8 infuzii ideale pentru iarnă

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar

8 infuzii ideale pentru iarnă Pe lângă înfruntarea frigului, în timpul iernii ne confruntăm și cu alte neplăceri ale sezonului rece cum sunt zăpada, vântul sau viscolul, lapovița, etc. În astfel de situații, cel mai adesea ne dorim să ne adăpostim undeva la căldură, departe de intemperiile iernii.

 Pentru a ne încălzi corpul, una dintre cele mai bune soluții este să recurgem la consumul unor infuzii din plante medicinale care au și proprietăți terapeutice și de stimulare a sistemului imunitar, aspect care este esențial mai ales în timpul sezonului rece.

 Infuziile prezentate în acest articol sunt încălzitoare pentru corp, iar în același timp ameliorează simptomele asociate cu tulburările și afecțiunile tipice pentru acest anotimp cum sunt: răcelile, gripa, tusea, iritarea gâtului, răgușeala, febra, oboseala, astenia retenția de lichide și constipația.

 Pe lângă aceste plante pe care vi le prezentăm în continuare, mai există o gamă largă de plante medicinale și condimente la care putem recurge, variind astfel infuziile și aromele.

1. Infuzia de nalbă

 Nalba este o plantă care are proprietăți antiinflamatorii, mucolitice, antitusive, descongestionante și ușor laxative. Frunzele de nalbă se folosesc pentru tratarea inflamațiilor bronșiale cum este cazul bronșitei și de asemenea contra acidității și a afecțiunilor ulceroase interne. Florile de nalbă sunt utilizate adeseori ca ingredient în siropurile expectorante contra tusei.

 Infuzia din nalbă se prepară dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 5-7 minute, apoi se strecoară și se consumă caldă, mai ales pentru a calma tusea iritativă.

 O altă infuzie care ajută la prevenirea sau la tratarea răcelilor și a gripei se prepară astfel: se amestecă 2 linguri de nalbă, 2 linguri de mușețel și una de menta piperita, apoi se extrage o lingură din acest amestec și se fierbe în jumătate de litru de apă timp de 10 minute la foc mic, se lasă la infuzat încă 10 minute, apoi se strecoară și se consumă câte două căni zilnic.

2. Infuzia de vulturică

 Vulturica are multe proprietăți benefice pentru organism, cum ar fi cele depurative și diuretice, fiind o plantă care ajută la reducerea excesului de acid uric și de uree. Vulturica este totodată o plantă hipotensoare care contribuie la scăderea tensiunii sanguine.

 În același timp, infuzia de vulturică ajută și la scăderea febrei în cazul gripei și a răcelilor. Pentru aceasta, se prepară o infuzie din 6 grame (o linguriță) din părțile aeriene ale plantei la 250 ml de apă fierbinte și se lasă la infuzat timp de 10 minute. Apoi se strecoară, iar lichidul obținut se consumă de 2 ori pe zi, ca remediu antigripal.

3. Infuzia de limba-mielului

 Această infuzie este foarte bună pentru ameliorarea simptomelor asociate cu răceala și cu afecțiunile respiratorii. Limba-mielului este de asemenea o plantă medicinală care are proprietăți diuretice, fiind foarte recomandată pentru combaterea retenției de lichide.

 Infuzia de limba-mielului în combinație și cu alte plante medicinale precum menta sau anasonul ajută la combaterea senzației de frig din corp, prevenind astfel răcelile și gripa.

 Prepararea acestei infuzii este simplă și rapidă, fiind necesare o lingură de flori de limba-mielului și o cană cu apă plată. Apa se aduce la punctul de fierbere, se adaugă florile de limba-mielului, apoi se mai lasă la fiert la foc mic timp de încă 3 minute. După aceea se ia de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat 3-5 minute. Se strecoară și se consumă caldă, de 2 ori pe zi.

4. Infuzia de lemn-dulce

 Această plantă are proprietăți expectorante, antiinflamatorii, antispasmodice, febrifuge, antibacteriene, carminative și digestive. Pentru prepararea infuziei de lemn-dulce se utilizează mai ales rădăcina acestei plante, care este recomandată în special în cazurile iritare a gâtului și de bronșită. Lemnul-dulce este un foarte bun expectorant natural, iar acțiunea sa antiinflamatorie și antibacteriană este benefică pentru tratarea afecțiunilor căilor respiratorii cum este bronșita sau tusea. Acțiunea sa antivirală transformă această plantă într-un bun aliat pentru evitarea proliferării virusurilor, tocmai de aceea poate stopa consecințele bolilor virale cum este și cazul gripei.

 Se pun la fiert 250 ml de apă, iar când ajunge la punctul de fierbere se adaugă o linguriță de lemn-dulce uscat și se mai lasă la fiert la foc mic încă 10 minute. Apoi se acoperă și se lasă deoparte încă 10-15 minute. Când infuzia se mai răcește se poate adăuga miere după gust și se consumă maxim trei căni pe zi.

5. Infuzia de șofran

 Infuzia de șofran este eficientă pentru ameliorarea simptomelor de apatie sau depresie care pot apărea odată cu sosirea sezonului rece.

 Unele persoane sunt mai sensibile decât altele la schimbările de anotimpuri, iar uneori pot fi afectate de simptomele menționate anterior, cunoscute și sub denumirea de astenie de iarnă. O cercetare recentă realizată în cadrul Universității din Teheran (Iran) a demonstrat faptul că infuzia de șofran este într-adevăr eficientă pentru combaterea depresiei și a anxietății. Această infuzie ajută la reducerea stărilor de indispoziție, de iritabilitate, a stărilor alternative de tristețe și de bucurie, a stadiilor emoționale ciclice și a sentimentelor de melancolie, descurajare, etc.

 Pentru a prepara infuzia de șofran se fierbe o cană mare de apă la care se adaugă o linguriță de pulbere de șofran. Se lasă la infuzat timp de 5-7 minute, apoi se strecoară și se consumă la temperatura camerei, cu adaos de miere după gust. Se pot consuma zilnic câte două căni din această infuzie.

6. Infuzia de ghimbir și scorțișoară

 Aceasta este o băutură caldă cu o aromă ușor picantă, care aduce numeroase beneficii sănătății noastre. De fapt, ghimbirul și scorțișoara sunt două ingrediente care se combină perfect și ajută corpul să se încălzească, reducând senzația de frig. Este vorba despre un ceai cu proprietăți terapeutice recomandat mai ales pentru lunile reci.

 Așa cum se știe, ghimbirul este un aliment încălzitor, care înlătură frigul din corp și previne astfel răcelile și gripa. Ghimbirul, pe lângă compușii săi specifici cum este gingerolul, este bogat și în diferiți nutrienți - cum sunt potasiul, fosforul sau vitamina C  care ajută la întărirea sistemului imunitar.

 La rândul său, scorțișoara este un remediu foarte bun pentru întărirea sistemului imunitar și funcționează ca un antibiotic natural. Mai exact, scorțișoara are rolul de a elimina frigul din corp și de a preveni diverse boli cauzate de virusuri și bacterii. De asemenea, scorțișoara, datorită proprietăților sale antibiotice și anti-inflamatorii combate și ameliorează afecțiunile gâtului cum sunt: faringita, amigdalita, răgușeala, iritarea, etc.

 Pentru prepararea acestei infuzii sunt necesare un baton de scorțișoara și o bucată mică de ghimbir dat pe răzătoare. Într-o crăticioară se toarnă 500 ml de apă și se aduc la punctul de fierbere, apoi se adaugă ghimbirul și scorțișoara și se lasă deoparte la infuzat timp de 10 minute. Se strecoară, iar când infuzia se mai răcește se adaugă puțin suc de lămâie și miere după gust. Se pot consuma câte 2-3 căni de infuzie zilnic, atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea răcelilor și a gripei.

7. Infuzia de ceai negru cu lămâie

 Ceaiul negru este cel mai bogat în teină dintre toate tipurile de ceai și are o aromă specifică intensă. Dintre proprietățile sale terapeutice menționăm stimularea sistemului imunitar, reducerea tensiunii arteriale și a inflamațiilor. Ceaiul negru este de asemenea un ceai foarte utilizat pentru prevenirea problemelor de sănătate precum diabetul și nivelele ridicate de colesterol.

 Pe de altă parte, lămâia aduce o aromă acidă și revigorantă acestui ceai și conține multe substanțe benefice pentru sănătate, dar mai ales vitamina C, care combate răceala și gripa și stimulează digestia. În plus, acest fruct citric are o capacitate ridicată de a neutraliza și de a elimina toxinele din organism.

 Ingredientele necesare pentru a prepara această infuzie pentru două persoane sunt: o lingură de frunze de ceai negru de bună calitate, 2 lămâi și miere naturală de albine după gust. Într-o crăticioară se pun la fiert două căni cu apă, apoi se adaugă ceaiul negru și se lasă la infuzat timp de 5 minute. Apoi se strecoară, se adaugă sucul proaspăt stor de lămâie și miere după gust. Se consumă câte două căni din această infuzie pe zi, însă nu mai târziu de ora 17, deoarece teina poate favoriza insomnia.

8. Infuzia de anason

 Împreună cu binecunoscutele sale proprietăți digestive, anasonul ajută de asemenea la combaterea răcelilor și a altor probleme respiratorii, datorită proprietăților sale expectorante, antitusive și anti-inflamatorii. Consumul a două-trei căni de infuzie de anason zilnic ajută la eliminarea mucusului în exces și la calmarea tusei iritative.

 Infuzia de anason se prepară folosind o linguriță de semințe la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 10 - 15 minute, apoi se strecoară și se consumă caldă. Se recomandă ca infuzia de anason să nu fie consumată în grabă, ci cu înghițituri mici, pentru ca substanțele benefice pe care le conține să acționeze cât mai eficient.

Mai poți citi din Ceaiuri, Răcoritoare, Băuturi

Infuzii perfecte pentru…

6 rețete de infuzii contra gripei și răcelilor  Pentru combaterea răcelilor, nu este aproape n...

Băuturi cu efecte deto…

De ce să alegem băuturile detoxifiante?  Atât de mulți dintre noi muncim din greu în fiecare ...

8 infuzii ideale pentru…

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar  Pe lângă înfruntarea frigului, ...

6 sucuri contra anemiei

Ce este anemia?  În prezent, multe persoane din întreaga lume suferă de anemie și, deși nu es...

Matcha latte: 2 reÈ›ete…

Ce este matcha latte?  Ceaiul Matcha este o varietate japoneză minunată de ceai verde, care în ...

3 shake-uri sățioase …

  3 shake-uri sățioase și sănătoase  Shake-urile din legume și fructe proaspete sunt o com...

Limonadă de ceai verde…

  Pericolul kilogramelor în plus Dat fiind faptul că în ultimii ani s-a dovedit că supragreu...

4 reÈ›ete de ciocolată…

  Ciocolata și calitățile sale incontestabile  Ciocolata este un aliment cu proprietăți min...

Ceai de iarnă delicios…

  Ceaiul de iarnă aduce beneficii sănătății  Acest ceai este un deliciu pentru simțuri, ia...

Băuturi sănătoase fą

  Ce este cafeina?  Cafeina, considerată cel mai utilizat stimulent, se găsește în principal...

Sucul de meriÈ™or detox…

  Sucul de merișor detoxifică organismul  Cu toții avem nevoie din când în când de o detox...

5 shake-uri sănătoase…

  5 shake-uri sănătoase cu spanac  Datorită versatilității sale, putem combina spanacul cu ...

Smoothie din pere È™i s…

  Smoothie din pere și struguri  Acest smoothie tomnatic ne încântă prin prospețimea strugu...

Sucul smoothie verde  

  Sucul smoothie verde, cel mai sănătos suc detox Sucul smoothie verde – o băutură plină d...

Ceaiul verde Matcha, ce…

  Ce este ceaiul verde Matcha?  Ceaiul Matcha este un ceai de calitate superioară care provine...

Smoothie de mure cu ne…

  Smoothie de mure cu nectarine  La fel ca spanacul, stafidele, merele, prunele și strugurii, m...

Piersicată cu iz exoti…

  Piersicată cu iz exotic  Minunatele piersici sunt sărace în calorii (100gr/39 calorii), dar...

Ceaiul Masala Chai, o b…

  Ceaiul Masala Chai este o băutură foarte populară în India  Când vorbim de Masala Chai sa...

Cocktailuri si milkshak…

  ReÅ£ete de cocktailuri ÅŸi milkshakes pentru un aperitiv lejer  Un pahar de cocktail...

Prepară altfel ciocola…

  Prepară altfel ciocolata caldă!  Pe timp de iarnă nimic nu te încălzeÈ™te ...

Sucuri smoothie pentru …

  7 sucuri smoothie pline de sănătate pentru micul dejun  Sucurile smoothie sunt o v...

Ingrediente pentru cele…

  Câteva super ingrediente pentru cele mai sănătoase sucuri smoothie  Sucurile...

Băuturi detox extrem d…

  Băuturi detox extrem de eficiente  Cu siguranță că după perioada sărbătorilor...

Trucuri pentru a pregă…

  10 trucuri pentru a pregăti altfel punciul de Crăciun  Vrei să vii cu un nou sufl...

Reinventează ciocolata…

  3 reÈ›ete pentru a reinventa ciocolata caldă  Ciocolata caldă este un produs indis...

5 motive pentru a consu…

  5 motive excelente de a consuma ceai Rooibos  Ceaiul Rooibos, această băutură roÈ...

Ceaiul Oolong, benefici…

  Ceaiul Oolong, un ceai chinezesc special  Originar, precum restul ceaiurilor autentice, din ...

Sucuri smoothie care te…

  Care sunt sucurile smoothie care te ajută să scapi de celulită?  Pentru a scăpa de piele...

Idei de sucuri smoothie…

  5 idei de sucuri smoothie pentru iarnă  Nu, sucurile smoothie nu sunt rezervate doa...

Cum să prepari un ceai…

  Prepararea ceaiului diferă în funcÈ›ie de tipul de ceai  Există diferite mod...

Prepara un suc smoothie…

  Câteva sfaturi pentru a prepara un suc smoothie perfect Nutritive È™i uÈ™or de bău...

Retete gurmande de cioc…

  4 reÈ›ete gurmande de ciocolată caldă  Cu siguranță că È™i tu eÈ™ti mare fan ci...

Bauturi racoritoare pen…

  Băuturi răcoritoare ÅŸi sănătoase pentru vară  Băuturile dulci sunt o capcană...

Siropuri home—made

  Siropurile home—made un concentrat foarte gurmand  Vara este sezonul ideal de ...

Compoturi verzi si raw

  Compoturi verzi ÅŸi raw  Sucurile smoothie verzi fac parte deja de mult timp din via...

Idei pentru a consuma a…

  Câteva idei pentru a consuma apa altfel  È˜tii că este sănătos să consumi ...

Reinventeaza ceaiul cu …

  12 feluri prin care poÅ£i reinventa ceaiul cu gheaţă  Un ceai bun cu gheaţă poat...

Cafea sau ceai cu gheat…

  Cafea sau ceai cu gheață  Răcoritoare ÅŸi pline de prospeÈ›ime, cafeaua ÅŸi ceaiu...

Detox Water – idei de…

  Detox Water – idei de reÈ›ete  Detox Water- reÈ›ete must have de fructe cu apÄ...

Retete de bauturi frapp…

  Cele mai bune reÈ›ete de băuturi frappé de încercat  Mai gurmande dec&...

Variante delicioase de …

   4 variante delicioase de limonadă  O zi toridă de vară este momentul ideal ...

Idei de cocktailuri

  Campionatul mondial 2014 - idei de cocktailuri de savurat în faÈ›a unui meci  ...

Cocktailuri pentru vara

  Selectie de cocktailuri pentru vara  Cum vara se apropie incet-incet, trebuie sa te ...