Ce este succesul?

 

Care este definiția succesului?

Ce este succesul? Să răspunzi la această întrebare poate fi mai important decât crezi, deoarece ideea pe care o ai referitor la ceea ce este succesul poate să te ajute extraordinar chiar să-l atingi. Iată cum au definit diferite personalități succesul:

 „Cel care mută un munte începe întotdeauna prin a îndepărta pietrele mai mici.” (Confucius); „Majoritatea eşecurilor din viaţă sunt ale oamenilor care nu-şi dau seama cât de aproape sunt de succes atunci când renunţă.” (Thomas Edison); „Ne naștem pentru a reuși, nu pentru a eșua.” (Ralph Waldo Emerson)

 

Ce înseamnă de fapt să ai succes?

 Să ne gândim de exemplu la un director motivat de o intensă dorință de a reuși în carieră și care se dedică cu atâta elan acestui scop, încât, atunci când îl atinge, își dă seama că a pierdut restul, inclusiv propria familie. Are bani, putere și respectul celorlalți, însă singurătatea și oboseala îl fac să se întrebe mereu dacă chiar a meritat să facă aceste eforturi excesive. Putem spune că această persoană a avut într-adevăr succes?

 La urma urmei, cel mai important nu este să ai succes doar într-o anumită direcție, ci să obții o senzație de succes la nivel general, în viața ta ca un întreg. Succesul este de fapt, ceea ce ne ajută să avem o viață împlinită și cu sens.

 Toate zonele din viața noastră (muncă, familie, prieteni etc.) nu sunt, în realitate separate, deoarece toate acestea fac parte din ceea ce suntem ca persoane, iar adevăratul succes constă în a le îmbina armonios, astfel încât să fie la unison și fiecare dintre acestea să ne aducă ceva valoros care să ne facă să ne simțim că avem succes în viață, la nivel general, chiar în ciuda oricăror posibile eșecuri de pe parcurs.

 

Drumul către succes

 Succesul poate fi definit ca și consecință a unui scop dorit. De aceea, pentru a avea succes trebuie să ai și un scop și de asemenea, un plan pentru a-l îndeplini.

 - Aceasta este partea cea mai importantă și mai dificilă, deoarece dacă urmărești un scop greșit, poate să te coste mult ca să-l rectifici ulterior.

 - Începe prin a răspunde sincer la următoarele întrebări:

 - Este cu adevărat ceea ce tu îți dorești sau este ceea ce ceilalți doresc pentru tine?

 - Care sunt motivațiile tale? De ce dorești să atingi acest scop?

 - Interferează acest scop cu alte domenii importante ale vieții tale, pe care le-ar putea influența în mod negativ?

 - Acest scop se bazează pe valorile tale personale?

 - Ce îți poate aduce împlinirea scopului propus? Îți va aduce ceva important și de durată?

 - Este acest scop în armonie cu viața ta per ansamblu? Te va ajuta să ai o viață mai plină de succes, să te simți o persoană mai completă și mai împlinită?

 

Care sunt caracteristicile persoanelor de succes?

 Persoanele care au mai mult succes decât majoritatea, obișnuiesc să aibă în comun aceste caracteristici:

 1. Sunt perseverente și muncesc din greu. Aceste persoane de regulă își dedică ore întregi pentru a munci în acel domeniu specific în care doresc să aibă succes și realizează acest lucru în mod perseverent și consistent (nu doar când au chef), zi după zi.

 2. Dobândesc experiență odată cu timpul. Conform cercetătorilor, majoritatea persoanelor de succes au avut nevoie în medie de 10 ani de practică înainte de a-l obține. Acesta inclusiv pentru copiii super talentați. Bobby Fisher, de exemplu, a devenit maestru la șah la vârsta de 16 ani, însă a început să învețe acest joc și să-l practice de la vârsta de 7 ani.

 3. Majoritatea persoanelor de succes au avut și eșecuri semnificative. Primul roman din seria Harry Potter al autoarei britanice J.K. Rowling a fost respins de 12 edituri înainte de a se transforma într-un mare succes mondial, iar Michael Jordan a fost respins din echipa de basketball a liceului. Și totuși, este vorba de persoane care se evidențiază prin perseverența și munca grea de care au dat dovadă, care au mers mai departe, indiferent de obstacolele inerente.

 4. Persoanele de succes consideră că eforturile și persistența lor îi vor face să triumfe în viață pentru că așa au învățat încă de mici. Adică, aceste persoane au o senzație de autoeficiență. Ele cred că pot să realizeze un anumit lucru și tocmai de aceea consideră că se merită să se străduiască și să lucreze din greu pentru a-l obține. Încă de mici, părinții lor i-au încurajat și învățat să aibă ca modele în viață anumite persoane de succes (sau chiar pe ei înșiși).

 

Succes și fericire

 Cu toate că mulți dintre noi putem să credem că succesul atrage fericirea, de fapt, psihologii au arătat că fericirea și emoțiile pozitive cresc probabilitatea de a avea succes.

 Persoanele fericite obișnuiesc să aibă mai mult succes în toate domeniile din viețile lor, iar fericirea acestora este în mare măsură, consecința, emoțiilor lor pozitive. Adică, persoanele fericite experimentează emoțiile pozitive mai frecvent, iar tocmai aceste emoții le dau elanul și efervescența de a acționa pentru a-și atinge scopurile propuse. Atunci când oamenii sunt fericiți, ei se simt mai încrezători, mai sociabili și cu mai multă energie.

 Așadar, fericirea determină comportamente care favorizează succesul în relații, la locul de muncă, asigură o sănătate optimă și bucuria de a trăi în general. Conform studiilor efectuate de psihologi, persoanele fericite au mai multe probabilități de a se bucura de relații și căsătorii fericite, de venituri mai bune, de un randament mai bun la locul de muncă și inclusiv de o viață mai lungă și mai sănătoasă.

 Tocmai de aceea, a ști să menții emoțiile pozitive este unul din factorii care pot să te ajute să ai succes.

 

       Bazele succesului

 Succesul trebuie să aibă o bază solidă, formată din următoarele aspecte:

 1. Acoperirea necesităților de bază.

 Dacă nu ai bani suficienți pentru mâncare, iar principala ta preocupare constă în a-ți procura alimentele de fiecare zi, va fi dificil să mai ai energie pentru o viață de succes. Primul pas constă în a te asigura că ai o bază materială de la care să pornești; adică, să ai un loc confortabil în care să trăiești și venituri lunare suficiente și mai ales, stabile. Apoi, vei putea avansa pe drumul succesului.

 2. Sănătatea fizică.

 Acest aspect foarte important de altfel, implică să ai grijă de tine, să te alimentezi corect, să nu faci excese și în general să ai un stil de viață sănătos. Acest pas te va ajuta să ai energie suficientă pentru a-ți urma scopurile propuse.

 3. Sănătatea emoțională.

 Ingredientele principale pentru a avea o bună sănătate emoțională sunt autoacceptarea și compasiunea pentru tine însuți. Mai bine zis, învață să ai grijă de tine, de nevoile tale, să îți accepți greșelile și să faci tot posibilul să înveți să menții un bun echilibru la nivel emoțional, precum și să controlezi stresul.

 4. Menține-ți mintea în formă.

 Citește, învață, informează-te, cercetează, fii creativ, fii deschis la experiențe noi, menține mintea deschisă pentru idei sau puncte de vedere noi…

 5. Relațiile sociale.

 A avea în viața ta relații pozitive cu persoanele importante pentru tine, care îți oferă ajutorul și sprijinul lor și care îți sunt alături atât la succes, cât și la eșec, este una dintre cele mai importante aspecte.

 6. Senzația de sens și scop al propriei vieți.

 Aceasta înseamnă să realizezi că întreaga ta viață are sens, că simți că faci lucrurile care îți plac cu adevărat și care îți aduc bucurie, sens și semnificație.

 Ca o concluzie la cele afirmate anterior, următoarele citate surprind într-un mod cât se poate de inspirat aspectele de bază ale succesului: „Acceptă provocările pentru a putea simții bucuria victoriei” (George S. Patton) și „Singurul mod de a realiza lucruri minunate este să iubești ceea ce faci.” (Steve Jobs)

{jcomments on}

Mai poți citi din Dezvoltare personală

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Incredibilele beneficii…

Să invităm tăcerea în viața noastră  Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru ...

Cum putem realiza criti…

Cum putem realiza critici constructive?  Criticile pot fi împărțite în două categorii: respec...

Arta de a-i asculta pe …

Greșelile comise atunci când credem că-i ascultăm pe ceilalți  A ști să ascultăm cu adevă...

Cum să ne eliberăm de…

Grijile excesive înseamnă o minte agitată  A trăi tot timpul preocupați sau îngrijora...

Cele 4 chei ale unei re…

  Hormonii și fericirea  Așa cum indică și numele său, o relație de cuplu se stabilește ...

Motivația, cheie esen…

  Principiile de bază ale motivației  A avea o motivație corectă este un aspect fundamental ...

Despre răbdare și per…

  Importanța de a fi răbdători și perseverenți  La modul general, răbdarea și perseveran...

Cum putem deveni mai in…

  Cum putem deveni mai inteligenți?  Vă preocupă diverse moduri în care puteți să vă ampl...

4 sfaturi pentru amplif…

  Ce este carisma?  Carisma este acea magie personală pe care o au anumite persoane și care se...

Cum putem combate amân…

  Cum putem combate amânarea?  Amânarea sau procrastinarea este acel “hoț al timpului” s...

Despre echilibrul minț…

  Despre echilibrul minții, corpului și spiritului  Te simți stresat sau epuizat sau ai senza...

6 obiceiuri bune pentru…

  Ce este optimismul?  Optimismul este acea capacitate pe care o au unele persoane de a privi ș...

9 obiceiuri pentru o di…

  9 obiceiuri pentru o dimineață perfectă  Majoritatea persoanele tind să fie foarte grăbit...

Arta de a dărui

  Cum să alegi cadourile potrivite fără să te stresezi  Dacă în fiecare an în perioada di...

10 motive pentru care b…

  10 motive pentru care boala poate apărea în viaţa ta  Oamenii din cele mai vechi timpuri au...

Emoțiile și cancerul …

  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura din...

Ce este succesul?

  Care este definiția succesului?  Să răspunzi la această întrebare poate fi mai important ...

9 comportamente și ati…

  Sfaturi pentru a deveni mai împăcați cu noi înșine  Uneori, noi înșine ne provocăm nef...

Ce personalitate ai în…

  Culoarea ochilor îți arată ce personalitate ai  Se spune adesea că ochii sunt oglinda sufl...

12 sfaturi pentru a tr…

  Ce este fericirea?  Cu toții ne dorim să fim fericiți și să ne bucurăm de viață. Multe...

Lucrurile bune ale vie…

  Lucrurile bune ale vieții se cuceresc cu o inimă veselă  Cu toții ne dorim lucruri mai mul...

O mai bună imagine asu…

  Acceptarea corpului este punctul de pornire pentru o transformare pozitivă  Specialiștii afi...

5 exerciții pentru a a…

  Merităm și putem întâlni perechea minunată pentru sufletul nostru  Gândirea pozitivă, o...

Relațiile toxice

  6 lucruri pe care trebuie să le înveți din relațiile toxice  Relațiile... ...

Rezoluție de Anul Nou …

  Prezentul aduce fericire  Ființa umană modernă a devenit depresivă deoarece mint...

Cuvântul NU și între…

  Cuvântul NU și cum să te folosești de acesta  Bună dragilor, probabil că ...

Misiunea în viață

  Misiunea în viață sau destinul nostru  Dragilor, cu siguranță mulți ați ...

7 reguli pentru a te di…

  Disciplina, ingredientul necesar pentru reușită  Dintre toate ingredientele necesa...

5 motive ca să practic…

  1. Libertate.  Procesul iertării ne eliberează. Odată ce reușim să rezolvăm pr...

Cum să te motivezi ca …

  Motivația este foarte importantă dacă îți dorești să atingi obiectivele tale ...

10 moduri prin care gâ…

  Gândirea pozitivă te ajută foarte mult în viață, încearcă şi vei ved...

Respectați orologiul i…

  Învață să-ți respecți orologiul intern cu ajutorul Cronobiologiei  In fun...

Frica, cel mai mare du…

  Frica, dușmanul care ne reține de la realizări  Probabil mulți dintre voi s-au c...

Ierți, dar nu uiți?

  Ce este iertarea necondiționată?  Noi oamenii, suntem niște ființe cu adevărat ...

Afirmații pozitive pen…

  Ce sunt afirmațiile pozitive?  Afirmațiile pozitive sunt un instrument puternic pe...

Învață sa spui NU

  Câștigă respectul celorlalți învățând să spui NU  NU este un...

Confortul, pacoste sau …

  Confortul, pacoste sau plăcere?  Suntem în 2014, și putem observa o oarecare...

Tu ce ai vrut să fii, …

  Cum să devii, ceea ce ai vrut să devii și cum să-ți îndeplinești visele  ...

Nevoia de a avea drepta…

  Nevoia de a avea dreptate poate dăuna vieții noastre  Fiind și tu om probabil ai ...

Egoismul este iubirea a…

  Egoismul este iubirea autentică de care am uitat cu toții  Frumoasa noastră civil...

Cel mare dușman al tă…

  Cel mai mare dușman al tău este chiar în fața ta  Dragilor, noi oamenii sun...

Hormonii care ne contro…

  Hormonii reglează creșterea, dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, starea de spiri...

Increderea in sine, zec…

  Află cum poți să-ți câștigi încrederea în sine, în zece pași n...

Afirmatiile sanatatii

  Doreşti să fii sănătos? Iată ce afirmaţii trebuie să faci  Orice om de pe pla...

Cum sa ne gestionam ban…

  Ştim cu adevărat să gestionăm banii sau îi cheltuim aşa cum vin?  Dacă e...

Cum sa combatem lenea

  Eşti o persoană leneşă sau ai tendinţa spre lene uneori? Află cum poţi să o combaţi...

Povestile frumoase ale …

  Cum îţi poţi spune poveşti frumoase şi pozitive care să te ajute în viaţă...

Imaginatia ne conduce v…

  Credeai că viaţa ta este condusă de cineva? Da e adevărat! Viaţa este condusă de imagi...

Iti iubesti viata sau o…

  Îţi iubeşti viaţa?  Viaţa este neasemuit de frumoasă, de darnică, de iub...

Invata din greselile pe…

  Greșelile pe care le faci sunt învățăturile tale cele mai bune  Înva...

Dorintele tale pot deve…

  Visătorii sunt cei care își îndeplinesc dorințele  Întotdeauna ...

Cum te trezesti diminea…

  Modul în care te trezeşti dimineaţa îţi arată cum îţi va fi înt...

Vindeca-ti sufletul pri…

  Suferințele și rănile vorbesc despre noi  Toţi am trecut prin suferinţe, faptel...

Traiesti in trecut si a…

  Trecutul îţi poate provoca boala  Suntem meniţi să fim sănătoşi. Câ...

Motivele pentru care ne…

  Află motivele îmbolnăvirii  Suflet frumos eşti mai sănătos decât &i...

Sanatatea prin cuvinte

  Sănătatea stă în cuvintele pe care le spuneți  Când spunem sănătat...

Găseste-ti un job din …

  Pasiunea ta îți poate aduce un job pe măsură, află cum  Oricine își...

Muncesti pentru bani sa…

  Află chiar acum dacă muncești pentru bani sau pentru tine  Să muncești este nec...

Emoțiile și cancerul:…

  Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze...