Cum se poate preveni cancerul?

 

Despre importanța prevenirii cancerului

Cum se poate preveni cancerul? Estimări recente din domeniul medical au indicat faptul că aproximativ 41% dintre locuitorii Statelor Unite vor fi diagnosticați cu cancer în timpul vieții, iar 21% dintre aceștia au un risc crescut de deces din cauza acestei boli devastatoare. Un nou raport publicat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prevede că în anul 2035, aproximativ 24 milioane de persoane din întreaga lume vor fi diagnosticate cu cancer. Aceste cifre reflectă necesitatea unei revizuiri complete a propriei noastre atitudini atât vizavi de alimentație, cât și de necesitatea vindecării emoționale.

 Țesutul canceros începe să se dezvolte datorită alegerilor pe care le facem atât în alimentație, cât și în privința stilului de viață, a emoțiilor și gândurilor. Dr. Hamer, cel care a inițiat Noua Medicină Germană, a reușit să demonstreze că orice deficiență organică, cum este și cazul cancerului, este determinată de efectele unui conflict nerezolvat din viața pacientului. Dr. Hamer susține că tot ceea ce facem și experimentăm, la nivel fizic, mental și emoțional are o influență profundă asupra organismului nostru.

 În prezent, tot mai multe studii științifice demonstrează că dieta și nutriția joacă un rol principal în prevenirea cancerului. Un raport efectuat recent de OMS subliniază importanța unei diete bogate în fructe, legume și cereale integrale, ca mod esențial de prevenire a acestei boli.

 Conform celor afirmate de Dr. Robert O. Young, principala origine și cauză a cancerului este o supraîncărcare și acidificare a țesuturilor și a sângelui, ca și consecință directă a dietei și a stilului de viață. Dr. Robert O. Young subliniază faptul că: "Cancerul este consecința unei alimentații anti-fiziologice și a unui stil de viață anti-fiziologic."

 Prevenirea cancerului printr-un aport adecvat de nutrienți și de superalimente este unul din principalii pași pe care trebuie să-i facem pentru ca organismul să atingă un nivel optim de alcalinitate, care este indispensabil pentru prevenirea acestei boli.

Importanța alimentelor alcaline

 Alimentele procesate, excesul de aditivi alimentari, poluarea, stresul cronic și emoțiile negative sunt factorii principali care cauzează o aciditate internă și implicit cancer. Un corp prea acid determină în primul rând o problemă de respirație la nivelul celulelor, ceea ce perturbă la rândul ei schimbul de oxigen. Majoritatea persoanelor consumă un exces de alimente generatoare de acizi. Cercetările medicale au demonstrat deja că aciditatea din corp stimulează creșterea și dezvoltarea tumorală.

 Consumul alimentelor alcaline și a apei alcaline ionizate, bogată în oxigen ajută la neutralizarea acidității interne. O dietă care se bazează preponderent pe produsele și preparatele din carne este acidifiantă, însă o dietă vegetariană sau vegană bazată pe multe crudități proaspete este alcalinizantă.

 Consumul alimentelor alcaline menține pH-ul sângelui la un nivel ideal, care este important pentru prevenirea și tratarea cancerului. Este ideal ca dieta zilnică să fie compusă din alimente alcaline în proporție de 80%, ceea ce înseamnă multe fructe și legume crude, fructe uscate, semințe, cereale integrale și leguminoase.

 Vă prezentăm în continuare o listă de alimente care devin alcaline în organism și care ajută la prevenirea cancerului:

 

      Lista de cumpărături pentru dieta contra cancerului

Fructe:

 Fructe de pădure (zmeură, căpșuni, coacăze, mure, merișoare), mere, avocado, caise, banane, smochine, curmale, pomelo, struguri, kiwi, lămâi, lime, mandarine, mango, pepene galben, nectarine, portocale, grapefruit papaya, piersici, pere, kaki, ananas, gutui, stafide și pepene galben (dintre acestea cele mai alcaline sunt fructele citrice și pepenele galben).

Legume și verdețuri:

 Anghinare, andive, rucola, sparanghel, varză creață, varză roșie, sfeclă roșie, ardei grași, broccoli, varză de Bruxelles, morcovi, țelină, salată verde, conopidă, cartofi dulci, porumb, castraveți, măsline, vinete, dovlecei, ghimbir, ridichi, gulii, alge marine, ceapă, usturoi, praz, pătrunjel, busuioc, spanac, roșii, năsturel.

Cereale integrale:

 Amarant, orz, ovăz, quinoa, hrișcă, orez integral.

Leguminoase:

 Năut, fasole verde, fasole Mung, fasole pinto, fasole Adzuki, mazăre, linte.

Semințe germinate:

 Lucernă, grâu, broccoli, ridichi, schinduf.

 Să vedem mai detaliat cum anume ne ajută câteva dintre aceste alimente la prevenirea cancerului:

Legumele crucifere

 Legumele din familia cruciferelor includ: varza creață, salata kale, varza albă, varza roșie, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, rucola, napii și varza bok choy. Legumele crucifere conțin compuși detoxifianți numiți indoli și izotiocianați, care ajută la prevenirea și stoparea dezvoltării celulelor canceroase. Cercetările medicale recente au identificat faptul că sulforafanul, care este un compus din broccoli și varză este un puternic agent anticancerigen.

Ceapa și usturoiul

 Ceapa și usturoiul sunt foarte apreciate datorită proprietăților lor antibiotice, depurative și fortifiante pentru sistemul imunitar. Studiile medicale au demonstrat că anumiți compuși din ceapă și usturoi pot ajuta la dezvoltarea enzimelor care dezactivează substanțele cancerigene din corp, stimulând astfel capacitatea de eliminare a carcinogenilor înainte ca aceștia să producă daune în corp. Acești compuși pot încetini creșterea celulelor canceroase și determină procesul de autodistrugere a acestora (apoptoza).

Alimentele verzi

 Iarba de grâu, iarba de orz, germenii de lucernă, algele albastre-verzi (spirulina, chlorella, alga AFA), rucola, spanacul și alte alimente cu frunze verzi sunt foarte bogate în clorofilă care purifică sângele și sunt puternic alcalinizante. De asemenea, alimentele verzi conțin fitonutrienți importanți care detoxifică organismul și regenerează organele interne. Probele de laborator au demonstrat faptul că clorofila inhibă activitatea agenților carcinogeni la nivel molecular. Diverse studii științifice au demonstrat capacitatea alimentelor bogate în clorofilă de a reduce și inhiba creșterea tumorală.

Alimentele roșii

 Studiile medicale au confirmat faptul că alimentele roșii precum căpșunii, zmeura, roșiile, cireșele, nectarinele, rodiile, merele, ardeii, merișoarele și fructele Goji sunt foarte bogate în nutrienți precum licopenul și carotenul care sprijină sistemul imunitar în lupta contra cancerului. De asemenea, multe dintre alimentele roșii au un conținut bogat în antioxidanți, recomandându-le ca parte integrală a oricărei diete contra cancerului. Puterea antioxidantă a căpșunilor, zmeurei, coacăzelor, cireșelor, rodiilor și altor fructe roșii face ca acestea să fie considerate de către nutriționiști adevărate superalimente.

Fibrele

 Cu toate că nu sunt un aliment în sine, fibrele sunt o componentă importantă a fructelor, legumelor și a cerealelor integrale. Studiile de specialitate au indicat faptul că o cantitate zilnică de 30 g de fibre dietetice reduce considerabil riscul apariției cancerului colorectal. De asemenea, cercetările medicale au sugerat faptul că un consum ridicat de fibre poate reduce riscul de cancer de sân, colorectal, uterin și de prostată.

 Cele mai bogate alimente în fibre sunt cerealele integrale (porumb, grâu, orez, ovăz), ierburile uscate și condimentele (scorțișoara, oregano, cimbru, rozmarin, coriandru, cuișoare, busuioc, salvie, fenicul), legumele (dovleceii, varza, varza de Bruxelles, brocoli, fasolea albă, neagră sau verde), pudra de cacao și ciocolata neagră (cel puțin 70%), fructele uscate (nuci, migdale, alune, nuci de Brazilia, de macadamia, nuci pecan), semințele de in, de floarea soarelui, de susan, pasta de susan (tahini), fructele (merele, perele, bananele, portocalele, strugurii, piersicile).

Uleiul extravirgin de măsline

 S-a demonstrat deja în repetate rânduri că uleiul de măsline extravigin are proprietăți anticancerigene. Studiile medicale au indicat că acizii grași mononesaturați conținuți în uleiul de măsline au un efect protector contra creșterii tumorale. Totodată, substanțele fitochimice care se găsesc din abundență în uleiul de măsline inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

 Suplimentarea dietei cu ulei de măsline extravirgin poate reduce cu aproximativ 68% riscul de dezvoltare a cancerului de sân. Studiul medical care a demonstrat aceasta a fost publicat în revista JAMA Internal Medicine și s-a bazat pe supravegherea a 4.300 de femei spaniole timp de 4 ani și 8 luni.

 Alegeți întotdeauna un ulei de măsline de cea mai bună calitate, extravirgin și obținut prin presare la rece.

Ceaiul verde

 Foarte bogat în antioxidanți cunoscuți sub denumirea de catechine polifenolice, ceaiul verde ajută la prevenirea cancerului de piele, de plămâni, de esofag, de stomac, de pancreas și de vezică. Unele studii medicale au demonstrat inclusiv că extractul de ceai verde poate stopa propagarea în organism a leucemiei linfocitice cronice. De asemenea, ceaiul verde are o acțiune antiangiogenică, adică previne dezvoltarea noilor vase de sânge și a tumorii și apariția metastazelor.

 Ceaiul cel mai bogat în catechine este ceaiul verde japonez, iar dintre toate sortimentele cele mai bogate în acestea sunt ceaiurile verzi Sencha și ceaiul Bancha. Se recomandă să consumați ceai verde bio sau organic, preferabil sub formă de frunze deoarece are efecte mai puternice decât cel la pliculețe.

Ciupercile

 Mai multe varietăți de ciuperci au proprietăți curative puternice. Ciupercile Maitake de exemplu, ajută la distrugerea celulelor canceroase prin intermediul îmbunătățirii activității celulelor T auxiliare. Numeroase cercetări științifice au demonstrat că ciupercile Maitake au un efect favorabil asupra diferitelor tipuri de cancer, incluzând aici cancerul de sân, de colon și de prostată. S-a demonstrat că extractul din ciupercile Maitake, combinat cu vitamina C a redus creșterea celulelor din cancerul de vezică cu un procent de 90%.

 De asemenea, ciupercile Shiitake și ciupercile Reishi au excelente proprietăți antitumorale. Astfel, s-a descoperit că lentinanul din ciupercile Shiitake crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancer, iar acidul ganoderic din ciupercile Reishi este util în tratarea cancerului de plămâni.

Condimentele

 Condimentele oferă numeroase beneficii care susțin starea generală de sănătate, dar de asemenea anumite condimente sunt utile pentru prevenirea și tratarea cancerului. Dintre acestea, cele mai recomandate sunt turmericul, piperul negru, oregano, chimenul, rozmarinul, scorțișoara și cuișoarele.

 Curcumina, care este principiul antitumoral din turmeric, este capabilă să inhibe dezvoltarea mai multor tipuri de celule tumorale. Curcumina este sigură pentru tratamentul contra oricărui tip de cancer și s-a demonstrat că nu este toxică. Curcumina din turmeric este foarte eficientă pentru prevenirea și tratarea cancerului de ovare, sân, colon, ficat, plămâni, pancreas, stomac.

 De asemenea, cercetările au evidențiat faptul că un consum regulat de chimen și de piper negru determină o incidență scăzută de cancer de colon. Piperina, substanța activă din boabele de piper conține substanțe antioxidante care inhibă dezvoltarea celulelor tumorale. În combinație cu turmericul, piperul potențează efectul anticancerigen al acestuia cu aproximativ 200%.

 Rozmarinul este foarte cunoscut datorită faptului că poate ajuta la prevenirea deteriorării ADN-ului de către agenții carcinogeni și suprimă înmulțirea celulelor canceroase. Pe de altă parte, capsaicina, un ingredient care se găsește în ardeii iuți și în condimentul curry, poate ajuta la distrugerea celulelor canceroase din prostată.

Algele marine

 Medicina tradițională chineză a recunoscut de mult timp valoarea algelor pentru prevenirea și tratarea cancerului. Mai recent, cercetările medicale au evidențiat combinația puternică și eficientă dintre micronutrienți, incluzând aici vitamina C și vitamina E, dar și minerale, iod, fibre și polizaharide din alge, ceea ce le transformă într-un puternic instrument nutrițional în lupta contra cancerului. Considerată ca fiind una dintre cele mai sănătoase populații din întreaga lume, japonezii sunt cei mai mari consumatori de alge, iar în rândul lor s-a înregistrat cea mai scăzută incidență a cancerului. Dintre alge, cele mai recomandate pentru prevenirea cancerului sunt spirulina, chlorella și alga AFA.

Sursa: Ayurvedic Medica

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...

Cele mai bune surse de …

  Cele mai bune surse de calciu vegetal  Calciul este un element indispensabil pentru orice vâr...