Varza de Bruxelles – date generale
Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înrudită cu brocoli și cu varza. Varza de Bruxelles seamănă cu o varză în miniatură, având diametrul de aproximativ 2,5 centimetri, având în mod normal culoarea verde intens, cu toate că unele varietăți pot avea chiar culoarea roșie. Când varza de Bruxelles este gătită corespunzător, capătă o textură crocantă și densă, un aspect ușor sticlos și un gust ușor dulce.
Varza de Bruxelles este disponibilă tot timpul anului, totuși este mai ușor de găsit toamna și primăvara, când este sezonul său maxim de creștere.
Dacă se consumă în mod regulat, varza de Bruxelles oferă beneficii extraordinare pentru sănătate. Ca minim, ar trebui să se consume de 2 - 3 ori pe săptămână în porții minime de o cană jumătate de persoană. Medicii recomandă consumul verzei de Bruxelles și a altor legume din grupa legumelor crucifere de 4 - 5 ori pe săptămână, deoarece numeroase studii au arătat deja că legumele crucifere previn cancerul.
Cum se alege și se depozitează varza de Bruxelles?
Varza de Bruxelles de calitate este fermă, compactă și are culoarea verde intens. Acesta nu trebuie să aibă frunze galbene sau ofilite și nici textura moale. Dacă micile verze de Bruxelles se vând individual, alegeți-le pe acelea care au o mărime similară, deoarece atunci când le veți găti, ele se vor găti uniform.
Păstrați varza de Bruxelles fără să o spălați sau să o tăiați în compartimentul de legume din frigider. Dacă o păstrați într-o pungă de plastic, se poate păstra în bune condiții timp de 10 zile. Dacă doriți să congelați varza de Bruxelles, spălați-o mai întâi timp de trei sau cinci minute. Se poate păstra în congelator timp de maxim un an.
Modalitatea cea mai sănătoasă de a găti varza de Bruxelles
Este foarte important să nu se gătească în exces varza de Bruxelles. Dacă este gătită în exces, nu doar că își pierde valoarea nutrițională și aroma, ci va avea și un miros neplăcut de sulf care este de altfel caracteristic tuturor legumelor crucifere.
Se recomandă să se gătească varza de Bruxelles la aburi, deoarece procedând astfel, se va obține un maxim de nutrienți și un gust mai bun. Umpleți o oală de gătit la aburi cu 5 centimetri de apă. În timp ce apa începe să fiarbă, tăiați verzele de Bruxelles în sferturi. Gătiți-le la aburi timp de 5 minute, iar apoi puteți adăuga puțin unt sau puteți prepara un sos delicios din muștar și miere care îi va potența gustul.
Beneficiile verzei de Bruxelles pentru sănătate
Varza de Bruxelles poate preveni cancerul
În cadrul PubMed (baza de cercetări pentru sănătate a Bibliotecii Naționale de Medicină din Washington DC) se găsesc aproximativ 100 de studii despre varza de Bruxelles, iar mai mult de jumătate dintre aceste studii demonstrează beneficiile pe care această legumă cruciferă le oferă vizavi de prevenirea cancerului. Această legătură între varza de Bruxelles și prevenirea cancerului nu ar trebui să ne surprindă, deoarece această legumă susține datorită nutrienților pe care îi conține, cele trei sisteme ale corpului care sunt relaționate direct cu prevenirea cancerului. Aceste trei sisteme sunt:
- Sistemul de detoxifiere al corpului;
- Sistemul antioxidant;
- Sistemul anti-inflamatoriu.
Dezechilibrele cronice în oricare dintre aceste trei sisteme pot crește riscul de cancer, iar când dezechilibrle în cele trei sisteme se produc simultan, riscul de cancer crește în mod semnificativ. Dintre toate tipurile de cancer existente, cele numite în continuare pot fi prevenite cu ajutorul unui consum regulat al verzei de Bruxelles: cancerul de vezică urinară, cancerul de sân, cancerul de colon, cancerul de plămâni, cancerul de prostată și cancerul ovarian.
Protecția contra cancerului pe care o oferă varza de Bruxelles este relaționată cu patru compuși glucozinolați specifici care se găsesc în această legumă cruciferă și anume: glucorafanina, glucobrasicina, sinigrina și gluconasturtina. Cercetările medicale au demonstrat că varza de Bruxelles oferă acești compuși într-o combinație specială care ajută la prevenirea cancerului.
Beneficiile detoxifiante ale verzei de Bruxelles
Există dovezi în studiile realizate pe pacienți că sistemele enzimatice ale celulelor care realizează detoxifierea organismului de substanțele care cauzează cancer, pot fi activate de compușii elaborați pornind de la glucozinolații care se găsesc în varza de Bruxelles.
Sistemul de detoxifiere al corpului are nevoie de o furnizare suficientă de sulf pentru a acționa cu eficiență. Varza de Bruxelles este bogată în nutrienți care conțin sulf. Totodată, sistemul de detoxifiere al corpului are nevoie de un aport puternic de antioxidanți, în special în timpul perioadei care se numește Faza 1 de detoxifiere. Varza de Bruxelles ne oferă acest tip de antioxidanți, deoarece este o sursă excelentă de vitamina C, de beta-caroten, de mangan și de vitamina E. Varza de Bruxelles conține o mare varietate de fitonutrienți antioxidanți, inclusiv mulți flavonoizi antioxidanți. Nu în ultimul rând, există de asemenea probe științifice că ADN-ul din celule, este protejat de substanțe de origine naturală existente în varza de Bruxelles. Multe dintre toxinele ambientale pot provoca schimbări nedorite în ADN-ul nostru. Varza de Bruxelles ajută la prevenirea acestor schimbări din ADN cauzate de activarea toxinelor.
Beneficiile antioxidante ale verzei de Bruxelles
Așa cum s-a menționat anterior, varza de Bruxelles este o sursă importantă dietetică de mulți antioxidanți, vitamine, inclusiv de vitaminele C, E și A (sub formă de beta-caroten). Manganul este un mineral antioxidant care se regăsește de asemenea în varza de Bruxelles. Flavonoizii antioxidanți precum isorhamnetinul, quercetina și kaempferolul, se găsesc de asemenea în varza de Bruxelles, precum și acidul cafeic și acidul ferulic. În cadrul unui studiu realizat în Franța, s-a descoperit că varza de Bruxelles conține o cantitate importantă de compuși antioxidanți, printre care se numără și polifenolii. Cantitatea de polifenoli din această legumă este mai mare decât cea din brocoli. Unul dintre compușii din varza de Bruxelles care conțin sulf se numește D3T (D3T este denumirea abreviată a 3H-1,2-ditiole-3-tiona). Cercetătorii studiază în continuare modul în care D3T este capabil să optimizeze răspunsul sistemului antioxidant din corp.
Tratați ca un grup, nutrienții antioxidanți descriși anterior oferă un aport benefic nu doar pentru Faza 1 a procesului de detoxifiere a corpului, ci și pentru toate celulele din corp care riscă să sufere de deteriorări oxidative și care sunt excesiv de reactive deoarece conțin molecule de oxigen. Oxidarea cronică înseamnă de fapt, prezența continuă a moleculelor excesiv de reactive care conțin oxigen și care cauzează deteriorări acumulative în țesuturi. Acesta este un factor de risc pentru dezvoltarea majorității tipurilor de cancer.
Beneficiile anti-inflamatorii ale verzei de Bruxelles
La fel precum stresul oxidativ cronic, inflamația cronică nedorită din corp este și ea un factor de risc pentru multe tipuri de cancer. Expunerea la toxine ambientale, utilizarea excesivă și cronică a medicamentelor, stresul excesiv, lipsa exercițiilor fizice, lipsa cronică de somn și o dietă de slabă calitate și săracă în nutrienți, pot contribui la creșterea riscului de inflamație din corp.
Varza de Bruxelles ne poate ajuta să evităm apariția inflamației cronice prin intermediul unei varietăți de beneficii nutriționale. În primul rând, să vedem ce semnifică conținutul bogat în glucozinolați din varza de Bruxelles. Pe lângă proprietățile de detoxifiere pe care le-am menționat anterior, glucozinolații care se găsesc în varza de Bruxelles, ajută la reglarea sistemului anti-inflamatoriu din corp și preveni inflamația. În varza de Bruxelles se găsește un tip de glucozinolați numit glucobrasicina. Glucobrasicina se poate transforma într-o moleculă numită izotiocianat TIC sau indol-3 carbinol. I3C este un compus anti-inflamatoriu care poate funcționa la nivel genetic, iar în acest mod se poate preveni răspunsul inflamatoriu într-o fază timpurie.
Un alt nutrient anti-inflamatoriu care se găsește în varza de Bruxelles este vitamina K. Această vitamină este un regulator direct al răspunsului inflamatoriu și avem nevoie de un aport optim al acestei vitamine pentru a se evita inflamația cronică și excesivă.
Al treilea component anti-inflamatoriu important din varza de Bruxelles sunt acizii grași Omega 3. 100 de calorii de varză de Bruxelles (aproximativ o jumătate de cană) oferă 430 de miligrame de acizi grași omega-3 numiți acizi alfa-linolenici. Această cantitate înseamnă mai mult de un sfert din cantitatea zilnică recomandată de acizi alfa-linolenici de Academia Națională de Științe din Statele Unite. Putem obține jumătate din cantitatea zilnică recomandată de acizi alfa-linolenici dintr-o linguriță de semințe întregi de in. Acizii grași Omega 3 sunt componente de bază pentru funcționarea eficientă a moleculelor anti-inflamatorii.
Beneficiile cardiovasculare ale verzei de Bruxelles
Cercetătorii au analizat o varietate de probleme cardiovasculare, inclusiv infarctul de miocard, cardiopatia ischemică și ateroscleroza și au descoperit dovezi preliminare referitor la capacitatea legumelor crucifere de a reduce riscul apariției acestor probleme de sănătate. Totuși, independent de problemele cardiovasculare specifice, varza de Bruxelles aduce beneficii cardiovasculare datorită capacității sale anti-inflamatorii.
O inflamație nedorită în corp poate cauza probleme vaselor de sânge și implicit circulației sanguine, crescând riscul apariției bolilor cardiovasculare. În mod special, s-a constatat că izotiocianatul (TIC) sulforafan, derivat din glucorafanină (un glucozinolat) care se găsește în varza de Bruxelles poate fi capabil să prevină și chiar inclusiv să stopeze deteriorările vaselor de sânge.
De asemenea, consumul regulat de varză de Bruxelles ajută la reducerea colesterolului. Un studiu recent a demonstrat că capacitatea verzei de Bruxelles de a reduce colesterolul crește în mod semnificativ atunci când aceasta este gătită la aburi.
Ficatul folosește colesterolul ca bază pentru producerea acizilor biliari. Acești acizi sunt de fapt molecule specializate care susțin procesul digestiei și al absorbției grăsimilor prin intermediul unui proces numit emulsificare. Aceste molecule obișnuiesc să se depoziteze sub formă lichidă în vezica biliară, iar atunci când consumăm un aliment care conține grăsimi, acestea se eliberează în intestin și interacționează cu enzimele care ajută la pregătirea acestor grăsimi pentru a fi absorbite în corp.
Beneficiile digestive ale verzei de Bruxelles
Conținutul de fibre al unei cantități echivalente cu o cană de varză de Bruxelles este de 4 grame, de aceea, această legumă cruciferă reprezintă un ajutor natural pentru sistemul digestiv. Doar 200 de calorii de varză de Bruxelles oferă jumătate din valoarea totală de fibre de care avem nevoie zilnic.
Totuși, conținutul ridicat de fibre din varza de Bruxelles, este doar unul din mecanismele care susțin sănătatea digestivă. Cercetătorii au mai descoperit că sulforafanul conținut în varza de Bruxelles ajută la protejarea sănătății mucoasei stomacului, ajutând la evitarea dezvoltării bacteriei Helicobacter pylori (care este responsabilă de apariția cancerului gastric în proporție de 60-90%) și a fixării acesteia pe pereții stomacului.
Alte beneficii pentru sănătate ale verzei de Bruxelles
În prezent, se desfășoară cercetări promițătoare în privința beneficiilor pe care le oferă varza de Bruxelles și cu următoarele afecțiuni relaționate cu inflamația: boala Crohn, boala inflamatorie intestinală, rezistența la insulină, sindromul colonului iritabil, sindromul metabolic, obezitatea, artrita reumatoidă, diabetul de tip 2 și colita ulceroasă.
De asemenea, s-au mai efectuat cercetări pentru a se determina impactul potențial al legumelor crucifere asupra funcției tiroidiene. Într-un studiu recent, s-au făcut teste pe un mic grup de adulți sănătoși care au consumat zilnic 142 de grame de varză de Bruxelles timp de 4 săptămâni consecutive și astfel s-a demonstrat că acestea nu dăunează funcției tiroidiene. Chiar dacă mai este necesar să se efectueze studii în acest sens, cercetătorii au afirmat deja că varză de Bruxelles este un aliment care poate oferi beneficii fantastice pentru sănătate fără a fi un factor de risc pentru glanda tiroidă.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca