9 alimente pentru a combate depresia

 

Ce este depresia?

9 alimente pentru a combate depresia Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane, aceasta fiind rezultatul unui ritm de viață accelerat, a stresului cronic și a unui stil de viață dezechilibrat. În cazul femeilor, depresia mai poate fi corelată și cu anumite dezechilibre hormonale care le afectează în anumite etape ale vieții.

 Orice persoană poate experimenta la un moment dat diferite forme ale acestei probleme emoționale care, dacă nu este tratată și controlată, poate afecta în mod cert calitatea vieții.

 O stare de tristețe profundă, de apatie și de lipsă de interes pentru lucrurile care înainte aduceau bucurie și erau importante, sunt doar câteva din simptomele care permit identificarea acestei boli. Totuși, aceste simptome nu sunt singurele, iar acestea apar aproape întotdeauna în mod gradat conform gravității depresiei.

Cum putem combate depresia?

 A ieși dintr-o stare de depresie nu este ceva care se obține peste noapte, ci se obține în mod treptat, cu multă răbdare și atenție. Compania persoanelor dragi, o atitudine orientată către reușită și calitatea hranei care trebuie să fie bogată în nutrienți esențiali pot constitui primul pas pentru a câștiga bătălia cu depresia.

 Anumite alimente, datorită compoziției lor chimice, au un efect pozitiv asupra funcțiilor cerebrale, controlând acei hormoni care contribuie la menținerea în această stare emoțională. Luând în considerare aceste aspecte, vom vedea în continuare care sunt cele mai bune 9 alimente pentru a redobândi buna-dispoziție și pentru a alunga tristețea și depresia.

 

1. Bananele

 Gustul lor dulce este foarte plăcut și în plus, se completează foarte bine cu alte arome precum scorțișoara sau nuca de cocos. Beneficiile bananelor pentru a combate depresia rezultă din conținutul lor bogat în magneziu și potasiu, care sunt ambele minerale esențiale pentru a reduce nivelele de cortizol, care este cunoscut ca fiind hormonul stresului. Tododată, asocierea magneziului şi a potasiului din conţinutul bananelor, asigură un efect remarcabil de relaxare şi recuperare la nivelul celulelor nervoase. Consumul de banane ne va ajuta să avem o stare psihică de bine, reducând şi combătând eficient stările depresive, ajutând astfel la menţinerea echilibrului emoţional.

 

2. Portocalele dulci

 Portocalele dulci sunt o sursă excelentă de vitamina C, iar în situaţiile de stres, cantităţile mari de vitamina C sunt de mare ajutor, deoarece atunci atât consumul de noradrenalină, cât şi de adrenalină este mult mărit. De asemenea, portocalele dulci conţin inozitol, un nutrient care reglează nivelele de serotonină şi insulină din organism. Consumul regulat de portocale dulci atenuează fluctuaţiile dispoziţiilor psihice şi mentale şi ajută la combaterea pe cale naturală a stărilor depresive şi a anxietăţii. Cercetări medicale recente au arătat că inclusiv mirosul de portocală proaspătă poate reduce considerabil stările de anxietate, revigorându-ne și retrezindu-ne buna-dispoziţie şi optimismul.

 

3. Grapefruitul

 Grapefruitul este un fruct bogat în acid folic sau vitamina B9, care este esențial pentru distribuția oxigenului către creier. Conform unor studii americane recente, nivelul sanguin de acid folic este mai scăzut în cazul persoanelor care se confruntă în mod frecvent cu stările depresive. Acidul folic contribuie de asemenea la formarea de celule sănătoase şi joacă un rol foarte important în prevenirea anomaliilor din cadrul sistemului nervos. De asemenea, grapefruitul este un ingredient cheie al producţiei de serotonină, care mai este sugestiv denumită și „hormonul fericirii”. Cercetătorii au afirmat că consumul chiar şi numai al unui singur fruct de grapefruit pe zi poate aduce o imediată stare de bună-dispoziție psihică.

 

4. Ciocolata neagră

 Ciocolata neagră, cea care conține cel puțin 65% cacao, este unul dintre alimentele cele mai populare pentru tratarea simptomelor depresiei. Pe lângă antioxidanți, ciocolata conține și alți compuși puternici de origine vegetală, inclusiv anandamida, numită astfel după termenul sanscrit "ananda," care poate fi tradus prin "fericire" și care este un neurotransmițător din creier care blochează temporar senzațiile de durere și de anxietate. De asemenea, compușii antioxidanți din ciocolata neagră, datorită conținutului ridicat de seleniu, contribuie la îmbunătățirea memoriei, ajută la prevenirea îmbătrânirii premature și a stărilor depresive. Consumul a maxim de 32 de grame de ciocolată neagră zilnic diminuează nivelele de cortizol, un hormon asociat cu stresul și tristețea.

 

5. Fructele uscate

 Fructele uscate sunt o sursă vegetală naturală de acizi grași omega-3, care sunt nutrienți esențiali care au un efect pozitiv asupra depresiei, precum și asupra reducerii nivelelor de colesterol și previn problemele cardiovasculare. Un pumn de fructe uscate consumat zilnic este suficient pentru a ne bucura de beneficiile acestor delicioase alimente. De exemplu, nucile sunt o excelentă sursă de omega-3, care contribuie la funcţionarea corectă a celulelor creierului şi a neurotransmiţătorilor. Alunele de pădure conţin o cantitate mare de acid folic (sau vitamina B9), ceea ce favorizează reducerea stărilor depresive şi a melancoliei. Migdalele reprezintă una dintre cele mai importante surse vegetale naturale de calciu. Așa cum se știe, calciul facilitează transmiterea influxului nervos, intervenind în procesele de eliberare a acetilcolinei, noradrenalinei şi serotoninei, contribuind astfel la menţinerea echilibrului sistemului nervos.

 

6. Avocado

 În termeni generali, avocado ar putea fi unul din alimentele cele mai nutritive care există. Fructul de avocado este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate care aduc numeroase beneficii pentru sănătatea cardiacă. De asemenea, avocado odată ingerat se transformă rapid în energie și conține foarte puțină fructoză. Fructul de avocado, la fel precum bananele, reprezintă o foarte bună sursă de potasiu, contribuind astfel la combaterea stărilor de oboseală fizică şi la instalarea unei stări de calm și bună-dispoziție. Vitamina B6, conținută în fructul de avocado, contribuie de asemenea la menţinerea echilibrului psihic şi psihosomatic. Consumând cât mai des avocado, vom constata dispariția progresivă a stărilor depresive, a iritabilității, anxietății sau a stărilor de agitaţie și confuzie mentală.

 

7. Legumele cu frunze verzi

 Legumele cu frunze verzi sunt surse bogate de vitamine, minerale și compuși antioxidanți care au un efect pozitiv asupra sistemului nervos și la nivel cerebral. Acestea sunt bogate în nutrienți si au o concentrație importantă de vitamine, iar datorită aportului lor de vitamina B, C și acid folic, acest tip de alimente sunt de un real ajutor în reducerea stresului și susțin tratarea pe cale naturală a depresiei și a anxietății. Include în meniul tău zilnic cât mai multe dintre următoarele alimente: salata verde, spanacul, pătrunjelul, brocoli, varza, varza de Bruxelles, rucola, leurda, urzicile, ceapa și usturoiul verde, prazul, andivele, guliile și frunzele de păpădie.

 

8. Fulgii de ovăz

 Acest aliment este o sursă naturală de vitamine din complexul B (B1, B5, B6 și B9) și de fibre care favorizează digestia și echilibrează nivelele de zahăr din sânge pentru a evita scăderile bruște de energie care pot influența apariția stărilor de iritabilitate. În plus, fulgii de ovăz sunt o sursă sănătoasă de triptofan, un aminoacid esențial pentru producerea de serotonină, care este un neurotransmitățor necesar pentru eliminarea stărilor depresive.

 

9. Scorțișoara

 Foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, scorţişoara stimulează funcţionarea sistemului imunitar. Totodată, scorțișoara, pe care adeseori o folosim pentru prepararea deserturilor și a altor rețete, ne poate ajuta în combaterea depresiei prin controlarea nivelelor de zahăr din sânge. Deși puține persoane cunosc acest lucru, diminuarea indicelui de glicemie ne poate afecta în mod direct starea de spirit.

Sursă: Dr. Cătălin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...