Â
Ce este ceaiul verde Matcha?
 Ceaiul Matcha este un ceai de calitate superioară care provine, la fel ca și celelalte tipuri de ceai, din planta Camellia sinensis. Diferența cea mai evidentă dintre ceaiul Matcha și celelalte sortimente de ceai este aceea că Matcha se găsește sub formă de pulbere și nu ca frunze uscate. Ceaiul Matcha se distinge de asemenea și prin modul său de procesare, de preparare și aspect final, acesta fiind preparat manual.
Ceaiul Matcha este ceaiul verde cel mai bogat în nutrienți și se găsește sub formă de pulbere nefermentată. Cel mai bun ceai Matcha provine din Japonia și are aproximativ de 17 ori mai mulți antioxidanți decât murea albastră și de șapte ori mai mulți decât ciocolata neagră.
Â
Originea și caracteristicile ceaiului verde Matcha
 Ceaiul verde Matcha, la modul tradițional își are originea în China, iar apoi a ajuns în Japonia, unde este foarte popular și în prezent. Acest tip de ceai, Matcha este deosebit de important în această țară, deoarece el este utilizat în cadrul faimoasei ceremonii a ceaiului.
 Referitor la rezultatul final al acestui ceai sub formă de pulbere, trebuie știut că există un procedeu minuțios și special pentru preparea acestuia. Cultivatorii japonezi usucă mai întâi plantele, apoi le transforma într-un praf verde cu o nuanță intensă, prin frecarea acestora între două pietre. Din cauza procedeului laborios de producere, acest ceai este mult mai scump decât alte sortimente de ceai verde.
Â
Proprietățile ceaiului verde Matcha
 Ceaiul Matcha este o sursă extraordinară de minerale, vitamine, aminoacizi și antioxidanți. Oamenii de știință au confirmat că un pahar de ceai Matcha este echivalentul a 10 pahare de ceai verde obișnuit ca valoare nutrițională și conținut de antioxidanți. Se pare că ceaiul Matcha este considerat cel mai sănătos ceai din lume, fiind de neegalat datorită concentrației următoarelor substanţe pe care le conține: L-teanină, nivelul ridicat de clorofilă, este foarte bogat în fibre vegetale și în caroten, excelează în conținutul de vitamina A, B,C şi E, seleniu, crom, zinc și magneziu. Toate acestea au o mulțime de efecte excepționale asupra organismului. Tocmai de aceea ceaiul Matcha:
 - previne apariția cancerului și a bolilor cardiovasculare;
 - stimulează metabolismul;
 - reglează nivelele de glucoză din sânge;
 - previne apariția cariilor dentare;
 - detoxifică organismul și ajută la eliminarea excesului de greutate corporală;
 - este un remediu eficient contra virușilor și bacteriilor;
 - scade nivelul colesterolului rău LDL;
 - asigură un ten sănătos și luminos;
 - este un foarte bun energizant natural.
Â
Cum se prepară ceaiul Matcha și care sunt ustensilele necesare?
 Pentru a prepara în mod corect ceaiul Matcha este nevoie de următoarele ustensile:
 - Bolul special pentru Matcha numit chawan;
 - Lingurița din bambus pentru Matcha numită chashaku;
 - Telul din bambus pentru Matcha numit chasen;
 - Șervetul din material numit Chakin (pentru servirea finală).
 Pentru a obține o cană delicioasă și sănătoasă de ceai verde Matcha, procedura este următoarea:
 - Încălzește apa (preferabil cât mai pură). Ideal este ca temperatura să nu depășească 80ºC/176ºF, pentru o mai bună calitate a băuturii finale.
 - În bolul chawan se adaugă ceaiul pulbere Matcha cu lingurița specială chashaku. Dacă nu ai ustensilele speciale, poți folosi o lingură obișnuită și un un bol sau un recipient similar.
 - Când apa atinge temperatura indicată se varsă peste ceai.
 - În continuare, agită pulberea Matcha cu telul din bambus chasen,  până obții o consistență cremoasă și cu o spumă fină. Mișcările încep lent, iar apoi devin tot mai rapide. Pentru a termina procedeul, ridică încet telul de bambus și scoate-l cu grijă din bol.
Cantitatea de ceai depinde dacă preferi tipul usucha sau koicha, adică dacă dorești să obții un ceai mai dens și mai concentrat sau unul mai ușor. Cantitatea obișnuită care se folosește este de aproximativ o linguriță chashaku pentru 100 ml de apă.
Â
Ce este ceaiul usucha și koicha?
 Sunt două moduri în care se poate prepara ceaiul verde Matcha, cu toate că unica diferență constă în cantitatea de pulbere de ceai pe care o folosești.
   Ceaiul koicha
Este un ceai verde Matcha foarte dens și concentrat. Este modul în care îl servesc japonezii în prima parte a ceremoniei ceaiului, versiunea mai lungă, deși bineînțeles că se pot realiza și ceremonii mai scurte. Pentru acest tip de ceai concentrat se pot folosi până la șase lingurițe chashaku pentru un bol de apă.
   Ceaiul usucha
Ceaiul usucha este un ceai verde Matcha ușor. Este cel pe care îl servesc japonezii în partea finală a ceremoniei ceaiului. De obicei este servit după dulciurile tradiționale. Pentru prepararea sa se folosește ½ de linguriță de ceai Matcha pentru un bol de apă.
Â
Utilizările ceaiului verde Matcha în bucătărie
 Acest tip de ceai este ideal pentru a fi utilizat în diverse rețete culinare. Există multe preparate atât dulci, cât și sărate realizate cu adaos de ceai Matcha precum: înghețată, dulciuri, budinci, smoothi-uri, iar dintre toate se remarcă yokan, un preparat dulce vegan foarte popular în Japonia. Iată rețeta pentru acest desert tradițional japonez:
 Matcha Mizu Yokan
 Dulciurile japoneze tradiționale sunt destul de sănătoase deoarece multe dintre ingredientele folosite la prepararea acestora sunt naturale, iar ingredientul principal este fasolea roșie (adzuki), iar pasta obținută din aceasta este numită "anko". Yokan este un desert japonez din gelatină densă și este făcut din anko, agar-agar și zahăr. Matcha Mizu Yokan este un alt tip de Yokan care este făcut cu pastă de fasole albă, agar-agar, zahăr și ceai verde Matcha. Este un dulce ideal pentru a fi servit alături de un ceai verde japonez cald.
Ingrediente și preparare pentru Yokan Matcha
 - 300 grame de anko (pastă de adzuki)
 - 5 grame de agar agar
 - 5 grame de ceai verde Matcha
 - 260 ml de apă
 Preparare:
 1. Într-un bol, amestecă puțină apă cu ceaiul verde Matcha. Amestecă bine iar apoi adaugă anko sau pasta de fasole adzuki. Amestecă din nou, apoi lasă deoparte.
 2. Înmoaie agar-agar în apă timp de aproximativ 15 minute. Apoi pune-l într-o oală la foc mic și continuă să amesteci până când se dizolvă complet. Adaugă zahărul sau și continuă să amesteci până când se dizolvă și acesta.
 3. Apoi adaugă pasta anko amestecată cu pulberea Matcha pe care le-ai preparat mai devreme și lasă să fiarbă totul împreună la foc mic.
 4. Pasul următor este să răstorni compoziția astfel obținută într-o formă sau un recipient rectangular și lasă la răcit.
 5. Lasă apoi recipientul în frigider pentru câteva ore.
 6. Pentru servire, scoate preparatul din formă și taie-l în bucăți pătrate sau dreptunghiulare.
Â
Recomandări pentru prepararea și păstrarea ceaiului verde Matcha:
1. Înainte de a vărsa pulberea de Matcha în bolul chawan, uneori se utilizează o sită fină pentru a-l strecura, mai ales pentru a se evita bulgărașii care se pot forma în ceaiul Matcha.
2. După ce ați deschis ambalajul original în care ați cumpărat ceaiul verde Matcha, se recomandă să-l păstrați în frigider.