Emoțiile și cancerul: calea către recuperare

 

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat

Emoțiile și cancerul: calea către recuperare Există foarte puține fraze în această lume care sunt atât de temut precum “Aveți cancer.” Când auziți aceste cuvinte care sună ca o sentință, nici nu vă mai gândiți ce mărime are, de ce tip este vorba, care este gradul său de dezvoltare și care sunt probabilitățile de recuperare: nimeni nu dorește vreo clipă să se confrunte cu această boală. Din păcate, statisticile indică faptul că există tot mai multe cazuri de cancer diagnosticate în fiecare an, iar cancerul nu cunoaște limite de vârstă sau condiție socială.

 Odată primit acest diagnostic, este de înțeles că pacienții resimt un amestec de emoții negative și profunde de tipul: Ce o să fac? În cine să am încredere? Să urmez recomandarea acestui doctor, să cer o a doua opinie medicală sau să încerc un tratament alternativ? Să lupt până la capăt sau să mă pregătesc să mor?

 Confruntându-ne simultan cu atâția factori și decizii pe care trebuie să le luăm, este logic că devenim vulnerabili și că experimentăm în diferite grade frica, anxietatea, tristețea, culpabilitatea și depresia. În cazul acestei boli este foarte dificil să ne echilibrăm starea emoțională, să ne menținem speranța în timpul tratamentelor agresive precum chimioterapia, să mai avem energia de a ne îndeplini în continuare sarcinile zilnice și să reușim să ne mai bucurăm de micile plăceri ale vieții.

 Însă tabloul general nu trebuie să fie atât de negativ: marea provocare pe care o aduce diagnosticul de cancer nu înseamnă automat o condamnare la moarte. Cancerul se poate transforma pentru multe persoane într-un maestru ascuns, care ne va indica în ce zone ale vieții noastre există dezechilibre și poate accelera procesul de introspecție necesar pentru a ne vindeca din punct de vedere emoțional.

 Cum este posibil ca toate acestea să se petreacă? Răspunsul constă într-un studiu realizat de Doctor Kelly A. Turner, PhD a Universității Harvard și autoarea cărții intitulate Radical Remission: Surviving Cancer Against All Odds (Remisia radicală: cum să supraviețuim cancerului în ciuda tuturor dificultăților) și care a demonstrat importanța emoțiilor în procesul de recuperare.

 

Cheile remisiei cancerului

 Cu toate că cancerul este considerată o boală serioasă, există totuși multe persoane care se recuperează chiar și în aceste cazuri. Unele urmează recomandările medicului specialist, altele urmează atât tratamentele medicinei tradiționale cât și a celei alternative, iar un al treilea grup respinge medicina occidentală. În cadrul acestor trei grupuri, există pacienți care obțin o remisie radicală a cancerului, iar aceștia au fost studiați de Dr. Turner.

 Conform studiilor realizate de aceasta, există 9 factori cheie pentru a obține o remisie completă a cancerului. Specialista i-a identificat după cum urmează, fără a le da o prioritate:

 Conform Dr. Turner, factorii cheie în remisia cancerului sunt:

 1. Schimbarea radicală a dietei prin includerea alimentelor și suplimentelor naturale

 2. Asumarea propriei vindecări și recuperări

 3. Ascultarea propriei intuiții

 4. Folosirea plantelor și suplimentelor naturale

 5. Eliberarea emoțiilor reprimate

 6. Amplificarea emoțiilor pozitive

 7. Căutarea și acceptarea sprijinului mediului social

 8. Aprofundarea propriilor noastre conexiuni spirituale

 9. Găsirea unor motive puternice pentru a ne continua viața

 Cel mai interesant aspect referitor la toți acești factori este acela că, cu excepția factorului privind alimentația și plantele medicinale, celelalte elemente se referă la rezolvarea și vindecarea aspectelor emoționale și spirituale privind propria viață. De ce este atât de importantă aceasta? Răspunsul este următorul: atât corpul cât și mintea și spiritul nostru sunt intim și profund relaționate.

 Dintr-un punct de vedere holistic, bolile nu au doar cauze bio-chimice, ci se știe deja că există factori psihici și spirituali care afectează echilibrul chimic al corpului nostru. Rezultă deci concluzia evidentă că atât sănătatea cât și boala nu pot fi înțelese în mod izolat. Propria noastră istorie personală, experiențele de viață, contextul social și tiparele emoționale: toți acești factori împreună joacă un rol fundamental în procesul recuperării.

 Să analizăm în continuare cel de-al cincilea factor cheie menționat de Dr. Turner și anume eliberarea emoțiilor reprimate, iar pentru început vom vedea care este definiția emoțiilor.

 

Ce sunt emoțiile?

 Din punct de vedere fiziologic, emoțiile sunt descărcări electrice, chimice și hormonale ale sistemului nostru nervos. Ca atare, emoțiile influențează în mod direct funcționarea multiplelor zone ale corpului nostru, în special a sistemului imunitar.

 Emoțiile, biologic vorbind, au de asemenea un motiv de a exista. De exemplu, în cazul fricii, există o funcție evolutivă datorită căreia această emoție ne poate face să evităm pericolul: ne temem în mod natural de foc pentru că știm că ne putem arde sau chiar muri din cauza lui.

 Stresul, la rândul său, este un sentiment care ne poate ajuta să secretăm adrenalină și să scăpăm de exemplu de un animal sălbatic, evitând astfel să fim atacați. Iar emoția iubirii exprimată atât față de un partener de cuplu, cât și față de proprii copii ne întărește sistemul imunitar, ne face mai puțin vulnerabili la bolile mai puțin grave precum răcelile, gripa, infecțiile, dar și față de bolile cardiovasculare, diabet sau chiar cancer.

 Emoțiile sunt necesare pentru supraviețuirea noastră ca și individ, dar și pentru supraviețuirea speciei. De aceea există un echilibru între creier, sistemul nervos, glandele endocrine și sistemul imunitar, care comunică între ele prin intermediul acestor descărcări electrice, chimice și hormonale pe care le numim emoții.

Care este legătura dintre emoții și cancer?

 Este adevărat că nu mai trăim în peșteri și că nu este necesar să ne ferim de atacul vreunui animal sălbatic, însă rolul emoțiilor nu este mai puțin important pentru corpul nostru în aceste timpuri moderne. De fapt, rolul emoțiilor noastre este în prezent mai important ca niciodată.

 Stilul de viață modern tinde să creeze un dezechilibru emoțional la majoritatea oamenilor. Stresul prelungit, lipsa de somn, excesul de muncă, expunerea la toxinele medioambientale, consumarea unor alimente de calitate scăzută și lipsite de nutrienți, toți aceștia sunt factori care pot crea o stare de disociere în corp, iar, ca și consecință, rezultă un grad important de deconectare de la propriile noastre emoții.

 Iar când suntem deconectați de la propriile noastre emoții, când nu le mai recunoaștem sau când nu le lăsăm să se manifeste, vorbim de emoții reprimate. În general este vorba de emoții inconștiente, însă uneori reușim să ne identificăm starea emoțională (cum ar fi frica de a primi diagnosticul de cancer), însă de cele mai multe ori nu știm cum să procedăm cu emoția respectivă și să o lăsăm să se exprime. Conform listei oferite de Dr. Turner, a scoate la suprafață emoțiile reprimate este un act fundamental pentru a obține remisia cancerului.

 

Emoțiile reprimate sunt întotdeauna negative?

 Nu neapărat. Emoțiile reprimate pot avea asociații negative (precum stresul, mânia, teama sau tristețea), însă pot avea de asemenea asociații pozitive, dar se pare că mai rar.

 De exemplu, atunci când ne gândim în mod constant la anumite perioade din viața noastră în care eram fericiți, dorind să retrăim acel trecut, suntem deconectați de la propria realitate prezentă și o respingem. În special în cazul pacienților cu cancer, agățarea de fericirea trecutului poate fi problematică, deoarece aceasta arată că pacientul respectiv nu dorește să accepte prezentul, iar șansele de a se mobiliza în vederea vindecării sunt mici. A trăi în trecut și a respinge prezentul, așa cum este el, înseamnă a nega însăși viața.

 În cazul pacienților cu cancer mai ales, apare în mod obișnuit neacceptarea bolii actuale, rememorarea vremurilor în care erau sănătoși și fără probleme, iar aceștia, de cele mai multe ori, nu doresc să se centreze asupra “părții negative” pe care o trăiesc în prezent. Însă ceea ce se petrece dincolo de această fațadă uneori falsă de optimism poate fi de multe ori frică reprimată: frica de a nu se vindeca, frica de reapariție a cancerului, frica de a nu avea parte de ajutor sau de a nu ști să-l ceară, frica de a nu mai putea recupera niciodată viața pe care o aveau înainte de a fi diagnosticați cu cancer…

 

Care este influența emoțiile reprimate asupra procesului de recuperare?

 Așa cum am văzut anterior, emoțiile sunt descărcări electrice, chimice și hormonale ale sistemului nostru nervos care influențează în mod direct funcționarea organismului nostru. Atunci când ne reprimăm emoțiile, ne reprimăm de fapt chiar aceste procese electrice, chimice și hormonale care activează diferiți centrii biologici. În special, emoțiile negative și emoțiile reprimate tind să inhibe reacțiile sistemului imunitar.

 Mai exact, reprimându-ne emoțiile ne alterăm în mod automat propriul sistem de apărare, deoarece alterarea răspunsurilor chimice și hormonale la nivel celular dezorganizează și creează haos total în corp.

 Acceptarea și exprimarea emoțiilor negative nu este întotdeauna un proces ușor de realizat, în special dacă este vorba de emoții inconștiente. Însă este cu adevărat necesar și important să ne creem obiceiul de “igienă emoțională”, adică să lucrăm cu cu emoțiile noastre în mod regulat, să le scoatem la suprafață și să ajungem la cauza lor, favorizând astfel restaurarea stării de echilibru fizic, mental și emoțional al organismului nostru.

 

Ce practici emoționale putem să includem în rutina noastră?

 Practicile cele mai indicate pentru eliberarea emoțiilor reprimate sunt meditația, exprimarea recunoștinței (se poate ține un jurnal al recunoștinței), tehnica de tapping sau EFT și ținerea unui jurnal zilnic în care să ne exprimăm emoțiile și stările pe care le experimentăm. Prin toate aceste metode de vindecare emoțională se urmărește identificarea și dizolvarea tiparelor negative emoționale și de gândire și înlocuirea lor treptată cu tipare pozitive.

 Tehnicile de Eliberare Emoțională sau EFT sunt un ansamblu de tehnici neconvenționale, din grupa “terapiilor energetice de meridian”, care se adresează atât profesioniștilor cât și neprofesioniștilor și sunt metode de vindecare și de auto-vindecare atât a problemelor emoționale cât și a celor fizice.

 EFT se mai numește de asemenea acupunctură emoțională, deoarece combină stimularea centrilor energetici de la capetele meridianelor – prin bătăi ușoare (presopunctură) – cu elemente de stimulare a emisferelor cerebrale, în timp ce ne concentrăm atenția pe ceea ce ne-a provocat durere, amintiri nefericite, emoții care cauzează disconfort, anxietate, diferite vicii, pofte, dependențe, etc.

 Realizarea în mod regulat a acestor modalități de introspecție și vindecare emoțională va facilita cu siguranță propriul tău proces de recuperare și renaștere emoțională.

Sursa: Ayurvedic Medica

Mai poți citi din Dezvoltare personală

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Incredibilele beneficii…

Să invităm tăcerea în viața noastră  Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru ...

Cum putem realiza criti…

Cum putem realiza critici constructive?  Criticile pot fi împărțite în două categorii: respec...

Arta de a-i asculta pe …

Greșelile comise atunci când credem că-i ascultăm pe ceilalți  A ști să ascultăm cu adevă...

Cum să ne eliberăm de…

Grijile excesive înseamnă o minte agitată  A trăi tot timpul preocupați sau îngrijora...

Cele 4 chei ale unei re…

  Hormonii și fericirea  Așa cum indică și numele său, o relație de cuplu se stabilește ...

Motivația, cheie esen…

  Principiile de bază ale motivației  A avea o motivație corectă este un aspect fundamental ...

Despre răbdare și per…

  Importanța de a fi răbdători și perseverenți  La modul general, răbdarea și perseveran...

Cum putem deveni mai in…

  Cum putem deveni mai inteligenți?  Vă preocupă diverse moduri în care puteți să vă ampl...

4 sfaturi pentru amplif…

  Ce este carisma?  Carisma este acea magie personală pe care o au anumite persoane și care se...

Cum putem combate amân…

  Cum putem combate amânarea?  Amânarea sau procrastinarea este acel “hoț al timpului” s...

Despre echilibrul minț…

  Despre echilibrul minții, corpului și spiritului  Te simți stresat sau epuizat sau ai senza...

6 obiceiuri bune pentru…

  Ce este optimismul?  Optimismul este acea capacitate pe care o au unele persoane de a privi ș...

9 obiceiuri pentru o di…

  9 obiceiuri pentru o dimineață perfectă  Majoritatea persoanele tind să fie foarte grăbit...

Arta de a dărui

  Cum să alegi cadourile potrivite fără să te stresezi  Dacă în fiecare an în perioada di...

10 motive pentru care b…

  10 motive pentru care boala poate apărea în viaţa ta  Oamenii din cele mai vechi timpuri au...

Emoțiile și cancerul …

  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura din...

Ce este succesul?

  Care este definiția succesului?  Să răspunzi la această întrebare poate fi mai important ...

9 comportamente și ati…

  Sfaturi pentru a deveni mai împăcați cu noi înșine  Uneori, noi înșine ne provocăm nef...

Ce personalitate ai în…

  Culoarea ochilor îți arată ce personalitate ai  Se spune adesea că ochii sunt oglinda sufl...

12 sfaturi pentru a tr…

  Ce este fericirea?  Cu toții ne dorim să fim fericiți și să ne bucurăm de viață. Multe...

Lucrurile bune ale vie…

  Lucrurile bune ale vieții se cuceresc cu o inimă veselă  Cu toții ne dorim lucruri mai mul...

O mai bună imagine asu…

  Acceptarea corpului este punctul de pornire pentru o transformare pozitivă  Specialiștii afi...

5 exerciții pentru a a…

  Merităm și putem întâlni perechea minunată pentru sufletul nostru  Gândirea pozitivă, o...

Relațiile toxice

  6 lucruri pe care trebuie să le înveți din relațiile toxice  Relațiile... ...

Rezoluție de Anul Nou …

  Prezentul aduce fericire  Ființa umană modernă a devenit depresivă deoarece mint...

Cuvântul NU și între…

  Cuvântul NU și cum să te folosești de acesta  Bună dragilor, probabil că ...

Misiunea în viață

  Misiunea în viață sau destinul nostru  Dragilor, cu siguranță mulți ați ...

7 reguli pentru a te di…

  Disciplina, ingredientul necesar pentru reușită  Dintre toate ingredientele necesa...

5 motive ca să practic…

  1. Libertate.  Procesul iertării ne eliberează. Odată ce reușim să rezolvăm pr...

Cum să te motivezi ca …

  Motivația este foarte importantă dacă îți dorești să atingi obiectivele tale ...

10 moduri prin care gâ…

  Gândirea pozitivă te ajută foarte mult în viață, încearcă şi vei ved...

Respectați orologiul i…

  Învață să-ți respecți orologiul intern cu ajutorul Cronobiologiei  In fun...

Frica, cel mai mare du…

  Frica, dușmanul care ne reține de la realizări  Probabil mulți dintre voi s-au c...

Ierți, dar nu uiți?

  Ce este iertarea necondiționată?  Noi oamenii, suntem niște ființe cu adevărat ...

Afirmații pozitive pen…

  Ce sunt afirmațiile pozitive?  Afirmațiile pozitive sunt un instrument puternic pe...

Învață sa spui NU

  Câștigă respectul celorlalți învățând să spui NU  NU este un...

Confortul, pacoste sau …

  Confortul, pacoste sau plăcere?  Suntem în 2014, și putem observa o oarecare...

Tu ce ai vrut să fii, …

  Cum să devii, ceea ce ai vrut să devii și cum să-ți îndeplinești visele  ...

Nevoia de a avea drepta…

  Nevoia de a avea dreptate poate dăuna vieții noastre  Fiind și tu om probabil ai ...

Egoismul este iubirea a…

  Egoismul este iubirea autentică de care am uitat cu toții  Frumoasa noastră civil...

Cel mare dușman al tă…

  Cel mai mare dușman al tău este chiar în fața ta  Dragilor, noi oamenii sun...

Hormonii care ne contro…

  Hormonii reglează creșterea, dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, starea de spiri...

Increderea in sine, zec…

  Află cum poți să-ți câștigi încrederea în sine, în zece pași n...

Afirmatiile sanatatii

  Doreşti să fii sănătos? Iată ce afirmaţii trebuie să faci  Orice om de pe pla...

Cum sa ne gestionam ban…

  Ştim cu adevărat să gestionăm banii sau îi cheltuim aşa cum vin?  Dacă e...

Cum sa combatem lenea

  Eşti o persoană leneşă sau ai tendinţa spre lene uneori? Află cum poţi să o combaţi...

Povestile frumoase ale …

  Cum îţi poţi spune poveşti frumoase şi pozitive care să te ajute în viaţă...

Imaginatia ne conduce v…

  Credeai că viaţa ta este condusă de cineva? Da e adevărat! Viaţa este condusă de imagi...

Iti iubesti viata sau o…

  Îţi iubeşti viaţa?  Viaţa este neasemuit de frumoasă, de darnică, de iub...

Invata din greselile pe…

  Greșelile pe care le faci sunt învățăturile tale cele mai bune  Înva...

Dorintele tale pot deve…

  Visătorii sunt cei care își îndeplinesc dorințele  Întotdeauna ...

Cum te trezesti diminea…

  Modul în care te trezeşti dimineaţa îţi arată cum îţi va fi înt...

Vindeca-ti sufletul pri…

  Suferințele și rănile vorbesc despre noi  Toţi am trecut prin suferinţe, faptel...

Traiesti in trecut si a…

  Trecutul îţi poate provoca boala  Suntem meniţi să fim sănătoşi. Câ...

Motivele pentru care ne…

  Află motivele îmbolnăvirii  Suflet frumos eşti mai sănătos decât &i...

Sanatatea prin cuvinte

  Sănătatea stă în cuvintele pe care le spuneți  Când spunem sănătat...

Găseste-ti un job din …

  Pasiunea ta îți poate aduce un job pe măsură, află cum  Oricine își...

Muncesti pentru bani sa…

  Află chiar acum dacă muncești pentru bani sau pentru tine  Să muncești este nec...

Emoțiile și cancerul:…

  Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze...