10 semne ale deficienței de proteine

Ce sunt proteinele?

 Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului nostru, dar ce se întâmplă atunci când nu consumăm necesarul? În articolul de astăzi vom trece în revistă principalele semne ale deficitului de proteine din corpul nostru.

 Proteinele sunt lanțuri lungi de aminoacizi, o moleculă de o importanță vitală pentru ca diferitele funcții ale corpului nostru să fie îndeplinite corespunzător. Proteina este o componentă a fiecărei celule din corpul nostru, pe care o folosește pentru a construi și repara țesuturile, pentru a produce enzime, hormoni și alte substanțe chimice, precum și pentru a ne ajuta să construim oase, mușchi, cartilaj, piele și chiar sânge.

 Corpul nostru nu este capabil să stocheze proteine, așa cum face cu alți nutrienți, cum ar fi carbohidrații sau grăsimile. Din acest motiv, este foarte important să consumăm în mod regulat alimente care conțin proteine pentru ca organismul nostru să obțină acest nutrient esențial. Unele dintre alimentele bogate în proteine sunt carnea, laptele, ouăle, peștele, soia sau leguminoasele, printre altele.

Câte proteine trebuie să consumăm?

 Știm deja că consumul de proteine este necesar, dar care este cantitatea pe care ar trebui să o mâncăm? Dacă urmăm o alimentație variată și echilibrată, nu avem de ce să ne facem griji. Experții în sănătate recomandă ca aproximativ 10% până la 30% din caloriile noastre zilnice să fie proteine, astfel:

 - La bărbații cu vârsta peste 19 ani: 56 grame;

 - La femeile peste 19 ani: 46 grame.

 Deși acestea nu sunt cifre exacte, întrucât trebuie să ținem cont de alți factori precum nivelul de activitate pe care îl avem, vârsta noastră, masa musculară sau starea noastră de sănătate. Dacă dieta noastră nu include suficiente calorii, corpul nostru va folosi proteina care este destinată protejării sistemului nostru imunitar, pentru a ne construi mușchii și pentru a avea grijă de sănătatea părului și a pielii, printre altele și pentru a obține energia pe care o are are nevoie.

Cine este mai predispus la deficiența de proteine?

 Lipsa proteinelor ne poate afecta pe toți, dar grupurile de persoane care riscă cel mai mult să sufere de o deficiență de proteine sunt următoarele:

 - Persoanele în vârstă (peste 60 ani).

 - Atleții și sportivii.

 - Bolnavii care sunt în perioada de recuperare (convalescenții).

 - Persoanele afectate de stres.

 - Persoanele care urmează o dietă pentru a slăbi.

 - Persoanele cu probleme digestive sau cu arsuri la stomac.

 

           10 semne ale lipsei de proteine din dietă

 În continuare urmează sa vedem care sunt cele mai evidente semne că suferim de un deficit de proteine, desi este recomandat să consultați medicul pentru ca acesta să poată pune un diagnostic exact.

1. Anumite pofte alimentare

 Un semn că organismul nostru nu primește suficiente proteine este pofta frecventă de mâncare, în special pentru dulciuri. Acest lucru se datorează faptului că atunci când mâncăm mai puține proteine, este foarte probabil să facem acest lucru, deoarece dieta noastră este bogată în carbohidrați și zahăr, iar acestea pot provoca o creștere a nivelului de zahăr din sânge și ne pot face să ne simțim mai des foame.

 În plus, digerarea proteinelor durează mai mult și asta înseamnă că ne simțim plini și cu mai multă energie. Astfel, deși proteinele conțin mai multe calorii decât carbohidrații, ele ne mențin săturați mai mult timp și ne ajută să reglam foamea.

2. Dureri și slăbiciune musculară

 Dacă există ceva, pe lângă exercițiile fizice, care ne ajută să ne menținem mușchii în formă, sunt proteinele, așa că atunci când suferim de o deficiență de proteine, putem suferi o pierdere a masei musculare, însoțită de o senzație de slăbiciune.

 În plus, proteinele joacă un rol foarte important în a ajuta organismul nostru să absoarbă alți nutrienți esențiali precum fierul sau calciul, care ne vor ajuta, de asemenea, să ne menținem sănătatea mușchilor și a articulațiilor.

3. Unghii fragile și casante

 Unul dintre primele semne care indică un deficit de proteine în corpul nostru sunt unghiile slabe sau fragile. Unghiile sunt formate din straturi de celule moarte întărite care conțin cheratină, o proteină pe care organismul o produce în mod natural.

 Dacă unghiile noastre sunt puternice și sănătoase înseamnă că nivelul de proteine din corpul nostru este adecvat, dar atunci când nu consumăm necesarul, unghiile noastre slăbesc și pot apărea chiar și pete albe pe ele. În plus, lipsa de proteine poate cauza mai frecvent unghii, precum și crăpături și rupturi ale unghiilor, făcându-le mai vulnerabile la infecții.

4. Probleme cu părul

 La fel ca unghiile, părul nostru este compus din proteina cunoscută sub numele de cheratină, care este esențială în toate celulele și foliculii părului nostru. Dacă organismul nostru nu primește suficiente proteine, atunci părul nostru se poate usca și rupe, slăbi, își pierde strălucirea și putem suferi chiar și căderea părului.

5. Schimbări ale stării de dispoziție

 Proteinele sunt substanțe esențiale pentru creierul nostru care ne ajută să ne stimulăm starea de spirit. Dacă nu avem un nivel stabil de zahăr în sânge și, de asemenea, nu consumăm suficiente proteine pentru a ne ajuta să producem dopamină și norepinefrină, care sunt substanțe chimice ale creierului făcute cu proteine, putem observa că suferim schimbări continue de dispoziție care ne împiedică în a ne simți fericiți.

6. Un sistem imunitar slăbit

 Proteinele ne ajută să ne menținem sistemul imunitar să funcționeze corect, deoarece celulele imunitare sunt formate în principal din proteine. Un sistem imunitar puternic ne va ajuta să rămânem sănătoși, dar dacă corpul nostru nu primește proteinele necesare, nu va putea produce suficiente molecule imune care să lupte împotriva posibilelor boli sau infecții.

7. Retenția de lichide

 Retenția sau acumularea de lichide, în special în partea inferioară a corpului, poate fi un semn al lipsei de proteine în corpul nostru. Proteinele ne ajută să menținem acumularea de lichid în țesuturi, în special în picioare și glezne, așa că, dacă corpul nostru nu primește suficiente proteine, aceste fluide se pot scurge în țesuturile înconjurătoare și pot provoca umflături la nivelul picioarelor și gleznelor.

8. Stări de confuzie mentală

 Proteina este un nutrient foarte important pentru menținerea funcției neurologice sănătoase. Lipsa de concentrare, confuzia mentală, lipsa motivației sau problemele de învățare pot indica faptul că fie nivelul zahărului din sânge nu este adecvat, fie că nivelul de proteine din corpul nostru este insuficient.

 Lipsa proteinelor poate genera un dezechilibru neurotransmițător, deoarece aceștia sunt sintetizați în creier folosind aminoacizi, care sunt compuși organici care se combină pentru a forma proteine. Un deficit de aminoacizi poate duce la tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia sau anxietatea.

9. Cicluri menstruale neregulate

 Pentru a avea un ciclu menstrual sănătos este important să avem o dietă variată și echilibrată. Când există deficiențe nutriționale în el, precum lipsa de proteine, unul dintre semnele care pot apărea la femei este menstruația neregulată.

 În plus, dacă la lipsa de proteine adăugăm consumul excesiv de carbohidrați și zahăr, vom contribui și la o posibilă creștere în greutate, oboseală și chiar inflamație excesivă, ceea ce va altera echilibrul hormonilor feminini ducând astfel la un ciclu menstrual neregulat.

10. Insomnii

 După cum am menționat anterior, dacă organismului nostru îi lipsește cantitatea necesară de proteine pentru a rămâne sănătos, poate provoca un dezechilibru hormonal care va ajunge să ne afecteze somnul și odihna. Această lipsă de somn are mult de-a face cu nivelurile de zahăr din sânge, care, dacă nu se stabilizează, se pot datora consumului insuficient de proteine. În plus, durerile musculare cauzate de deficitul de proteine din corpul nostru ne pot afecta și odihna.

Consumă cantitatea de proteine de care are nevoie corpul tău!

 După cum ați văzut, proteinele sunt importante pentru buna funcționare a organismului nostru și, din fericire, suntem înconjurați de un număr mare de alimente care ne vor ajuta să le obținem. Acest lucru ne amintește de importanța respectării unei alimentații variate și echilibrate, capabile să ne ajute să evităm riscul apariției deficiențelor de proteine și de alți nutrienți.

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...