Ceaiul de iarnă aduce beneficii sănătății
Acest ceai este un deliciu pentru simțuri, iar gustul său unic este perfect pentru zilele reci de iarnă. Aroma ceaiului de iasomie, ghimbir și portocale este fructată și florală. Pe lângă faptul că favorizează sănătatea digestivă, această infuzie ne va furniza și energia necesară pentru a avea o stare de bună-dispoziție și optimism.
Totodată, acest ceai de iarnă aduce beneficii sănătății mai ales dacă este consumat în fiecare zi. Să descoperim în acest articol care sunt toate beneficiile sale.
Ceai de iasomie, ghimbir şi portocală: beneficii pentru sănătate
Această infuzie atât de sănătoasă ne oferă o cantitate generoasă de antioxidanți. Bineînțeles, pentru a beneficia de toate proprietățile ceaiului de iasomie, ghimbir și portocală, ingredientele acestuia trebuie să fie proaspete, iar coaja de portocală trebuie să fie de proveniență bio, pentru a nu fi tratată cu substanțe chimice.
Toate componentele acestui ceai pot fi găsite cu ușurință, mai ales pe timpul iernii și este ușor de preparat de către oricine. Iată beneficiile extraordinare pe care ni le oferă consumul acestui ceai special de iarnă:
1. Elimină stresul și durerile
Denumită și “regina florilor”, iasomia este o plantă foarte aromată și conține teină și are proprietăți tonice care, în combinație cu cele ale ghimbirului, combat în mod eficient stresurile și tensiunile de peste zi.
Efectul calmant al ceaiului de iasomie este recomandat pentru eliminarea stresului și a tensiunilor acumulate. Ceaiul de iasomie poate reduce de asemenea durerile de cap și cele musculare. Unele studii au demonstrat că aroma de iasomie poate scădea frecvența cardiacă și produce un efect calmant, care liniștește simțurile. Iasomia are de asemenea proprietăți antispasmodice, fiind utilă contra contracturilor și altor dureri musculare. În aromoterapie, uleiul de iasomie este folosit pentru amplificarea stărilor de optimism și de fericire și pentru combaterea stărilor depresive.
Pe de altă parte, ghimbirul are un efect calmant, fiind totodată un foarte bun analgezic natural. Ceaiul de ghimbir este un bun remediu pentru ameliorarea durerilor și a altor simptome neplăcute asociate cu inflamația. De exemplu, într-un studiu realizat în anul 2010, s-a descoperit că ghimbirul este un analgezic eficient pentru durerea cauzată de exercițiile fizice. De asemenea, ghimbirul este un condiment care conţine melatonină, hormon care este responsabil de pregătirea corpului pentru un somn complet şi reparator.
2. Este un foarte bun digestiv
Datorită catechinelor prezente în iasomie și antioxidanților din coaja de portocală, acest ceai de iarnă este foarte adecvat pentru stimularea digestiei, mai ales dacă este consumat după masa principală a zilei.
Ghimbirul favorizează absorbția alimentelor, stimulează eliberarea acidului gastric și are un efect sedativ. Atunci când consumăm ghimbir, se produce o mai bună absorbție a nutrienților esențiali în organism, datorită stimulării secrețiilor din stomac și a enzimelor pancreatice. De asemenea, dacă avem probleme cu pofta de mâncare, putem mesteca puțin ghimbir înainte de masă pentru a stimula apetitul.
3. Combate răcelile și gripa
Ceaiul de iasomie are proprietăți antivirale și antibacteriene care ajută la prevenirea răcelilor și a gripei. Un remediu naturist foarte bun este gargara cu ceai de iasomie care datorită proprietăților sale antiinflamatorii poate preveni aceste boli. De asemenea, consumul ceaiului de iasomie poate ajuta la o recuperare mai rapidă în cazul în care aceste boli s-au declanșat.
Ghimbirul are proprietăți expectorante și antibiotice care acționează în mod eficient pentru a preveni bolile specifice sezonului rece și anume, gripa și răcelile. Această rădăcină se folosește de secole pe continentul asiatic ca tratament puternic contra gripei, a răcelilor și a tusei.
4. Combate în mod eficient semnele îmbătrânirii
Acest ceai delicios conține antioxidanți puternici care sunt prezenți în coaja de portocală (care este mult mai bogată în nutrienți decât pulpa fructului).
De asemenea, un alt ingredient al acestui ceai, ghimbirul, stimulează circulația sanguină, este antiinflamatoriu și combate oxidarea celulară luptând contra radicalilor liberi. La rândul său, iasomia, stimulează metabolismul şi întărește sistemul nervos central, este bogată în antioxidanți și combate radicali liberi care se formează în corp. Radicalii liberi sunt dăunători pentru organism și pot accelera procesul de îmbătrânire.
Cum se prepară ceaiul de iarnă?
Pentru prepararea ceaiului de iarnă sunt necesare următoarele:
Ingrediente:
- 1 lingură de iasomie – flori sau frunze (15 g)
- 1 linguriță de ghimbir proaspăt (3 g)
- 10 g de coajă de portocală
- 1 lingură de miere (25 g)
- 1 pahar de apă (200 ml)
Preparare:
- Puneți apa la fiert, iar când aceasta ajunge la punctul de fierbere, luați-o de pe foc și adăugați toate ingredientele: iasomia, coaja de portocală, ghimbirul (tăiat bucățele mici sau dat pe răzătoare).
- Lăsați plantele să se infuzeze timp de 15 - 20 minute, acoperite cu capac.
- După ce ceaiul se mai răcește, adăugați mierea (niciodată în apa fierbinte pentru că își pierde proprietățile benefice).
Când se consumă acest ceai?
- Cel mai recomandat este să consumați acest ceai o dată pe zi, de preferință după masa principală.
- Acest ceai de iarnă este foarte bun pentru o digestie optimă și totodată vă va oferi energia necesară pentru a vă petrece ziua cu bună-dispoziție și optimism.
Contraindicaţii
Acest ceai nu trebuie să fie consumat în exces, deoarece iasomia conține teină, adică este un stimulent natural care nu este recomandat de exemplu în cazurile de hipertensiune. Ceaiul de iasomie mai este contraindicat persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric sau ulcer duodenal.
De asemenea, femeile însărcinate, mai ales în primele 6 luni de sarcină, este bine să evite administrarea internă a formulelor care conţin iasomie (inclusiv acest ceai de iarnă). Persoanelor care sunt sensibile la compușii anumitor flori, li se recomandă să evite consumul ceaiului de iasomie.
Ghimbirul poate ocaziona probleme dacă este consumat în exces și dacă avem tensiune ridicată. Dacă apare vreo reacție nedorită datorită consumului de ghimbir, se recomandă să nu se mai consume cel puțin 4 zile și să se consulte întotdeauna un specialist dacă apar simptome neplăcute.
Dacă luați medicamente pentru inimă sau anticoagulante, nu este recomandat să consumați acest tip de ceai.