Importanța de a fi răbdători și perseverenți
La modul general, răbdarea și perseveranța sunt acele calități care se dobândesc în urma diverselor experiențe ale vieții. Există persoane care au în mod natural aceste calități, însă alte persoane trebuie să și le dezvolte pentru a reuși cu succes realizarea anumitor idealuri pe care și le-au propus.
Ce este mai exact răbdarea?
Răbdarea se dezvoltă prin capacitatea de a depăși dificultățile care odată cu înaintarea prin viață, apar în mod inevitabil. Răbdarea mai definește de asemenea capacitatea de a aștepta sau de a spera ca anumite situații sau lucruri să se îmbunătățească sau să se realizeze.
Dar perseverența?
Perseveranța este necesară în practic toate activitățile vieții. Continuitatea în anumite sarcini este cea care ne conduce la îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus.
Perseveranța implică multe provocări
Perseverența face parte din valorile umane, deoarece aduce multe provocări care trebuie să fie depășite, dintre care menționăm următoarele:
Perseverența ne ajută să suportăm mai bine sarcinile dificile
La începerea unui proiect este ceva obișnuit să ne simțim motivați, însă pe măsură ce începem un ritm mai alert de muncă, de multe ori această motivație inițială se va diminua, iar atunci când constatăm că obiectivele nu sunt ușor de îndeplinit, atunci putem deveni victima frustrării sau a dezamăgirii. O modalitate de a ușura această presiune este abandonarea scopului propus și renunțarea la perseverență. Însă a învăța să lucrezi sub o anumită presiune va determina în timp formarea unui caracter de câștigător.
Dacă ne străduim mult să îndeplinim un anume obiectiv, ca minim ne așteptăm să observăm pași pozitivi și notabili. Însă atunci când nu se petrece acest lucru, simțim o lipsă de control emoțional și poate că nu mai dorim să continuăm în mod perseverent. Însă în aceste momente trebuie să ne demonstrăm curajul și să continuăm până când vom finaliza. Există diverse tehnici de autocontrol care ne pot ajuta să depășim etapele mai dificile ale unui proiect.
Incertitudinea realizării unui scop mare generează neliniște și anxietate, iar acesta este motivul pentru care multe persoane preferă să opteze pentru ceea ce este sigur și nu doresc să aibă obiective prea complicate în viață. Însă este necesar să avem mereu în vedere că, cu cât sunt mai mari și mai complexe scopurile noastre, cu atât beneficiile vor fi pe măsura acestora.
Perseveranța este crucială pentru a atinge succesul în orice proiect
O schimbare pozitivă și radicală a condițiilor de viață se obține printr-un efort prelungit, iar dacă dorim să ne convingem de o idee trebuie să lucrăm în mod metodic, cu constanță. Principalele avantaje ale perseverenței sunt următoarele:
Mintea se adaptează la un nou model de cerințe:
Totul în viață este produsul obiceiurilor mentale, atât în ceea ce privește alimentația, bogăția, starea fizică, memoria, ritmul alert de muncă, etc. Perseverența ne permite să ne obișnuim cu experiențele dorite, inițial trebuind să investim multă voință pentru a fi capabili să depășim o anumită inerție mentală. Însă fiecare zi în care vom îndeplini obiective mai mici ne va ajuta să ne îndeplinim în final un scop mai mare. O tehnologie modernă care ne poate ajuta să devenim persoane având un nivel admirabil de perseveranță este programul numit “Puterea voinței” care este compus din sugestii audio subliminale care conțin fraze pozitive în mod specific alcătuite pentru a ne putea concentra întreaga voință în proiectele de dezvoltare personală. Mesajele subliminale se înregistrează direct în subconștient și ne ajută să obținem următoarele: o admirabilă dispoziție de a realiza scopurile pe care le-am trasat, a resimți în fiecare zi o motivație tot mai mare și dorința de a fi capabili să obținem chiar și imposibilul.
Perseverența amplifică anumite capacități:
Și anume, dezvoltarea unei mai mari dexterități și a abilităților personale pe măsură ce o practicăm. Pentru a deveni experți într-un anumit domeniu este necesar să fim perseverenți mult timp.
Orice succes se bazează pe credință, atunci când credem cu putere în ceva, vom putea atinge succesul, inclusiv dacă logica nu este neapărat punctul nostru forte. Uneori realizăm mari eforturi, iar rezultatele nu sunt pe măsura lor, aceasta deoarece la nivel interior nu există o acceptare a proiectului și nu ne îndreptăm cu ușurință spre scopurile pe care ni le-am propus. Însă atuul nostru este perseverența care ne va ajuta să acumulăm energie încetul cu încetul, iar aceasta atitudine împreună cu gândurile pozitive, ne va conduce spre o transformare definitivă și la succesul absolut. În cartea intitulată “Credințe puternice pentru succes” se oferă multe argumente asupra funcționării puterii minții, care ne ajută să înțelegem faptul că puterea spirituală ne este oricând la îndemână, însă pentru a o folosi corect este necesar să învățăm să ne gestionăm energia, voința, timpul, acțiunile și emoțiile.
Procesul de învățare internă a hărții mentale este cel mai dificil aspect de controlat în cadrul unui proiect. Însă atunci când dobândim un suficient nivel de autoritate interioară pentru a ne descurca fără probleme și pentru a obține o stare mentală puternică, atunci succesele vor fi spectaculoase. Acest aspect poate fi verificat la nivel de bogăție interioară – înțelepții ne spun că atunci când ne simțim bogați în interiorul ființei noastre, nu este nevoie să facem eforturi enorme pentru ca prosperitatea să se manifeste în viețile noastre.
Fiecare succes, oricât de mic ar fi are un efect pozitiv asupra motivației interioare, iar atunci când ne obișnuim cu victoriile, se va declanșa un aunumit reflex pozitiv care ne va conduce spre culmea succesului, iar aceasta este posibil doar prin intermediul dezvoltării perseverenței.
Trebuie să înțelegem clar faptul că atunci când avem credință, proiectele sunt îndeplinite cu ușurință, datorită perseverenței. O persoană care este dispusă să facă tot ceea ce este necesar pentru a-și îndeplini visurile va deveni triumfătoare cu ajutorul perseverenței.
Avantajele răbdării și perseverenței:
1. Răbdarea ne aduce acea înțelegere necesară de a ști să așteptăm momentul potrivit și condițiile adecvate pentru a înțelege că unele lucruri au nevoie de timp. Valoarea efortului și a sacrificiului facilitează, pe de altă parte, o atitudine pozitivă constantă. Răbdarea a ajutat inclusiv la câștigarea unor mari lupte sociale așa cum au demonstrat faptele lui Mahatma Gandhi și alte fapte inspiratoare. Răbdarea se transformă într-o luptă personală pentru a rezista, ceea ce se transformă într-o luptă cu tine însuți, favorizând creșterea personală și implicit cunoașterea proprie.
2. Perseverența face mențiune la capacitatea de a menține o acțiune pe o perioadă lungă de timp. Această caracteristică de a acționa în viață poate avea mai multe avantaje decât dezavantaje. Nenumărate sunt relatările pe care le-am auzit referitor la unele persoane care au pierdut oportunitatea de a triumfa deoarece au abandonat proiectul doar cu puțin timp înainte de a-l duce la bun sfârșit.
3. Putem afirma de asemenea că perseverența ne ajută să cunoaștem puterea muncii și a acțiunii creatoare. Există un proverb popular care ne spune că “cel care perseverează reușește”, iar aceasta semnifică faptul că dacă se menține focalizarea asupra obiectivului propus în ciuda posibilelor probleme sau eșecuri, se va obține succesul final.
Nimeni nu a afirmat că ceea ce dorim să atingem este ușor; dimpotrivă, fără eforturile adecvate nu există succes. Însă, în ciuda dificultăților cu care ne putem confrunta și a îndoielilor care pot apărea, este necesar să continuăm să luptăm dacă într-adevăr dorim să ne îndeplinim visele.
Obstacolele conțin în ele însele și oportunitatea de a le depăși
Dacă nu dorim să abandonăm lupta, este necesar să ne schimbăm viziunea asupra obstacolelor, mai exact să învățăm că fiecare greutate de pe drum este încă o oportunitate de a ne autodepăși.
Țelul constă în depășirea tuturor barierelor și dificultăților care apar pe parcurs. Însă acestea ne vor permite să ne străduim și mai mult, să dăm tot ce e mai bun din noi și să reușim.
Un alt factor care ne poate împiedica să fim perseverenți este chiar perspectiva -greșită de altfel, că ceea ce ne dorim întârzie prea mult să apară sau să se concretizeze. Trebuie să înțelegem faptul că totul apare la timpul potrivit, trebuie doar să fim răbdători.
Răbdarea este o calitate pe care cei care perseverează știu că este necesar să o cultive. Perseverând azi vom obține lucrurile mărețe de mâine. Puterea este în noi și pentru a obține tot ceea ce dorim trebuie să renunțăm în primul rând la auto-limitări.