12 recomandări pentru a crește stima de sine
Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni până nu înveți să te iubești pe tine însuți. A învăța iubirea de sine și a fi confortabil cu propria persoană este un aspect vital pentru bunăstarea și fericirea noastră. Cu toții am experimentat într-o anumită etapă a vieții noastre un sentiment de sine scăzut. Nesiguranța ne face să ne pierdem stima de sine.
În acest articol vă oferim câteva sfaturi care vă ajută să scăpați de nesiguranță, să vă apreciați mai mult și să vă simțiți mai confortabil cu propria persoană. Stima de sine este la fel ca o plantă care trebuie udată adeseori, dacă nu vrem să se usuce.
1. Află care-ți sunt calitățile și exploatează-le
Cu toții avem greșelile noastre, și așa cum se spune, suntem perfect imperfecți. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, tocmai, nimeni nu este perfect, dar toată lumea are ceva care iese în evidență. Poate fi vorba de un sport, un talent, un mod de a vorbi sau de a scrie, talentul muzical, un anumit hobby, etc. Ia în considerare acest lucru: nu este ceva rău să accepți că ești bun într-un anumit domeniu, aceasta nu înseamnă să fii orgolios sau excesiv de modest. Așadar, realizează un proces de introspecție, gândește-te la ce ești bun, ce anume te bucură și fă aceste lucruri! Aceasta îți va crește stima de sine.
2. Acceptă-te așa cum ești
Așa cum am menționat deja, noi toți avem greșelile noastre și trebuie să învățăm să trăim. Suntem așa cum suntem, și cu cât acceptăm mai devreme "ce este", cu atât mai repede nu ne vom mai bate capul cu "ce ar putea fi".
Cu toate acestea, există lucruri despre noi înșine pe care putem încerca să le schimbăm sau să le îmbunătățim dacă nu ne plac. Atitudinea, timiditatea, aspectul fizic, etc. acestea sunt lucruri care se pot schimba dacă le dorim cu adevărat.
Va fi un proces lung și probabil complicat, dar multe lucruri pot fi schimbate dacă atitudinea noastră este suficient de pozitivă. În ceea ce privește lucrurile care nu pot fi schimbate, pentru că sunt inerente ființei noastre sau pentru că nu pot fi modificate fizic, le putem accepta așa cum sunt. Suntem fiecare diferiți și aducem lucruri diferite în lume, și tocmai aceasta este frumusețea vieții. Deci, în loc să vă plângeți de asta, fiți mândri și acceptați-vă!
3. Convinge-te că poți
De câte ori am încetat să încercăm ceva pentru că ne-am convins că nu vom reuși să realizăm? O atitudine pozitivă este însă de a întoarce gândul cu 180 de grade și de a fi optimiști. Dacă vă convingeți că puteți face acel lucru, veți face tot ce vă stă în putință pentru a-l realiza. Amintiți-vă că jumătate din succes constă în atitudinea cu care se realizează acțiunile. Și cel mai important lucru: eșecul va fi doar un pas pentru a vă atinge scopul. Cu toții facem greșeli, adeseori nu reușim, dar aceasta nu ar trebui să ne scufunde, ci exact contrariul. A învăța din greșeli este cheia succesului. Deci, nu renunța și vei găsi calea.
4. Ai grijă de tine
Simte-te confortabil cu aspectul tău fizic deoarece este foarte important pentru a crește stima de sine. Însă aceasta nu înseamnă să încerci să obții un corp ca în revistele de modă, ci a avea grijă de tine. Mănâncă sănătos, fă sport, oferă-ți o sesiune de înfrumusețare, fixează o singură zi doar pentru tine și nu pentru oricine altcineva. Toate acestea te vor face să te simți bine cu propria persoană, ceea ce va implict și crește stima de sine.
5. Rezervă-ți timp pentru tine
Strâns legat de a avea grijă de tine este să-ți rezervi puțin timp pentru tine. Modul de viață frenetic care este de obicei prezent ne privează de acel bine important care este timpul. Studii, muncă, gospodărie, copii, familie, prieteni ... Avem timp pentru tot și pentru toată lumea, cu excepția noastră.
Economisește puțin timp pe zi pentru a-l dedica propriei ființe. Fă un sport, mergi la o plimbare, dezvoltă unele hobby-uri, acordă-ți mai mult de 10 minute pentru a-ți îngriji corpul sau pentru a te gândi la ceea ce dorești să faci pe viitor.
6. Deconectează-te din când în când
Deconectarea este întotdeauna importantă pentru a te relaxa și a-ți dedica timp doar pentru tine.
Aceasta nu înseamnă să te deconectezi de la obligații, de la muncă sau de restul lumii, ci dor din punct de vedere tehnologic. Astăzi trăim înrobiți de tehnologie. Întotdeauna avem telefonul la îndemână, în cazul în care ne sună cineva, primim un mesaj pe telefon sau pe o rețea socială. Tehnologia modernă este ceva care absoarbe atât timpul nostru, cât și pe noi înșine, creând dependență.
Deci, din când în când, nu durează mult să te deconectezi. Oprește totul și mergi la aer proaspăt, la o plimbare în pădure sau pe plajă sau pur și simplu fă o baie relaxantă. Profită de acel timp liber pentru a te conecta cu tine însuți și cu ceea ce te bucură. Ceilalți mai pot aștepta.
7. Lasă-ți un bilețel
Poate părea o prostie, însă încearcă să lași un bilețel pozitiv într-un loc vizibil înainte de a merge la culcare. Poți să-l lași la oglindă în baie sau pe frigider, locuri pe care le vei vedea cu siguranță devreme a doua zi. Nimeni nu trebuie să-ți spună că ești o persoană valoroasă sau că arăți minunat în acea dimineață. Îți poți spune singur! Iar când ceva anume, chiar și un mic gest îți face ziua mai fericită, stima ta de sine va crește direct proporțional!
8. Ordonează haosul
A trăi într-un mod haotic poate crea nesiguranță, iar acest lucru ne poate reduce stima de sine. A trăi într-un mod haotic presupune două tipuri de haos și anume:
- Haosul fizic: a trăi într-o casă haotică, murdară și dezordonată poate crea anxietate și nesiguranță, ceea ce ar putea reduce stima noastră de sine. Tocmai de aceea este important să trăim într-o casă ordonată. Organizarea spațiului, împărțirea sarcinilor de uz casnic dacă nu locuiți singuri sau distribuirea sarcinilor între zilele săptămânii poate fi o idee bună pentru a aduce ordine în viața voastră. Ordinea este întotdeauna pozitiv, iar pozitivitatea construiește stima de sine.
- Haosul emoțional: dezordinea din mintea și emoțiilor noastre ne poate face să ne simțim și mai nesiguri. Analizați ceea ce vă deranjează: munca, studiile, partenerul dvs., un viitor nesigur, relațiile, etc. ... Oricare dintre aceste probleme poate provoca anxietate și stres dacă nu este clară sau dacă nu este în ordine. Va fi important să ne ordonăm mintea și inima, încercând să rezolvăm problemele care există în aceste domenii sau să ne asumăm ceea ce este, încercând să acceptăm lucrurile care pe moment nu au nici o soluție.
9. Învață să iei decizii
Luarea deciziilor este un aspect esențial pentru organizarea și dirijarea vieții. A avea o idee clară despre viitorul imediat este vital pentru a depăși nesiguranța și a crește stima noastră de sine. Deci, nu fugiți de decizii importante. Luați-le cât mai curând posibil, pentru că în funcție de acestea vă puteți organiza viitorul și viața.
10. Înconjoară-te de prieteni buni
Atunci când ne dă târcoale nesiguranța, poate fi foarte important să fim înconjurați de un suport moral bun. Pe măsură ce îmbătrânim, ne dăm seama că prietenii adevărați pot fi numărați pe foarte puține degete. Iar aceștia trebuie să fie păstrați, acei prieteni care ne susțin și ne ridică moralul în momentele cele mai grele. Acești adevărați prieteni vă vor ajuta mult să vă măriți stima de sine, prin pozitivismul, sfaturile bune și sprijinul lor. Păstrați acești prieteni și renunțați în schimb la cei care vă fac să vă simțiți nefericiți și subapreciați.
11. Învață să lași de la tine
Încercarea de a salva o iubire sau o prietenie complet consumată nu ne va face niciun bine. Acest lucru se aplică, de asemenea, nu numai oamenilor, ci și situațiilor din viața noastră, precum o oportunitate care a mers prost, un loc de muncă, etc. A ne agăța de ceva încheiat ne poate crea anxietate, stres, disconfort, nesiguranță și ne scade respectul de sine. Este clar că trebuie să luptăm pentru ceea ce dorim, dar uneori trebuie să învățăm să renunțăm. Să presupunem că nu totul poate fi așa cum vrem, că nu totul poate merge așa cum ne așteptăm. Până la urmă, orice situație are o soluție, dar pentru a o găsi, mai întâi trebuie să renunțăm la ceea ce a devenit vechi și inutil.
12. Învață să spui nu
A nu ști cum să spui „nu” poate genera o mare frustrare și asta te poate face să-ți pierzi încrederea în tine însuți. Dacă nu vrei să faci ceva anume, nu face acel lucru; dacă nu vrei să mergi undeva, pur și simplu nu mergi. A merge undeva fără să vrei sau a inventa scuze pentru a evita să spui „nu”, va fi în detrimentul încrederii în tine.