Recomandări pentru prevenirea cancerului de piele

 

Cum deteriorează soarele pielea?

Recomandări pentru prevenirea cancerului de piele Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în timp a pielii; să nu uităm de asemenea că razele UV ale soarelui pot cauza cancer de piele. Îngrijirea adecvată a pielii atunci când este expusă la soare este o necesitate. În timpul verii, protecția solară corespunzătoare este importantă, însă există de asemenea și o dietă adecvată pentru a preveni cancerul de piele.

 Factorul de risc numărul unu în cazul cancerului de piele este expunerea la radiațiile ultraviolete ale soarelui. Cancerul de piele este mai întâlnit la persoanele având pielea deschisă la culoare și care se arde ușor sau care prezintă pistrui; tocmai de aceea caucazienii sunt de 40 de ori mai predispuși să dezvolte un cancer de piele decât persoanele de culoare.

 Arsurile solare sunt un răspuns inflamatoriu și un simptom extern al deteriorării subdiacente a pielii, care apar atunci când se primește o doză excesivă de expunere la razele UV. Expunerea la razele ultraviolete provoacă formarea radicalilor liberi și a daunelor oxidative și poate determina de asemenea mutații ale ADN-ului și formarea celulelor canceroase. Razele UVC sunt considerate a fi cele mai cancerigene, însă și razele UVA (care este tipul de raze la care suntem expuși cu precădere) pot cauza mari daune pielii; acestea sunt responsabile de majoritatea cazurilor de melanom.

 Aplicarea unei creme sau loțiuni de protecție solară, îmbrăcămintea protectoare, precum și limitarea timpului de expunere la soare, sunt toate măsuri preventive foarte bune, însă protecția solară optimă trebuie să înceapă cu mult înainte de a ieși într-o zi călduroasă de vară la plajă. Menținerea sănătății pielii trebuie aplicată atât intern, cât și extern și poate ajuta de asemenea la prevenirea daunelor cauzate de soare. În această vară, asigurați-vă de faptul că organismul primește nutrienții de care are nevoie pentru a menține sănătatea pielii, contribuind astfel la prevenirea cancerului de piele.

Rolul dietei pentru protecția contra soarelui

 Antioxidanții, în particular, sunt foarte buni pentru a proteja în mod adecvat pielea, deoarece ajută la eliminarea radicalilor liberi produși în organism atunci când pielea este expusă la radiațiile UV. Antioxidanții printre care menționăm carotenoizii și polifenolii, pot ajuta la prevenirea arsurilor solare și a deteriorărilor care pot apărea în cazul unei expuneri excesive la soare.

        

                Dieta pentru prevenirea cancerului de piele

 Pentru a preveni arsurile solare și apariția cancerului de piele, specialiștii în nutriție ne recomandă să consumăm cu încredere următoarele alimente:

Roșiile

 Roșiile sunt foarte bogate în flavonoizi şi alte substanţe fitochimice care au proprietăţi anti-cancerigene. Aceste legume sunt o sursă excelentă de luteină, zeaxantină şi vitamina C (care este mai concentrată în substanţa gelatinoasă care înconjoară seminţele), precum şi de vitaminele A, E şi vitamina B, potasiu, mangan şi fosfor.

 Roșiile sunt una dintre sursele vegetale cele mai bogate în licopen, un tip specific de carotenoizi. Carotenoizii sunt antioxidanți puternici care ajută la eliminarea radicalilor liberi din piele după expunerea la soare, iar consumul de roșii este o modalitate foarte bună de a obține o cantitate suficientă din acești nutrienți pentru a avea o piele sănătoasă. În cadrul unui studiu, în cazul persoanelor care adăugaseră 40 g de pastă de roșii și 10 g de ulei de măsline la masa principală timp de zece săptămâni, s-a înregistrat o reducere cu 40% a nivelelor de arsurilor solare în comparație cu persoanele care adăugaseră doar 10 g ulei de măsline, însă fără pasta de roșii.

 Se recomandă ca roşiile proaspete, preferabil din culturi în care nu s-au folosit îngrăşăminte chimice, să fie consumate cât mai des, atât în salate de legume, cât şi sub formă de suc proaspăt sau ca adaos la diverse sosuri, supe, mâncăruri, etc.

Morcovii

 Consumul de morcovi cruzi sau sub formă de suc (aceștia fiind o altă sursă foarte bună de licopen și carotenoizi) poate proteja eficient contra arsurilor solare. Datorită conținutului lor bogat în compuși antioxidanți, morcovii contribuie la stoparea acțiunii radicalilor liberi care deteriorează celulele și care sunt asociați cu dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer. O jumătate de cană de morcovi cruzi furnizează de patru ori mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de vitamina A și în plus, morcovii conțin cantități semnificative de fibre, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic, mangan, fier, potasiu și cupru.

 În cadrul unui studiu medical, în cazul pacienților care au consumat zilnic 400 ml de suc de morcovi (care conține 10 mg de licopen și 5,1 mg de betacaroten) s-a constatat o reducere a arsurilor solare cu aproximativ 45%.

Ceaiul verde

 Ceaiul verde este o băutură sănătoasă foarte populară în întreaga lume. Pe lângă binecunoscutele beneficii pe care le aduce sănătății (precum stimularea metabolismului, combaterea obezității, a depresiei, a bolilor cardiovasculare, etc.), ceaiul verde este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru a ne proteja de efectele nocive ale soarelui și pentru a preveni astfel apariția cancerului de piele. Frunzele de ceai verde sunt foarte bogate în polifenoli, care inhibă carcinogeneză cauzată de radiațiile UV. Ceaiul verde conține de asemenea și vitamina A, vitamina C și vitamina E, care împreună cu catechinele oferă o excelentă protecție împotriva radicalilor liberi.

 Consumul regulat de ceai verde ajută la protecția contra cancerului de piele, acționând ca un antioxidant, prevenind imunosupresia (sau imunodepresia care este inhibiția reacțiilor anormale sau excesive ale sistemului imunitar) și împiedicând creșterea tumorilor. S-au efectuat experimente de laborator care au utilizat celule cultivate în laborator, iar cercetările care au fost efectuate pe animale de laborator au demonstrat că extractul de ceai verde administrat pe cale orală sau aplicat direct pe piele oferă o protecție semnificativă împotriva cancerului de piele provocat de radiațiile UV. Studiile efectuate de alți cercetători din domeniu au demonstrat că extractul de ceai verde inhibă dezvoltarea melanomului, considerată cea mai gravă formă de cancer de piele.

 Cercetările medicale efectuate în acest sens au indicat faptul că între cinci și șase căni de ceai verde consumate zilnic pot avea importante efecte protectoare contra deteriorărilor produse de expunerea la soare.

Ciocolata neagră

 Anumite tipuri de ciocolată neagră sau pulberea de cacao crudă sunt considerate de către nutriționiști ca fiind superalimente, numărându-se printre alimentele cele mai bogate în antioxidanți și substanțe antiinflamatorii. Delicioasa ciocolată neagră este foarte bogată în polifenoli antioxidanți (flavonoli), care pot ajuta la combaterea hipertensiunii arteriale și a deteriorării cognitive. Consumul de ciocolată (ciocolată neagră de bună calitate) poate proteja pielea de efectele nocive ale razelor UV.

 Un studiu recent a examinat diferența dintre consumul de ciocolată neagră bogată în flavonoli și o ciocolată neagră având un conținut scăzut de flavonoli (tratată la temperaturi ridicate care reduc conținutul de flavonoli) timp de 12 săptămâni. Persoanele care au consumat tipul de ciocolată având o mare cantitate de flavonoli, aveau mai puține arsuri solare în comparație cu persoanele care au consumat ciocolată având un conținut scăzut de flavonoli. Autorii acestui studiu consideră că activitatea antiinflamatorie și antioxidantă a flavonolilor din cacao ajută la protejarea pielii de daunele produse de razele UV. Este considerată ca fiind ciocolată sănătoasă ciocolata neagră având un procent ridicat de cacao (aproximativ 70%).

Alte alimente care au calități protectoare asupra pielii:

 În general, alimentele bogate în antioxidanți, incluzând vitamina E și vitamina C, sunt opțiuni bune pentru a ne proteja pielea de efectele nocive ale razelor UV. Amintim aici varza creață, varza roșie, varza de Bruxelles, fructele de pădure, cartofii dulci, vinetele, ardeii grași, broccoli, castraveții, migdalele, etc. În general, legumele și fructele cele mai colorate și cu coaja strălucitoare conțin cei mai mulți antioxidanți, care sunt protectori excelenți pentru piele și care ajută bineînțeles, la prevenirea cancerului de piele.

 Atunci când vă expuneți la soare, folosiți creme sau loțiuni protectoare solare non toxice, limitați expunerea la soare și urmați o dietă corespunzătoare care să vă protejeze de efectele nocive ale razelor solare. În ansamblu, aceste strategii vă vor oferi siguranță și vă vor proteja de neplăcutele arsuri solare.

Sursa: Ayurvedic Medica

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...