Ceaiul Oolong, un ceai chinezesc special
Originar, precum restul ceaiurilor autentice, din planta Camellia Sinensis, ceaiul Oolong este un ceai tradițional chinezesc semi-fermentat. Acesta se încadrează între ceaiul foarte fermentat care este cel negru și ceaiul puțin sau deloc fermentat precum cel verde și cel alb. Nivelele sale de teină sunt inferioare ceaiului negru și superioare ceaiului verde și alb.
Băutura preferată a iubitorilor de ceai din China, acest ceai are o varietate de tipuri, în funcție de cum sunt procesate. Există unele cu frunze mari rulate, în formă de tirbușon, precum și altele cu frunzele presate în formă de bile. Toate aceste varietăți de ceai Oolong se grupează în ceea ce se numesc ceaiuri verzi-albăstrui.
În acest grup există diferite nivele de fermentare și un evantai mare de arome, mirosuri și culori. Cu cât sunt mai procesate cu atât culoarea lor este mai întunecată, aroma lor mai fructată și conțin o mai mare cantitate de teină și mai puțini antioxidanți. Dacă se preferă o aromă mai florală și cu mai mulți antioxidanți va trebui să le alegeți pe cele mai puțin fermentate din acest grup de ceai verde-albastru.
Câteva varietăți ale ceaiului Oolong
- Da Hong Pao: este unul dintre ceaiurile chinezești cele mai faimoase și scumpe.
- Rou Gui: ceai picant și concentrat.
- Bai Ji Guan: ceai din frunze galben-verzui.
- Tie Guan Yin: ceai chinezesc foarte faimos și popular.
- Dan Cong: ceai care înglobează mai multe tipuri care imită gustul și aroma florilor și fructelor precum migdale, struguri și altele.
Ceaiul Oolong și ceaiul roiboos: depurative și prietene cu silueta
Împreună cu ceaiul roșu Pu Erh, ceaiul albastru Oolong, este considerat un mare aliat în pierderea în greutate, fiind considerat un adevărat “dușman al grăsimilor”.
În medicina tradițională chinezească este folosit des pentru controlarea greutății și a obezității, deoarece produce o ameliorare considerabilă a metabolismului grăsimilor. În același timp, acest ceai ajută la dizolvarea trigliceridelor și a colesterolului din sânge.
La fel ca și ceaiul roșu, ceaiul Oolong stimulează metabolismul ficatului și are efecte depurative și dezintoxicante asupra organismului.
Alte beneficii ale ceaiului Oolong
- Calmează pielea: este în mod special recomandat pentru tratarea problemelor pielii, iar efectul său curativ în cazurile de dermatită este demonstrat.
- Detoxifiant: la fel precum majoritatea tipurilor de ceai, în medicina tradițională chinezească este utilizat pentru eliberarea organismului de toxine.
- Prevenirea bolilor coronariene: ceaiul Oolong conține o cantitate semnificativă de antioxidanți, deoarece este vorba de un ceai semi fermentat, deci este mai recomandat în acest sens decât ceaiul negru care este mai oxidat. Aceasta deoarece odată cu procesarea ceaiului se elimină catechinele, care sunt antioxidanții prezenți în toate tipurile de ceai. În general, cu cât sunt mai fragede frunzele de ceai, cu atât mai mulți antioxidanți conține.
- Beneficii pentru dantură: datorită polifenolilor și fluorului pe care îl conține acest ceai albăstrui, se previne căderea dinților și formarea cariilor.
- Previne cancerul: Asemeni ceaiul verde, datorită concentrației ridicate de antioxidanți, ceaiul Oolong previne apariția cancerului și a tumorilor, deoarece întărește în mod semnificativ sistemul imunitar.
Cum se prepară ceaiul Oolong
În cadrul procesului de elaborare a oricărui tip de ceai, este foarte important să alegi apă filtrată sau apă de izvor, o apă cât mai pură. Apa se pune la fiert, iar în cazul ceaiului Oolong trebuie să atingă 90 de grade, aproximativ. Dacă nu dispui de un termometru special pentru a măsura temperatura apei, poți aștepta ca apa să ajungă la punctul de fierbere, apoi stingi focul și mai aștepți treizeci de secunde înainte să o verși peste frunzele de ceai. Se măsoară o linguriță pentru o ceașcă, se lasă la infuzat 3 minute și apoi se poate servi.
Fiecare tip de ceai are un timp de infuzare diferit, iar acest lucru trebuie luat în considerare pentru a prepara un ceai care să te încânte cu gustul și aroma sa caracteristică. În general, pe ambalajul oricărui tip de ceai, se specifică timpul de infuzare și cantitatea necesară pentru o porție.
Încearcă acest tip de ceai special, Oolong și, mai ales dacă ești deja un iubitor al ceaiului verde sau alb, vei fi încântat cu siguranță!