Â
Ceaiul Masala Chai este o băutură foarte populară în India
 Când vorbim de Masala Chai sau de acest sortiment special de ceai indian, ne referim la o băutură foarte populară în India, care în plus față de binecunoscutul ceai negru, conține și câteva condimente, iar împreună cu acestea se obține un amestec delicios și care aduce multe beneficii sănătății.
 Ingredientele care se utilizează pentru a obține ceaiul de tip Masala Chai, originar din India, sunt ceaiul negru, ghimbirul, piperul negru, anasonul stelat, cardamomul, cuișoarele și scorțișoara. Ceaiul care rezultă din acest amestec particular are un gust special și foarte plăcut.
Â
Aroma de ceai indian
 Masala Chai, acest ceai indian deosebit poate fi descris ca având o aromă parfumată, însă distinctă, ușor cremoasă. Condimentele sunt percepute discret însă foarte prezente, scorțișoara, anasonul și cuișoarele formând o combinație extraordinară împreună cu ceaiul negru, fără a se simți predominanța vreunuia dintre ingrediente.
 În aparență ceaiul Masala Chai este similar cafelei cu lapte sau cu frișcă, având însă o culoare mai deschisă. Cu toate că este originar din India, există diferite rețete și se poate găsi în variante comerciale gata preparat pentru a fi consumat.
Â
Beneficiile ceaiului Masala Chai
 Ceaiul Masala conține o varietate de ingrediente care sunt binefăcătoare pentru sănătate atât în mod individual, cât și împreună, conferindu-i acestui ceai multiple proprietăți benefice.
 Datorită naturii ceaiului și a condimentelor care se folosesc la prepararea acestuia, rezultă o băutură relaxantă a cărui aromă ne poate ajuta să ne calmăm, tocmai de aceea, dacă aveți posibilitatea să vă bucurați de acest ceai, asigurați-vă că îi percepeți aroma.
 Datorită ghimbirului care se folosește pentru prepararea sa, ceaiul Masala Chai are proprietăți antiinflamatoare naturale, deoarece acest ingrediente blochează prostaglandinele, care sunt niște substanțe care participă la procesul inflamatoriu. Pe lângă ghimbir, Masala Chai conține de asemenea cuișoare, un ingredient care aduce în organism eugenolul, care este o substanță care contribuie la relaxarea mușchilor și la reducerea inflamației.
 Ceaiul Masala este de asemenea bogat în taninuri sănătoase care au o funcție antioxidantă și care fac din acest ceai o băutură revitalizantă. Cafeina sau teina, este altă substanță care se găsește în ceaiul Masala și care este cunoscută datorită acțiunii sale stimulante, totuși, conținutul de cafeină din ceaiul Masala este mai mic decât cel dintr-o cană de cafea, însă similar celui dintr-o cană de ceai. În plus, restul ingredientelor sale împreună cu cafeina, ajută la combaterea oboselii, iar acest ceai a fost folosit inclusiv de către sportivi olimpici pentru un mai bun randament și pentru reducerea timpului de recuperare după un efort fizic susținut.
 Un alt beneficiu al ceaiului Masala este acela că ajută la fortifierea sistemului imunitar, prevenind infecțiile comune precum răcelile, virozele sau gripele.
 Ceaiul indian este recomandat în special la debutul sau în timpul unei răceli, deoarece acțiunea sinergică a tuturor condimentelor conținute de acesta pot ajuta la combaterea tusei persistente și în general a inflamației declanșate de răceală. În plus, ceaiul Masala favorizează și o digestie mai bună, datorită faptului că ghimbirul și anasonul sunt două ingrediente digestive, echilibrând proprietățile ceaiului.
 Mai trebuie să menționăm că consumând acest tip de ceai indian poate fi de asemenea benefic pentru sănătatea inimii, datorită antioxidanților și ingredientelor sale specifice, care ajută la diminuarea nivelelor de colesterol rău și creșterea nivelelor de colesterol bun.
 Dacă doriți să pierdeți din greutatea corporală, trebuie să aveți în vedere faptul că ceaiul Masala vă poate fi un bun aliat în această privință, deoarece contribuind la o mai bună digestie poate favoriza implicit pierderea în greutate, iar pe de altă parte are efecte termogenice, adică accelerează în mod natural metabolismul, fiind un ajutor util în cadrul unei diete de slăbire.
 Nu mai puțin important este faptul că ceaiul Masala poate preveni de asemenea apariția bolilor precum Alzheimer și diabetul, aceasta se datorează faptului că acest ceai conține scorțișoară, un condiment care s-a demonstrat deja că este binefăcător în aceste cazuri, totuși, este recomandabil să consultați un medic specialist dacă deja suferiți de aceste boli.
Â
Rețeta de preparare a ceaiului Masala Chai
 Puteți prepara propriul ceai masala acasă dacă aveți pregătite următoarele ingrediente:
 - ¾ de cană de apă
 - ½ cană de lapte
 - 1 linguriță de ceai negru
 - 1 sămânță de cardamom
 - 1 cuișor
 - 3 boabe de piper negru
 - 1 bucățică dintr-un baton de scorțișoară
 - ½ linguriță de rădăcină rasă de ghimbir
 - zahăr sau îndulcitor după gust
Preparare ceai Masala Chai:
 1. Măcinați bine piperul, cardamomul și cuișorul până oțineți o pulbere, aceasta nu trebuie să fie neapărat foarte fină.
 2. Puneți apa la fiert împreună cu laptele, iar apoi adăugați condimentele măcinate împreună cu batonul de scorțișoară și lăsați-le să fiarbă timp de 5 minute.
 3. Reduceți focul, iar apoi adăugați ceaiul negru și ghimbirul și lăsați să fiarbă timp de 5 minute, strecurați și serviți. Adăugați îndulcitor după gust.