Cele 4 chei ale unei relații stabile și fericite

 

Hormonii și fericirea

Cele 4 chei ale unei relații stabile Așa cum indică și numele său, o relație de cuplu se stabilește între două persoane și este un deziderat care trebuie să fie întreținut de ambele părți dacă se dorește ca aceasta să fie cât mai durabilă posibil.

 Se știe că atunci când suntem îndrăgostiți avem aproape permanent o stare de bine și de fericire, íar creierul nostru secretă anumiți hormoni care contribuie la menținerea acestei stări, cum ar fi endorfinele sau oxitocina.

Numeroase studii științifice au evidențiat faptul că de exemplu endorfinele, numite și moleculele fericirii, sunt stimulate atât în cazul în care trăim o situație care ne face fericiți, dar și atunci când ne reamintim sau rememorăm acea situație fericită. În acest mod simplu putem amplifica senzația de fericire, datorită momentelor fericite pe care ni le reamintim. De asemenea, anticiparea unor situații sau momente fericite din viitor va pune în acțiune hormonii fericirii.

 Să vedem în acest articol care sunt cele 4 chei de bază ale unei relații de cuplu stabile și fericite.

1. Iubirea

 Poate părea un paradox, însă cu siguranță există multe cupluri unde nu mai există iubire, iar partenerii sunt împreună doar pentru că s-au obișnuit unul cu celălalt. Sunt cupluri care sunt unite doar printr-o simplă conveniență economică sau socială și nu prin puterea iubirii.

 Totuși, acest tip de relații este sortit eșecului, deoarece va veni un moment în care unul sau chiar ambii parteneri vor fi suficient de sinceri pentru a recunoaște că nu sunt fericiți cu cealaltă persoană. În cazul lor, relația de cuplu înseamnă doar frustrare, stres și absența fericirii.

 Cu siguranță, iubirea este cel mai împlinitor sentiment pe care îl poate trăi o ființă umană, iar în același timp este cel mai dificil de definit. Încercăm să definim în cele ce urmează diferitele tipuri de iubire.

 Iubirea se definește ca fiind sentimentul de afinitate profundă dintre două persoane. În general, conceptul de iubire este relaționat cu iubirea romantică, deoarece acesta este tipul de iubire care este exprimat cel mai des prin poezii, cântece, filme, cărți, etc.

 În planul religios, iubirea este relaționată cu puternice legături spirituale, astfel încât acest sentiment înălțător se extinde și se transformă într-o stare a sufletului sau a conștiinței, care este recunoscută în multe religii.

 Iubirea adevărată ajută la vindecarea rănilor sufletești și scoate la suprafață tot ce este mai bun și mai nobil într-o ființă umană. Iubirea adevărată și reciprocă ajută partenerii să mențină o stimă de sine crescută și armonioasă.

 Iubirea profundă și reciprocă este liantul unei relații mature, care se bazează pe respect și sprijin reciproc. Iubirea adevărată este caracterizată de sinceritate, naturalețe, bucurie și spontaneitate și o acceptă pe cealaltă persoană așa cum este. Iubirea reciprocă respectă libertatea și individualitatea personală a celuilalt și îl ajută să-și împlinească visele fără a aștepta nimic în schimb.

 Cu toate că este posibil să descoperim și să trăim iubirea adevărată, nu trebuie totuși să uităm un aspect fundamental: greșeala cea mai comună din cadrul unui cuplu care înseamnă să proiectăm asupra celuilalt responsabilitatea a ceea ce ni se petrece, mai ales a suferinței și a durerii.

2. Respectul

 Există numeroase cupluri care își promit iubire eternă, însă între ele nu există un ingredient de bază, și anume respectul. Linia dintre iubire și ură este foarte subțire este foarte subțire. De fiecare dată când unul dintre parteneri se simte gelos, neglijat sau devalorizat începe să manifeste o lipsă de respect față de celălalt prin insulte, vorbe grele sau chiar violențe fizice și/sau emoționale.

 Aceste gesturi nu ar trebui să fie permise niciodată. Respectul într-un cuplu ar trebui să fie reciproc și de la sine înțeles. Dacă nu există respect în cuplu, se va intra într-un cerc vicios de jigniri și vanități. Respectul nu este doar o parte importantă într-o relație de cuplu, ci și în orice tip de relație. De-a lungul anilor, mai ales dacă este vorba de o relație de lungă durată, adeseori partenerii intră într-o rutină care nu le mai permite să evalueze lipsa de respect care s-a generat și s-a dezvoltat în cadrul relației.

 Atunci când s-a pierdut respectul față de cealaltă persoană, relația se poate deteriora cu ușurință din cauza lipsei de considerație. Respectul reciproc presupune armonie și o comunicare eficientă și sănătoasă între cei doi parteneri. Însă, odată ce respectul s-a pierdut, poate fi foarte dificil să se recupereze și să se reînoiască considerația față de celălalt. Este esențial mai ales să nu se rănească visurile și idealurile partenerului și să nu se disprețuiască speranțele acestuia. Din contră, un cuplu armonios ar trebui să-și ofere sprijin reciproc, având o relație matură, susținând visurile și proiectele celuilalt ca și cum ar fi ale sale.

 Dacă doriți să aveți respectul partenerului de cuplu va trebui să-l oferiți la rândul vostru, deoarece respectul este în primul rând un gest și un act de iubire, de acțiune-reacțiune, fiind un aspect esențial bazat pe reciprocitate.

3. Încrederea

 Fără îndoială că încrederea este unul dintre stâlpii de bază ai unei relații de cuplu. Este normal ca la început să apară mici gelozii sau neîncrederi deoarece nu cunoaștem 100% partenerul de cuplu. Totuși, odată cu trecerea timpului și cu aprofundarea relației este foarte important să existe o încredere reciprocă de ambele părți.

 Fără încredere reciprocă, am fi tot timpul în alertă vizavi de acțiunile și deciziile partenerului de cuplu. Adevărul este că această atitudine nu este sănătoasă și benefică pentru propria noastră pace interioară. Faptul de a nu avea încredere în celălalt ne va aduce doar stres, frustrare și o suferință inutilă.

 O adevărată relație de cuplu este ceva durabil. Este ca o plantă care crește și pe care trebuie să o udăm și să o îngrijim în fiecare zi dacă dorim să înflorească și să dea apoi roade. În definitiv, o relație de cuplu ar trebui să ne ofere un minim de stabilitate emoțională dacă dorim ca aceasta să dureze cât mai mult posibil.

4. Sinceritatea

 Sinceritatea este în strânsă legătură cu încrederea. Fără sinceritate, o relație de cuplu este sortită eșecului, mai repede sau mai târziu. Din acest motiv, este foarte important ca înainte de a ne declara iubire eternă, să clarificăm anumite aspecte care pentru o persoană pot să pară a fi evidente, însă pentru cealaltă nu.

 Problema este în esență foarte simplă, și anume: dacă a spune adevărul într-o relație implică durere fizică sau morală, este mai bine să ne abținem, dacă aceasta este în detrimentul propriei relații. Adevărul nu necesită intermediari, însă iubirea este însoțită și crescută de respect, timp, maturitate, care înseamnă în același timp să nu-l rănești pe celălalt.

 Fidelitate, sinceritate, încredere, respect, responsabilitate…acestea sunt valorile cele mai importante care trebuie să primeze într-o relație durabilă de cuplu. Tocmai de aceea este foarte bine să se stabilească încă de la început aceste puncte forte ale relației, pentru ca stâlpii de bază ai relației să fie puternici și să creeze premizele unui cuplu fericit.

{jcomments on}

Mai poți citi din Dezvoltare personală

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Incredibilele beneficii…

Să invităm tăcerea în viața noastră  Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru ...

Cum putem realiza criti…

Cum putem realiza critici constructive?  Criticile pot fi împărțite în două categorii: respec...

Arta de a-i asculta pe …

Greșelile comise atunci când credem că-i ascultăm pe ceilalți  A ști să ascultăm cu adevă...

Cum să ne eliberăm de…

Grijile excesive înseamnă o minte agitată  A trăi tot timpul preocupați sau îngrijora...

Cele 4 chei ale unei re…

  Hormonii și fericirea  Așa cum indică și numele său, o relație de cuplu se stabilește ...

Motivația, cheie esen…

  Principiile de bază ale motivației  A avea o motivație corectă este un aspect fundamental ...

Despre răbdare și per…

  Importanța de a fi răbdători și perseverenți  La modul general, răbdarea și perseveran...

Cum putem deveni mai in…

  Cum putem deveni mai inteligenți?  Vă preocupă diverse moduri în care puteți să vă ampl...

4 sfaturi pentru amplif…

  Ce este carisma?  Carisma este acea magie personală pe care o au anumite persoane și care se...

Cum putem combate amân…

  Cum putem combate amânarea?  Amânarea sau procrastinarea este acel “hoț al timpului” s...

Despre echilibrul minț…

  Despre echilibrul minții, corpului și spiritului  Te simți stresat sau epuizat sau ai senza...

6 obiceiuri bune pentru…

  Ce este optimismul?  Optimismul este acea capacitate pe care o au unele persoane de a privi ș...

9 obiceiuri pentru o di…

  9 obiceiuri pentru o dimineață perfectă  Majoritatea persoanele tind să fie foarte grăbit...

Arta de a dărui

  Cum să alegi cadourile potrivite fără să te stresezi  Dacă în fiecare an în perioada di...

10 motive pentru care b…

  10 motive pentru care boala poate apărea în viaţa ta  Oamenii din cele mai vechi timpuri au...

Emoțiile și cancerul …

  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura din...

Ce este succesul?

  Care este definiția succesului?  Să răspunzi la această întrebare poate fi mai important ...

9 comportamente și ati…

  Sfaturi pentru a deveni mai împăcați cu noi înșine  Uneori, noi înșine ne provocăm nef...

Ce personalitate ai în…

  Culoarea ochilor îți arată ce personalitate ai  Se spune adesea că ochii sunt oglinda sufl...

12 sfaturi pentru a tr…

  Ce este fericirea?  Cu toții ne dorim să fim fericiți și să ne bucurăm de viață. Multe...

Lucrurile bune ale vie…

  Lucrurile bune ale vieții se cuceresc cu o inimă veselă  Cu toții ne dorim lucruri mai mul...

O mai bună imagine asu…

  Acceptarea corpului este punctul de pornire pentru o transformare pozitivă  Specialiștii afi...

5 exerciții pentru a a…

  Merităm și putem întâlni perechea minunată pentru sufletul nostru  Gândirea pozitivă, o...

Relațiile toxice

  6 lucruri pe care trebuie să le înveți din relațiile toxice  Relațiile... ...

Rezoluție de Anul Nou …

  Prezentul aduce fericire  Ființa umană modernă a devenit depresivă deoarece mint...

Cuvântul NU și între…

  Cuvântul NU și cum să te folosești de acesta  Bună dragilor, probabil că ...

Misiunea în viață

  Misiunea în viață sau destinul nostru  Dragilor, cu siguranță mulți ați ...

7 reguli pentru a te di…

  Disciplina, ingredientul necesar pentru reușită  Dintre toate ingredientele necesa...

5 motive ca să practic…

  1. Libertate.  Procesul iertării ne eliberează. Odată ce reușim să rezolvăm pr...

Cum să te motivezi ca …

  Motivația este foarte importantă dacă îți dorești să atingi obiectivele tale ...

10 moduri prin care gâ…

  Gândirea pozitivă te ajută foarte mult în viață, încearcă şi vei ved...

Respectați orologiul i…

  Învață să-ți respecți orologiul intern cu ajutorul Cronobiologiei  In fun...

Frica, cel mai mare du…

  Frica, dușmanul care ne reține de la realizări  Probabil mulți dintre voi s-au c...

Ierți, dar nu uiți?

  Ce este iertarea necondiționată?  Noi oamenii, suntem niște ființe cu adevărat ...

Afirmații pozitive pen…

  Ce sunt afirmațiile pozitive?  Afirmațiile pozitive sunt un instrument puternic pe...

Învață sa spui NU

  Câștigă respectul celorlalți învățând să spui NU  NU este un...

Confortul, pacoste sau …

  Confortul, pacoste sau plăcere?  Suntem în 2014, și putem observa o oarecare...

Tu ce ai vrut să fii, …

  Cum să devii, ceea ce ai vrut să devii și cum să-ți îndeplinești visele  ...

Nevoia de a avea drepta…

  Nevoia de a avea dreptate poate dăuna vieții noastre  Fiind și tu om probabil ai ...

Egoismul este iubirea a…

  Egoismul este iubirea autentică de care am uitat cu toții  Frumoasa noastră civil...

Cel mare dușman al tă…

  Cel mai mare dușman al tău este chiar în fața ta  Dragilor, noi oamenii sun...

Hormonii care ne contro…

  Hormonii reglează creșterea, dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, starea de spiri...

Increderea in sine, zec…

  Află cum poți să-ți câștigi încrederea în sine, în zece pași n...

Afirmatiile sanatatii

  Doreşti să fii sănătos? Iată ce afirmaţii trebuie să faci  Orice om de pe pla...

Cum sa ne gestionam ban…

  Ştim cu adevărat să gestionăm banii sau îi cheltuim aşa cum vin?  Dacă e...

Cum sa combatem lenea

  Eşti o persoană leneşă sau ai tendinţa spre lene uneori? Află cum poţi să o combaţi...

Povestile frumoase ale …

  Cum îţi poţi spune poveşti frumoase şi pozitive care să te ajute în viaţă...

Imaginatia ne conduce v…

  Credeai că viaţa ta este condusă de cineva? Da e adevărat! Viaţa este condusă de imagi...

Iti iubesti viata sau o…

  Îţi iubeşti viaţa?  Viaţa este neasemuit de frumoasă, de darnică, de iub...

Invata din greselile pe…

  Greșelile pe care le faci sunt învățăturile tale cele mai bune  Înva...

Dorintele tale pot deve…

  Visătorii sunt cei care își îndeplinesc dorințele  Întotdeauna ...

Cum te trezesti diminea…

  Modul în care te trezeşti dimineaţa îţi arată cum îţi va fi înt...

Vindeca-ti sufletul pri…

  Suferințele și rănile vorbesc despre noi  Toţi am trecut prin suferinţe, faptel...

Traiesti in trecut si a…

  Trecutul îţi poate provoca boala  Suntem meniţi să fim sănătoşi. Câ...

Motivele pentru care ne…

  Află motivele îmbolnăvirii  Suflet frumos eşti mai sănătos decât &i...

Sanatatea prin cuvinte

  Sănătatea stă în cuvintele pe care le spuneți  Când spunem sănătat...

Găseste-ti un job din …

  Pasiunea ta îți poate aduce un job pe măsură, află cum  Oricine își...

Muncesti pentru bani sa…

  Află chiar acum dacă muncești pentru bani sau pentru tine  Să muncești este nec...

Emoțiile și cancerul:…

  Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze...