Cum putem combate amânarea?
Amânarea sau procrastinarea este acel “hoț al timpului” sau binecunoscutul “de mâine încep”; amânarea ne face să lăsăm pe mai târziu sarcini importante pe care trebuie să le realizăm, în schimbul unor ore de divertisment sau a altor activități mai puțin importante.
Dacă amânarea îți este familiară și te împiedică să realizezi ceea ce ți-ai propus, îți oferim în acest articol câteva sfaturi utile pentru a o combate cu succes. Iată care sunt acestea:
Culcă-te și trezește-te mai devreme
Ca să nu-ți fie greu să te trezești la ore mai matinale, încearcă să mergi la culcare puțin mai devreme și urmărește să dormi 7-8 ore fără întreruperi.
Dacă dormi mai puțin de 6 ore pe noapte, aceasta poate determina probleme de concentrare, oboseală și irascibilitate care-ți pot influența în mod negativ productivitatea.
Simți că nu-ți mai ajunge timpul pentru a realiza tot ce dorești? Trezește-te mai devreme decât în mod obișnuit, chiar și cu 15 minute și rezervă-ți timp pentru a-ți planifica acțiunile importante ale zilei. Liniștea dimineții te va ajuta să te concentrezi mai bine pentru a-ți optimiza fiecare dintre sarcinile pe care ți le-ai propus. Poți realiza chiar câteva exerciții fizice pentru a-ți pune sângele în mișcare și te vei simți cu siguranță mai energizat(ă).
Realizează ceva creativ
Creativitatea este acea abilitate care ne face să ne simțim plini de viață și asemeni copiilor care se bucură chiar și de cele mai mărunte lucruri. Dacă vei realiza ceva creativ chiar și câteva minute într-o zi, aceasta te va ajuta să elimini stresul și tensiunile acumulate și să-ți reiei munca cu mai mult entuziasm. Poți alege să desenezi, să asculți muzică, să dansezi sau să pictezi, important este să fie o activitate care într-adevăr îți face plăcere și care “îți încarcă bateriile”.
Lucrează în medii productive
A lucra într-un mediu liniștit și armonios ne poate optimiza munca. Ai grijă ca biroul la care lucrezi să aibă suficientă lumină – cel mai bine naturală - iar fiecare elementele pe care le ai aproape să fie plăcute și inspiratoare. Terapeuții au descoperit că ordinea, curățenia, frumusețea și armonia generează un efect cu adevărat regenerant pentru creier.
Folosește plante de interior, arome plăcute, fotografii și tablouri care să-ți trezească amintiri plăcute și încearcă să menții totul în ordine pentru ca nimic din mediul exterior să-ți provoace stres. Ține permanent pe biroul de lucru sau lângă acesta recipiente cu flori proaspete și pulverizează în încăpere uleiuri esențiale de pin, trandafiri, iasomie, lavandă sau citrice care au efecte armonizatoare și liniștitoare.
Respectă-ți orarul
Mai ales dacă lucrezi pe cont propriu, este important să-ți stabilești prioritățile și să te ții de programul pe care l-ai stabilit, fără să găsești scuze sau să amâni la nesfârșit sarcinile importante. Atunci când reușești să respecți programul pe care l-ai ales te vei simți cu siguranță mai liniștit și mai împlinit.
Evită mailul și rețelele sociale
Încearcă pe cât posibil să eviți mailul și rețelele sociale de la prima oră a dimineții, deoarece acest gest îți poate provoca anxietate sau nervozitate. Primele minute ale dimineții este bine să le rezervi pentru a face un plan strategic, pentru a medita sau pentru a îndeplini o sarcină creativă. Poți începe să folosești dispozitivele electronice după orele 9 sau 10 ale dimineții.
Nu lucra în exces
Psihologii au dovedit deja prin anumite studii de specialitate că persoanele care lucrează în exces sunt de fapt cele care au cel mai mult tendința de a amâna. Presiunea de a trebui să duci la îndeplinire multe sarcini și obligații, fără a avea o listă clară de priorități, te poate face să amâni mereu pentru că te simți prea copleșit. Fă-ți o listă cu sarcinile prioritare și nu-ți asuma prea multe responsabilități, pentru a fi sigur că le vei putea duce la îndeplinire pe cele propuse.
Realizează exerciții de streching
Pentru a fi productiv și pentru a te concentra mai bine, este esențial să faci mișcare. Mai ales dacă îți petreci o bună parte din zi așezat în fața unui computer, nivelul de energie începe să scadă la mijlocul zilei și te vei simți tot mai puțin motivat să-ți îndeplinești programul. Câteva exerciții de stretching efectuate dimineața sau din 2 în două ore, îți vor oferi o stare de tonus și de bună-dispoziție datorită endorfinelor (numite și moleculele fericirii) care se secretă în organism atunci când facem mișcare. În plus, de fiecare dată când ai ocazia (ideal de 2-3 ori pe săptămână) realizează minim 30 minute de antrenament cardio și de forță. Exercițiile fizice intense îmbunătățesc circulația sângelui, combat oboseala și stimulează metabolismul pentru ca organismul să funcționeze optim întreaga zi.
Renunță la televizor
Televizorul și alte aparate electronice similare sunt factori care ne distrag de la acțiunile importante. Dacă totuși îți place să urmărești anumite programe, fă acest lucru doar după ce ți-ai încheiat programul de lucru și nu depăși 2-3 ore zilnic.
Odihnește-te corespunzător
Specialiștii afirmă că amânarea poate fi de asemenea rezultatul unei odihne insuficiente. Corpul uman nu este mașină și trebuie să-i acordăm timpul necesar pentru a-și regenera energile. Acordă-ți o pauză de fiecare dată când este necesar și când te simți suprasolicitat și încearcă să te odihnești suficient. Aceasta include să faci o activitate plăcută, să te plimbi prin natură sau chiar să pui în practică o tehnică de relaxare.
Concluzie: La început, ți se poate părea dificil să aplici toate aceste recomandări pentru a combate amânarea; totuși, dacă începi prin a fi mai conștient de faptul că amâni prea multe lucruri importante, vei avea oportunitatea de a-ți revizui obiceiurile și de a le adopta doar pe acelea care să-ți asigure reușita. Încearcă să aplici aceste vorbe înțelepte, și anume: “nu lăsa pe mâine ce poți face azi”, iar amânarea va fi un dușman învins.