Cum să combatem astenia de primăvară?

Cum se manifestă astenia de primăvară?

Cum să combatem astenia de primăvară? Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timpul schimbărilor sezoniere; este vorba despre o afecțiune care poate dura pentru un timp, în care ne simțim obosiți chiar fără a face un mare efort. Această afecțiune se caracterizează prin senzația de oboseală fizică și mentală și o lipsă de interes față de acțiunile obișnuite, vitalitate scăzută și o stare de slăbiciune constantă. Cauza asteniei nu este atât de vizibilă și este adeseori confundată cu alte tipuri de afecțiuni, cum ar fi depresia.

 Astenia este mai frecventă în cazul femeilor și apare de obicei în intervalul de vârstă de 30 până la 40 de ani; dar nu este afecțiune exclusivă a femeilor, deoarece se manifestă și în cazul unor bărbați în jurul acestei vârste.

 Motivele pentru care apare astenia sunt foarte diverse, însă unul dintre cele mai frecvente este schimbarea anotimpului, iar acest lucru se întâmplă atunci când corpul nostru nu se adaptează la schimbările din noul sezon. Organismul se adaptează iarna la climatul rece, iar când apare primăvara, schimbările care apar în mediul înconjurător ne pot afecta: există mai multă lumină în timpul zilei, polenul începe să fie prezent în aer, apar uneori schimbări bruște de temperatură sau de presiune atmosferică.

 Toate aceste schimbări pot duce la apariția unora dintre următoarele simptome comune ale asteniei care sunt următoarele:

 - Tristețe fără un motiv aparent

 - Stări de iritare și de anxietate

 - Lipsa poftei de mâncare

 - Tensiune arterială scăzută

 - Apatie constantă

 - Scăderea libidoului

 - Dureri de cap

 - Nivele scăzute de energie

 - Slăbiciune musculară

 - Stări de epuizare

 - Căderea părului (în unele cazuri)

Recomandări pentru combaterea asteniei de primăvară

 Este adevărat că acest tip de astenie dispare puțin câte puțin pe măsură ce ne adaptăm la noul sezon, însă există întotdeauna opțiuni pentru a ajuta corpul să se adapteze mult mai repede și, de asemenea, pentru a împiedica ca acest lucru să se întâmple în mod constant. Iată care sunt recomandările noastre pentru a combate astenia de primăvară:

1. Consumați alimente bogate în triptofan: Una dintre modalitățile cele mai simple și mai eficiente de a coopera cu corpul nostru este dieta, iar dacă vrem să depășim această afecțiune, trebuie să avem o dietă bogată în triptofan, o aminoacid pe care îl putem găsi în anumite alimente. Triptofanul este un precursor al serotoninei, care ne ajută să ne păstrăm într-o stare bună psihică și emoțională. Alimentele care sunt bogate în triptofan și pe care le putem încorpora în dieta noastră sunt următoarele:

 - Ouăle

 - Laptele

 - Peștele

 - Leguminoasele

 - Fructele uscate

 - Cerealele integrale

 - Fructe precum: ananas, căpșuni, papaya, mango, portocale, grapefruit, struguri

 - Avocado

În plus față de acest aminoacid - triptofanul- putem încorpora în dietă și alte ingrediente care ne vor ajuta să combatem astenia primăvară, cum ar fi:

2. Ceaiul de ginseng: Ginsengul este un o plantă stimulentă și, de asemenea, ne ajută să ne recuperăm vitalitatea, dar are și proprietăți care ne pot ajuta să reducem nivelurile de stres. Consumul acestuia este recomandat la maximum 2 cești de ceai de ginseng pe zi.

3. Pulberea de Macca: Macca este un tubercul care este utilizat pentru a stimula libidoul și fertilitatea, dar pe lângă aceste utilizări putem folosi Macca și pentru a regla sistemul endocrin care ne ajută să controlam hormonii, un factor important care influențează starea noastră de dispoziție. Macca este o plantă bogată în vitamine și minerale, care ne ajută să ne redobândim energiile și, de asemenea, are un efect calmant care ajută la somn și relaxare. Macca poate fi consumată sub formă de infuzii, în smoothie-uri sau shake-uri, dar și ca supliment alimentar.

4. Drojdia de bere: Drojdia de bere conține multe vitamine care ne pot ajuta să ne recâștigăm vitalitatea. Pentru a o consuma, se poate amesteca în diverse smoothi-uri sau shake-uri sau se poate adăuga la supe sau în iaurt dimineața.

5. Infuzii de tei sau passiflora: De multe ori ne simțim obosiți, însă nu putem adormi. Acesta este un simptom comun al asteniei de primăvară, așa încât înainte de a dormi putem consuma o ceașcă de ceai de tei sau de passiflora pentru a putea adormi. Acestea se prepară dintr-o lingură de plantă la o cană de apă fierbinte, se lasă la infuzat 5-7 minute, se strecoară și se consumă îndulcite cu puțină miere.

6. Faceți exerciții fizice: Deși atunci când se manifestă astenia de primăvară nu avem chef de exerciții fizice, aceste sunt foarte benefice pentru combaterea acestei afecțiuni. Dacă vă este greu să vă mobilizați și să faceți sport, atunci încercați mersul pe jos, înotul sau aerobicul cu impact redus. Exercițiile fizice ne ajuta să eliberăm endorfine pentru a ne simți mai activi și mai veseli.

7. Consumați alimente bogate în vitamina B: Vitamina B este esențială pentru a combate stările de oboseală și de epuizare care apar în timpul asteniei, așadar puteți alege un supliment alimentar care conține grupul de vitamine B sau puteți consuma mai multe banane, leguminoase sau cereale integrale.

8. Hidratați-vă bine: A rămâne hidratat este o cheie esențială pentru recuperarea vitalității și pentru a combate alte simptome care pot apărea mai ales dacă sezonul de primăvară este foarte călduros. Beți suficientă apă în funcție de greutatea pe care o aveți și de activitățile fizice pe care le realizați.

9. Relaxați-vă: Încercați să efectuați activități care vă plac și care vă relaxează, râsul și buna-dispoziție sunt unele dintre cele mai bune remedii împotriva acestei afecțiuni, așadar bucurați-vă cât mai mult în această primăvară.

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...