Confortul, pacoste sau plăcere?
Suntem în 2014, și putem observa o oarecare civilizare a speciei umane. Această civilizare ne aduce multe îmbunătățiri, dar și anumite neplăceri. Dar să rămânem momentan la acele îmbunătățiri care ne fac viața mai confortabilă. Confortul dulce și plăcut, moale și cald, ușor și rapid. Toate aceste lucruri nouă, oamenilor, ne plac foarte mult. Tu te-ai mai putea vedea într-o epocă unde mesajul ajungea printr-un fel de mesajer al tribului? Te-ai putea vedea fără smartphone-uri? Fără saltea Dormeo? Fără TV, playstation, laptop, robot de bucătărie? Fără cuptor, fără tigaie, fără apartament sau casă proprie, fără, fără, fără....? Presupun că nu prea te-ai putea vedea în condițiile în care să nu mai dispui de cele enumerate mai sus. Și știi de ce? Pentru că probabil te-ai obișnuit cu confortul.
Confortul este bun?
Fără doar și poate, da. Confortul este foarte bun pentru omenire, deoarece arată că trăim mai bine decât acum 10.000 de ani. Și este foarte bine că ne străduim să evoluăm la un nivel de confort cât mai înalt. Confortul ni-l creăm pentru a putea realiza lucrurile mai ușor, mai eficient, mai rapid și mai de calitate. Iar calitatea realizărilor noastre ne întărește caracterul, personalitatea, credințele, etc. Pe scurt calitatea vieții pe care o trăim ne ajută să evoluăm. Însă la calitate nu mă refer strict la lucrurile materiale, dar sunt în strânsă legătură cu acestea. De ce? Pentru că un confort material este rezultatul unui confort interior, loc de unde izvorăște tot ce este la exterior. Iar cei care se simt confortabili cu ei înșiși, în momentul de acum, aceia vor excela în a crea un confort și mai bun atât pentru ei cât și pentru alții.
Confortul exterior ar trebui să ne fie de ajutor, nu? Așa și este, ne este de ajutor, doar că puțini se folosesc de acest ajutor. O mare parte încă doar abuzează de confortul creat. Iar abuzarea de confort poate duce la involuția modului actual de civilizare.
Cum? Confortul este rău?
Da. Dar confortul nu aș putea spune că este rău, mai degrabă este folosit într-un mod nepotrivit. Ceea ce prin traducere motamo ar însemna că ori este folosit în exces (abuzat) ori nu este folosit deloc.
Aici vreau doar să fac o mică lumină asupra faptului că prea mult confort poate dăuna dacă nu este folosit în mod potrivit. Noi, oamenii am ajuns acolo ca să abuzăm de lucruri (conforturi) inutile în detrimentul lucrurilor utile. Ce însemnă asta? Doar un singur lucru, și anume faptul că noi ne-am creat confortul ca să realizăm lucruri mai mărețe și mai de calitate într-un mod mai eficient, mai precis, mai calitativ și mai rapid. Noi nu ne-am făcut confortul ca să stăm în el și să nu facem nimic sau să abuzăm de conforturile inutile.
De exemplu noi am creat paturi și saltele mai confortabile și calitative, ca orele de somn să fie mai calitative și mai reduse, ca noi să avem mai mult timp pentru lucruri mai importante. Dar unii abuzează de acest confort stând și mai mult în pat, dormind și mai mult. Iar asta duce la o ineficiență în viață. Și mai rău ne plângem tot de același lucru: ”Domnule nu am timp să duc la bun sfârșit treaba.” Și de ce? Pentru că ai abuzat de un confort. La fel se întâmplă cu internetul, laptopuri, telefoane, televizoare ș.a.m.d.
Tot confortul pe care noi îl creem este pentru a beneficia de mai mult timp. Noi avem roboți de bucătărie ca să nu petrecem 3-4 ore făcând mâncare, ci să o facem în 1-2 ore. Noi avem calculatoare ca să ne ajute să terminam calcule complexe într-un timp mai scurt. Tot ce ai în jurul tău și care îți ușurează și eficientizează viața este ca tu sa ai mai mult timp, ca noi toți să avem mai mult timp. Timp în care să stăm mai mult cu familia, prietenii, timp în care să elaborăm și să realizăm lucruri mai mărețe.
Dar încă nu putem vedea adevărata valoare a confortului. Iar asta poate însemna că confortul la nivelul de înțelegere al majorității oamenilor este mai mult o pacoste. Deoarece confortul îi face pe unii oamenii să piardă și mai mult timp, să devină și mai ineficienți, mai neproductivi. Pentru că noi nu ni-l mai facem din confortul interior ci din dorința de a învinge timpul.
Confort = timp mai mult?
Confortul nu ne va da niciodată timp mai mult, atâta timp cât noi nu înțelegem exact și precis că timpul este un fenomen mutabil.
De ce unii aparent au timp pentru a termina 10 proiecte la locul de muncă într-un mod nesimțit de lejer, pe când alții care sunt mai sârguincioși nu termină nici jumătate și pe deasupra mai trebuie să stea și la suplimentar ca să termine treaba.
Răspunsul este în fața nasului nostru și este atât de simplu încât este extraordinar de banal. Cei care aparent au timp de mai mult și fără efort mare, înțeleg unicul și cel mai bun lucru. Și anume că timpul este prietenul lor și îl îmbrățișează minut de minut. Pentru acești oameni confortul actual le dă timp bonus. Dar cei care privesc timpul ca pe un dușman, nu vor avea timp niciodată oricât de mult confort ar avea.
Ca și concluzie, confortul este foarte bun atâta timp cât tu știi cum să-l folosești împreună cu percepția ta asupra timpului.De fapt aș putea afirma că cel mai mare confort pe care omenirea ar putea să o dobândească este înțelegerea timpului.