Beneficiile orezului integral
Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, însă în majoritatea cazurilor se consumă varietatea de orez alb, în timp ce consumul orezului de tip basmati, sălbatic, roșu, negru sau integral este minoritar.
În cadrul acestui articol vom prezenta beneficiile de a consuma orez integral, care, spre deosebire de orezul alb, conține fibre și mai multe minerale și vitamine. Vom arăta de asemenea cum se consumă orezul integral pentru a ne purifica organismul și pentru a preveni diverse boli, precum și unele recomandări pentru a-l găti într-un mod delicios și original.
Orez alb sau orez integral?
- Orezul alb poate cauza constipație, în timp ce orezul integral, fiind bogat în fibre, contribuie la îmbunătățirea funcției intestinale. Pe de altă parte, se recomandă orezul alb în caz de diaree sau de gastroenterită.
- Orezul integral conține minerale și vitamine importante, în timp ce orezul alb conține mult mai puține.
- Fibrele contribuie ca orezul integral să fie asimilat mai lent decât cel alb, iar astfel se vor menține echilibrate nivelele de glucoză.
- Fibrele din orezul integral ajută la prevenirea nivelelor ridicate de colesterol, trigliceride sau a cancerului de colon.
- În general, alimentele bogate în fibre, cum este și cazul orezului integral, sunt mai sățioase decât alimentele rafinate și în plus, se digeră mai lent, de aceea sunt ideale dacă dorim să pierdem un exces de greutate corporală.
- Orezul integral conține mai multe proteine decât orezul alb.
În unele cazuri de diverticuloză, nici orezul alb și nici cel integral nu se digeră corect și pot cauza tulburări abdominale.
Cum se gătește orezul integral?
Orezul integral trebuie să fie gătit mai mult timp decât orezul alb și cu o cantitate mai mare de apă. Se recomandă ca orezul să fie spălat și chiar poate fi pus la înmuiat câteva ore înainte de a fi gătit.
Proporția este de o cană de orez integral și 3 căni de apă, iar timpul de gătire este între 30 și 60 de minute conform recipientului pe care îl folosim, a tipului de orez, etc.
Se pune la fiert orezul integral în apa rece, iar sarea va fi adăugată la final, deoarece sarea va ajuta ca orezul să se termine de gătit.
Cură depurativă cu orez integral
O dată sau de două ori pe an putem realiza o cura depurativă pe bază de orez integral. Vom alege un orez integral preferabil din culturi ecologice, iar timp de trei zile consecutive vom mânca exclusiv orez integral gătit cu legume după preferințe (morcovi, țelină, praz, varză, dovlecei), cu ulei extravirgin de măsline și puțină sare marină sau de Himalaya. Putem consuma de asemenea băutură integrală de orez (fără adaos de zahăr).
Timp de aceste trei zile vom bea infuzii depurative de păpădie, brusture și urzică.
Această cură cu orez integral ne va ajuta să ne purificăm intestinele, ficatul și pielea, iar în plus, vom putea pierde în greutate însă în mod echilibrat, mai ales în zona abdominală și vom elimina excesul de lichide din organism.
Tips-uri pentru a găti orezul integral
Unele persoane pot considera că orezul integral este plictisitor, însă realitatea este că orezul integral este foarte gustos și poate fi combinat inclusiv cu alte tipuri de orez foarte nutritive precum cel roșu, negru sau basmati.
Iată câteva sugestii originale pentru a găti orezul integral:
- Un mod delicios de a găti orezul integral este să se călească puțin orezul (spălat în prealabil) cu ulei de măsline și usturoi crud, înainte de a fi gătit în mod obișnuit. Această metodă îi va conferi un gust foarte aromat și exotic.
- De asemenea, putem prepara un orez cu lapte diferit, gătind orezul integral cu lapte de orez (în locul laptelui obișnuit), scorțișoară și coajă de lămâie sau portocală. Vom avea un desert sățios, dar ușor de digerat și care nu conține lactoză.
- Mai putem prepara în casă și băutură de orez integral care este o opțiune foarte sănătoasă. Vom lăsa orezul la înmuiat peste noapte, iar în ziua următoare îl procesăm bine cu blenderul (cu apă) și îl vom strecura printr-un tifon sau o strecurătoare foarte fină. Putem îndulci această băutură cu miere, extract de ștevie, zahăr brun sau zahăr de cocos (acesta îi va da o aromă de caramel) și putem adăuga scorțișoară, vanilie, cacao, etc., după preferințele noastre.
- Pentru un plus de savoare, orezul integral poate înlocui orezul alb din unele rețete tradiționale, precum paella (Spania) sau sushi (Japonia). Orezul va fi fiert conform instrucțiunilor, iar apoi se vor adăuga și celelalte ingrediente.