Cel mare dușman al tău

 

Cel mai mare dușman al tău este chiar în fața ta

cel mare dusman al tau

 Dragilor, noi oamenii suntem o specie foarte inteligentă. Păcat că numai pe hârtie. În practică doar trecem prin diferitele ipostaze ale inteligenței, dar nu și rămânem acolo. În societatea modernă, se crede că un om inteligent este cel care are un IQ destul de ridicat. Un om normal se estimează ca ar avea un IQ cuprins între 90-110. Deci cei peste ar trebui să fie destul de inteligenți. Ceea ce înseamnă că ar trebui să cunoască și să observe cel mai mare dușman al lor. Dar oare se întâmplă asta? Nu neapărat. Într-adevăr sunt oameni care au avut un IQ ridicat și au fost suficient de inteligenți încât să vadă și acel unic dușman al lor. Dar asta nu tocmai s-a datorat coeficientului lor de inteligență. IQ-ul se calculează din prisma logicii, mai mult matematice. Ceea ce nu neapărat ne ajută la subiectul de azi, adică aflarea dușmanului tău. Dar totuși există o logică care te ajută să vezi acest dușman. Dar această logică nu este neapărat matematică.

 Dar oamenii de multe ori folosesc logica matematică pentru a afla cine este de vină pentru nefericirea lor. Și rezultatul este destul de larg răspândit, și se numește ceilalți oameni, Dumnezeu. Acesta din urmă fiind rezultatul mai mare. Așa vrea Domnul. Ei bine fie așa cum zic ei. Dar sunt ei într-adevăr acei dușmani care te face nefericit?

 

Cine este dușmanul tău?

 Dacă excluzi logica matematică îți poți da răspunsul singur în câteva secunde. Dar dacă nu ți-ai dat seama atunci îți dau un mic indiciu: ”Îl vezi în toți oamenii din jurul tău, dar nu este în ei.”

 Acum cu siguranță ți-ai dat seama cine este cel mai mare dușman care te ajută să ai o viață nefericită. Acela pe care îl vezi în toți oamenii dar nu sunt ei, ci tu.

 Da știu că doare, dar tu ești cel care te face nefericit. La fel cum eu am fost propriul meu dușman care mi-am făcut o viață nefericită. Probabil te întrebi cum să fii tu propriul tău dușman, deoarece logic nu are nici un sens. Și aici intervine acea frază despre care am vorbit mai sus, cum că IQ-ul mare nu te ajută să vezi ceea ce nu se vede, pentru că este în tine nu în afara ta. Iar ceea ce vezi în ceilalți oameni ca fiind neplăcut, sunt defapt aspecte ale dușmanului tău, adică aspecte ale interiorului tău.

 Cu siguranță cunoști persoane ale căror comportamente te irită sau te-a iritat. Aceste iritații vin din interiorul tău dezechilibrat. Al gândurilor, vorbelor și faptelor tale dezechilibrate.

 

Ce este de făcut cu acest dușman interior?

 Acum că am dat destule explicații referitoare la faptul că tu ești singurul vinovat pentru toate neplăcerile tale din viață hai să vedem și câteva soluții. Fiindcă orice ai crede în viața asta cel mai important lucru pe care ar fi indicat să-l înțelegi și să ți-l amintești în fiecare zi, este că: ”Nu există probleme fără vreo soluție”.

 Inițial o problemă nici nu s-ar putea întâmpla fără să fie și vreo soluție la acesta. Iar partea frumoasă a soluțiilor este că acestea se găsesc într-un număr mai mare decât problemele. Un alt aspect important reprezintă conștientizarea cu care ne-a ajutat prietenul nostru drag, Albert Einstein, pe care îl citez: ”Nici o problemă nu poate fi rezolvată la același nivel de cunoștințe la care a fost creată.” Asta înseamnă că ar fi indicat să vedem lucrurile dintr-o altă perspectivă. Mai largă aș spune eu, dar și cu o doză mare de introspecție. Dacă aplici aceste două elemente de bază cu siguranță vei găsi rezolvările necesare problemelor tale.

 Dar hai să mai reflectăm asupra acestor două elemente și de ce sunt acestea atât de puternice când vine vorba de rezolvarea problemelor.

 

Perspectiva mai largă

 Adoptarea unei perspective diferite față de o problemă îți permite să vezi și acele lucruri pe care în mod normal nu le observi. Și anume posibilitatea că poate de la tine a pornit totul. Interesant nu? Este interesant, fascinant dar nu și la fel de ușor. De fapt și ușurința cu care privești aplicarea acestui mod de rezolvare depinde de tine. Primul aspect pe care este indicat să-l înțelegi este faptul că nu există jumătăți de măsură. Ceea ce, prin traducere înseamnă ori alegi și crezi că adoptarea unei noi perspective este ușoară ori alegi și crezi că este grea.

 Perspectiva mai largă și diferită depinde de decizia ta, ca orice de altfel. Iar deciziile sunt doar de două feluri. Da sau nu. Nu există ”poate” sau ”dacă”. Aceste două din urmă te afundă și mai mult în condiția ta actuală. Mai există și decizia de a decide sau a nu decide, dar în fond și la urma urmei și acesta se bazează pe ”da” sau ”nu”. După cum am spus, depinde de tine dacă vrei să vezi și probabilitatea că ceea ce nu-ți place să fie pornit tot de la tine și tot dintr-o decizie luată pe jumătate.

 

Introspecția și dușmanul tău

 Introspecția este acel lucru, care prin decizia luată te duce spre o călătorie interioară. Și asta pentru a vedea de unde izvorăsc toate sentimentele și reacțiile tale față de viață, oameni, divinitate și cel mai important față de tine însuți.

 Dar atenție introspecția nu este un lucru plăcut la început. Și s-ar putea ca să ai impresia că nu accepți și nu ai suficientă răbdare pentru așa ceva. În cazul în care apare acest sentiment, stai liniștit/ă, deoarece este un fenomen normal. Și asta datorită faptului că vine momentul în care să te deschizi spre tine și evident vei vedea tot ce este mai oribil în tine. Toate sentimentele de ură, frustrare, insatisfacție, neplăceri. Dar continuă mai departe, acesta este doar începutul. Este doar stratul care acoperă adevăratul ”eu” al tău. Dincolo de acest strat cu care ne confruntăm, toți la început se află ceva ce nu credeai vreodată că există, dar acestu lucru deja trebuie să-l descoperi tu. După ce te-ai confruntat cu demonii din tine.

 

Dușmanul a dispărut definitiv?

 Depinde de tine, și de nivelul onestității față de sine. Cu cât ești mai sincer cu tine însuți cu atât dușmanul va fi diminuat, ca și caracteristică. De ce spun asta? Pentru că dușmanul nu este dușmanul ci prietenul tău, care te ajută să vezi cum ești tu de fapt la ora actuală. Să observi tot ce nu-ți convine și să faci pasul în momentul în care te decizi să rezolvi toate situațiile din viața ta. Și în momentul în care vei realiza că acest dușmanu nu este o pacoste pentru tine tu vei deveni echilibrat și asta se va vedea și viața fizică, nu numai cea lăuntrică.

 Dar trebui să știi și să înțelegi că orice lucru pornește din interior spre exterior. Asta se numește evoluție și expandare. Dacă ceva pornește din exterior spre interior aceea se numește involuție și restrângere.

{jcomments on}

Mai poți citi din Dezvoltare personală

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Incredibilele beneficii…

Să invităm tăcerea în viața noastră  Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru ...

Cum putem realiza criti…

Cum putem realiza critici constructive?  Criticile pot fi împărțite în două categorii: respec...

Arta de a-i asculta pe …

Greșelile comise atunci când credem că-i ascultăm pe ceilalți  A ști să ascultăm cu adevă...

Cum să ne eliberăm de…

Grijile excesive înseamnă o minte agitată  A trăi tot timpul preocupați sau îngrijora...

Cele 4 chei ale unei re…

  Hormonii și fericirea  Așa cum indică și numele său, o relație de cuplu se stabilește ...

Motivația, cheie esen…

  Principiile de bază ale motivației  A avea o motivație corectă este un aspect fundamental ...

Despre răbdare și per…

  Importanța de a fi răbdători și perseverenți  La modul general, răbdarea și perseveran...

Cum putem deveni mai in…

  Cum putem deveni mai inteligenți?  Vă preocupă diverse moduri în care puteți să vă ampl...

4 sfaturi pentru amplif…

  Ce este carisma?  Carisma este acea magie personală pe care o au anumite persoane și care se...

Cum putem combate amân…

  Cum putem combate amânarea?  Amânarea sau procrastinarea este acel “hoț al timpului” s...

Despre echilibrul minț…

  Despre echilibrul minții, corpului și spiritului  Te simți stresat sau epuizat sau ai senza...

6 obiceiuri bune pentru…

  Ce este optimismul?  Optimismul este acea capacitate pe care o au unele persoane de a privi ș...

9 obiceiuri pentru o di…

  9 obiceiuri pentru o dimineață perfectă  Majoritatea persoanele tind să fie foarte grăbit...

Arta de a dărui

  Cum să alegi cadourile potrivite fără să te stresezi  Dacă în fiecare an în perioada di...

10 motive pentru care b…

  10 motive pentru care boala poate apărea în viaţa ta  Oamenii din cele mai vechi timpuri au...

Emoțiile și cancerul …

  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura din...

Ce este succesul?

  Care este definiția succesului?  Să răspunzi la această întrebare poate fi mai important ...

9 comportamente și ati…

  Sfaturi pentru a deveni mai împăcați cu noi înșine  Uneori, noi înșine ne provocăm nef...

Ce personalitate ai în…

  Culoarea ochilor îți arată ce personalitate ai  Se spune adesea că ochii sunt oglinda sufl...

12 sfaturi pentru a tr…

  Ce este fericirea?  Cu toții ne dorim să fim fericiți și să ne bucurăm de viață. Multe...

Lucrurile bune ale vie…

  Lucrurile bune ale vieții se cuceresc cu o inimă veselă  Cu toții ne dorim lucruri mai mul...

O mai bună imagine asu…

  Acceptarea corpului este punctul de pornire pentru o transformare pozitivă  Specialiștii afi...

5 exerciții pentru a a…

  Merităm și putem întâlni perechea minunată pentru sufletul nostru  Gândirea pozitivă, o...

Relațiile toxice

  6 lucruri pe care trebuie să le înveți din relațiile toxice  Relațiile... ...

Rezoluție de Anul Nou …

  Prezentul aduce fericire  Ființa umană modernă a devenit depresivă deoarece mint...

Cuvântul NU și între…

  Cuvântul NU și cum să te folosești de acesta  Bună dragilor, probabil că ...

Misiunea în viață

  Misiunea în viață sau destinul nostru  Dragilor, cu siguranță mulți ați ...

7 reguli pentru a te di…

  Disciplina, ingredientul necesar pentru reușită  Dintre toate ingredientele necesa...

5 motive ca să practic…

  1. Libertate.  Procesul iertării ne eliberează. Odată ce reușim să rezolvăm pr...

Cum să te motivezi ca …

  Motivația este foarte importantă dacă îți dorești să atingi obiectivele tale ...

10 moduri prin care gâ…

  Gândirea pozitivă te ajută foarte mult în viață, încearcă şi vei ved...

Respectați orologiul i…

  Învață să-ți respecți orologiul intern cu ajutorul Cronobiologiei  In fun...

Frica, cel mai mare du…

  Frica, dușmanul care ne reține de la realizări  Probabil mulți dintre voi s-au c...

Ierți, dar nu uiți?

  Ce este iertarea necondiționată?  Noi oamenii, suntem niște ființe cu adevărat ...

Afirmații pozitive pen…

  Ce sunt afirmațiile pozitive?  Afirmațiile pozitive sunt un instrument puternic pe...

Învață sa spui NU

  Câștigă respectul celorlalți învățând să spui NU  NU este un...

Confortul, pacoste sau …

  Confortul, pacoste sau plăcere?  Suntem în 2014, și putem observa o oarecare...

Tu ce ai vrut să fii, …

  Cum să devii, ceea ce ai vrut să devii și cum să-ți îndeplinești visele  ...

Nevoia de a avea drepta…

  Nevoia de a avea dreptate poate dăuna vieții noastre  Fiind și tu om probabil ai ...

Egoismul este iubirea a…

  Egoismul este iubirea autentică de care am uitat cu toții  Frumoasa noastră civil...

Cel mare dușman al tă…

  Cel mai mare dușman al tău este chiar în fața ta  Dragilor, noi oamenii sun...

Hormonii care ne contro…

  Hormonii reglează creșterea, dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, starea de spiri...

Increderea in sine, zec…

  Află cum poți să-ți câștigi încrederea în sine, în zece pași n...

Afirmatiile sanatatii

  Doreşti să fii sănătos? Iată ce afirmaţii trebuie să faci  Orice om de pe pla...

Cum sa ne gestionam ban…

  Ştim cu adevărat să gestionăm banii sau îi cheltuim aşa cum vin?  Dacă e...

Cum sa combatem lenea

  Eşti o persoană leneşă sau ai tendinţa spre lene uneori? Află cum poţi să o combaţi...

Povestile frumoase ale …

  Cum îţi poţi spune poveşti frumoase şi pozitive care să te ajute în viaţă...

Imaginatia ne conduce v…

  Credeai că viaţa ta este condusă de cineva? Da e adevărat! Viaţa este condusă de imagi...

Iti iubesti viata sau o…

  Îţi iubeşti viaţa?  Viaţa este neasemuit de frumoasă, de darnică, de iub...

Invata din greselile pe…

  Greșelile pe care le faci sunt învățăturile tale cele mai bune  Înva...

Dorintele tale pot deve…

  Visătorii sunt cei care își îndeplinesc dorințele  Întotdeauna ...

Cum te trezesti diminea…

  Modul în care te trezeşti dimineaţa îţi arată cum îţi va fi înt...

Vindeca-ti sufletul pri…

  Suferințele și rănile vorbesc despre noi  Toţi am trecut prin suferinţe, faptel...

Traiesti in trecut si a…

  Trecutul îţi poate provoca boala  Suntem meniţi să fim sănătoşi. Câ...

Motivele pentru care ne…

  Află motivele îmbolnăvirii  Suflet frumos eşti mai sănătos decât &i...

Sanatatea prin cuvinte

  Sănătatea stă în cuvintele pe care le spuneți  Când spunem sănătat...

Găseste-ti un job din …

  Pasiunea ta îți poate aduce un job pe măsură, află cum  Oricine își...

Muncesti pentru bani sa…

  Află chiar acum dacă muncești pentru bani sau pentru tine  Să muncești este nec...

Emoțiile și cancerul:…

  Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze...