Beneficiile kefirului pentru sănătate

 

Ce este kefirul?

Beneficiile kefirului pentru sănătate Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și intens caracteristic datorită faptului că zahărul din acesta a dispărut în urma efectului fermentației.

 Astfel, indicele de lactoză din kefir s-a redus, favorizând o digestie mult mai bună. Acest proces de fermentație, realizat sub stricte măsuri de siguranță, determină dezvoltarea a numeroase bacterii benefice care au rolul principal de a întări sistemul imunitar.

 Kefirul este un aliment foarte benefic pentru sănătatea aparatului digestiv, deoarece este un probiotic care conține bacterii benefice ce combat germenii și bacteriile nocive din organism.

 

Care este diferența dintre kefir și iaurt?

 - Kefirul are întotdeauna un gust ușor amar, în timp ce iaurtul este ușor mai dulce datorită conținutului bogat în lactoză;

 - Kefirul se găsește sub formă mai lichidă sau sub formă de granule, în timp ce iaurtul are o textură mult mai cremoasă;

 - În timpul procesului de fermentație, kefirul păstrează toți nutrienții laptelui, reducându-se în schimb prezența lactozei;

 - Datorită prezenței microorganismelor, kefirul susține sănătatea florei intestinale la un nivel mult mai ridicat decât iaurtul și ajută la eliminarea bacteriilor patogene care populează intestinele și care de multe ori cauzează gastroenterita.

 

Nutrienții importanți din kefir

 Kefirul este o sursă foarte bogată de nutrienți, conținând în special minerale precum calciu, potasiu și fosfor și vitaminele A, B2, B9, D și K.

 Kefirul, la fel ca iaurtul, este bogat în lactază, o enzimă care descompune lactoza și care este benefică pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. În cazul intoleranței la lactoză, apar anumite probleme cu digerarea alimentelor care conțin această substanță și care cauzează anumite tulburări precum distensia abdominală, indigestia, diareea sau flatulența.

 De aceea, persoanele intolerante la lactoză pot consuma kefir fără a avea problemele obișnuite pe care le pot provoca produsele lactate, iar aceasta datorită faptului că bacteriile și drojdiile prezente în kefir interacționează astfel încât formează enzima numită lactază, care absoarbe lactoza.

 

Proteinele din kefir

 Așa cum se știe, proteinele sunt esențiale pentru repararea și reconstruirea organelor și sistemelor, iar kefirul este o sursă importantă de proteine ușor digerabile, care susține sănătatea inimii și nu prezintă inconvenientele obișnuite ale proteinelor care provin din carne.

 Un alt aspect interesant al kefirului este acela că multe persoane care au intoleranță la lactoză acceptă bine acest aliment. Care este motivul? Lactoza tinde să cauzeze inflamație în corp, nu se digeră bine și provoacă diverse neplăceri, deoarece este un tip de zahăr de origine animală. Însă, în timpul procesului de fermentație a kefirului, lactoza se transformă în acid lactic, care ne ajută să digerăm mult mai bine alimentele.

 

                 Beneficiile kefirului pentru sănătate:

1. Kefirul reglează nivelele de zahăr din sânge

 Este important să remarcăm prezența zaharurilor naturale din kefir, care ajută la reglarea nivelelor de zahăr din sânge, în special în cazul persoanelor care suferă de boli precum diabetul.

 Cu toate că kefirul nu poate elimina problemele cauzate de oscilațiile de zahăr din sânge, acesta poate însă reduce poftele alimentare care apar după o cădere a nivelelor de zahăr din sânge; aproximativ 120-150 grame de kefir sunt suficiente pentru întreaga zi, pentru a produce o schimbare notabilă a nivelelor de zahăr din sânge.

 

2. Kefirul este un aliment probiotic

 Unul dintre cele mai puternice alimente probiotice care există la ora actuală este kefirul. Termenul de "probiotice" provine din greacă și înseamnă "pentru viață". Probioticele sunt microorganisme vii, nepatogene, care au efecte extrem de benefice asupra sănătății și care acționează în principal în cavitatea bucală, pe căile respiratorii, în tubul digestiv și asupra sistemului uro-genital.

 Centrul de Cercetare Cooperativă în Bioștiințe din Spania a realizat numeroasele cercetări asupra proprietăților probioticelor la nivel digestiv și cardiovascular. Totodată, în cadrul acestor studii, s-a manifestat și un interes crescut față de efectele acestora la nivel emoțional, în special în tratarea tulburărilor precum anxietatea și depresia.

 Alimentele probiotice sunt acele alimente care conțin bacteriile numite Acidophilus, care protejează contra bacteriilor care cauzează anumite boli. Tocmai de aceea, acest tip de produse sunt recomandate în cazul bolii Crohn, a colonului iritabil, a constipației cronice și a infecțiilor vaginale și în general pentru îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar. Kefirul este un aliment probiotic foarte recomandat pentru echilibrarea funcției intestinale și pentru îmbunătățirea digestiei.

 

3. Kefirul are proprietăți antibacteriene și antifungice

 Kefirul este un remediu natural foarte eficient pentru combaterea a numeroase bacterii, precum Salmonella, H. Pylori, Shigella și E. coli și inclusiv ciuperci precum Candida albicans.

 Aceasta se datorează principilor active din kefir cum ar fi polizaharidele care acționează ca puternici agenți antimicrobieni, antiinflamatorii și cicatrizanți în cazul multor infecții.

 

4. Kefirul întărește sistemul imunitar

 Kefirul acționează ca un protector imunitar al mucoasei intestinale, de aceea este recomandat să se consume kefir lichid sau sub formă de granule. Kefirul conține mai mult de 30 culturi de bacterii benefice pentru sănătatea generală a organismului, dar mai ales pentru sănătatea aparatului digestiv.

 Nutriționiștii indică faptul că acest aliment natural derivat din lapte fermentat conține un tip de bacterii probiotice unice numite Kefiri Lactobacillus, care este unul dintre cele mai puternice pentru combaterea bacteriilor dăunătoare. Puteți consuma zilnic kefir simplu sau cu adaos de fructe naturale. Este o modalitate foarte simplă și la îndemână de a fortifica sistemul imunitar și de a preveni diverse boli sau tulburări de sănătate.

 

5. Kefirul combate riscul de a suferi de osteoporoză

 Așa cum se știe, osteoporoza este adeseori întâlnită în cazul femeilor, fiind o boală cronică dureroasă și care crește riscul de fracturi.

 O modalitate eficientă de a întări țesutul osos este fără îndoială creșterea dozelor de calciu, însă există multe persoane care nu tolerează prea bine lactoza prezentă în laptele de vacă. În acest caz, o opțiune care poate fi luată în considerare este kefirul care, pe lângă faptul că are o cantitate ridicată de calciu, este foarte bogat și în vitamina K2, un nutrient de bază care favorizează metabolismul calciului.

 Puteți include treptat kefirul în dietă și observați cum vă simțiți, iar dacă îl digerați bine și nu vă cauzează nicio neplăcere, puteți să-l consumați în mod regulat fie la micul dejun, fie după masa principală.

 

Cum se consumă kefirul?

 - Este foarte recomandat consumul kefirului la micul dejun, simplu sau în combinație cu fructe proaspete de sezon sau fructe exotice precum kiwi, mango, papaya, cu diverse cereale sau cu fulgi de ovăz.

 - Dacă cumpărați kefir lichid, se poate consuma un pahar mic (100 ml) după masa principală a zilei. Astfel, digestia se va îmbunătăți considerabil, iar dacă veți consuma kefir în mod regulat, acesta va avea efecte benefice asupra florei bacteriană și asupra sistemului imunitar.

 - Dacă preferați kefirul sub formă de granule, puteți consuma 100 g pe zi, ideal în combinație cu puțină miere naturală.

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...