Vitamine, minerale și suplimente pentru sistemul imunitar

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar

 In lupta împotriva unei infecții sau combaterea răcelii, adăugarea vitaminelor care stimulează imunitatea la rutina dumneavoastră zilnică poate fi incredibil de benefică. De fapt, s-a demonstrat că anumite vitamine, minerale și suplimente ajustează funcția imună, îmbunătățesc producția de anticorpi și ameliorează inflamația pentru a vă face să vă simțiți mai bine.

 S-a dovedit că vitaminele ajută la creșterea capacității corpului de a lupta împotriva infecțiilor. Iată câteva dintre cele mai importante vitamine care stimulează imunitatea:

1. Vitamina C

 Vitamina C joacă un rol central în funcția imunitară și este adesea utilizată pentru a ajuta la apărarea organismului împotriva infecțiilor. Destul de impresionant, un studiu din 2006 din revista Annals of Nutrition & Metabolism a constatat chiar că a consuma suficientă vitamina C în dietă ar putea ajuta la scăderea simptomelor și la scurtarea duratei infecțiilor respiratorii.
 Recomandări de administrare: 75-90 miligrame pentru femei și bărbați, respectiv.

2. Vitamina D3

 Vitamina D este un micronutrient important implicat în multe aspecte ale sănătății și este, de asemenea, una dintre vitaminele de susținere a sistemului imunitar. Nu numai că vitamina D3 este integrantă în funcția celulelor imune din organism, dar o deficiență a acestui micronutrient important poate crește riscul de infecție.

 Asigurați-vă că optați pentru vitamina D3 față de alte forme, deoarece este cea mai eficientă pentru îmbunătățirea stării vitaminei D din organism.

 Recomandări de administrare: 400–800 IU

3. Vitamina A

 Această vitamină liposolubilă este vitală pentru menținerea unei vederi sănătoase, susținerea sănătății pielii și promovarea unei creșteri și dezvoltări adecvate. Mai mult, vitamina A este, de asemenea, crucială pentru dezvoltarea anumitor celule imune necesare pentru combaterea inflamației și infecțiilor, fiind considerată unul dintre cele mai bune suplimente pentru stimularea sistemului imunitar.

 Recomandări de administrare: 700–900 RAE pentru femei și bărbați, respectiv.

4. Vitamina E

 Vitamina E se folosește atât ca vitamină liposolubilă, cât și ca antioxidant puternic, ajutând la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea deteriorării oxidative a celulelor. Fiind una dintre vitaminele de top care stimulează imunitatea, studiile arată că suplimentarea cu vitamina E ar putea spori funcția imunitară, crește producția de celule albe din sânge și crește rezistența împotriva infecțiilor.

 Recomandări de administrare: 15 milligrame

5. Vitamina B6

 Cercetări promițătoare sugerează că vitamina B6 ar putea ajuta la creșterea funcției imune pentru a lupta împotriva invadatorilor străini din corp. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică, administrarea vitaminei B6 pacienților cu afecțiuni critice a reușit să-și îmbunătățească semnificativ răspunsul imun pe o perioadă de două săptămâni. Între timp, alte studii au arătat că o deficiență a acestei vitamine cheie poate reduce producția de anticorpi importanți implicați în imunitate.

 Recomandări de administrare: 1.2–1.7 milligrame

 

          Minerale care întăresc sistemul imunitar

 Au fost studiate mai multe minerale pentru impactul lor asupra funcției imune și abilitățile lor de a întări sistemul natural de apărare al corpului. Iată câteva dintre cele mai bune minerale pentru sănătatea sistemului imunitar:

1. Zincul

 Adesea considerat unul dintre cele mai eficiente suplimente de stimulare a imunității, zincul este crucial pentru menținerea sănătății generale. Cercetările arată că zincul ajută la reglarea răspunsului imun și este necesar pentru supraviețuirea, proliferarea și maturarea celulelor imune. Studiile clinice au constatat, de asemenea, că a lua suficient zinc în dieta zilnică poate reduce incidența și poate îmbunătăți rezultatul unor afecțiuni grave, cum ar fi pneumonia și malaria.

 Recomandări de administrare: 8–11 milligrame pentru femei și bărbați, respectiv.

2. Fierul

 Deși este cel mai bine cunoscut pentru rolul său în producția de celule roșii din sânge și transportul de oxigen, fierul este, de asemenea, considerat unul dintre cele mai bune suplimente de stimulare a imunității.

 Studiile arată că anemia cu deficit de fier poate afecta răspunsul imun al organismului, care ar putea crește riscul de boli și infecții. Femeile, sugarii, copiii și cei care urmează o dietă vegană sau vegetariană pot prezenta un risc crescut de deficit de fier.

 Recomandări de administrare: 8–18 milligrame pentru femei și bărbați, respectiv.

3. Seleniul

 Seleniul este un micronutrient puternic care acționează ca un antioxidant pentru a neutraliza radicalii liberi dăunători și a reduce daunele celulare. Pe lângă întărirea imunității, studiile arată că seleniul poate fi implicat și în reglarea răspunsurilor imune excesive pentru a preveni inflamația pe scară largă.

 O revizuire publicată în revista de specialitate Lancet a remarcat, de asemenea, că aportul scăzut de seleniu poate fi asociat cu mai multe efecte adverse asupra sănătății, inclusiv funcția imunitară slabă, declinul cognitiv și un risc crescut de mortalitate.

 Recomandări de administrare: 400 micrograme

 

     Alte suplimente alimentare care întăresc sistemul imunitar

 În plus, vitaminele și mineralele care stimulează imunitatea enumerate mai sus, alte câteva suplimente pot fi, de asemenea, benefice pentru funcția imuniatră. Iată câteva dintre cele mai bune suplimente imunitare care trebuie luate în considerare pentru a fi adăugate la rutina dumneavoastră zilnică:

1. Siropul de soc

 Derivat din boabele arborelui Sambucus, siropul de soc este adesea considerat unul dintre cele mai bune suplimente naturale de stimulare a imunității. Bogat în polifenoli care promovează sănătatea, siropul de soc este frecvent utilizat ca remediu natural pentru tratarea simptomelor gripei și accelerarea recuperării organismului.

 Potrivit unui studiu din Israel, administrarea de sirop de soc de patru ori pe zi timp de cinci zile a scurtat semnificativ durata gripei în comparație cu un remediu placebo. O altă analiză din 2019 a concluzionat că socul ar putea ajuta, de asemenea, la tratarea simptomelor căilor respiratorii superioare.

 Recomandări de administrare: câte o lingură de 3-4 ori pe zi

2. Probioticele

 Probioticele sunt o formă de bacterii benefice găsite în tractul digestiv. Suplimentele probiotice au fost legate de o lungă listă de beneficii pentru sănătate, inclusiv digestie îmbunătățită, scăderea nivelului de colesterol și, în special, îmbunătățirea funcției imune.
De fapt, studiile arată că probioticele reglează funcția anumitor celule imune și pot fi chiar benefice pentru afecțiunile imune, de la infecții virale la alergii și eczeme.

 Recomandări de administrare: 10–100 billion CFU

3. Turmericul

 Pe lângă faptul că este adăugat în curry, supe și sosuri cu o nuanță vibrantă, turmericul a fost, de asemenea, studiat pe larg pentru proprietățile sale medicinale puternice.
 În special, curcumina, compusul activ care se găsește în turmeric, s-a dovedit că reduce inflamația, îmbunătățește răspunsurile anticorpilor și modulează funcția imunitară, care poate oferi protecție împotriva afecțiunilor precum boli de inimă, alergii, artrită și diabet.

 Recomandări de administrare: 500–2000 milligrame de extract de turmeric

4. Busuiocul sfânt sau Tulsi

 De asemenea, cunoscut sub numele de Tulsi sau Ocimum tenuiflorum, busuiocul sfânt este utilizat în mod obișnuit ca un remediu adaptogen pentru a ajuta la îmbunătățirea modului în care corpul uman reacționează și se adaptează la stres. Această plantă impresionantă are, de asemenea, efecte antiinflamatorii, antimicrobiene și imunomodulatoare și poate fi terapeutică pentru infecțiile virale, funcția cognitivă și anumite tulburări metabolice.

 Recomandări de administrare: 300–2000 milligrame

5. Uleiul esențial de oregano

 Datorită proprietăților sale puternice de vindecare, uleiul esențial de oregano este adesea considerat unul dintre cele mai bune suplimente vegane de stimulare a imunității de pe piață, mai ales atunci când este vorba de combaterea infecțiilor. De exemplu, un studiu realizat de Universitatea din Arizona (Statele Unite) a măsurat eficacitatea antivirală a uleiului de oregano și a componentei sale active principale, carvacrolul, împotriva norovirusului murin (MNV) și a constatat că poate ajuta la controlul norovirusului uman. Un alt studiu in vitro a demonstrat că uleiul esențial de oregano a fost, de asemenea, eficient în inactivarea anumitor tulpini de bacterii patogene.

 Recomandări de administrare: diluați o picătură în 100 de ml de lichid

Eventuale riscuri și efecte secundare

 În timp ce suplimentarea poate fi un instrument util pentru a vă crește aportul de anumite vitamine, minerale sau compuși care promovează sănătatea, rețineți că suplimentele alimentare nu trebuie utilizate în locul unei diete nutritive și variate. Nu numai că alimentele dense în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele, pot furniza multe dintre vitaminele și mineralele enumerate mai sus, dar pot furniza și alți nutrienți esențiali pentru a sprijini sănătatea sistemului imunitar, inclusiv fibre, grăsimi sănătoase pentru inimă și antioxidanți.

 Dacă aveți anumite afecțiuni de sănătate sau luați medicamente, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga oricare dintre aceste vitamine care stimulează imunitatea la rutina zilnică. În plus față de găsirea suplimentelor potrivite pentru dumneavoastră, acesta vă poate ajuta să determinați doza potrivită pentru a se adapta nevoilor specifice.

Concluzii finale

 - S-a demonstrat că mai multe suplimente alimentare ajută la susținerea sănătății imune.

 - Unele dintre cele mai importante vitamine care stimulează imunitatea includ vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina D3 și vitamina E.

 - De asemenea, zincul, fierul și seleniul pot contribui la îmbunătățirea funcției imunitare, la protejarea împotriva deteriorării celulelor și la combaterea infecțiilor.

 - Alte suplimente care stimulează imunitatea includ siropul de soc, probioticele, turmericul, busuiocul sfânt și uleiul esențial de oregano.

 - Pentru cele mai bune rezultate, asigurați-vă că asociați aceste suplimente cu o dietă hrănitoare și un stil de viață sănătos.

 - În plus, dacă aveți afecțiuni de sănătate subiacente sau luați alte medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice suplimente alimentare.

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...