Incredibilele beneficii ale tăcerii

Să invităm tăcerea în viața noastră

Incredibilele beneficii ale tăcerii Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru că ne permite să ascultăm viața și să scăpăm de zgomotele cotidiene banale. Tăcerea este foarte importantă pentru a putea asculta viața. Limitarea zgomotului din jurul nostru este important pentru sănătatea noastră fizică, mentală și emoțională.

 Îndepărtându-ne de zgomotul zilnic, mașini, muzică, televizor și telefon, acest lucru ne ajută să ne deschidem spre relaxare și creativitate, eliberându-ne de dependența de a fi mereu conectați și alertați.

 Nu putem afirma că astăzi trăim mai calm decât în trecut. Ne preocupă crearea unor computere sau mașini de spălat mai silențioase, însă în același timp nu suntem conștienți de cât de mult ne pot perturba noile zgomote, cum sunt: notificările de WhatsApp, Facebook, e-mail, etc. Toate aceste distrageri și zgomote exterioare sunt responsabile pentru performanțe slabe la locul de muncă și în special în relațiile personale.

 Putem invita tăcerea într-un mod simplu, în viața noastră de zi cu zi, doar închizându-ne ochii pentru o clipă și efectuând câteva respirații profunde pentru a ne umple mintea de tăcere. De exemplu, cu zece minute înainte de a merge la culcare putem să revedem evenimentele care au apărut pe parcursul zilei, apoi putem respira adânc de câteva ori, fiind atenți ca atunci când respirăm să vizualizăm cum eliminăm toate stresurile și tensiunile din noi.

 Tăcerea și liniștea au astăzi mai mulți dușmani decât oricând. Să vedem în acest articol cum putem să invităm tăcerea în viața noastră pentru a ne bucura de o viață mai armonioasă, mai calmă și mai creativă.

Care sunt consecințele negative ale zgomotului?

 Experții au demonstrat că, din punct de vedere fizic, stimulii permanenți ai vocilor, mașinilor și dispozitivelor pot dăuna corpului și minții noastre în două moduri:

 - Produc durere: zgomotele ambientale continue pot duce la creșterea tensiunii arteriale și, în același timp, la accelerarea bătăilor inimii, iar celor care sunt mai sensibili le zgomotele mai mari de 60 de decibeli pot produce insomnie și dureri de cap.

 - Produc iritabilitate: un zgomot continuu, chiar și unul mic, afectează concentrarea și ne face mai iritabili, creându-ne stări de nervozitate mai mult sau mai puțin accentuată.

 

            Principalele beneficii ale tăcerii

 Tăcerea ne aduce multe beneficii, mai multe decât vorbitul și pe care vi le prezentăm mai jos pentru a vă convinge că tăcerea poate fi în unele cazuri o binecuvântare:

1. Tăcerea îndepărtează tensiunile psihice și emoționale

 Hormonul numit cortizol este direct legat de stres. Atunci când creierul ascultă sunete puternice, trimite un ordin organismului să secrete acest hormon, așa încât atunci când vorbim cu ceilalți sau vorbim cu noi înșine, suntem de fapt într-o stare de tensiune care nu este bună pentru trup. Deci, dacă suntem tăcuți, vom putea elibera corpul și mintea de stres și tensiune.

2. Tăcerea restaurează nivelele de energie

 Cu sarcinile pe care le îndeplinim zi de zi, în creierul nostru există o povară excesivă datorată deciziilor, mai presus de toate. De aceea, când suntem epuizați toată ziua, este practic imposibil să ne concentrăm pe ceva, pentru că creierul este obosit. Cu toate acestea, dacă păstrăm tăcerea pentru anumite perioade de timp, creierul are timp să se relaxeze și să-și recapete energia.

3. Tăcerea stimulează creativitatea

 Aceasta este ceea ce se numește cunoașterea auto-generată și eliberarea minții de tensiunile inutile, astfel încât să rămânem într-o stare de reverie. În acest fel, mintea se poate relaxa și începe să fie foarte creativă.

4. Tăcerea stimulează regenerarea neuronală

 Potrivit unui studiu efectuat în 2013, oamenii de știință au arătat că a petrece câteva ore în tăcere, zilnic, determină regenerarea celulelor în hipocamp. În acest fel, tăcerea ajută și menține sănătatea creierului nostru.

5. Tăcerea îmbunătățește sănătatea

 Alte studii medicale au arătat, de asemenea, că acele sunete care depășesc treizeci de decibeli pot provoca un anumit stres în creier și deja știm toate consecințele pe care corpul și mintea le pot suferi din cauza stresului sau a anxietății. În mod contrar, tăcerea contribuie la îmbunătățirea și stimularea sistemului nostru imunitar.

6. Tăcerea reduce problemele cardiace

 Așa cum am menționat anterior, tăcerea este o modalitate de a ne relaxa corpul și mintea , deci este foarte benefică pentru a evita apariția problemelor cardiace. Când suferim de anxietate sau de stres, tensiunea arterială crește și poate provoca probleme la nivelul sistemului cardiac.

7. Tăcerea scade presiunea sanguină

 Ca și în cazul tensiunii arteriale, la fel se petrece și cu presiunea sanguină. Când vorbim, atât tensiunea arterială, cât și presiunea sanguină cresc, ceea ce nu este prea benefic pentru sănătatea noastră. Pentru a scădea această presiune, putem face exerciții de relaxare, dar putem, de asemenea, să ne luăm câteva perioade de tăcere pe zi și vom observa că această presiune va scădea.

8. Tăcerea crește capacitatea de concentrare

 Vi s-a întâmplat vreodată ca, atunci când există prea mult zgomot, să vă fie imposibil să vă concentrați? Acest lucru este absolut normal. Atunci când există prea mult zgomot sau vorbesc oameni în jurul nostru, creierul nostru se simte supra-stimulat și nu se poate concentra pe mai multe lucruri.

9. Tăcerea relaxează creierul

 Așa cum am menționat mai sus, creierul nostru se regenerează atunci când este odihnit și nu este stimulat de nimic. A ne lua câteva minute pe zi pentru a rămâne tăcuți ne ajută creierul să recupereze energia pe care a pierdut-o în timpul zilei și să se detensioneze de toți stimulii pe care i-a primit. În acest fel, în pauzele pe care le avem la lucru, este foarte recomandat să petrecem câteva minute în tăcere, pentru a ne odihni creierul și a ne reîncărca bateriile.

10. Tăcerea crește capacitățile cognitive

 Așa cum tăcerea stimulează creativitatea, ea ne ajută și să ne concentrăm asupra sarcinii pe care o facem, ceea ce mărește concentrarea iar, în consecință, mărește și abilitățile noastre cognitive.

Câteva tehnici simple pentru a păstra tăcerea

 Orice moment de tăcere este o oportunitate de a înțelege unde suntem, de a ne regândi viața și de a lua unele decizii importante. Tehnicile pe care vi le propunem în continuare sunt extrem de simple. Dacă veți încerca să le puneți în practică cel puțin o dată pe zi, veți observa beneficiile lor incredibile într-un timp scurt:

 - Păstrați zece minute de tăcere înainte de a începe ziua. Nu vorbiți cu nimeni și nu verificați telefonul sau e-mailul. Puteți chiar să faceți o scurtă meditație sau introspecție.

 - Luați-vă o pauză de zece minute în timpul zilei pentru a vă deconecta de ritmul zilnic. În această pauză ieșiți într-un parc sau în natură dacă aveți posibilitatea, nu vorbiți cu nimeni și nu verificați telefonul sau e-mailul. Fiți doar atenți la momentul prezent.

 Dacă doriți să aprofundați aceste tehnici, vă prezentăm o meditație de tăcere inspirată de Yogi Bhajan, un yoghin și maestru spiritual indian:
 1. Stați cu spatele drept într-o poziție care vă este comodă.
 2. Așezați mâna stângă pe piept cu degetele îndreptate spre dreapta, iar spre degetul mare către bărbie.
 3. Așezați palma mâinii drepte pe palma stângă.
 4. Inspirați lent pe nas și expirați încet.
 5. Rezervați-vă pentru acest exercițiu cel puțin 15-20 minute pe zi.

Mai poți citi din Dezvoltare personală

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Incredibilele beneficii…

Să invităm tăcerea în viața noastră  Tăcerea poate fi extrem de benefică, mai ales pentru ...

Cum putem realiza criti…

Cum putem realiza critici constructive?  Criticile pot fi împărțite în două categorii: respec...

Arta de a-i asculta pe …

Greșelile comise atunci când credem că-i ascultăm pe ceilalți  A ști să ascultăm cu adevă...

Cum să ne eliberăm de…

Grijile excesive înseamnă o minte agitată  A trăi tot timpul preocupați sau îngrijora...

Cele 4 chei ale unei re…

  Hormonii și fericirea  Așa cum indică și numele său, o relație de cuplu se stabilește ...

Motivația, cheie esen…

  Principiile de bază ale motivației  A avea o motivație corectă este un aspect fundamental ...

Despre răbdare și per…

  Importanța de a fi răbdători și perseverenți  La modul general, răbdarea și perseveran...

Cum putem deveni mai in…

  Cum putem deveni mai inteligenți?  Vă preocupă diverse moduri în care puteți să vă ampl...

4 sfaturi pentru amplif…

  Ce este carisma?  Carisma este acea magie personală pe care o au anumite persoane și care se...

Cum putem combate amân…

  Cum putem combate amânarea?  Amânarea sau procrastinarea este acel “hoț al timpului” s...

Despre echilibrul minț…

  Despre echilibrul minții, corpului și spiritului  Te simți stresat sau epuizat sau ai senza...

6 obiceiuri bune pentru…

  Ce este optimismul?  Optimismul este acea capacitate pe care o au unele persoane de a privi ș...

9 obiceiuri pentru o di…

  9 obiceiuri pentru o dimineață perfectă  Majoritatea persoanele tind să fie foarte grăbit...

Arta de a dărui

  Cum să alegi cadourile potrivite fără să te stresezi  Dacă în fiecare an în perioada di...

10 motive pentru care b…

  10 motive pentru care boala poate apărea în viaţa ta  Oamenii din cele mai vechi timpuri au...

Emoțiile și cancerul …

  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura din...

Ce este succesul?

  Care este definiția succesului?  Să răspunzi la această întrebare poate fi mai important ...

9 comportamente și ati…

  Sfaturi pentru a deveni mai împăcați cu noi înșine  Uneori, noi înșine ne provocăm nef...

Ce personalitate ai în…

  Culoarea ochilor îți arată ce personalitate ai  Se spune adesea că ochii sunt oglinda sufl...

12 sfaturi pentru a tr…

  Ce este fericirea?  Cu toții ne dorim să fim fericiți și să ne bucurăm de viață. Multe...

Lucrurile bune ale vie…

  Lucrurile bune ale vieții se cuceresc cu o inimă veselă  Cu toții ne dorim lucruri mai mul...

O mai bună imagine asu…

  Acceptarea corpului este punctul de pornire pentru o transformare pozitivă  Specialiștii afi...

5 exerciții pentru a a…

  Merităm și putem întâlni perechea minunată pentru sufletul nostru  Gândirea pozitivă, o...

Relațiile toxice

  6 lucruri pe care trebuie să le înveți din relațiile toxice  Relațiile... ...

Rezoluție de Anul Nou …

  Prezentul aduce fericire  Ființa umană modernă a devenit depresivă deoarece mint...

Cuvântul NU și între…

  Cuvântul NU și cum să te folosești de acesta  Bună dragilor, probabil că ...

Misiunea în viață

  Misiunea în viață sau destinul nostru  Dragilor, cu siguranță mulți ați ...

7 reguli pentru a te di…

  Disciplina, ingredientul necesar pentru reușită  Dintre toate ingredientele necesa...

5 motive ca să practic…

  1. Libertate.  Procesul iertării ne eliberează. Odată ce reușim să rezolvăm pr...

Cum să te motivezi ca …

  Motivația este foarte importantă dacă îți dorești să atingi obiectivele tale ...

10 moduri prin care gâ…

  Gândirea pozitivă te ajută foarte mult în viață, încearcă şi vei ved...

Respectați orologiul i…

  Învață să-ți respecți orologiul intern cu ajutorul Cronobiologiei  In fun...

Frica, cel mai mare du…

  Frica, dușmanul care ne reține de la realizări  Probabil mulți dintre voi s-au c...

Ierți, dar nu uiți?

  Ce este iertarea necondiționată?  Noi oamenii, suntem niște ființe cu adevărat ...

Afirmații pozitive pen…

  Ce sunt afirmațiile pozitive?  Afirmațiile pozitive sunt un instrument puternic pe...

Învață sa spui NU

  Câștigă respectul celorlalți învățând să spui NU  NU este un...

Confortul, pacoste sau …

  Confortul, pacoste sau plăcere?  Suntem în 2014, și putem observa o oarecare...

Tu ce ai vrut să fii, …

  Cum să devii, ceea ce ai vrut să devii și cum să-ți îndeplinești visele  ...

Nevoia de a avea drepta…

  Nevoia de a avea dreptate poate dăuna vieții noastre  Fiind și tu om probabil ai ...

Egoismul este iubirea a…

  Egoismul este iubirea autentică de care am uitat cu toții  Frumoasa noastră civil...

Cel mare dușman al tă…

  Cel mai mare dușman al tău este chiar în fața ta  Dragilor, noi oamenii sun...

Hormonii care ne contro…

  Hormonii reglează creșterea, dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, starea de spiri...

Increderea in sine, zec…

  Află cum poți să-ți câștigi încrederea în sine, în zece pași n...

Afirmatiile sanatatii

  Doreşti să fii sănătos? Iată ce afirmaţii trebuie să faci  Orice om de pe pla...

Cum sa ne gestionam ban…

  Ştim cu adevărat să gestionăm banii sau îi cheltuim aşa cum vin?  Dacă e...

Cum sa combatem lenea

  Eşti o persoană leneşă sau ai tendinţa spre lene uneori? Află cum poţi să o combaţi...

Povestile frumoase ale …

  Cum îţi poţi spune poveşti frumoase şi pozitive care să te ajute în viaţă...

Imaginatia ne conduce v…

  Credeai că viaţa ta este condusă de cineva? Da e adevărat! Viaţa este condusă de imagi...

Iti iubesti viata sau o…

  Îţi iubeşti viaţa?  Viaţa este neasemuit de frumoasă, de darnică, de iub...

Invata din greselile pe…

  Greșelile pe care le faci sunt învățăturile tale cele mai bune  Înva...

Dorintele tale pot deve…

  Visătorii sunt cei care își îndeplinesc dorințele  Întotdeauna ...

Cum te trezesti diminea…

  Modul în care te trezeşti dimineaţa îţi arată cum îţi va fi înt...

Vindeca-ti sufletul pri…

  Suferințele și rănile vorbesc despre noi  Toţi am trecut prin suferinţe, faptel...

Traiesti in trecut si a…

  Trecutul îţi poate provoca boala  Suntem meniţi să fim sănătoşi. Câ...

Motivele pentru care ne…

  Află motivele îmbolnăvirii  Suflet frumos eşti mai sănătos decât &i...

Sanatatea prin cuvinte

  Sănătatea stă în cuvintele pe care le spuneți  Când spunem sănătat...

Găseste-ti un job din …

  Pasiunea ta îți poate aduce un job pe măsură, află cum  Oricine își...

Muncesti pentru bani sa…

  Află chiar acum dacă muncești pentru bani sau pentru tine  Să muncești este nec...

Emoțiile și cancerul:…

  Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraze...