Ce este iertarea necondiționată?
Noi oamenii, suntem niște ființe cu adevărat speciale. Și Dumnezeu cred că zâmbește când ne vede. Facem atâtea lucruri bune și nebune, dar și acestea aparțin vieții. Și așa ne prindem de multe ori în situații în care ne pierdem cumpătul și acționăm într-un mod nefiresc față de ceilalți. Sau viceversa, alții acționează nefiresc față de noi. Iar noi fiind foarte iubitori îi răspundem, cu puțin gust amar: ”Te iert, dar nu te uit.” Cred că fraza asta am spus-o cu toții cel puțin odată în viață. Dar întrebarea mea este următoarea. Cum poți să ierți un om, o situație, dar să nu uiți? Unii dintre voi cu siguranță vor spune că: ”Păi ce? L-am iertat, să se bucure că mai vorbesc cu el/ea.” Și toate astea pe un ton răstit și un aer de reproș. Ei dragilor aceste numai iertare nu este. De ce? Vei afla imediat.
Iertarea este uitare sau nu?
Dragilor, dacă ierți pe cineva sau o situație, înseamnă că ar cam trebui să uiți ce s-a întâmplat. Dar putem oare uita, ce s-a întâmplat? Sau ce ni s-a făcut? Cu siguranță că da. Iertarea este necondiționată și este aceeași putere universală ca și iubirea necondiționată. Defapt aș putea spune că iubirea necondiționată este iertarea necondiționată și fără de sfârșit. Este acel sentiment profund de iubire, când nu contează ce s-a întâmplat, deoarece găsești partea pozitivă a evenimentelor din viața ta. Și te bucuri că nu s-a întâmplat ceva mai grav. În plus încerci să liniștești și cealaltă persoană că nu este nimic. Înțelegi diferit lucrurile și nu reacționezi din minte, ci acționezi din inimă și suflet.
Dar cum pot să ierți necondiționat?
Iertarea necondiționată începe la fel ca și iubirea necondiționată. Nu o poți oferi altuia, până nu ți-ai dat-o și ție. Prin traducere asta înseamnă doar un singur lucru. Și anume: ”Ca să poți ierta pe ceilalți, este necesar ca să te poți ierta pe tine pentru orice faptă comisă față de tine sau de alții.” Ce zici poți face asta? Poți să uiți tot ce ți-ai făcut ție și altora, fără vreo remușcare? Fără să te mustreze conștiința? Dacă răspunsurile tale sunt afirmative, slabe șanse ca tu să poți ierta fără să uiți. Dar mai sunt și excepții.
Ca să poți ierta necondiționat este nevoie de o înțelegere mai profundă a lucrurilor. Ceea ce înseamnă că se schimbă optica asupra întâmplărilor. Și totodată înțelegi că cel care ți-a făcut ceva neplăcut ție, nu a fost cu reavoință, ci pur și simplu așa a putut să acționeze la moemntul respectiv. Iar motivele pot fi variate. Dar cu siguranță fiecare persoană care greșește față de altă persoană are motivele sale.
Uită de tot ce s-a întâmplat
Uită de tot ce ți s-a întâmplat. Uită și acțiunea persoanei care ți-a făcut ceva neplăcut. Oricât de oribil ar fi acel lucru, dacă tu poți uita, înseamnă că ai o inimă caldă, blândă și curată. Nu este acoperită de negura minții și al egoului. Ca să poți uita nu este nevoie de efort mare, ci de inimă deschisă. Dacă ai inima deschisă poți uita cu ușurință ce ți s-a întâmplat. Și toate astea fără să ai resentimente, regrete, sentimentul pierderii sau cel al răzbunării. Este important să înțelegi că ce s-a întâmplat, a fost și nu se poate da timpul înapoi. Iar dacă nu uiți, vei sta în trecut cu toată cenușa care te va măcina pe dinăuntru.
A ierta este a fi aici și acum
Iertarea o poți face în aici și acum, nu în trecut sau în viitor. Dacă înțelegi prezentul, atunci poți înțelege și iertarea necondiționată. Și totodată vei înțelege că viața este un drum cu sens unic. Adică mergi tot înainte. Nu poți reîntoarce. Iar asta înseamnă să realizezi că ceea ce a fost, a fost și nu mai este. Totul este trecător, așa că, de ce ți-ai investi energia în ranchiună, reproșuri și amintiri inutile. Adu-ți aminte că tu ești cel care face conotația evenimentelor. La fel și greutatea acestora. A fi în aici și acum înseamnă să accepți lucrurile așa cum sunt. Fără să încerci să schimbi situația sau circumstanțele. Tot ce se poate schimba este percepția ta asupra evenimentelor de viață. Într-adevăr pierderea cuiva drag nu este ușor de acceptat, mai ales dacă acesta se datorează intervenției unei alte persoane. Dar dacă poți să vezi evenimentele cu alți ochi, vei putea ierta necondiționat și totodată să uiți ceea ce a fost.
Fii recunoscător/oare
Știu că poate este cel mai dificil lucru, dar este indicat să putem fii recunoscători pentru tot ce ni se întâmplă. Iar dacă evenimentele neplăcute din viața ta se datorează unor persoane, încearcă să le mulțumești. Este necesar să înțelegi că nimic nu se întâmplă fără vreun motiv anume. Orice eveniment neplăcut are rostul lui. Și principalul rost este să învățăm ceva din ele. Deoarece toate întâmplările la care participăm direct sau indirect au menirea de a ne arăta ceva. Așadar hai să fim recunoscători pentru evenimentele din viața noastră și vedem ce putem învăța din ele.
Ușurează-ți viața iertând
Viața poate părea și așa destul de grea pentru unii, așa că ușurează-te. Iartă-i pe toți ce ți-au greșit. Dacă tu porți ură față de ei, doar pentru că ești victimă, nu este o soluție. Și în plus de asta să nu crezi că celor care ți-au greșit le este mai ușor. Din contră. Iar eu nu cred că vrei să cari cu tine pietre în plus pe drumul vieții. Le ai pe ale tale, nu cred că ai nevoie și de ale altora. Așadar fii tu mai înțelept și scapă-te de poveri inutile. Iartă și viața ta va fi mai ușoară.