Greșelile pe care le faci sunt învățăturile tale cele mai bune
Învață din greșelile pe care le faci și asta pentru că nu trăim în momentul prezent iar mintea noastră este de multe ori în alte locuri decât în ceea ce este acum şi aici. Mai greșim şi pentru că ne dorim să trăim în altă realitate şi atunci suntem neatenţi de cele mai multe ori. Mai greșim și din orgoliul de a avea dreptate.
Acceptă greșelile pe care le faci
În primul rând este nevoie de acceptare. În momentul în care îți accepţi greşelile ele nu vor mai veni în viața ta. Pentru că le-ai acceptat. Nu te-ai opus lor. Nu ai spus: eu nu am greşit! Celălalt a făcut-o! Vremea este de vină! Colegii sunt de vină! Guvernul este de vină! Când dai vina pe circumstanțe ele vor apărea tot mai des în calea ta şi astfel vei ajunge să le repeţi mereu şi mereu.
Responsabilitatea este doar a ta
Asumă-ţi întotdeauna responsabilitatea. Este cel mai bun lucru pe care poți să îl faci. Spune-ţi aşa: ştiu că am greşit, este responsabilitatea mea, acum hai să vedem ce este de făcut. Cu o astfel de gândire vei reuşi să înveţi din fiecare greşeală pe care o faci şi să nu o mai repeţi. Acceptă-ţi responsabilitatea în orice lucru ai face.
Fiecare greşeală este un învăţător
Greşelile pe care le faci sunt aici pentru a-ţi fi un mare învăţător. Atunci când faci un lucru greşit poţi deveni conştient de faptul că ceva nu merge bine. Învăţămintele pe care le tragi din aceste greşeli sunt personale pentru fiecare în parte. Dacă ai greşit faţă de o persoană atunci gândeşte-te bine la consecinţele pe care le poţi avea. Ce înseamnă de fapt această greşeală? Cum s-a produs această greşeală? Pune-ţi întrebări şi vezi ce răspunsuri îţi vin.
Greşelile la locul de muncă
Când greşeşti la locul de muncă este cu totul altfel de greşeală. Acolo totul depinde de concentrarea, limpezirea, gândirea şi munca propriu zisă. Poate că ai fost neatent sau poate te-ai gândit la cu totul altfel de lucruri decât cele pe care le ai de făcut. Poate te-ai simţit neglijat de către şef sau ai avut o invidie faţă de alţi colegi şi atunci lucrurile au început să meargă tot mai prost. De aici înveţi să fii mai atent, mai cooperant, mai responsabil, mai agil, mai concentrat.
Cum poţi învăța din greşeli?
Să înveţi din greşeli este cea mai uşoară cale. Când observi şi eşti conştient că ai greşit începi să vezi care este problema reală care se ascunde în spatele acelei greşeli. Ceva există cu siguranţă ascuns în subconştient. Poate o invidie, poate o supărare, poate o convingere negativă. Orice ar fi trebuie să verifici şi să scoţi la lumin[ aceste lucruri. Dacă nu o faci, greşeala se va repeta iar şi iar oriunde ai merge şi cu oricine ai fi. Pentru că problema există deja în subconştientul tău.
Dezvoltă-ţi personalitatea şi cunoaşte-te pe tine
Cea mai bună metodă de a învăţa din greşeli este să te cunoşti pe tine, cine eşti cu adevărat. Fiecare gest, comportament, situaţie, există acolo pentru că tu ai în interiorul tău o problemă sau o convingere negativă care îţi cauzează o circumstanţă în care greşeşti. Însă dacă începi să te cunoşti pe tine cu adevărat vei sesiza imediat aceste lucruri şi vei începe să îţi îndrepţi greşelile, una câte una, pe rând. Vei ştii ce te deranjează, ce te bucură, ce vrei să faci, care este scopul tău în viaţă şi care sunt lucrurile pe care le iubeşti şi le urăşti. Vei putea schimba aceste lucruri, cunoscându-te pe tine cine eşti cu adevărat.
Notează-ţi trăirile într-un jurnal
O altă metodă simplă de îndreptare a greşelilor este să îţi notezi trăirile într-un jurnal şi să te observi constant, când faci un lucru sau altul. Observarea de sine este cel mai bine făcută prin scrierea unui jurnal. Acolo îţi poţi nota toate nemulţumirile, toate mulţumirile, toate lucrurile pe care doreşti să le faci sau ce nu doreşti să faci. Jurnalul este prietenul tău cel mai bun şi acest lucru te poate motiva în descoperirea de sine.
Iertarea de sine duce la îndreptarea greşelii
În momentul în care te ierţi pentru orice greşeală ai face, vei începe să îndrepţi aceea greşeală. Prin iertare accepţi propria responsabilitate a greşelii pe care ai făcut-o. Când vezi că ai greşit ceva sau observi acest lucru spune-ţi aşa: accept această greşeală pe care am făcut-o şi mă iert pentru ea. Îmi cer iertare tuturor celor cărora le-am greşit. Mulţumesc. Amin! Acest lucru te duce spre corectarea greşelii. Orice greşeală poate fi corectată. Asta dacă a fost făcută în mod inconştient.
Orgoliul duce la suferinţă
Dacă eşti o persoană care nu recunoaşte greşelile pe care le face şi crede mereu că are dreptate atunci vei suferi foarte mult în viaţă. Practic tu îţi faci singur rău cu propria ta voinţă. Ce este atât de dificil să recunoşti o greşeală? Da, am greşit. A fost fără nicio intenţie. Voi fi mai atent data viitoare. Atât trebuie să faci! Să recunoşti! Orgoliul nu te va ajuta. Crezi că dacă vei începe să spui: nu, eu nu am greşit, nu sunt de vină, te vei simţi mai bine? Cu siguranţă că nu. Pentru că ştii deja că acest lucru nu este adevărat. Nerecunoaşterea greşelii duce la suferinţe mari. Dacă de exemplu ai o relaţie în care ai greşit foarte mult şi continui să o faci însă nu recunoşti, vei cauza suferinţa şi pentru persoana cealaltă dar şi pentru tine. Poate pentru moment nu eşti conştient de aceste lucruri dar cu timpul îţi vei da seama de eroarea pe care o faci. Oamenii orgolioşi nu reuşesc în viaţă. Şi chiar dacă o fac, este pentru puţin timp.
Pentru a învăţa din greşeli este nevoie de cunoaştere de sine. Este nevoie de acceptare a greşelii, este nevoie de iertare şi este nevoie de iubire. Iartă, iubeşte şi acceptă fiecare greşeală pe care o faci. Este cel mai bun mod de a ajunge pe calea evoluţiei tale.