10 motive pentru a consuma sfeclă roșie

Sfecla roșie, o sursă de sănătate

10 motive pentru a consuma sfeclă roșie

 Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta vulgaris este o legumă care are proprietăți nutriționale benefice pentru sănătatea noastră. Sfecla roșie este originară din nordul Africii și aparține familiei botanice a Quenopodiaceelor, la fel ca și spanacul sau salata verde, două legume cu frunze verzi care sunt foarte consumate în întreaga lume.

 Sfecla roșie are o aromă dulce foarte plăcută și poate fi consumată ca atare, crudă, fiartă sau coaptă sau în diverse combinații cu alte legume, precum morcovul și țelina în salate, sucuri proaspete, tocănițe, paste și alte preparate sănătoase.

 Sfecla roșie poate avea diferite nuanțe precum roșu deschis, roz, violet sau grena închis. În gastronomie sunt folosite toate părțile acestei legume, inclusiv frunzele sale care sunt foarte nutritive și sănătoase.

 Frunzele de sfeclă roșie conțin proteine, fosfor, zinc, fibre, vitamina B6, magneziu, potasiu, cupru, mangan, pe lângă vitamina A, vitamina C, calciu și fier.

 De fapt, frunzele de sfeclă roșie conțin mai mult fier decât spanacul, iar dintre beneficiile cele mai importante ale consumului lor regulat le menționăm pe următoarele:

 - Previn osteoporoza și cresc rezistența osoasă;

 - Previn și combat boala Alzheimer;

 - Stimulează producerea de anticorpi și de globule albe, întărind astfel sistemul imunitar.

 Frunzele de sfeclă roșie pot fi incluse în diverse salate de crudități, sucuri sau shake-uri de legume proaspete.

 În acest articol vă prezentăm valorile și proprietățile nutriționale ale sfeclei roșii, împreună cu 10 motive întemeiate pentru a consuma cât mai des această legumă.

Valorile nutriționale ale sfeclei roșii

 Pe lângă faptul că este o sursă de zahăr natural, sfecla roșie este un aliment care conține o bogăție nutrițională importantă și care oferă beneficii incredibile sănătății, mai ales dacă este consumată în mod regulat. Sfecla roșie este o legumă bogată în apă (aproximativ 90%), iar dintre macronutrienții pe care îi conține se remarcă proteinele vegetale, urmate de carbohidrați, în timp ce conținutul de grăsimi al acestui aliment este practic nul. În plus, sfecla roșie este o sursă foarte bună de fibre dietetice care reglează tranzitul intestinal și combat constipația.

 Dintre vitaminele pe care le conține sfecla roșie se remarcă vitamina C, vitamina B9 sau folat, iar dintre minerale amintim: potasiul, sodiul, fierul, fosforul, calciul și magneziul.

Proprietățile nutriționale ale sfeclei roșii

 Așa cum am menționat anterior, una dintre proprietățile cele mai importante ale sfeclei roșii este conținutul său ridicat de antioxidanți, mai ales de vitamina C care întărește sistemul imunitar și previne apariția diverselor boli și infecții.

 Sfecla roșie este una dintre cele mai bune surse naturale de fier. Așa cum se știe, fierul este un mineral fundamental pentru organismul uman, în special pentru femei în perioada menstruației sau a sarcinii.

 Pe de altă parte, betainele, care sunt responsabile de culoarea particulară a sfeclei roșii acționează ca niște agenți regeneratori la nivel celular, stimulând dezvoltarea și regenerarea acestora. În mod special, betainele sunt capabile să limiteze daunele cauzate la nivelul ficatului de către radicalii liberi care se formează în acest important organ intern din cauza oxidării grăsimilor.

 De asemenea, sfecla roșie se remarcă datorită conținutului său de folați, vitamine care reduc prezența hemocisteinei, care este un factor de risc important în dezvoltarea patologiilor cardiace. Sfecla roșie conține și fibre dietetice care ajută la reducerea nivelelor de colesterol ridicat, dar și la protejarea și purificarea rinichilor. În plus, sfecla roșie conține doar 35 kilocalorii la 100 grame, având un aport caloric redus, această legumă fiind o opțiune foarte bună pentru dieta persoanelor care au o supragreutate corporală sau obezitate.

 Sfecla roșie este o legumă bogată în flavonoizi, antioxidanți care se remarcă datorită proprietăților lor anticancerigene, tocmai de aceea consumul regulat al sfeclei roșii în cadrul unei alimentații echilibrate ajută la prevenirea apariției cancerului. Rezultatele obținute în urma mai multor studii medicale realizate pe animale de laborator au indicat faptul că extractul de sfeclă roșie reduce formațiile tumorale atunci când se administrează împreună cu apă potabilă. Cercetătorii au înregistrat rezultate pozitive în folosirea extractului de sfeclă roșie în tratamentul contra cancerului de pancreas, de sân și de prostată în cazul pacienților umani.

Conținutul nutrițional al sfeclei roșii

Calorii

41 kcal.

Proteine

1,6 g

Carbohidrați

8,5 g

Grăsimi totale

0,1 g.

Fibre dietetice

2,5 g.

 

 

 

 

Vitamine

 

Minerale

 

Vitamina C

10 mg.

Sodiu

62 mg.

Vitamina B1

0,03 mg.

Potasiu

336 mg.

Vitamina B2

0,04 mg.

Calciu

30 mg.

Vitamina B3

0,2 mg.

Fier

0,5 mg.

Vitamina B6

0,04 mg.

Magneziu

25 mg.

Acid folic

72,5 mcg.

Fosfor

45 mg.

10 motive pentru a consuma mai des sfeclă roșie

 1. Sfecla roșie ajută la prevenirea și la combaterea anemiei feriprive deoarece crește absorbția fierului datorită conținutului său ridicat de vitamina C.

 2. Conținutul bogat de fibre din sfecla roșie contribuie la reducerea nivelelor de colesterol din sânge.

 3. Efectul antiinflamatoriu al sfeclei roșii este în special benefic pentru persoanele care suferă de o inflamație cronică sau acută, cum este cazul obezității, artritei reumatoide, traumatismelor, alergiilor, bolilor autoimune, vitiligo, etc.

 4. Sfecla roșie favorizează buna funcționare a sistemului nervos și contribuie la prevenirea bolilor degenerative precum Alzheimer, Parkinson, demența senilă, etc.

 5. Sucul proaspăt de sfeclă roșie este un remediu natural foarte util pentru reducerea hipertensiunii.

 6. Sfecla roșie este foarte recomandată pentru îmbunătățirea randamentului sportiv datorită bogăției sale de minerale care susțin activitatea sistemului muscular.

 7. Sfecla roșie stimulează activitatea sistemului imunitar, protejându-ne de apariția diverselor boli și afecțiuni, precum răceala și gripa, mai ales în sezonul rece.

 8. Sfecla roșie poate ajuta la prevenirea și tratarea cancerului. Cercetătorii au înregistrat rezultate pozitive în folosirea extractului de sfeclă roșie în tratamentul contra cancerului de pancreas, de sân și de prostată în cazul pacienților umani.

 9. Sfecla roșie este o opțiune naturală foarte bună pentru prevenirea bolilor cardiovasculare datorită conținutului său bogat de folați.

 10. Sfecla roșie stimulează eliminarea toxinelor și a substanțelor nocive din organism, ajutând la purificarea sa, fiind un aliment foarte recomandat mai ales în curele de detoxifiere.

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...