgent în altă parte, iar tu trebuie să te prezinți la o întâlnire de unde nu vrei să întârzii. Aici este un caz cu mai multe variante. Poți alege să întrebi părinții dacă chiar nu poate treaba să mai aștepte o zi, iar în cazul în care răspunsul este afirmativ, a doua zi tu la prima oră te duci și rezolvi treaba. Dacă nu poate aștepta acel lucru important încă o zi, atunci anunți frumos ceilalți membrii de la întâlnirea la care trebuie să te prezinți că vei întârzia pentru o treabă importantă. Mai este o altă variantă, dar acesta nu este prea umană și ar fi lipsită de inimă să spui NU din start, fără să reflectezi asupra faptului că acel lucru este important de rezolvat. Sau mai rău și viitorul tău poate depinde de rezolvarea acestui lucru. Personal nu recomand ultima variantă. Dar depinde de fiecare dintre voi.

 Un ultim caz. Aici să presupunem că ești un om foarte amabil, poate exagerat de amabil. Și din acest motiv toată lumea vine la tine să-ți ceară favoruri, să le faci ceva la timp. Să mergi undeva, etc. Ei în acest caz dacă nu spui nu riști să ajungi la nebuni, deoarece posibil ca la un moment dat să nu mai ai nici cinci minute pentru tine. Iar amabilitatea ta de a spune numai DA, te va seca de energie. Cu excepție dacă acesta este singurul tău scop în viață de a face de toate pentru toți.

 

Până la urmă să spunem sau să nu spunem NU?

 Personal cred că această treabă cu NU este o chestiune de circumstanță și om. Este benefic în multe cazuri să spui NU, dar ca și în cazul altor lucruri, să nu abuzăm de acest NU. Cel mai important cred că ar fi să ai în vedere valorile tale omenești și prioritățile tale. În acest fel vei putea decide repede când, unde și cum să spui NU.

{jcomments on}

Mai poți citi din Dezvoltare personală

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Incredibilele beneficii…

Să invităm tăcerea în viața noastră  Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru ...

Cum putem realiza criti…

Cum putem realiza critici constructive?  Criticile pot fi împărțite în două categorii: respec...

Arta de a-i asculta pe …

Greșelile comise atunci când credem că-i ascultăm pe ceilalți  A ști să ascultăm cu adevă...

Cum să ne eliberăm de…

Grijile excesive înseamnă o minte agitată  A trăi tot timpul preocupați sau îngrijora...

Cele 4 chei ale unei re…

  Hormonii și fericirea  Așa cum indică și numele său, o relație de cuplu se stabilește ...

Motivația, cheie esen…

  Principiile de bază ale motivației  A avea o motivație corectă este un aspect fundamental ...

Despre răbdare și per…

  Importanța de a fi răbdători și perseverenți  La modul general, răbdarea și perseveran...

Cum putem deveni mai in…

  Cum putem deveni mai inteligenți?  Vă preocupă diverse moduri în care puteți să vă ampl...

4 sfaturi pentru amplif…

  Ce este carisma?  Carisma este acea magie personală pe care o au anumite persoane și care se...

Cum putem combate amân…

  Cum putem combate amânarea?  Amânarea sau procrastinarea este acel “hoț al timpului” s...

Despre echilibrul minț…

  Despre echilibrul minții, corpului și spiritului  Te simți stresat sau epuizat sau ai senza...

6 obiceiuri bune pentru…

  Ce este optimismul?  Optimismul este acea capacitate pe care o au unele persoane de a privi ș...

9 obiceiuri pentru o di…

  9 obiceiuri pentru o dimineață perfectă  Majoritatea persoanele tind să fie foarte grăbit...

Arta de a dărui

  Cum să alegi cadourile potrivite fără să te stresezi  Dacă în fiecare an în perioada di...

10 motive pentru care b…

  10 motive pentru care boala poate apărea în viaţa ta  Oamenii din cele mai vechi timpuri au...

Emoțiile și cancerul …

  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura din...

Ce este succesul?

  Care este definiția succesului?  Să răspunzi la această întrebare poate fi mai important ...

9 comportamente și ati…

  Sfaturi pentru a deveni mai împăcați cu noi înșine  Uneori, noi înșine ne provocăm nef...

Ce personalitate ai în…

  Culoarea ochilor îți arată ce personalitate ai  Se spune adesea că ochii sunt oglinda sufl...

12 sfaturi pentru a tr…

  Ce este fericirea?  Cu toții ne dorim să fim fericiți și să ne bucurăm de viață. Multe...

Lucrurile bune ale vie…

  Lucrurile bune ale vieții se cuceresc cu o inimă veselă  Cu toții ne dorim lucruri mai mul...

O mai bună imagine asu…

  Acceptarea corpului este punctul de pornire pentru o transformare pozitivă  Specialiștii afi...

5 exerciții pentru a a…

  Merităm și putem întâlni perechea minunată pentru sufletul nostru  Gândirea pozitivă, o...

Relațiile toxice

  6 lucruri pe care trebuie să le înveți din relațiile toxice  Relațiile... ...

Rezoluție de Anul Nou …

  Prezentul aduce fericire  Ființa umană modernă a devenit depresivă deoarece mint...

Cuvântul NU și între…

  Cuvântul NU și cum să te folosești de acesta  Bună dragilor, probabil că ...

Misiunea în viață

  Misiunea în viață sau destinul nostru  Dragilor, cu siguranță mulți ați ...

7 reguli pentru a te di…

  Disciplina, ingredientul necesar pentru reușită  Dintre toate ingredientele necesa...

5 motive ca să practic…

  1. Libertate.  Procesul iertării ne eliberează. Odată ce reușim să rezolvăm pr...

Cum să te motivezi ca …

  Motivația este foarte importantă dacă îți dorești să atingi obiectivele tale ...

10 moduri prin care gâ…

  Gândirea pozitivă te ajută foarte mult în viață, încearcă şi vei ved...

Respectați orologiul i…

  Învață să-ți respecți orologiul intern cu ajutorul Cronobiologiei  In fun...

Frica, cel mai mare du…

  Frica, dușmanul care ne reține de la realizări  Probabil mulți dintre voi s-au c...

Ierți, dar nu uiți?

  Ce este iertarea necondiționată?  Noi oamenii, suntem niște ființe cu adevărat ...

Afirmații pozitive pen…

  Ce sunt afirmațiile pozitive?  Afirmațiile pozitive sunt un instrument puternic pe...

Învață sa spui NU

  Câștigă respectul celorlalți învățând să spui NU  NU este un...

Confortul, pacoste sau …

  Confortul, pacoste sau plăcere?  Suntem în 2014, și putem observa o oarecare...

Tu ce ai vrut să fii, …

  Cum să devii, ceea ce ai vrut să devii și cum să-ți îndeplinești visele  ...

Nevoia de a avea drepta…

  Nevoia de a avea dreptate poate dăuna vieții noastre  Fiind și tu om probabil ai ...

Egoismul este iubirea a…

  Egoismul este iubirea autentică de care am uitat cu toții  Frumoasa noastră civil...

Cel mare dușman al tă…

  Cel mai mare dușman al tău este chiar în fața ta  Dragilor, noi oamenii sun...

Hormonii care ne contro…

  Hormonii reglează creșterea, dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, starea de spiri...

Increderea in sine, zec…

  Află cum poți să-ți câștigi încrederea în sine, în zece pași n...

Afirmatiile sanatatii

  Doreşti să fii sănătos? Iată ce afirmaţii trebuie să faci  Orice om de pe pla...

Cum sa ne gestionam ban…

  Ştim cu adevărat să gestionăm banii sau îi cheltuim aşa cum vin?  Dacă e...

Cum sa combatem lenea

  Eşti o persoană leneşă sau ai tendinţa spre lene uneori? Află cum poţi să o combaţi...

Povestile frumoase ale …

  Cum îţi poţi spune poveşti frumoase şi pozitive care să te ajute în viaţă...

Imaginatia ne conduce v…

  Credeai că viaţa ta este condusă de cineva? Da e adevărat! Viaţa este condusă de imagi...

Iti iubesti viata sau o…

  Îţi iubeşti viaţa?  Viaţa este neasemuit de frumoasă, de darnică, de iub...

Invata din greselile pe…

  Greșelile pe care le faci sunt învățăturile tale cele mai bune  Înva...

Dorintele tale pot deve…

  Visătorii sunt cei care își îndeplinesc dorințele  Întotdeauna ...

Cum te trezesti diminea…

  Modul în care te trezeşti dimineaţa îţi arată cum îţi va fi înt...

Vindeca-ti sufletul pri…

  Suferințele și rănile vorbesc despre noi  Toţi am trecut prin suferinţe, faptel...

Traiesti in trecut si a…

  Trecutul îţi poate provoca boala  Suntem meniţi să fim sănătoşi. Câ...

Motivele pentru care ne…

  Află motivele îmbolnăvirii  Suflet frumos eşti mai sănătos decât &i...

Sanatatea prin cuvinte

  Sănătatea stă în cuvintele pe care le spuneți  Când spunem sănătat...

Găseste-ti un job din …

  Pasiunea ta îți poate aduce un job pe măsură, află cum  Oricine își...

Muncesti pentru bani sa…

  Află chiar acum dacă muncești pentru bani sau pentru tine  Să muncești este nec...

Emoțiile și cancerul:…

  Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze...