Frica, cel mai mare dușman

 

Frica, dușmanul care ne reține de la realizări

frica cel mai mare dusman

 Probabil mulți dintre voi s-au confruntat măcar odată în viață cu frica. Acel sentiment care parcă te făcea să te simți înghețat și să nu mai poți merge înapoi. Ceva ce te reținea să mergi spre direcția propusă. Cu siguranță ai avut momente în viață când ți-ai propus să faci ceva anume, dar într-un fel sau altul ai dat înapoi. Șau te-ai străduit să iei un examen, dar l-ai picat, deoarece îți era frică. Îți era frică, însă nu înțelegeai pe deplin ce se petrece. Nu înțelegeai de ce la 90-98% din drumul parcurs, te dai bătut/ă.

 Ai avut probabil de multe ori sentimentul că tu reușești ca și ceilalți. Ai știut în sinea ta că și tu poți să duci la bun sfârșit obiectivele tale. Dar înainte de final, ceva s-a întâmplat. A apărut un sentiment de frică, care te făcea să renunți.

 

Dar ce este frica?

 Ce este frica și de ce ne simțim neputincioși de multe ori, când apare acest sentiment. Frica nu este altceva decât o percepție mentală asupra tuturor posibilităților de pericol. Cel puțin asta ar trebui să fie frica. Presimțirea unui pericol iminent care ar putea dăuna grav integrității noastre fizice și non fizice. De exemplu dacă lucrezi ca și dulgher la înălțime, această frică te împiedică în momentul în care ești aproape de marginea acoperișului, ca să nu te arunci în gol.

 Dar în zilele noastre frica a căpătat un al contur. Și anume un contur al unei percepții false care, mental sunt aparent reale, dar nu s-au întâmplat încă. Da, acest lucru ne explică și Neale Donald Walsh în volumele sale de cărți” Conversații cu Dumnezeu”. Acest aspect este foarte bine descris în volumul al treilea al acestei colecții de cărți. Aici ni se releva un nou concept despre frică. Și anume:

 Frica în limba engleză se traduce FEAR, iar aceasta a căpătat o formă de abreviere F.E.A.R. = Fals Expectation Apearing Real. Asta în limba română se traduce astfel = Așteptări false, aparent reale. Și din punct de vedere psihoemoțional și neurolingvistic asta se întâmplă. O mare parte dintre oameni se confruntă cu imagini șocante, care sunt generate de propria lor minte și nici de cum nu s-au întâmplat încă. Dar această majoră parte a omenirii o consideră un adevăr absolut. Iar dacă o imagine mentală, despre derularea unui eveniment din viața noastră este considerată un adevăr absolut, atunci acel lucru ne va afecta. Mai ales dacă imaginile mentale gerează și un sentiment de nesiguranță. Și cu cât acest sentiment de nesiguranță este mai prezent, cu atât frica va fi mai mare și mai puternică. Dar imaginile mentale false, nu apar în cazul nostru doar așa.

 

De unde apar imaginile mentale false?

 Imaginile mentale false apar în urma unor experiențe pe care noi le-am marcat în sinea noastră ca fiind neplăcute. În plus acestea mai pot apărea și din exterior.

 De exemplu, să presupunem că te pregătești să faci școala de șoferi. Iar ca să intri la școală trebuie să da un examen psihologic. Dacă tu ai auzit pe mulți care au spus că testul psihologic este greu și tu consideri aceste vorbe ca fiind adevărate, atunci mintea ta va începe să genereze imagini. Imagini care la rândul lor vor genera emoții. Și în funcție de ce emoții sunt trezite, tu vei acționa în direcția respectivă.

 Dacă emoția este negativă, acțiunea va fi de fugă, panică și frică. Dar dacă emoția va fi una pozitivă, sau cel puțin percepția ta va fi pozitivă asupra situației, atunci tu vei acționa pozitiv și cu încredere în reușită.

 

Percepția ta contează

 Da, depinde foarte mult de informațiile percepute de tine pe parcursul zilelor din viața ta. Percepția ta asupra evenimentelor din viață este foarte importantă. Dacă tu percepi negativ evenimentele și provocările din viața ta, tu vei avea o impresie proastă despre tine însuți. Iar încrederea în tine v-a scădea mult. Și acest lucru duce la generarea de imagini mentale negative înainte de a te lansa în realizarea oricărui obiectiv. Dar dacă tu schimbi percepția asupra evenimentelor și experiențelor din viața ta, tu îți vei schimba modul în care o să acționezi. Iar în scurt timp frica și mai ales senzațiile de panică vor dispărea, iar încrederea în forțele proprii va crește.

 

Fricile tale nu sunt reale

 S-ar putea ca multe din fricile tale să nu fie reale. Aici le excludem pe cele care te împiedică în a-ți lua viața de unul singur, aruncându-te sub tramvai sau să faci un salt de pe vârful unui munte fără parașută. Ne vom referi aici doar la acele frici care îți apar în anumite momente importante de viață. Schimbare de domiciliu, loc de muncă sau familie și prieteni noi. Frici care pot apărea în momentul în care trebuie să iei o hotărâre fermă. Ei toate aceste frici numai ale tale nu sunt. De ce? Pentru că ceea ce crezi că s-ar putea întâmpla nu se întâmplă mai niciodată. Cu excepția ca tu să le consideri adevăruri imuabile. Atunci de frică pe care o ai nu scapi. Și inevitabil, viața îi va confirma că ai dreptate.

 

Fricile te învață ceva

 Fricile apar de asemenea atunci când avem de învățat să trecem anumite obstacole pentru a evolua. Dacă ai o frică în a socializa, atunci este un semn ca tu să schimbi percepția și credințele tale legat de oameni și legat de socializare în sine. Și în momentul în care ai reușit să clarifici faptul că socializarea este un lucru bun, nu vei mai avea frică, când intri în contact cu persoane străine. Fiecare frică, chiar dacă este doar o proiecție mentală, vrea totuși să ne și arate ceva în viață. Și anume să dezvoltăm acele aspecte din viața noastră la care încă nu ne descurcăm.

 

Câțiva pași pentru înlăturarea fricilor false.

 În continuare îți voi prezenta câțiva pași, pe care dacă le parcurgi, vei putea scăpa de sabotarea mentală a imaginilor ireale.

 - Dacă îți apare o imagine mentală cu un posibil rezultat negativ, verifică dacă într-adevăr este posibil ca să se întâmple cum ai văzut și simțit.

 - Stai în prezent, în aici și acum. În momentul în care ești aici și acum, mintea ta nu are cum să-ți proiecteze imagini false, aparent reale.

 - Întreabă-ți fricile ce vor să te învețe.

 - Fă-ți o listă cu fricile tale și momentele în care acestea apar. După ce ai făcut lista, selectează pe cele care te împiedică să-ți iei singur viața. De la restul fricilor poți să-ți iei la revedere. Deoarece acelea nu sunt reale. Sunt frici teoretice, care nu au nici o validitate practică. Așadar poți repeta zilnic următoarele:  "numele fricii", tu nu ești real, nici măcar nu ai o validitate practică. Accept faptul că este o posibilitate ca să se întâmple modul în care simiți un eveniment, dar eu cred în propria reușită de a trece orice obstacol și provocare, deoarece sunt conștient că aceste obstacole în viață mă ajută să evoluez.

 - Îmbrățișează orice frică ai avea. Iubește-o pentru că este a ta. Dacă opui rezistență fricii, nu o rezolvi ci din contră îl umfli și se face mai mare și mai puternic decât tine.

 În final, poate că fricile dintr-un punct de vedere sunt cei mai mari dușmani ai noștri, dar în realitate este necesar să fim conștienți de noi înșine. Atâta timp cât suntem conștienți de noi, fricile nu ne pot stăpâni. Iar când fricile nu ne mai stăpânesc, ne servesc. Ne servesc cu zeci de învățături, care ne ajută să înaintăm în viață.

{jcomments on}

Mai poți citi din Dezvoltare personală

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Incredibilele beneficii…

Să invităm tăcerea în viața noastră  Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru ...

Cum putem realiza criti…

Cum putem realiza critici constructive?  Criticile pot fi împărțite în două categorii: respec...

Arta de a-i asculta pe …

Greșelile comise atunci când credem că-i ascultăm pe ceilalți  A ști să ascultăm cu adevă...

Cum să ne eliberăm de…

Grijile excesive înseamnă o minte agitată  A trăi tot timpul preocupați sau îngrijora...

Cele 4 chei ale unei re…

  Hormonii și fericirea  Așa cum indică și numele său, o relație de cuplu se stabilește ...

Motivația, cheie esen…

  Principiile de bază ale motivației  A avea o motivație corectă este un aspect fundamental ...

Despre răbdare și per…

  Importanța de a fi răbdători și perseverenți  La modul general, răbdarea și perseveran...

Cum putem deveni mai in…

  Cum putem deveni mai inteligenți?  Vă preocupă diverse moduri în care puteți să vă ampl...

4 sfaturi pentru amplif…

  Ce este carisma?  Carisma este acea magie personală pe care o au anumite persoane și care se...

Cum putem combate amân…

  Cum putem combate amânarea?  Amânarea sau procrastinarea este acel “hoț al timpului” s...

Despre echilibrul minț…

  Despre echilibrul minții, corpului și spiritului  Te simți stresat sau epuizat sau ai senza...

6 obiceiuri bune pentru…

  Ce este optimismul?  Optimismul este acea capacitate pe care o au unele persoane de a privi ș...

9 obiceiuri pentru o di…

  9 obiceiuri pentru o dimineață perfectă  Majoritatea persoanele tind să fie foarte grăbit...

Arta de a dărui

  Cum să alegi cadourile potrivite fără să te stresezi  Dacă în fiecare an în perioada di...

10 motive pentru care b…

  10 motive pentru care boala poate apărea în viaţa ta  Oamenii din cele mai vechi timpuri au...

Emoțiile și cancerul …

  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura din...

Ce este succesul?

  Care este definiția succesului?  Să răspunzi la această întrebare poate fi mai important ...

9 comportamente și ati…

  Sfaturi pentru a deveni mai împăcați cu noi înșine  Uneori, noi înșine ne provocăm nef...

Ce personalitate ai în…

  Culoarea ochilor îți arată ce personalitate ai  Se spune adesea că ochii sunt oglinda sufl...

12 sfaturi pentru a tr…

  Ce este fericirea?  Cu toții ne dorim să fim fericiți și să ne bucurăm de viață. Multe...

Lucrurile bune ale vie…

  Lucrurile bune ale vieții se cuceresc cu o inimă veselă  Cu toții ne dorim lucruri mai mul...

O mai bună imagine asu…

  Acceptarea corpului este punctul de pornire pentru o transformare pozitivă  Specialiștii afi...

5 exerciții pentru a a…

  Merităm și putem întâlni perechea minunată pentru sufletul nostru  Gândirea pozitivă, o...

Relațiile toxice

  6 lucruri pe care trebuie să le înveți din relațiile toxice  Relațiile... ...

Rezoluție de Anul Nou …

  Prezentul aduce fericire  Ființa umană modernă a devenit depresivă deoarece mint...

Cuvântul NU și între…

  Cuvântul NU și cum să te folosești de acesta  Bună dragilor, probabil că ...

Misiunea în viață

  Misiunea în viață sau destinul nostru  Dragilor, cu siguranță mulți ați ...

7 reguli pentru a te di…

  Disciplina, ingredientul necesar pentru reușită  Dintre toate ingredientele necesa...

5 motive ca să practic…

  1. Libertate.  Procesul iertării ne eliberează. Odată ce reușim să rezolvăm pr...

Cum să te motivezi ca …

  Motivația este foarte importantă dacă îți dorești să atingi obiectivele tale ...

10 moduri prin care gâ…

  Gândirea pozitivă te ajută foarte mult în viață, încearcă şi vei ved...

Respectați orologiul i…

  Învață să-ți respecți orologiul intern cu ajutorul Cronobiologiei  In fun...

Frica, cel mai mare du…

  Frica, dușmanul care ne reține de la realizări  Probabil mulți dintre voi s-au c...

Ierți, dar nu uiți?

  Ce este iertarea necondiționată?  Noi oamenii, suntem niște ființe cu adevărat ...

Afirmații pozitive pen…

  Ce sunt afirmațiile pozitive?  Afirmațiile pozitive sunt un instrument puternic pe...

Învață sa spui NU

  Câștigă respectul celorlalți învățând să spui NU  NU este un...

Confortul, pacoste sau …

  Confortul, pacoste sau plăcere?  Suntem în 2014, și putem observa o oarecare...

Tu ce ai vrut să fii, …

  Cum să devii, ceea ce ai vrut să devii și cum să-ți îndeplinești visele  ...

Nevoia de a avea drepta…

  Nevoia de a avea dreptate poate dăuna vieții noastre  Fiind și tu om probabil ai ...

Egoismul este iubirea a…

  Egoismul este iubirea autentică de care am uitat cu toții  Frumoasa noastră civil...

Cel mare dușman al tă…

  Cel mai mare dușman al tău este chiar în fața ta  Dragilor, noi oamenii sun...

Hormonii care ne contro…

  Hormonii reglează creșterea, dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, starea de spiri...

Increderea in sine, zec…

  Află cum poți să-ți câștigi încrederea în sine, în zece pași n...

Afirmatiile sanatatii

  Doreşti să fii sănătos? Iată ce afirmaţii trebuie să faci  Orice om de pe pla...

Cum sa ne gestionam ban…

  Ştim cu adevărat să gestionăm banii sau îi cheltuim aşa cum vin?  Dacă e...

Cum sa combatem lenea

  Eşti o persoană leneşă sau ai tendinţa spre lene uneori? Află cum poţi să o combaţi...

Povestile frumoase ale …

  Cum îţi poţi spune poveşti frumoase şi pozitive care să te ajute în viaţă...

Imaginatia ne conduce v…

  Credeai că viaţa ta este condusă de cineva? Da e adevărat! Viaţa este condusă de imagi...

Iti iubesti viata sau o…

  Îţi iubeşti viaţa?  Viaţa este neasemuit de frumoasă, de darnică, de iub...

Invata din greselile pe…

  Greșelile pe care le faci sunt învățăturile tale cele mai bune  Înva...

Dorintele tale pot deve…

  Visătorii sunt cei care își îndeplinesc dorințele  Întotdeauna ...

Cum te trezesti diminea…

  Modul în care te trezeşti dimineaţa îţi arată cum îţi va fi înt...

Vindeca-ti sufletul pri…

  Suferințele și rănile vorbesc despre noi  Toţi am trecut prin suferinţe, faptel...

Traiesti in trecut si a…

  Trecutul îţi poate provoca boala  Suntem meniţi să fim sănătoşi. Câ...

Motivele pentru care ne…

  Află motivele îmbolnăvirii  Suflet frumos eşti mai sănătos decât &i...

Sanatatea prin cuvinte

  Sănătatea stă în cuvintele pe care le spuneți  Când spunem sănătat...

Găseste-ti un job din …

  Pasiunea ta îți poate aduce un job pe măsură, află cum  Oricine își...

Muncesti pentru bani sa…

  Află chiar acum dacă muncești pentru bani sau pentru tine  Să muncești este nec...

Emoțiile și cancerul:…

  Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze...