Lucrurile bune ale vieții se cuceresc cu o inimă veselă
Cu toții ne dorim lucruri mai mult sau mai puțin grandioase: mașini, case, noroc, sănătate, succes, siguranță, frumusețe, slujba ideală, perechea perfectă pentru noi sau pur și simplu timpul pentru a face tot ceea ce ne dorim... Și de ce nu? Cine spune că suntem limitați la avea parte doar de anumite lucruri? Și cine spune că nu putem avea tot ce e mai bun? A visa nu costă nimic, spune o binecunoscută zicală populară. Iar dacă este adevărat că toți ne dorim lucruri grandioase în viață, este la fel de adevărat că modalitatea de a le îndeplini nu este întotdeauna facilă. Atunci când visăm și ne planificăm lucruri extraordinare, apare totodată și o listă de încercări care ar putea părea probleme, obstacole și limitări atunci când nu știm cum să le depășim.
O lume ideală
Să ne imaginăm pentru un moment că am putea avea cu ușurință și fără niciun efort tot ceea ce ne dorim în viață: perechea ideală, sănătate, succes, etc. Am fi oare cu adevărat împliniți?
Sau o mare parte din împlinirea noastră vine tocmai din faptul de a reuși să depășim obstacolele, poate propriile noastre limitări? Aceasta înseamnă să ne asumăm lecțiile vieții, să le acceptăm și să luptăm pentru ceea ce ne dorim. Poate că împlinirea visurilor noastre înseamnă în mare măsură să ieșim din propria zonă de confort și să ieșim în întâmpinarea vieții. Iar acele lucruri grandioase la care visăm vor fi cu atât mai savuroase pentru noi cu cât ne vom autodepăși mai mult și ne vom asuma în mod activ această cucerire a vieții.
Idealurile există pentru fiecare dintre noi în primul rând pentru a deveni capabili să le îndeplinim. Înțelepții afirmă pe bună dreptate că lucrurile cele mai valoroase sunt cele care cer cel mai mult efort. Aceasta deoarece procesul de a obține aceste lucruri mărețe implică de cele mai multe ori dezvoltarea talentelor, a capacităților creative (care poate de-abia așteaptă să fie trezite), să avem încredere, să fim optimiști, să ne deschidem, să învățăm lucruri noi și să transformăm ceea ce părea la început un punct slab în punctul nostru forte.
A visa realitatea
Atunci când obținem ceea ce dorim prin compromisuri, trădându-ne sufletul și propriile convingeri, hrănindu-ne doar dorința de a avea ceea ce dorim cu orice preț și fără a ne asculta inima, succesul nu va mai avea aceeași valoare. De ce? Pentru că în acest caz, dorințele noastre sunt hrănite doar dintr-o profundă nevoie de putere, de a-i impresiona pe ceilalți, iar de cele mai multe ori acestea vor crea undeva adânc în ființa noastră un conflict.
Însă, atunci când ne conectăm cu adevărat la sufletul nostru și din acest punct pornim să creăm realitatea pe care ne-o dorim, atunci procesul de îndeplinire a viselor va deveni cu adevărat o aventură care ne va îmbogăți sufletește, ne va aduce valoare și sens în viețile noastre. Atunci când nu ne bucurăm cu adevărat când obținem ceea ce ne-am dorit înseamnă că ne trădăm sufletul, că pierdem contactul cu partea cea mai profundă din noi înșine, devenim ambițioși, nerăbdători, dorim ca totul să se petreacă cât mai repede, simțim că ceilalți ne sunt datori și că viața nu e corectă cu noi.
A visa fără bucurie
Când ne dorim ceva cu orice preț și devenim anxioși, colerici, competitivi pentru a câștiga afecțiunea și recunoașterea celorlalți, acceptare, faimă, avere, etc. ne pierdem liniștea, nu mai putem dormi, pierdem contactul cu ceea ce ne înconjoară, devenim distanți, reci, închiși. Iar atunci, chiar dacă într-un final vom obține ceea ce ne dorim, suntem deja obosiți, epuizați, poate chiar bolnavi, îndepărtați de cei pe care-i iubim... acesta era visul grandios pe care doream să-l îndeplinim?
Întrebarea pe care trebuie să ne-o adresăm cu sinceritate fiecare dintre noi este următoarea: ce este mai important dintre ceea ce ne dorim și modul în care vom obține aceasta? Merită oare să ne epuizăm într-un carusel nesfârșit al dorințelor sau este mai important să facem pași mici, dar siguri, pe calea dorită și să ne bucurăm cu recunoștință de tot?
A visa cu bucurie
Dacă nu vom ști să ne bucurăm de momentul prezent exact așa cum este el, ne vom proiecta în continuu în viitor sperând că va veni un moment în care ne vom bucura de tot; dacă nu putem aprecia această clipă, ce garanții avem că doar viitorul ne va aduce fericire și împlinire?
Cheia oricărui succes, a oricărei reușite este să ne bucurăm de drumul până acolo. Să ne trezim și să ne ancorăm puternic în prezent. Prezentul înseamnă bucurie. Iar bucuria atrage mereu bucurie. Să ne dorim ceva din toată inima, dar trăind cu tot sufletul bucuria că această dorință deja s-a împlinit, iată cel mai mare secret al reușitei. Să mulțumim mereu pentru darurile pe care le primim clipă de clipă de la viață.