Cele mai bune alimente pentru diabetici

 

10 alimente bune pentru diabetici

Cele mai bune alimente pentru diabetici Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele mai bune 10 alimente pentru controlul diabetului. Fiecare dintre alimentele din această listă are un indice glicemic scăzut, vitamine și minerale esențiale care ajută la controlul glucozei din sânge. Iată care sunt cele mai bune 10 alimente pentru diabetici:

 

1. Fructele de pădure

 Fructele de pădure sunt considerate fructe de vară deoarece sunt disponibile în timpul lunilor călduroase. Varietățile cele mai comune sunt: coacăzele, căpșunii, zmeura, murea. Fructele de pădure au un conținut foarte bogat de antioxidanți, vitamina C, potasiu și fibre.

 O porție de aproximativ 250 g de zmeură sau de căpșuni are un conținut ridicat de antioxidanți care întăresc sistemul imunitar și previn posibilele afecțiuni oculare la care sunt expuși diabeticii. Căpșunii sunt fructe bine tolerate și de persoanele diabetice și sunt recomandate să fie consumate cu regularitate de către acestea.

 Consumând o cană de zmeură proaspătă, organismul va primi o varietate de nutrienți precum: proteine, fibre solubile, hidrați de carbon, vitaminele A, C și B9 (acid folic) și minerale precum potasiu, calciu, magneziu, etc. și care recomandă zmeura ca o sursă extrem de bogată de antioxidanți naturali, care în prezent sunt considerați cheia către o sănătate optimă.

 De asemenea, coacăzele roșii sunt niște fructe foarte bogate în antioxidanți. În plus, coacăzele roșii ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, diferite tipuri de cancer și sunt utile pentru îmbunătățirea circulației și combaterea colesterolului.

 Așa cum se știe, vitamina C este un antioxidant care blochează daunele cauzate în corp radicalii liberi. Radicalii liberi sunt responsabili de procesul de îmbătrânire și de apariție a bolilor precum cancerul, cardiopatia și artrita. Consumul de fructe de pădure oferă protecție corpului contra acestor boli, iar în același timp ajută la reducerea daunelor cauzate de substanțele chimice și contaminante care se găsesc în mediul ambiant, precum fumul de țigară.

 

2. Citricele

 Printre fructele citrice cele mai recomandate în caz de diabet se evidențiază: portocalele, grapefruitul, lămâile și limesurile (sau lămâile verzi). Aceste fructe sunt foarte bogate în fibre solubile și vitamina C, care este foarte bună pentru controlul diabetului. Fibrele solubile ajută la reglarea nivelelor de glucoză din sânge și a tensiunii sanguine. Fibrele oferă senzația de sațietate; o portocală medie conține aproximativ 62 de calorii și 3.1 grame de fibre.

 Vitamina C este necesară pentru creșterea și repararea țesuturilor din corp. De asemenea, vitamina C ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor și la formarea țesutului cicatricial. Această vitamină antioxidantă ajută și la repararea cartilajelor, tendoanelor, ligamentelor, vaselor sanguine, oaselor și dinților.

 Vitamina C este hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în apă. Corpul nu o depozitează, o folosește, iar cantitățile în exces le elimină prin urină. Tocmai de aceea, corpul are nevoie de o furnizare continuă de vitamina C zilnic. Suplimentele vitaminice ajută, însă cea mai bună modalitate de a obține vitamina C este cu ajutorul fructelor pentru a beneficia astfel și de aportul de fibre.

 

3. Legumele cu frunze verzi

 Spanacul, varza, varza creață, varza de Bruxelles, guliile, brocoli au un conținut scăzut de calorii și carbohidrați. De asemenea, spanacul este foarte nutritiv. Printre vitaminele conținute de legumele cu frunze verzi se numără vitamina A, B2, B6, C, E și K. Vitamina A este importantă pentru persoanele care suferă de diabet deoarece este bună pentru sănătatea vizuală, pentru piele și totodată combate infecțiile. Spanacul este o bună sursă de minerale: fier, calciu, sodiu, fosfor, magneziu și potasiu. Fierul ajută la întărirea sângelui, iar calciul este esențial pentru sănătatea oaselor.

 

4. Lactatele slabe în grăsimi

 Se cunoaște faptul că produsele lactate ajută la construirea oaselor și dinților, fiind o sursă foarte bună de calciu. Multe dintre produsele lactate conțin vitamina D care ajută la absorbția acestui mineral.

 Conform celor mai recente cercetări științifice, consumul de vitamina D a crescut funcția celulelor care produc insulină în cazul pacienților pre-diabetici și a ajutat la îmbunătățirea nivelelor de hemoglobină A1C. Rezultatele medicilor au arătat că vitamina D îmbunătățește funcțiile celulelor beta, producătoare de insulină și responsabile de metabolizarea zaharurilor, cu un procent cuprins între 15 și 30%.

 

5.  Roșiile

 Roșiile sunt o sursă excelentă de vitaminele C și A. Ambele vitamine sunt bune pentru piele, iar pentru persoanele diabetice este foarte important să le includă în dieta zilnică deoarece vindecă mai rapid rănile și ajută la formarea țesutului cicatricial.

 Pe de altă parte, vitamina A este importantă pentru menținerea unei bune sănătăți vizuale. Vitamina A ajută la îmbunătățirea vederii și previne apariția tulburărilor oculare precum degenerarea maculară senilă, glaucomul și cataracta.

 

6. Nucile

 S-a dovedit științific în numeroase rânduri că includerea nucilor în dieta zilnică ajută la controlul nivelului de glucoză și de lipide din sânge. Conform cercetărilor, consumul câtorva nuci pe zi ca substitut pentru carbohidrați ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge fără a afecta greutatea corporală.

 

7.  Cartofii dulci

 Cartofii dulci sunt bogați în hidrați de carbon, însă sunt un aliment cu o valoarea energetică ridicată, având avantajul unui indice glicemic mai mic decât cel al cartofilor obișnuiți. Cartofii dulci mai conțin fibre, potasiu, iar la fel precum orice legumă de culoare galbenă sau portocalie, sunt foarte bogați în vitamina A.

 

8. Fasolea

 Nu contează varietatea pe care o preferi – fasolea albă, roșie, neagră sau mung – fasolea este bogată în fibre, proteine, magneziu și potasiu. O jumătate de cană de fasole conține o cantitate de proteine echivalentă cu o bucată de carne, fără a avea însă grăsimile saturate pe care le are carnea.

 Consumă cel puțin de două ori pe săptămână fasolea ca substitut pentru carne pentru a avea o dietă bogată în proteine și în fibre. Fasolea mai este bogată în proteine, fibre, magneziu și potasiu, care sunt foarte bune pentru cei care suferă de diabet.

 

9. Cerealele integrale

 Germenii de grâu integral sunt o sursă excelentă de magneziu, crom, acizi grași omega 3 și acid folic.

 Mai multe studii științifice au confirmat deja că consumul cerealelor integrale în loc de orezul alb poate reduce riscul de diabet cu aproximativ 36%. Cerealele integrale sunt bogate în magneziu, crom, acizi grași omega 3 și acid folic și reduc astfel riscul de a suferi de diabet.

 

10. Grăsimile sănătoase și de calitate (inclusiv grăsimile saturate și monosaturate)

 Persoanele care au rezistență la insulină, vor avea beneficii consumând între 50 și 85% din caloriile zilnice sub formă de grăsimi sănătoase. Surse excelente de grăsimi sănătoase includ nuca și uleiul de cocos, fructul de avocado, untul și gheea (untul clarifiat), fructele uscate. Nu uitați, grăsimile au un conținut ridicat de calorii, chiar dacă consumați o porție mică. Consumați preponderent vegetale decât alimente bogate în grăsimi.n sânge.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...