Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun
După mesele de Crăciun de la părinți, la socri, la rudele apropiate, apoi la prieteni sau în oraş, ficatul începe să se resimtă, stomacul la fel, dar şi silueta. Dar pentru a nu dura o săptămâna până îţi vei reveni după mesele copioase de sărbători, există câteva trucuri simple şi câteva alimente care îţi vin în ajutor. Iată câteva dintre ele.
În fiecare an de Crăciun, acelaşi lucru- abuzăm de fripturi, de cârnaţi sau de caltaboş, de prăjituri, de ciocolată şi de tot felul de bunătăţi. Deci din meniu mai poate să facă parte şi o criză de ficat care poate dura mai multe zile. Cu câteva precauţii însă aceste lucruri pot fi însă evitate.
Nu abuza de alcool
Crăciunul este sărbătoarea caloriilor. Şi cum alcoolul conţine foarte multe calorii nu trebuie să abuzezi deci nu trebuie să ţii prea multe toasturi. Cântarul şi ficatul îţi vor fi cu siguranţă recunoscători.
Citratul de betaină
Înainte de sărbători, ar trebui să îţi faci un stoc cu citrat de betaină. Este cel care te va ajută să digerezi mai bine şi îţi va elibera ficatul. Ideal ar fi să se consume înainte şi după masă. Dar nu exagera cu mesele, bazându-te pe faptul că faimosul comprimat te poate salva. Este un ajutor de preţ, nu un ingredient miraculos.
Cuvântul de ordine- mestecă
Pentru că aparatul digestiv să nu aibă o muncă prea grea de depus, o muncă dura care te va obosi cu siguranţă, există o singură regulă de respectat – trebuie să mesteci. Mestecând bine, aparatul tău digestiv va funcţiona mai bine şi mai uşor şi senzaţia de saţietate va apărea mult mai uşor.
Faimoasa lingură de ulei de măsline
Este un secret al bunicii, dar un remediu care funcţionează foarte bine de fiecare dată. Dacă vei consumă o lingură de ulei de măsline cu 30 de minute înainte de masă se va diminua fermentaţia alimentelor din timpul digestiei, deci şi balonările sau starea de mahmureală.
Ceaiul verde
A două zi după un festin cu cele mai copioase mese trebuie să mizezi pe un ceai miraculos- ceaiul verde. Proprietăţile sale diuretice sunt cele care pot facilita eliminarea toxinelor şi pot curată aparatul digestiv.
Bea cât mai multă apă
Nimic nu face mai bine organismului decât apa. Hidratarea este esenţială mai ales în această perioadă. Apa te va ajută deci să elimini dar şi să previi efectele alcoolului care dezhidratează.
Legumele
După excesele de sărbători ar trebui să faci timp de o săptămâna o cură detox, cu legume, pe lângă ceaiul verde. Vei compensa abuzurile făcute în timpul meselor de sărbători. Gătite pe aburi vei reuşi să te bucuri de toate beneficiile lor şi de nutrienţi.
Fă cât mai multă mişcare
Legumele sunt foarte bune pentru organism, dar pentru a reuşi să îţi eliberezi corpul de impurităţi, nimic nu este mai eficient decât exerciţiul fizic. Aleargă deci cât mai mult sau fă plimbări lungi şi dese.
Dormi cât mai mult
Pentru a-ţi odihni corpul dar şi aparatul digestiv, trebuie să te odihneşti cât mai bine. Mai ales de Crăciun când este perioada concediilor când se leneveşte mai mult în pat şi se doarme mai târziu din cauza vizitelor şi a petrecerilor care ţin până după-masă.
Cură detox este însă cea mai potrivită în această perioada pentru a-ţi reveni cât mai uşor. În noul an, corpul îşi va regăsi datorită acestei cure vitalitatea. Iată alimentele pe care trebuie să mizezi.
Ţelină
Este legumă ideală pentru a-ţi accelera tranzitul intestinal. Este bogată în fibre şi datorită moleculelor sale antioxidante corpul te va ajută să elimini foarte eficient toate toxinele şi deşeurile adunate şi provenite din degradarea proteinelor.
Anghinarea este un drenant natural
Anghinarea conţine foarte puţine calorii şi este un aliment secret, cel mai bun pentru sănătatea intestinală. Este un aliment detox prin excelenţă datorită bogăţiei sale în fibre şi potasiu. Niveul sau ridicat de potasiu şi prezenţa inulinei te va ajută să elimini mai uşor urină. Un aliment care contribuie şi la drenarea organismului şi la reglarea tranzitului intestinal.
Aloe Vera sub formă de gel sau suc
Aloe Vera este un ingredient cu o bogăţie nutritivă minunată – vitamine, minerale, enzime, amnioacizi care contribuie toate la eliminarea toxinelor din corp. Sucul de aloe vera este foarte eficient pentru a drena deşeurile din rinichi care filtrează sângele. În ceea ce priveşte gelul, acesta poate curată colonul care este cel mai adesea supraîncărcat din cauza reziduurilor crude care sunt degradate de către stomac. Dar dacă nu suporţi mirosul sau gustul acestora, le poţi amestecă cu miere. Nu numai că îi vei ameliora gustul dar vei reuşi să te bucuri în acelaşi timp de efectul antispetic al mierii.
Lămâia, un ingredient de top pentru o cură detox
În fiecare dimineaţă, un pahar de apă caldă cu lămâie este excelent pentru detoxifiere. Este ideal în acelaşi timp şi pentru silueta. Lămâia poate să alunge şi senzaţia de foame sau poftele compulsive care pot să apară în perioada sărbătorilor. Şi asta nu este totul. Lămâia este un aliment magic, un aliment care poate stabiliza nivelul de zahăr din sânge fără să fie deloc agresivă pentru organism.
Portocală
O altă citrică, cu un potențial detox care nu trebuie să fie neglijat. Are un nivel foarte ridicat de vitamina C, este anti-oxidantă şi este idela pentru menținerea tonusului în organism. Poate restabili şi acidul din organism.
Avocado
Iată o nouă armă detox. Un fruct perfect pentru o cură detox mai mult decât reușită. Este cel care te poate ajută să elimini toxinele aduse de alcool. Conține şi potasiu care poate facilita eliminarea renală.
Varză
Aici intră o mulțime de varietăţi din care poţi alege- varză de Bruxelles, de China creată, kale, dar şi surorile sale- conopidă sau broccoli. Oricare ar fi varietatea, sunt toate bogate în minerale şi antioxidanţi, în vitamina C, la fel că şi portocală. Au şi o acţiune esenţială asupra ficatului, curatându-l pe acesta de toxine.
Sfeclă
Sfecla are o acţiune foarte benefică împotriva toxinelor şi a grăsimilor. Poate regla şi tranzitul intestinal şi are o cantitate importantă de antioxidanţi.