4 sfaturi nutriționale pentru sezonul rece

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece

 Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriționale ale organismului variază, mai ales toamna și iarna. Descoperiți în acest articol 4 sfaturi nutriționale care vă vor ajuta să vă protejați în mod eficient de frig în sezonul rece.

 În sezonul rece este important să ne luăm măsurile necesare pentru a ne proteja de frig și de bolile specifice precum răceala și gripa, deoarece așa cum se afirmă “este mai bine să prevenim decât să vindecăm”.

1. Vitamina C întărește sistemul imunitar

 Știați că vitamina C se poate transforma în unul dintre cei mai puternici aliați naturali pentru întărirea sistemului imunitar? Vitamina C ne poate ajuta să fim mai puțin expuși la gripă și răceală, două afecțiuni care sunt comune pe timpul lunilor reci.

 Acest remediu este foarte bine de luat în considerare în cazul copiilor și al persoanelor în vârstă, două categorii de vârstă care sunt mai expuse la acest tip de boală. Din acest motiv, se recomandă ca consumul de vitamina C să crească în mod considerabil în timpul toamnei și al iernii. De exemplu, consumul zilnic al unui suc proaspăt stors de citrice sau al unui pahar cu apă caldă cu suc de lămâie sunt unele dintre cele mai bune metode naturale pentru întărirea sistemului imunitar.

 Vitamina C este necesară pentru ca organismul să aibă o stare bună de sănătate. Această vitamină este considerată chiar o “macro-vitamină”, deoarece chiar dacă nu este necesară în cantități mari pentru impulsionarea metabolismului energetic, este recomandată în dietă în cantități mult mai mari decât alte vitamine cunoscute sub denumirea de “micro-nutrienți”.

 Cele mai bune doze zilnice tipice pentru adulți variază între 500 și 10.000 mg (miligrame) sau mai mult, în funcție de nivelul de stres sau de afecțiunea diagnosticată.

2. Creșteți consumul de vitamina D

 De-a lungul primăverii și al verii, orele însorite pot fi zilnic în jur de 10. Însă odată cu apariția toamnei, soarele începe să apună la ora 6 după-masa, iar din această cauză nivelele de melanină scad în întregul organism.

 Însă prin creșterea cantității de vitamina D din corp, aceasta va determina producerea acestui component atât de necesar pentru ființele umane. De aceea se recomandă să ne expunem la soare, chiar și în zilele de toamnă sau iarnă, aproximativ 20 minute, deoarece lumina solară este una dintre principalele surse de vitamina D. Odată cu trecerea anilor, capacitatea corpului de a sintetiza această vitamină prin intermediul expunerii la soare scade în mod considerabil.

 Vitamina D, spre deosebire de exemplu de vitamina B1, este o vitamină liposolubilă, care este esențială pentru menținerea sănătății sistemului osos. Există de asemenea posibilitatea de a lua vitamina D de sub formă de supliment alimentar, sau prin consumul anumitor alimente precum fructele uscate, untul, ouăle, iaurtul, laptele, sardinele, tonul și ciupercile champignon.

3. Eliminați bacteriile consumând ceapă și usturoi

 Există unele legume care au proprietăți excepționale pentru sănătate, precum ceapa și usturoiul care ne pot ajuta în mod considerabil la combaterea oricărei răceli sau gripe. Aceasta se datorează faptului că aceste două alimente sunt foarte bogate în vitamine de tipul E, C și B care ajută la întărirea sistemului imunitar, mai ales dacă le consumăm zilnic.

 Usturoiul are de exemplu puternice proprietăți antiinflamatorii, ajutând la reducerea inflamației oricărui organ. Pe de altă parte, usturoiul curăță fosele nazale înfundate datorită efectului său expectorant.

 Pentru a ameliora simptomele de gripă și de răceală, supa de ceapă și usturoi este unul dintre remediile naturale cele mai nutritive, având beneficii excelente pentru sănătate. Ceapa și usturoiul sunt fără îndoială unele dintre cele mai bune ingrediente pentru a prepara diverse supe calde atunci când suntem răciți, datorită calităților lor antibiotice, antiinflamatorii și antibacteriene.

 Supa de ceapă și usturoi are de asemenea un efect expectorant, fiind foarte utilă în cazul bolilor respiratorii ca de exemplu bronșita, ajutând la eliminarea excesului de mucus din organism.

Cum se prepară supa de ceapă și de usturoi?

 Pentru a prepara această delicioasă supă cu efecte anti-răceală și anti-gripă sunt necesare următoarele ingrediente:

 - 3 cepe

 - 2 căței de usturoi

 - 1 morcov

 - 1 păstârnac mic

 - un litru de supă vegetală

 - un sfert de linguriță de muștar praf

 - 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

 - 1 frunză de dafin

 - un vârf de cuțit de piper proaspăt măcinat

 - sare de mare sau de Himalaya

 În primul rând se taie ceapa mărunt, se curăță usturoiul și se zdrobește. Se spală morcovul, se curăță și se taie rondele, la fel și păstârnacul.

Într-o oală se adaugă puțin ulei de măsline și se călesc ușor ceapa, usturoiul, morcovul și păstârnacul la foc mic. Se adaugă puțină sare, apoi se adaugă frunza de dafin, pulberea de muștar și supa vegetală. Se amestecă bine toate ingredientele și se lasă să fiarbă la foc mic cu un capac timp de 20 minute. După aceea se scoate frunza de dafin și se servește fierbinte, condimentată cu sare și piper după gust.

4. Fierul combate frigul

 Fierul este de asemenea un component natural care întărește sistemul imunitar și care e poate ajuta la combaterea unor afecțiuni mai grave precum anemia.

 Totodată, fierul are un efect pozitiv asupra căilor respiratorii ajutându-ne să respirăm mai bine în cazul răcelilor sau gripei care se declanșează adeseori în sezonul rece. Fierul este fundamental pentru un bun randament fizic cât și mental, fiind în special important în cazul persoanelor tinere și al femeilor însărcinate.

 Luând în considerare faptul că fierul este esențial pentru organismul nostru, este important să adoptăm o dietă echilibrată bazată pe consumul alimentelor naturale și sănătoase.

 Pentru a vă ajuta să obțineți zilnic aportul de fier de care are nevoie organismul iată care sunt principalele alimente bogate în fier:

Alimente bogate în fier

 - Alimente de origine animală: carne roșie, ouă.

 - Alimente de origine vegetală: legumele verzi (precum broccoli, guliile, sparanghelul, anghinarea, ruccola, spanacul, etc.) și leguminoasele (precum lintea, năutul, fasolea și mazărea).

 - Cereale integrale: grâu, ovăz, hrișcă și orez.

 - Fructe uscate: nucile, migdalele și alunele de pădure.

 - Alte alimente precum ciocolata neagră de bună calitate.

 Pentru ca fierul să fie absorbit în mod eficient de către organism, se recomandă ca alimentele care conțin fier să fie consumate împreună cu alimentele bogate în vitamina C, care ajută și facilitează absorbția fierului.

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...

Cele mai bune surse de …

  Cele mai bune surse de calciu vegetal  Calciul este un element indispensabil pentru orice vâr...