Credeai că viaţa ta este condusă de cineva? Da e adevărat! Viaţa este condusă de imaginaţia ta
Majoritatea oamenilor cred că viaţa lor este condusă de cineva extern, cineva din afara lor. Este un lucru complet greşit. Nimeni nu poate să îţi conducă viaţa, să îţi spună ce să faci, cum să faci sau să aleagă în locul tău. Singurul care poate alege eşti tu. Deci, începe să reflectezi asupra acestor cuvinte. Tu îţi conduci singur viaţa şi ai la îndemână un instrument extrem de preţios: imaginaţia.
Toţi oamenii îşi imaginează
Imaginaţia este un dar primit de la Dumnezeu de care trebuie să avem foarte mare grijă. Ne poate distruge sau ne poate fi de folos în viaţă. Dacă eşti o persoană cu o imaginaţie debordantă ai foarte mare grijă la ce îţi imaginezi. Toţi putem să ne imaginăm chiar şi cu ochii deschişi. Nici nu trebuie să ne concentrăm atenţia pe ceva anume. Imaginaţia este foarte uşor de realizat. Atât de simplu încât cei mici o fac în mod frecvent.
Imaginaţia copiilor
Când eram mici ne imaginam foarte multe. Castele, prinţi, prinţese, oameni buni şi inimoşi, o viaţă minunată sau depinde ce vedeam în familie sau la televizor. De obicei copii sunt foarte pozitivi şi îşi imaginează lucruri minunate.
Dacă aveţi copii cu o imaginaţie mare nu îi opriţi din imaginat. Însă trebuie să îi ghidaţi spre controlul imaginaţiei. Copii nu ştiu de frică. Tocmai de aceea ei se imaginează curajoşi, pot muta munţii din loc şi pot să treacă de orice obstacol. Odată cu creşterea, părinţii îi îndeamnă să nu se aventureze pentru că atunci ei cad şi se lovesc. Dacă copii nu ar ştii de cădere şi lovire posibil ca ei să nici nu experimenteze aşa ceva. Dar părinţii cum sunt ei iubitori şi le doresc tot binele din lume, încearcă să îi protejeze. Într-un mod ciudat. „Nu fă asta! Nu te urca acolo, vezi că ai să cazi! Vezi că te vei arde!” etc. Aceste cuvinte intra în subconştientul copiilor şi le fac mai mult rău decât bine. Puteţi să aveţi grijă de copii supraveghindu-i dar nu le spuneţi ce să facă. În primul rând pentru că posibil nu vor face acest lucru şi în al doilea rând pentru că ei nu ştiu cuvântul „nu”. Nu reacţionează la el şi nici nu îl aud. În loc de „nu fă asta” ei aud „fă asta”. Mai bine aţi încerca utilizând alte cuvinte. De exemplu în loc de „nu te urca pe scări” spune: „hai mai bine să ne jucăm altceva, hai să colorăm, hai să ne distrăm” sau orice altceva. Când copii au o imaginaţie bogată este bine să îi ajutaţi să o folosească într-un mod pozitiv. Dacă copilul îşi doreşte ceva şi părinţii nu au bani cel mai bine este să îi spuneţi tot adevărul: „mama acum nu are banii necesari ca să îţi cumpere jucăria aceea dar tu o poţi primi dacă îţi doreşti cu adevărat. Închide ochii acum şi imaginează-ţi cum te joci cu aceea jucărie, cum o strângi în braţe. Dumnezeu îţi va dărui jucăria la momentul potrivit.” Puteţi încerca şi aşa şi veţi vedea rezultatele.
Imaginaţia ne creează viaţa în totalitate
Mintea conştientă este tot timpul în alertă, cu orice spui, faci, vezi, crezi. Tot ceea ce vezi este realitatea ta. Dar poţi începe să vezi o lume diferită de aceasta, o lume a fericirii, o lume a iubirii, a bunătăţii. De ce nu ai putea? Încearcă. Odată ce îţi schimbi percepţia şi începi să vezi oamenii în alt mod ei se vor schimba şi vei da doar peste persoane bune, de treabă şi care te vor ajuta, te vor stima şi se vor comporta aşa cum nici nu ai visat. Trebuie doar să îţi schimbi percepţia şi imaginaţia. Întreabă-te: „cum ar fi ca lumea să fie diferită de cea pe care o văd eu? Cum ar fi ca oamenii să fie buni, încrezători, plini de iubire şi fericire? Cum ar fi să dau peste oameni fericiţi şi pozitivi? Cum ar fi să trăiesc într-o astfel de lume?” Pune-ţi asemenea întrebări şi simte. Probabil te simţi bine acum când ştii că se poate să trăieşti o astfel de lume. Şi sunt convinsă că se poate. Am văzut oamenii care trăiesc aşa şi chiar şi eu sunt martora unei astfel de trăiri. Tot ce ai de făcut este să îţi imaginezi.
Cum este posibil ca imaginaţia să ne conducă viaţa?
Toată viaţa lor oamenii au crezut că Dumnezeu este cel care le conduce viaţa sau Diavolul. Acestea sunt doar nişte metafore. Dumnezeu există dar este o conştiinţă nu un bătrânel cu barbă. Această conştiinţă care ne-a creat ne-a dăruit unelte pe care dacă le folosim în mod corespunzător vom avea în viaţă tot ce ne dorim. Ne-a oferit o minte. Această minte ne ajută sau ne distruge. Depinde cum este întrebuinţată. Dacă o folosim în mod corespunzător vom avea o viaţă minunată cu experienţe pe care le dorim. Dacă nu ştim să o folosim vom avea o viaţă grea cu multe necazuri şi griji. Mintea este un dar minunat. Cu ajutorul minţii avem imaginaţia care ne creează lumile. Noi ne imaginăm încontinuu. Chiar şi atunci când citeşti aceste rânduri tu îţi imaginezi ceea ce scriu eu aici. De asta este foarte important să ştii că ai puterea de a schimba viaţa ta utilizând aceasta imaginaţie.
Ca să îţi schimbi viaţa trebuie să îţi schimbi gândurile
Pentru a avea viaţa pe care ţi-o doreşti trebuie să începi cu gândurile pe care le ai. Notează-ţi toate gândurile de care eşti conştient/ă inclusiv fricile tale cele mai mari, dorinţele, calităţile tale. La ce te gândeşti în mare parte într-o zi? Stai cu tine mult timp sau trăieşti în trecut? Stai cu tine sau eşti în viitor? Trăieşti cu gândul în momentul de acum sau trăieşti în vieţile celorlalţi? Ai ocupaţii mai bune de făcut decât bârfele şi scandalurile? Sau te preocupă şi viaţa altora? Ei nu se vor preocupa de tine, asta este foarte clar şi adevărat. Fiecare are grijă de propria viaţă şi de propriul nume. Când realizezi că te gândeşti la alte persoane opreşte-te din ceea ce faci şi pune-ţi întrebarea: cu ce mă ajută pe mine să mă gândesc la ce face x sau y? Cu ce mă ajută pe mine să vorbesc despre această persoană? Dar pe ea? Fiecare este liber să aleagă viaţa pe care o doreşte. Fă acest lucru cât de des poţi şi pune-ţi întrebări. Chiar te ajută să te gândeşti la alţii? Sau să te gândeşti la ce ai făcut în trecut? În loc de asta mai bine gândeşte-te la ce îţi doreşti să ai şi să faci. Gândeşte-te la cine eşti tu acum. Ce faci acum. Ce obţii făcând aceste lucruri.
Joacă-te cu imaginaţia ta
De câte ori imaginaţia ta o ia razna în alte locuri, opreşte-o şi joacă-te. Mută-ţi gândul spre alte lucruri mai frumoase şi mai fericite. Dacă de exemplu imaginaţia ta este una negativă, de îngrijorare sau frică înlocuieşte-o imediat cu întrebarea: „cum ar fi dacă situaţia asta ar fi una pozitivă?” şi apoi imaginează-ţi situaţia într-o perspectivă pozitivă. Ce frumos arată acum totul, nu-i aşa? Dacă de exemplu eşti o persoană mai grijulie care îşi face griji pentru copilul său şi se gândeşte să nu se întâmple ceva rău cu el, cum ar fi dacă te-ai gândi cât de bine se simte copilul tău şi ce fericit este când se joacă afară sau este la şcoală? Cum te-ai simţi dacă ai ştii că întotdeauna copilul tău este păzit de către un înger? Şi întocmai aşa este! Trebuie doar să îţi foloseşti imaginaţia. Dar într-un mod constructiv. Când ai timp joacă-te cu imaginaţia ta. Încearcă să-ţi imaginezi cum va fi viaţa ta peste zece ani. Sau douăzeci. Sau treizeci. Cum vei fi la bătrâneţe. Cum vrei să fii acum. Sau cum ar fi dacă ai fi acum ceea ce îţi doreşti să fii. Un cântăreţ, un sportiv, un actor, un dansator, un avocat, orice. Joacă-te cu imaginaţia şi învăţa-o să-ţi arate căile pozitive ale vieţii.
Imaginaţia ne ascultă întotdeauna?
Imaginaţia este darul primit prin care noi ne putem crea realitatea şi experienţele. Dacă imaginaţia ta este predominant negativă şi plină de frici şi îngrijorări atunci şi tu vei experimenta lucrurile pe care nu le doreşti deloc. Şi asta pentru că imaginaţia întotdeauna ascultă ceea ce îi dai. Tu poţi singur controla prin mintea conştientă ceea ce mintea subconştientă îţi oferă. Însă dacă tu vezi doar nenorociri, mai afli şi de la alţii câte necazuri au, îţi mai imaginezi şi tu cât de rea este viaţa cu tine şi deja aceste toate îţi vor oferi experienţele pe care le ai. Gândeşte-te că sunt oameni în lume care au parte de toate bucuriile posibile. Te gândeşti la ei că sunt norocoşi? Norocos eşti şi tu! Nu eşti cu nimic mai diferit de aceste persoane. Poate cu singurul fapt că nu îţi foloseşti imaginaţia într-un mod constructiv şi te gândeşti la tot ce poate fi mai rău. Fiecare ne alegem viaţa pe care o trăim şi tot ce vrem să experimentăm. Dacă tu îţi doreşti să experimentezi lucrurile negative atunci fă-o în continuare. Dar nu te va ajuta la nimic să tot repeţi problemele la nesfârşit.
Exerciţiul imaginaţiei
Dacă nu ştii cum să faci ca să îţi schimbi modul de a-ţi imagina poţi să încerci acest exerciţiu. În fiecare dimineaţa când te trezeşti, gândeşte-te la ce îţi doreşti să ai, să fi şi să faci. Imaginează-ţi că totul este posibil în viaţa ta şi că tot ce există este nelimitat. Poţi să realizezi proiectul pe care ţi-l doreşti. Poţi să fii actor, pictor, cântăreţ, scriitor, dansator, avocat, medic, jurist etc. Poţi să fi tot ce îţi doreşti! Limitele sunt cele pe care ţi le creezi singur. Acum că ştii că totul este posibil, închide ochii şi imaginează-ţi cum toate visele tale care stau într-un loc ascuns al subconştientului, pierdute din cauza convingerilor limitate, sunt reale. Atât de reale încât pot să le vezi deja îndeplinite. Priveşte-le şi simte aceea bucurie imensă pe care o ai când ştii că deja totul este îndeplinit. Emoţia bucuriei şi a iubirii faţă de visele tale vor face că ele să devină cât mai repede reale în viaţa ta fizică. Trebuie doar să rămâi concentrat pe această imagine şi să o priveşti şi să o trăieşti mental cât de mult poţi. Nu te mai gândi la „când, cum”. Aceste întrebări trebuie să iasă din mintea ta. Gândeşte-te doar că ele există şi sunt adevărate. Acum şi aici visul tău a devenit real. Îl poţi vedea mental şi deci manifestarea lui în planul fizic va veni cât mai curând. Nu trebuie să te intereseze când va fi asta şi nici cum se va întâmpla. Va veni când nu ai să te aştepţi. Dar rămâi focalizat/ă pe imaginea pe care o doreşti. Pe sentimentul pe care îl doreşti.
Imaginaţia este unealta perfectă
Când ne imaginăm noi o facem din prisma minţii conştiente care a văzut lucruri. Atunci noi dăm informaţia mai departe şi o transmitem la mintea subconştientă. Aceasta va avea grijă ca să rămână aproape de noi sau mai departe, depinde de gradul de emoţie pe care l-ai pus. Dacă de exemplu ai văzut o scenă care te-a emoţionat foarte tare, imaginea şi gândul referitoare la acel lucru vor apărea tot mai des în gândurile tale. Dacă te confrunţi cu o pierdere financiară şi nu ai suficienţi bani, gândul legat de acest lucru îţi va apărea cât mai des, în fiecare zi, datorită emoţiei pe care o oferi. Iar dacă emoţia este una de tristeţe, supărare, nervi, dezamăgire atunci gândul se va repeta până când decizi să îl transformi într-un gând pozitiv. Când îţi va apărea în gând faptul că nu ai suficienţi bani, poţi să alegi, să continui să te gândeşti la asta şi să nu rezolvi nimic sau să îţi imaginezi că deja ai banii necesari pentru tot ce ai nevoie şi să rămâi într-o stare de calm şi pace. Nu este uşor să faci acest lucru, mai ales dacă toată viaţa ai trăit în negativitate şi stări de rău. Dar poţi începe chiar de acum. Nu de mâine, nu altădată, nu cândva. Chiar acum.
Imaginaţia este aici pentru noi şi ea ne ajută să ne îndeplinim visele, să trăim aşa cum ne dorim. Să fim fericiţi pentru că există în viaţa noastră şi să învăţăm să o controlăm aşa cum trebuie.