Despre rezistența la schimbare

Ce înseamnă rezistența la schimbare?

 De multe ori ne agățăm de credințe și comportamente vechi, din inconștiență, mândrie, nepăsare sau tristețe. Inversarea acestor atitudini ne va permite să evoluăm. Adeseori, oamenii au dificultăți în a-și urma dezvoltarea personală și se confruntă cu o rezistență crescută la ce se întâmplă în mediul lor. Acest lucru înseamnă „rezistență la schimbare” sau „schimbare fără a schimba nimic”.

 Micile schimbări sau transformări majore sunt modul nostru de a evolua și de a ne dezvolta. Este o reajustare necesară și naturală a mediului în schimbare. Numeroase studii consideră că această atitudine de rebeliune schimbă un efect al rigidității și intransigenței umane. Cu toate acestea, putem evalua această atitudine și în ceea ce privește capacitatea unui sistem de a-și proteja identitatea și integritatea și, prin urmare, stabilitatea. Din orice perspectivă am privi lucrurile, schimbarea și dezvoltarea sunt intrinsece naturii umane. Trăim într-o lume în schimbare, într-un progres constant, care necesită o transformare permanentă din partea noastră ca strategie adaptativă la mediu.

Schimbări mici și schimbări mari

 Dacă privim înapoi cu intenția de a observa procesul nostru de dezvoltare, vom observa un itinerariu de creștere treptată susținut în timp, dar vom observa, de asemenea, unele puncte de inflexiune majore în traiectoria noastră vitală, momente după care nu am mai fost la fel. Numim aceste transformări primul și al doilea grad.

 Primele - numite și cantitative - sunt mutații mici și subtile, la prima vedere imperceptibile și inconștiente, pe care le experimentăm zilnic. Cele de gradul doi sau calitative, sunt cele care sunt produse în virtutea unor experiențe drastice provocatoare de crize, care sunt rezolvate în final printr-o oarecare metamorfoză în modul în care acționăm sau gândim.

 Să ne imaginăm un avion pe pista de decolare. În primul rând, după pornire, își crește viteza menținând progresiv contactul cu solul. Modificările mici și aparent nesemnificative pe care le experimentăm zilnic, în ansamblu, înseamnă o maturizare personală neîntreruptă. La momentul potrivit, avionul decolează și rămâne în aer, astfel încât starea mișcării să fie modificată, deși scopul este încă creșterea vitezei. În anumite perioade trăim situații dificile care, bine gestionate, devin momente cu o valoare incalculabilă, deoarece sunt enorm de favorabile învățării și, prin urmare realizării un salt calitativ: decolarea.

 Cine nu a experimentat oare un eveniment major în viață a cărui depășire nu a însemnat un „înainte” și un „după”? Experiențele noastre sunt, dacă știm să le descifrăm, lecții de viață autentice care ne fac mai puternici. Pentru a transforma un eveniment dureros în creștere este nevoie de etape de conștientizare, reflecție și efort. Analiza evenimentului care a avut loc, a modului în care am reacționat la acesta, ce am făcut bine, ce nu a mers în funcție de așteptările noastre și modul cum ar fi trebuit să fie depășit.

Etapele rezistenței la schimbare

 Acest proces este însoțit de câteva obstacole care ne testează capacitatea de metamorfoză și dorința de a ne transforma. Iată care sunt acestea, conform psihologilor:

 - Dependența, înțeleasă în sensul său cel mai larg: dependența de orice practică externă. Societatea de astăzi promovează numeroase forme de divertisment pentru a face față sentimentelor de disconfort. Sunt recreații care ne ajută să ne evităm gândurile, emoțiile și dispozițiile neplăcute, împiedicând orice transformare pozitivă.

 - Teama de a ne pierde echilibrul și stabilitatea pe care le-am obținut, de a renunța la status quo-ul cunoscutului. Zicalele populare reflectă acest tip de rezistență cu expresii precum „Mai bine un rău cunoscut decât unul neștiut”.

 - Bucuria, iluzia de a ne vedea într-un viitor mai bun, speranța de a deveni cineva, sunt cu siguranță principalele surse de energie pentru a face schimbări pozitive.

 - Astfel de strategii eronate de combatere creează necesitatea ca noi să dezvoltăm mecanisme de apărare precum mândria: atunci când ne simțim afectați de modul în care procedează ceilalți, care întruchipează transformarea pe care nu suntem capabili să o producem, reacționăm arătându-ne convinși că nu avem nevoie de nicio schimbare.

 - Atunci când această lipsă de sens și de scop este menținută în timp, apare neputința, pe care noi înșine o generăm prin neadoptarea strategiilor adecvate și curajoase de transformare.

 - Și când, prin lene, continuăm să acționăm din inerție, dezvoltăm neglijare, o atitudine pasivă de a deveni victimele propriei noastre vieți. Nu în ultimul rând, există tristețea de a ne crede pe noi înșine imperfecți, adică falsa credință că nu ne putem îmbunătăți viața.

5 pași către o transformare completă

 Un cercetător a plasat o barieră de sticlă într-un acvariu pe care l-a împărțit-o în două. Într-o parte a pus un pește mare, iar în cealaltă un pește mic. Peștele mic era singurul lucru pe care îl putea mânca peștele cel mare, așa că, logic, acesta a încercat să treacă bariera în mod repetat pentru a ajunge la mâncare. După ce s-a lovit din nou și din nou de obstacolul invizibil, și-a dat seama că este o sarcină imposibilă și a încetat să mai încerce.

 Apoi, cercetătorul a scos paharul și a lăsat peștii să înoate liberi, dar peștele cel mare nu a mai atacat niciodată în direcția peștelui cel mic. Paharul dispăruse din acvariu, dar peștele cel mare crease el însuși o barieră de sticlă în instinctul său care îl împiedica să acționeze.

 Dacă facem o comparație cu mintea noastră, vom descoperi că avem și noi barierele noastre de sticlă; cele mai dificile obstacole de depășit sunt de fapt credințele și gândurile noastre. De multe ori, astfel de rezistențe sunt cele care încetinesc sau împiedică creșterea și bunăstarea noastră.

 Însă cu ajutorul acestor cinci pași le veți putea depăși:

1. Fiți modești și meditați asupra voastră

 Găsiți spații de reflecție pentru episoadele recurente care au loc în viața voastră și pe care, dacă le-ați observa la alți oameni, nu v-ar plăcea. Încercați să vă goliți mintea și apoi puteți contempla din exterior modalitățile de a continua sau trăsăturile de caracter pe care doriți să le depășiți sau să le îmbunătățiți, dar, în același timp, identificați-vă punctele forte și resursele pe care le aveți pentru a genera acelea modificări pe care le doriți atât de mult.

2. Imaginați-vă calea de parcurs

 Căutați bucuria în schimbare, vizualizați cu entuziasm noile obiceiuri pe care doriți să le dobândiți. Fiți specifici și selectați unul sau două dintre aspectele pe care le considerați prioritare sau urgente. Stabiliți obiective simple, specifice și realiste. Lucrurile abstracte nu ajută la evaluarea obiectivă dacă ați obținut sau nu o îmbunătățire.

3. Acționați!

 Exersați comportamentele pe care v-ați propus să le faceți ca generatori de schimbare. Acesta este poate cel mai decisiv pas, deoarece elucidările nu vor fi de niciun folos în ceea ce privește procesul de transformare personală, dacă nu sunt însoțite de transpunerea lor în acțiune. Doar prin fapte mici și repetate veți dobândi noi obiceiuri și atitudini comportamentale noi.

4. Identificați succesele

 Din când în când, evaluați în detaliu modul dumneavoastră de reacție la situațiile pe care v-ați propus să le modificați, concentrându-vă atenția asupra acelor cazuri care considerați că au fost gestionate corect și al căror mod de rezoluție trebuie, prin urmare, menținut și consolidat în viitor. Luați în considerare și aspectele pe care considerați că nu le-ați controlat.

5. Fiți persistenți și repetitivi

 O altă cheie importantă în procesul transformării este reiterarea. Doar insistând asupra atitudinilor adecvate, le puteți consolida și înrădăcina. Ca în atâtea lucruri din viață, dacă o acțiune sau un proces nu se repetă la timp, ea nu va deveni parte a caracterului și a modului de transformare pe calea vieții.

Mai poți citi din Dezvoltare personală

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Incredibilele beneficii…

Să invităm tăcerea în viața noastră  Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru ...

Cum putem realiza criti…

Cum putem realiza critici constructive?  Criticile pot fi împărțite în două categorii: respec...

Arta de a-i asculta pe …

Greșelile comise atunci când credem că-i ascultăm pe ceilalți  A ști să ascultăm cu adevă...

Cum să ne eliberăm de…

Grijile excesive înseamnă o minte agitată  A trăi tot timpul preocupați sau îngrijora...

Cele 4 chei ale unei re…

  Hormonii și fericirea  Așa cum indică și numele său, o relație de cuplu se stabilește ...

Motivația, cheie esen…

  Principiile de bază ale motivației  A avea o motivație corectă este un aspect fundamental ...

Despre răbdare și per…

  Importanța de a fi răbdători și perseverenți  La modul general, răbdarea și perseveran...

Cum putem deveni mai in…

  Cum putem deveni mai inteligenți?  Vă preocupă diverse moduri în care puteți să vă ampl...

4 sfaturi pentru amplif…

  Ce este carisma?  Carisma este acea magie personală pe care o au anumite persoane și care se...

Cum putem combate amân…

  Cum putem combate amânarea?  Amânarea sau procrastinarea este acel “hoț al timpului” s...

Despre echilibrul minț…

  Despre echilibrul minții, corpului și spiritului  Te simți stresat sau epuizat sau ai senza...

6 obiceiuri bune pentru…

  Ce este optimismul?  Optimismul este acea capacitate pe care o au unele persoane de a privi ș...

9 obiceiuri pentru o di…

  9 obiceiuri pentru o dimineață perfectă  Majoritatea persoanele tind să fie foarte grăbit...

Arta de a dărui

  Cum să alegi cadourile potrivite fără să te stresezi  Dacă în fiecare an în perioada di...

10 motive pentru care b…

  10 motive pentru care boala poate apărea în viaţa ta  Oamenii din cele mai vechi timpuri au...

Emoțiile și cancerul …

  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura din...

Ce este succesul?

  Care este definiția succesului?  Să răspunzi la această întrebare poate fi mai important ...

9 comportamente și ati…

  Sfaturi pentru a deveni mai împăcați cu noi înșine  Uneori, noi înșine ne provocăm nef...

Ce personalitate ai în…

  Culoarea ochilor îți arată ce personalitate ai  Se spune adesea că ochii sunt oglinda sufl...

12 sfaturi pentru a tr…

  Ce este fericirea?  Cu toții ne dorim să fim fericiți și să ne bucurăm de viață. Multe...

Lucrurile bune ale vie…

  Lucrurile bune ale vieții se cuceresc cu o inimă veselă  Cu toții ne dorim lucruri mai mul...

O mai bună imagine asu…

  Acceptarea corpului este punctul de pornire pentru o transformare pozitivă  Specialiștii afi...

5 exerciții pentru a a…

  Merităm și putem întâlni perechea minunată pentru sufletul nostru  Gândirea pozitivă, o...

Relațiile toxice

  6 lucruri pe care trebuie să le înveți din relațiile toxice  Relațiile... ...

Rezoluție de Anul Nou …

  Prezentul aduce fericire  Ființa umană modernă a devenit depresivă deoarece mint...

Cuvântul NU și între…

  Cuvântul NU și cum să te folosești de acesta  Bună dragilor, probabil că ...

Misiunea în viață

  Misiunea în viață sau destinul nostru  Dragilor, cu siguranță mulți ați ...

7 reguli pentru a te di…

  Disciplina, ingredientul necesar pentru reușită  Dintre toate ingredientele necesa...

5 motive ca să practic…

  1. Libertate.  Procesul iertării ne eliberează. Odată ce reușim să rezolvăm pr...

Cum să te motivezi ca …

  Motivația este foarte importantă dacă îți dorești să atingi obiectivele tale ...

10 moduri prin care gâ…

  Gândirea pozitivă te ajută foarte mult în viață, încearcă şi vei ved...

Respectați orologiul i…

  Învață să-ți respecți orologiul intern cu ajutorul Cronobiologiei  In fun...

Frica, cel mai mare du…

  Frica, dușmanul care ne reține de la realizări  Probabil mulți dintre voi s-au c...

Ierți, dar nu uiți?

  Ce este iertarea necondiționată?  Noi oamenii, suntem niște ființe cu adevărat ...

Afirmații pozitive pen…

  Ce sunt afirmațiile pozitive?  Afirmațiile pozitive sunt un instrument puternic pe...

Învață sa spui NU

  Câștigă respectul celorlalți învățând să spui NU  NU este un...

Confortul, pacoste sau …

  Confortul, pacoste sau plăcere?  Suntem în 2014, și putem observa o oarecare...

Tu ce ai vrut să fii, …

  Cum să devii, ceea ce ai vrut să devii și cum să-ți îndeplinești visele  ...

Nevoia de a avea drepta…

  Nevoia de a avea dreptate poate dăuna vieții noastre  Fiind și tu om probabil ai ...

Egoismul este iubirea a…

  Egoismul este iubirea autentică de care am uitat cu toții  Frumoasa noastră civil...

Cel mare dușman al tă…

  Cel mai mare dușman al tău este chiar în fața ta  Dragilor, noi oamenii sun...

Hormonii care ne contro…

  Hormonii reglează creșterea, dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, starea de spiri...

Increderea in sine, zec…

  Află cum poți să-ți câștigi încrederea în sine, în zece pași n...

Afirmatiile sanatatii

  Doreşti să fii sănătos? Iată ce afirmaţii trebuie să faci  Orice om de pe pla...

Cum sa ne gestionam ban…

  Ştim cu adevărat să gestionăm banii sau îi cheltuim aşa cum vin?  Dacă e...

Cum sa combatem lenea

  Eşti o persoană leneşă sau ai tendinţa spre lene uneori? Află cum poţi să o combaţi...

Povestile frumoase ale …

  Cum îţi poţi spune poveşti frumoase şi pozitive care să te ajute în viaţă...

Imaginatia ne conduce v…

  Credeai că viaţa ta este condusă de cineva? Da e adevărat! Viaţa este condusă de imagi...

Iti iubesti viata sau o…

  Îţi iubeşti viaţa?  Viaţa este neasemuit de frumoasă, de darnică, de iub...

Invata din greselile pe…

  Greșelile pe care le faci sunt învățăturile tale cele mai bune  Înva...

Dorintele tale pot deve…

  Visătorii sunt cei care își îndeplinesc dorințele  Întotdeauna ...

Cum te trezesti diminea…

  Modul în care te trezeşti dimineaţa îţi arată cum îţi va fi înt...

Vindeca-ti sufletul pri…

  Suferințele și rănile vorbesc despre noi  Toţi am trecut prin suferinţe, faptel...

Traiesti in trecut si a…

  Trecutul îţi poate provoca boala  Suntem meniţi să fim sănătoşi. Câ...

Motivele pentru care ne…

  Află motivele îmbolnăvirii  Suflet frumos eşti mai sănătos decât &i...

Sanatatea prin cuvinte

  Sănătatea stă în cuvintele pe care le spuneți  Când spunem sănătat...

Găseste-ti un job din …

  Pasiunea ta îți poate aduce un job pe măsură, află cum  Oricine își...

Muncesti pentru bani sa…

  Află chiar acum dacă muncești pentru bani sau pentru tine  Să muncești este nec...

Emoțiile și cancerul:…

  Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze...