Disciplina, ingredientul necesar pentru reușită
Dintre toate ingredientele necesare pentru a avea succes - precum talentul, perseverența, eforturile și imaginația – poate că cel mai important este disciplina. Aceasta este calitatea de a îndeplini o sarcină, chiar dacă dorești sau nu să o duci la capăt. Fără disciplină, a economisi, a slăbi, a te lăsa de fumat, a face exerciții – orice scop, oricât de simplu ar fi, devine dificil, sau chiar imposibil de realizat.
Pentru a dezvolta această calitate atât de necesară în viață, urmează cu perseverență acești șapte pași:
1.Recunoaște în ce zone ale vieții mai ai de lucrat
În primul rând, recunoaște în ce zone ale vieții îți lipsește disciplina, precum dieta, economiile, etc. Revizuiește cu sinceritate care sunt consecințele indisciplinei tale: supra greutatea, problemele de sănătate, problemele financiare, conflictele familiale, etc. Gândește-te la cum îți afectează toate acestea viața, furându-ți fericirea și pacea mentală. Acum vizualizează– cu lux de detalii– cum ar fi viața ta fără aceste probleme. Vei vedea că disciplina, departe de a te incomoda, te eliberează pentru a-ți trăi viața fără preocupări și fără stresuri inutile. Atunci când acționezi în mod disciplinat vei descoperi că ai mai mult timp, energie și pace mentală pentru a te bucura de viață.
2. Notează ce pași trebuie să faci
Notează ce pași trebuie să faci pentru a te comporta într-un mod disciplinat în acea zonă a vieții tale pe care vrei să o îmbunătățești. De exemplu: “Trebuie să-mi fac un buget pentru cheltuielile lunare și să stabilesc o zi pe săptămână pentru a-mi face toate plățile”.
3. Crează-ți “Planul de acțiune”
Aceasta constă dintr-un plan pas cu pas referitor la cum vei acționa de acum înainte în acea zonă a vieții tale. Este important să nu te limitezi doar la început; fii realist. Dacă până acum n-ai reușit să faci exerciții fizice decât o dată pe lună, nu îți propune să faci o oră de exerciții în fiecare zi. Scopurile pe care ți le propui trebuie să fie accesibile și realizabile pentru a putea să le atingi. Disciplina este ca un mușchi pe care trebuie să-l antrenezi zi de zi pentru a-l întări.
4. Controlează-ți impulsul de a te recompensa imediat
Învață să-ți controlezi impulsul de a te recompensa imediat, acesta este un mare dușman al disciplinei. “Este foarte devreme, voi face exercițiile mai târziu” sau “Ceva dulce nu-mi va strica dieta” sau “Această ofertă este prea bună ca să nu profit de ea; de luna viitoare încep să economisesc”. Toate aceste scuze îți slăbesc voința și te îndepărtează de la țelurile tale. Privește acea sarcină pe care ți-ai propus-o ca fiind ceva nenegociabil; ceva care trebuie să faci, fie că îți place sau nu, așa cum obișnuiești să te speli pe dinți sau să te piepteni înainte de a ieși din casă. De multe ori, când te gândești prea mult, obosești înainte de a începe.
5. Urmează-ți planul
Urmează-ți planul pe care ți l-ai propus timp de 21 de zile consecutive, care este perioada de timp necesară pentru a-ți fixa în subconștient un obicei, după cum afirmă psihologii. Dacă nu reușești, începe iar până ajungi la ziua 21.
6. Elimină vocea negativă și ascult-o pe cea pozitivă.
Dacă înainte nu reușeai să ții o dietă sau să-ți organizezi bugetul, poate că asculți o voce negativă care îți amintește de fiecare dată sau care te face să crezi că eșecul este inevitabil. Recunoaște această voce și amintește-ți că este doar un gând care te demotivează și încearcă să te păstreze în zona de confort, care nu este altceva decât rutina dintotdeauna. Deja cunoști beneficiile de a fi disciplinat. Redu la tăcere această voce și înlocuiește-o cu vocea pozitivă, cea care îți amintește că dacă te menții ferm în realizarea țelurilor tale, le vei atinge cu siguranță.
7. Notează progresul și căderile
Ține o agendă unde să-ți notezi progresul și mai ales, căderile. Este important să observi orice deviere a planurilor tale. Dacă te lași ispitită de ceva dulce, aceasta nu înseamnă să dieta ta a eșuat pentru totdeauna; acceptă eșecul și continuă-ți planul. Așa cum afirmă japonezii: “Dacă te prăbușești de șapte ori, ridică-te de opt ori”.