15 recomandări pentru combaterea stresului

Identificarea factorilor de stres

15 recomandări pentru combaterea stresului Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o are și în care sunt activate diferite mecanisme de apărare pentru a face față unei situații percepute ca fiind amenințătoare sau căreia trebuie să-i acordăm o atenție deosebită. Deși există mai multe cauze care pot declanșa stresul, responsabilitățile la locul de muncă și situația familială sunt cele mai cunoscute și repetate. În plus, există două cauze care pot avea o relație directă între ele, deoarece stresul se poate extinde de la o zonă la alta. Vă prezentăm în acest articol care sunt cheile care vă vor ajuta să combateți stresul și să evitați ca această afecțiune să crească riscul de a suferi probleme de sănătate.

 Dacă există ceva care ne poate ajuta să identificăm ceea ce ne provoacă stresul, este faptul de a avea un jurnal în care să notăm situațiile sau oamenii care ne cresc nivelul de stres. Urmărind modul în care situațiile respective ne-au făcut să ne simțim și reacția pe care am avut-o, ne ajută să știm care sunt cauzele care declanșează stresul și apoi să acționăm în consecință.

       

            15 recomandări utile pentru combaterea stresului

 1. Mențineți-vă activi și faceți exerciții fizice: rămâneți activi și faceți exerciții fizice. Atunci când facem exerciții fizice corpul nostru eliberează endorfine, ajutând la îmbunătățirea stării de dispoziție, fiind foarte utile în reducerea stresului. Pentru aceasta este suficient ca, în fiecare zi, să vă dedicați ceva timp pentru a vă plimba sau pentru a merge cu bicicleta, de exemplu. Veți vedea cum aceste obiceiuri sănătoase vă ajută să vă deconectați, să vă puneți gândurile în ordine și să luați problemele mai calm.

 2. Dedicați-vă timp doar pentru voi: este clar că munca este importantă, dar timpul pe care îl dedicați pentru voi nu trebuie să fie minimalizat. Stabiliți în calendarul săptămânal o după-amiază sau o seară în care vă dedicați timp pentru ceea ce vă place. Ieșiți la cină împreună cu partenerul, uitați-vă la acea colecție de filme pe care ați vrut să le vedeți de mai demult, citiți cartea care vă așteaptă la noptieră, etc. Vă veți simți mai bine decât credeți.

 3. Oferiți-vă provocări pentru a vă motiva: a vă stabili propriile provocări și a le îndeplini generează mult mai multă încredere în sine, ceea ce va ajuta la diminuarea stresului. Pe măsură ce veți îndeplini cu succes tot mai multe provocări și sarcini, veți deveni mai motivați, mai dinamici și mai activi.

 4. Luați contact cu lumea, comunicați despre voi: contactați oamenii, împărtășiți ce se întâmplă cu dumneavoastră. Sigur că ați auzit vreodată proverbul conform căruia „cine are un prieten are o comoară” și este bine să discutăm cu oamenii cărora le pasă și alături de care putem să ne relaxăm și să ne liniștim. Când simțiți că stresul începe să vă depășească, nu ezitați, apelați la un prieten sau la o persoană apropiată.

 5. Evitați obiceiurile nesănătoase: fumatul sau consumul băuturilor alcoolice nu vă vor ajuta să luptați împotriva stresului, ci mai degrabă opusul. Aceste obiceiuri proaste, la care se poate recurge la un anumit moment, pot oferi o ușurare instantanee, dar nu rezolvă problema. Trebuie să facem față stresului pentru a-l depăși.

 6. Ajutați alte persoane și fiți recunoscători: a-i ajuta pe oameni care trec prin situații mai grele decât ale noastre ne ajută să vedem propriile problemele dintr-o altă perspectivă. A-i ajuta pe alții ne face mai puternici și știind că, cu ajutorul nostru, am ajutat la îmbunătățirea unui aspect al vieții unei alte persoane, ne face să ne simțim mai fericiți. Nu este necesar să vă oferiți voluntar pentru un ONG, dar prin acțiuni simple, cum ar fi să ajutați o persoană în vârstă să traverseze strada sau la diferite acțiuni casnice puteți să depășiți mai ușor perioadele dificile.

 7. Prioritizați sarcinile la job: nu suntem neobosiți și munca nu are sfârșit, așa că încercați să învățați să prioritizați sarcinile și să înțelegeți că, uneori, nu putem să acoperim tot ceea ce vrem. Începeți cu cele mai importante sarcini și pe cele pe care nu le puteți termina astăzi, reluați-le mâine.

 8. Fiți pozitivi și preluați controlul: aveți încredere în voi înșiși și în faptul că puteți câștiga bătălia anti-stres. Întrebați-vă de ce ați ajuns în punctul în care vă aflați și încercați să urmăriți calea pe care o veți urma pentru a-l depăși. Faceți un efort și încercați să vedeți paharul pe jumătate plin.

 9. Acceptați că există lucruri care nu se pot schimba: nu putem avea întotdeauna control asupra tuturor situațiilor și acest lucru poate genera stres. Încercați să acceptați că există momente în care nu puteți să ieșim victorioși și că înainte de aceasta puteți găsi doar o nouă modalitate de urmat și o puteți face cu optimism.

 10. Practicați meditația și exercițiile de respirație: aceste practici au mai mult de-a face cu obiceiurile sănătoase care ne vor aduce mari beneficii pe termen lung. Meditația, tehnicile de mindfulness, exercițiile de yoga sau chiar practica exercițiilor de Pilates și de Tai chi ne vor ajuta să ne relaxăm, iar combinarea exercițiilor fizice cu cele mentale ne poate ajuta să facem față din ce în ce mai mult stresului.

 11. Dormiți mai bine: atunci când suntem stresați, este ușor să dormim, dar trebuie să știți că lipsa somnului este una dintre principalele cauze ale stresului. Acest lucru înseamnă că, dacă nu reușim să combatem această lipsă de somn și chiar insomnie, în timp, stresul se va înrăutăți. Încercați să faceți un efort și să dormiți între șapte sau opt ore pe zi pentru ca trupul și mintea să aibă timpul necesar să se deconecteze și să se odihnească. Aceasta poate fi una dintre cele mai eficiente soluții împotriva stresului.

 12. Ascultați muzica: a asculta muzică are multe beneficii, iar dacă suferiți de stres, acest lucru vă poate ajuta să vă relaxați corpul și mintea, reducând astfel tensiunea arterială și nivelul de cortizol, care este un hormon legat de stres. Nu vă gândiți de două ori, faceți-vă timp, închideți ochii și încercați să ascultați muzică liniștită, cum ar fi muzica clasică sau sunete moi, cum ar fi marea sau natura.

 13. Mâncați mai sănătos: o dietă adecvată și o alimentație echilibrată reprezintă baza unei vieți sănătoase, iar pentru ca sănătatea noastră să nu sufere, iar unul dintre avantajele de a mânca sănătos este reducerea stresului. Se întâmplă în mai multe rânduri să fim concentrați la locul de muncă și să nu avem timp să facem o pauză și să mâncăm în liniște. În schimb, alegem să consumăm gustări între mese, iar acestea sunt de obicei, produse de patiserie excesiv de procesate sau rafinate. Dacă obiectivul dumneavoastră este acela de a pune capăt stresului, acest lucru nu este indicat. Rezervați-vă un moment pe zi să mâncați și faceți acest lucru în liniște și fără grabă, deoarece altfel singurul lucru pe care îl veți realiza este creșterea nivelului de stres. Fructele, legumele și peștele pot fi opțiuni foarte sănătoase pentru menținerea unei stări echilibrate.

 14. Râdeți! Atunci când râdem, corpul nostru eliberează endorfine, la fel ca atunci când facem exerciții fizice, ceea ce declanșează stări de dispoziție mai bune și o scădere a stresului, care este cauzat de hormonul de cortizol și de adrenalină.

 15. Înlocuiți cafeaua cu ceaiul: dacă consumați cofeină din abundență, tensiunea arterială crește, ceea ce favorizează apariția stresului. Prin urmare, este recomandat să evitați consumul de cafea sau de băuturi energizante. Puteți să le înlocuiți cu ceai verde, de exemplu, atâta timp cât este un consum moderat, deoarece această băutură naturală conține jumătate de cafeină decât cafeaua. În plus, ceaiul verde are multe beneficii pentru sănătatea noastră, cel mai remarcabil fiind efectul său liniștitor și relaxant asupra sistemului nervos.

Mai poți citi din Dezvoltare personală

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Incredibilele beneficii…

Să invităm tăcerea în viața noastră  Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru ...

Cum putem realiza criti…

Cum putem realiza critici constructive?  Criticile pot fi împărțite în două categorii: respec...

Arta de a-i asculta pe …

Greșelile comise atunci când credem că-i ascultăm pe ceilalți  A ști să ascultăm cu adevă...

Cum să ne eliberăm de…

Grijile excesive înseamnă o minte agitată  A trăi tot timpul preocupați sau îngrijora...

Cele 4 chei ale unei re…

  Hormonii și fericirea  Așa cum indică și numele său, o relație de cuplu se stabilește ...

Motivația, cheie esen…

  Principiile de bază ale motivației  A avea o motivație corectă este un aspect fundamental ...

Despre răbdare și per…

  Importanța de a fi răbdători și perseverenți  La modul general, răbdarea și perseveran...

Cum putem deveni mai in…

  Cum putem deveni mai inteligenți?  Vă preocupă diverse moduri în care puteți să vă ampl...

4 sfaturi pentru amplif…

  Ce este carisma?  Carisma este acea magie personală pe care o au anumite persoane și care se...

Cum putem combate amân…

  Cum putem combate amânarea?  Amânarea sau procrastinarea este acel “hoț al timpului” s...

Despre echilibrul minț…

  Despre echilibrul minții, corpului și spiritului  Te simți stresat sau epuizat sau ai senza...

6 obiceiuri bune pentru…

  Ce este optimismul?  Optimismul este acea capacitate pe care o au unele persoane de a privi ș...

9 obiceiuri pentru o di…

  9 obiceiuri pentru o dimineață perfectă  Majoritatea persoanele tind să fie foarte grăbit...

Arta de a dărui

  Cum să alegi cadourile potrivite fără să te stresezi  Dacă în fiecare an în perioada di...

10 motive pentru care b…

  10 motive pentru care boala poate apărea în viaţa ta  Oamenii din cele mai vechi timpuri au...

Emoțiile și cancerul …

  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura din...

Ce este succesul?

  Care este definiția succesului?  Să răspunzi la această întrebare poate fi mai important ...

9 comportamente și ati…

  Sfaturi pentru a deveni mai împăcați cu noi înșine  Uneori, noi înșine ne provocăm nef...

Ce personalitate ai în…

  Culoarea ochilor îți arată ce personalitate ai  Se spune adesea că ochii sunt oglinda sufl...

12 sfaturi pentru a tr…

  Ce este fericirea?  Cu toții ne dorim să fim fericiți și să ne bucurăm de viață. Multe...

Lucrurile bune ale vie…

  Lucrurile bune ale vieții se cuceresc cu o inimă veselă  Cu toții ne dorim lucruri mai mul...

O mai bună imagine asu…

  Acceptarea corpului este punctul de pornire pentru o transformare pozitivă  Specialiștii afi...

5 exerciții pentru a a…

  Merităm și putem întâlni perechea minunată pentru sufletul nostru  Gândirea pozitivă, o...

Relațiile toxice

  6 lucruri pe care trebuie să le înveți din relațiile toxice  Relațiile... ...

Rezoluție de Anul Nou …

  Prezentul aduce fericire  Ființa umană modernă a devenit depresivă deoarece mint...

Cuvântul NU și între…

  Cuvântul NU și cum să te folosești de acesta  Bună dragilor, probabil că ...

Misiunea în viață

  Misiunea în viață sau destinul nostru  Dragilor, cu siguranță mulți ați ...

7 reguli pentru a te di…

  Disciplina, ingredientul necesar pentru reușită  Dintre toate ingredientele necesa...

5 motive ca să practic…

  1. Libertate.  Procesul iertării ne eliberează. Odată ce reușim să rezolvăm pr...

Cum să te motivezi ca …

  Motivația este foarte importantă dacă îți dorești să atingi obiectivele tale ...

10 moduri prin care gâ…

  Gândirea pozitivă te ajută foarte mult în viață, încearcă şi vei ved...

Respectați orologiul i…

  Învață să-ți respecți orologiul intern cu ajutorul Cronobiologiei  In fun...

Frica, cel mai mare du…

  Frica, dușmanul care ne reține de la realizări  Probabil mulți dintre voi s-au c...

Ierți, dar nu uiți?

  Ce este iertarea necondiționată?  Noi oamenii, suntem niște ființe cu adevărat ...

Afirmații pozitive pen…

  Ce sunt afirmațiile pozitive?  Afirmațiile pozitive sunt un instrument puternic pe...

Învață sa spui NU

  Câștigă respectul celorlalți învățând să spui NU  NU este un...

Confortul, pacoste sau …

  Confortul, pacoste sau plăcere?  Suntem în 2014, și putem observa o oarecare...

Tu ce ai vrut să fii, …

  Cum să devii, ceea ce ai vrut să devii și cum să-ți îndeplinești visele  ...

Nevoia de a avea drepta…

  Nevoia de a avea dreptate poate dăuna vieții noastre  Fiind și tu om probabil ai ...

Egoismul este iubirea a…

  Egoismul este iubirea autentică de care am uitat cu toții  Frumoasa noastră civil...

Cel mare dușman al tă…

  Cel mai mare dușman al tău este chiar în fața ta  Dragilor, noi oamenii sun...

Hormonii care ne contro…

  Hormonii reglează creșterea, dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, starea de spiri...

Increderea in sine, zec…

  Află cum poți să-ți câștigi încrederea în sine, în zece pași n...

Afirmatiile sanatatii

  Doreşti să fii sănătos? Iată ce afirmaţii trebuie să faci  Orice om de pe pla...

Cum sa ne gestionam ban…

  Ştim cu adevărat să gestionăm banii sau îi cheltuim aşa cum vin?  Dacă e...

Cum sa combatem lenea

  Eşti o persoană leneşă sau ai tendinţa spre lene uneori? Află cum poţi să o combaţi...

Povestile frumoase ale …

  Cum îţi poţi spune poveşti frumoase şi pozitive care să te ajute în viaţă...

Imaginatia ne conduce v…

  Credeai că viaţa ta este condusă de cineva? Da e adevărat! Viaţa este condusă de imagi...

Iti iubesti viata sau o…

  Îţi iubeşti viaţa?  Viaţa este neasemuit de frumoasă, de darnică, de iub...

Invata din greselile pe…

  Greșelile pe care le faci sunt învățăturile tale cele mai bune  Înva...

Dorintele tale pot deve…

  Visătorii sunt cei care își îndeplinesc dorințele  Întotdeauna ...

Cum te trezesti diminea…

  Modul în care te trezeşti dimineaţa îţi arată cum îţi va fi înt...

Vindeca-ti sufletul pri…

  Suferințele și rănile vorbesc despre noi  Toţi am trecut prin suferinţe, faptel...

Traiesti in trecut si a…

  Trecutul îţi poate provoca boala  Suntem meniţi să fim sănătoşi. Câ...

Motivele pentru care ne…

  Află motivele îmbolnăvirii  Suflet frumos eşti mai sănătos decât &i...

Sanatatea prin cuvinte

  Sănătatea stă în cuvintele pe care le spuneți  Când spunem sănătat...

Găseste-ti un job din …

  Pasiunea ta îți poate aduce un job pe măsură, află cum  Oricine își...

Muncesti pentru bani sa…

  Află chiar acum dacă muncești pentru bani sau pentru tine  Să muncești este nec...

Emoțiile și cancerul:…

  Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze...