Beneficiile verzei de Bruxelles pentru sănătate

Varza de Bruxelles – date generale

 Beneficiile verzei de Bruxelles pentru sănătateVarza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înrudită cu brocoli și cu varza. Varza de Bruxelles seamănă cu o varză în miniatură, având diametrul de aproximativ 2,5 centimetri, având în mod normal culoarea verde intens, cu toate că unele varietăți pot avea chiar culoarea roșie. Când varza de Bruxelles este gătită corespunzător, capătă o textură crocantă și densă, un aspect ușor sticlos și un gust ușor dulce.

 Varza de Bruxelles este disponibilă tot timpul anului, totuși este mai ușor de găsit toamna și primăvara, când este sezonul său maxim de creștere.

 Dacă se consumă în mod regulat, varza de Bruxelles oferă beneficii extraordinare pentru sănătate. Ca minim, ar trebui să se consume de 2 - 3 ori pe săptămână în porții minime de o cană jumătate de persoană. Medicii recomandă consumul verzei de Bruxelles și a altor legume din grupa legumelor crucifere de 4 - 5 ori pe săptămână, deoarece numeroase studii au arătat deja că legumele crucifere previn cancerul.

Cum se alege și se depozitează varza de Bruxelles?

 Varza de Bruxelles de calitate este fermă, compactă și are culoarea verde intens. Acesta nu trebuie să aibă frunze galbene sau ofilite și nici textura moale. Dacă micile verze de Bruxelles se vând individual, alegeți-le pe acelea care au o mărime similară, deoarece atunci când le veți găti, ele se vor găti uniform.

 Păstrați varza de Bruxelles fără să o spălați sau să o tăiați în compartimentul de legume din frigider. Dacă o păstrați într-o pungă de plastic, se poate păstra în bune condiții timp de 10 zile. Dacă doriți să congelați varza de Bruxelles, spălați-o mai întâi timp de trei sau cinci minute. Se poate păstra în congelator timp de maxim un an.

Modalitatea cea mai sănătoasă de a găti varza de Bruxelles

 Este foarte important să nu se gătească în exces varza de Bruxelles. Dacă este gătită în exces, nu doar că își pierde valoarea nutrițională și aroma, ci va avea și un miros neplăcut de sulf care este de altfel caracteristic tuturor legumelor crucifere.

 Se recomandă să se gătească varza de Bruxelles la aburi, deoarece procedând astfel, se va obține un maxim de nutrienți și un gust mai bun. Umpleți o oală de gătit la aburi cu 5 centimetri de apă. În timp ce apa începe să fiarbă, tăiați verzele de Bruxelles în sferturi. Gătiți-le la aburi timp de 5 minute, iar apoi puteți adăuga puțin unt sau puteți prepara un sos delicios din muștar și miere care îi va potența gustul.

 

                 Beneficiile verzei de Bruxelles pentru sănătate

Varza de Bruxelles poate preveni cancerul

 În cadrul PubMed (baza de cercetări pentru sănătate a Bibliotecii Naționale de Medicină din Washington DC) se găsesc aproximativ 100 de studii despre varza de Bruxelles, iar mai mult de jumătate dintre aceste studii demonstrează beneficiile pe care această legumă cruciferă le oferă vizavi de prevenirea cancerului. Această legătură între varza de Bruxelles și prevenirea cancerului nu ar trebui să ne surprindă, deoarece această legumă susține datorită nutrienților pe care îi conține, cele trei sisteme ale corpului care sunt relaționate direct cu prevenirea cancerului. Aceste trei sisteme sunt:

 - Sistemul de detoxifiere al corpului;

 - Sistemul antioxidant;

 - Sistemul anti-inflamatoriu.

 Dezechilibrele cronice în oricare dintre aceste trei sisteme pot crește riscul de cancer, iar când dezechilibrle în cele trei sisteme se produc simultan, riscul de cancer crește în mod semnificativ. Dintre toate tipurile de cancer existente, cele numite în continuare pot fi prevenite cu ajutorul unui consum regulat al verzei de Bruxelles: cancerul de vezică urinară, cancerul de sân, cancerul de colon, cancerul de plămâni, cancerul de prostată și cancerul ovarian.

 Protecția contra cancerului pe care o oferă varza de Bruxelles este relaționată cu patru compuși glucozinolați specifici care se găsesc în această legumă cruciferă și anume: glucorafanina, glucobrasicina, sinigrina și gluconasturtina. Cercetările medicale au demonstrat că varza de Bruxelles oferă acești compuși într-o combinație specială care ajută la prevenirea cancerului.

Beneficiile detoxifiante ale verzei de Bruxelles

 Există dovezi în studiile realizate pe pacienți că sistemele enzimatice ale celulelor care realizează detoxifierea organismului de substanțele care cauzează cancer, pot fi activate de compușii elaborați pornind de la glucozinolații care se găsesc în varza de Bruxelles.

 Sistemul de detoxifiere al corpului are nevoie de o furnizare suficientă de sulf pentru a acționa cu eficiență. Varza de Bruxelles este bogată în nutrienți care conțin sulf. Totodată, sistemul de detoxifiere al corpului are nevoie de un aport puternic de antioxidanți, în special în timpul perioadei care se numește Faza 1 de detoxifiere. Varza de Bruxelles ne oferă acest tip de antioxidanți, deoarece este o sursă excelentă de vitamina C, de beta-caroten, de mangan și de vitamina E. Varza de Bruxelles conține o mare varietate de fitonutrienți antioxidanți, inclusiv mulți flavonoizi antioxidanți. Nu în ultimul rând, există de asemenea probe științifice că ADN-ul din celule, este protejat de substanțe de origine naturală existente în varza de Bruxelles. Multe dintre toxinele ambientale pot provoca schimbări nedorite în ADN-ul nostru. Varza de Bruxelles ajută la prevenirea acestor schimbări din ADN cauzate de activarea toxinelor.

Beneficiile antioxidante ale verzei de Bruxelles

 Așa cum s-a menționat anterior, varza de Bruxelles este o sursă importantă dietetică de mulți antioxidanți, vitamine, inclusiv de vitaminele C, E și A (sub formă de beta-caroten). Manganul este un mineral antioxidant care se regăsește de asemenea în varza de Bruxelles. Flavonoizii antioxidanți precum isorhamnetinul, quercetina și kaempferolul, se găsesc de asemenea în varza de Bruxelles, precum și acidul cafeic și acidul ferulic. În cadrul unui studiu realizat în Franța, s-a descoperit că varza de Bruxelles conține o cantitate importantă de compuși antioxidanți, printre care se numără și polifenolii. Cantitatea de polifenoli din această legumă este mai mare decât cea din brocoli. Unul dintre compușii din varza de Bruxelles care conțin sulf se numește D3T (D3T este denumirea abreviată a 3H-1,2-ditiole-3-tiona). Cercetătorii studiază în continuare modul în care D3T este capabil să optimizeze răspunsul sistemului antioxidant din corp.

 Tratați ca un grup, nutrienții antioxidanți descriși anterior oferă un aport benefic nu doar pentru Faza 1 a procesului de detoxifiere a corpului, ci și pentru toate celulele din corp care riscă să sufere de deteriorări oxidative și care sunt excesiv de reactive deoarece conțin molecule de oxigen. Oxidarea cronică înseamnă de fapt, prezența continuă a moleculelor excesiv de reactive care conțin oxigen și care cauzează deteriorări acumulative în țesuturi. Acesta este un factor de risc pentru dezvoltarea majorității tipurilor de cancer.

Beneficiile anti-inflamatorii ale verzei de Bruxelles

 La fel precum stresul oxidativ cronic, inflamația cronică nedorită din corp este și ea un factor de risc pentru multe tipuri de cancer. Expunerea la toxine ambientale, utilizarea excesivă și cronică a medicamentelor, stresul excesiv, lipsa exercițiilor fizice, lipsa cronică de somn și o dietă de slabă calitate și săracă în nutrienți, pot contribui la creșterea riscului de inflamație din corp.

 Varza de Bruxelles ne poate ajuta să evităm apariția inflamației cronice prin intermediul unei varietăți de beneficii nutriționale. În primul rând, să vedem ce semnifică conținutul bogat în glucozinolați din varza de Bruxelles. Pe lângă proprietățile de detoxifiere pe care le-am menționat anterior, glucozinolații care se găsesc în varza de Bruxelles, ajută la reglarea sistemului anti-inflamatoriu din corp și preveni inflamația. În varza de Bruxelles se găsește un tip de glucozinolați numit glucobrasicina. Glucobrasicina se poate transforma într-o moleculă numită izotiocianat TIC sau indol-3 carbinol. I3C este un compus anti-inflamatoriu care poate funcționa la nivel genetic, iar în acest mod se poate preveni răspunsul inflamatoriu într-o fază timpurie.

 Un alt nutrient anti-inflamatoriu care se găsește în varza de Bruxelles este vitamina K. Această vitamină este un regulator direct al răspunsului inflamatoriu și avem nevoie de un aport optim al acestei vitamine pentru a se evita inflamația cronică și excesivă.

 Al treilea component anti-inflamatoriu important din varza de Bruxelles sunt acizii grași Omega 3. 100 de calorii de varză de Bruxelles (aproximativ o jumătate de cană) oferă 430 de miligrame de acizi grași omega-3 numiți acizi alfa-linolenici. Această cantitate înseamnă mai mult de un sfert din cantitatea zilnică recomandată de acizi alfa-linolenici de Academia Națională de Științe din Statele Unite. Putem obține jumătate din cantitatea zilnică recomandată de acizi alfa-linolenici dintr-o linguriță de semințe întregi de in. Acizii grași Omega 3 sunt componente de bază pentru funcționarea eficientă a moleculelor anti-inflamatorii.

Beneficiile cardiovasculare ale verzei de Bruxelles

 Cercetătorii au analizat o varietate de probleme cardiovasculare, inclusiv infarctul de miocard, cardiopatia ischemică și ateroscleroza și au descoperit dovezi preliminare referitor la capacitatea legumelor crucifere de a reduce riscul apariției acestor probleme de sănătate. Totuși, independent de problemele cardiovasculare specifice, varza de Bruxelles aduce beneficii cardiovasculare datorită capacității sale anti-inflamatorii.

 O inflamație nedorită în corp poate cauza probleme vaselor de sânge și implicit circulației sanguine, crescând riscul apariției bolilor cardiovasculare. În mod special, s-a constatat că izotiocianatul (TIC) sulforafan, derivat din glucorafanină (un glucozinolat) care se găsește în varza de Bruxelles poate fi capabil să prevină și chiar inclusiv să stopeze deteriorările vaselor de sânge.

 De asemenea, consumul regulat de varză de Bruxelles ajută la reducerea colesterolului. Un studiu recent a demonstrat că capacitatea verzei de Bruxelles de a reduce colesterolul crește în mod semnificativ atunci când aceasta este gătită la aburi.

 Ficatul folosește colesterolul ca bază pentru producerea acizilor biliari. Acești acizi sunt de fapt molecule specializate care susțin procesul digestiei și al absorbției grăsimilor prin intermediul unui proces numit emulsificare. Aceste molecule obișnuiesc să se depoziteze sub formă lichidă în vezica biliară, iar atunci când consumăm un aliment care conține grăsimi, acestea se eliberează în intestin și interacționează cu enzimele care ajută la pregătirea acestor grăsimi pentru a fi absorbite în corp.

Beneficiile digestive ale verzei de Bruxelles

 Conținutul de fibre al unei cantități echivalente cu o cană de varză de Bruxelles este de 4 grame, de aceea, această legumă cruciferă reprezintă un ajutor natural pentru sistemul digestiv. Doar 200 de calorii de varză de Bruxelles oferă jumătate din valoarea totală de fibre de care avem nevoie zilnic.

 Totuși, conținutul ridicat de fibre din varza de Bruxelles, este doar unul din mecanismele care susțin sănătatea digestivă. Cercetătorii au mai descoperit că sulforafanul conținut în varza de Bruxelles ajută la protejarea sănătății mucoasei stomacului, ajutând la evitarea dezvoltării bacteriei Helicobacter pylori (care este responsabilă de apariția cancerului gastric în proporție de 60-90%) și a fixării acesteia pe pereții stomacului.

  Alte beneficii pentru sănătate ale verzei de Bruxelles

 În prezent, se desfășoară cercetări promițătoare în privința beneficiilor pe care le oferă varza de Bruxelles și cu următoarele afecțiuni relaționate cu inflamația: boala Crohn, boala inflamatorie intestinală, rezistența la insulină, sindromul colonului iritabil, sindromul metabolic, obezitatea, artrita reumatoidă, diabetul de tip 2 și colita ulceroasă.

 De asemenea, s-au mai efectuat cercetări pentru a se determina impactul potențial al legumelor crucifere asupra funcției tiroidiene. Într-un studiu recent, s-au făcut teste pe un mic grup de adulți sănătoși care au consumat zilnic 142 de grame de varză de Bruxelles timp de 4 săptămâni consecutive și astfel s-a demonstrat că acestea nu dăunează funcției tiroidiene. Chiar dacă mai este necesar să se efectueze studii în acest sens, cercetătorii au afirmat deja că varză de Bruxelles este un aliment care poate oferi beneficii fantastice pentru sănătate fără a fi un factor de risc pentru glanda tiroidă.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...