Hormonii reglează creșterea, dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, starea de spirit
Într-adevăr, hormonii ne controlează viața într-o mare măsură: reglează o mulțime de funcții în organism, de la creștere și până la dezvoltare, ritmul metabolismului dar și funcția sexuală și starea de spirit. Află care sunt hormonii care îți controlează viața.
Grelina
Grelina este hormonul foamei, un hormon care este secretat de către stomac. Grelina este cea care declanșează senzația de foame în momentul în care corpul nostru are nevoie de carburant. Dacă acest hormon lipsește, senzația de sațietate apare abia după 20 de minute după masă, timp în care nivelul de grelină din corp se diminuează.
Adrenalina
Adrenalina este hormonul care ne permite să reacționăm rapid la agresiunile externe. Cea mai bună prietenă a instinctului nostru de supraviețuire, adrenalina reacționează în fața unui pericol accelerând ritmul cardiac și maximizând aportul sanguin spre inimă și mușchi pentru ca noi să putem alerga mai repede sau să acționăm cât mai rapid în cazul unei situații periculoase sau neprevăzute.
Estrogeni/Androgeni
Toată lumea știe: estrogenii sunt mai prezenți la femei reglând, printre altele, funcțiile sexuale și reproducătoare. Aceștia reduc masa musculară. Androgenii sunt specifici bărbaților și reglează formarea organelor la pubertate la bărbați.
Cortizol
Supranumit hormonul stresului, cortizolul controlează printre altele metabolismul și tensiunea arterială. Cortizolul se află într-un număr mult prea ridicat în momentul în care nu reușim să controlăm stresul. Prea mult cortizol provoacă o creștere în greutate la nivelul abdomenului, tulburări gastro-intestinale, tulburări de somn și un libido scăzut.
Dopamina
Dopamina este unul din hormonii care reglează sentimentul de satisfacție și de recompensă dar joacă un rol esențial și în gestiunea moralului. Dopamina este considerată responsabilă de de dependențe diverse precum cea de droguri, de sex, de jocurile de noroc și chiar de dulciuri.
Melatonina
Melatonina este secretată de corpul nostru și reglează ciclul cicardian, ciclul somnului adică. Melatonina este secretată în cantități mult mai mici în perioada de menopauză, ceea ce explică printre altele, insomnia de care suferă femeile în această perioadă delicată.